Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Kryształy czasu!!!

Post autor: Rodic »

Jestem za Kryształami Czasu!!!

Według mnie to jest najlepszy system RPG, nie grałem w lepszy!!!

:!: :!: :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Moim zdaniem najlepszym rpg jest Call of Cthulhu. Najlepszy klimat :wink: i różnorodność.

Na drugim miejscu stawiam Księgę Szaleństwa (które w sumie używałem jako dodatek do Call of Cthulhu a nie do Maga :lol: ).
Obrazek
Durga
Majtek
Majtek
Numer GG: 0

Post autor: Durga »

Jak dla mnie to nie_ma mocnych na DnD. Jest to wg. mnie najlepszy system RPG :D
"Niewiedza nie stanowi usprawiedliwienia dla nieprzemyślanych działań. Gdy się nie wie, gdy ma się wątpliwości, warto jest zasięgnąć porady..."
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

Wg mnie, zatwardziałego Neuroshimowca, najlepsze RPG wszechczasów to nasze życie ;) Tu naprawdę mamy pełną kontrolę nad swoimi postaciami 8)
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

BRAWO dla CoB-a. chyba najlepszy argument w tej dyskusji!

a na drugim miejscu (zaraz po zyciu) jest oczywiscie NS :D
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

CoB pisze:Wg mnie, zatwardziałego Neuroshimowca, najlepsze RPG wszechczasów to nasze życie ;) Tu naprawdę mamy pełną kontrolę nad swoimi postaciami 8)
Zgadzam się w pełni. Choć pełną kontrolę nad nami ma nasz Mistrzu Gry, Bóg...
Eberk
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Eberk »

Ja tam uważam że DnD jest to najlepszy RPG.
Oczywiście inne też są fajne ale DnD bije wszystko.
Bez obrazy dla innych gości.
Seto
Kok
Kok

Post autor: Seto »

Ja uwielbiam Warhammera ale zaczynałem przygode z RPG od DnD ale nie pasował mi w nim to że to jest Herotic Fantasy i jeszcze ten częsty power gameing :/ a w WFRP tego nie ma tam zaczyna się postacią najczęściej "wyciągniętą z błota" a nie tak jak w DnD rycerzem w lśniącej zbroi z pięknym mieczem itp. W WFRP trzeba też się liczyć z niebezpieczeństwem że każdy (no prawie każdy) przeciwnik może być niebezpieczny, a w DnD to byle(no może nie takie pierwszo czy trzecie lvl'owy) krasnolud może sam rozwalić armię orków.
Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Seto pisze:Ja uwielbiam Warhammera ale zaczynałem przygode z RPG od DnD ale nie pasował mi w nim to że to jest Herotic Fantasy i jeszcze ten częsty power gameing :/ a w WFRP tego nie ma tam zaczyna się postacią najczęściej "wyciągniętą z błota" a nie tak jak w DnD rycerzem w lśniącej zbroi z pięknym mieczem itp. W WFRP trzeba też się liczyć z niebezpieczeństwem że każdy (no prawie każdy) przeciwnik może być niebezpieczny, a w DnD to byle(no może nie takie pierwszo czy trzecie lvl'owy) krasnolud może sam rozwalić armię orków.
Seto wyjąłeś mi to z ust. Heroic Fantasy mnie też nie bawił. Poza tym power gaming - postacie mają 100000000 pw i rzadko kiedy jakiś cios zabije ich za pierwszym razem (nie to co w WFRP 2ed - każdy cios może być śmiercią :D). Poza tym zaczynanie od razu wojownikiem, kapłanem, czarodziejem. W WFRP jest inaczej (lepiej :D) - zaczynasz zwykłym żołnierzem, akolitą, uczniem czarodzieja, a dopiero później stajesz się kapłanem lub czarodziejem, by na końcu stać się Arcykapłanem / Arcymagiem. Kolejną wadą - mnogość magicznych przedmiotów. Ile maksymalnie miałeś przedmiotów w DnD - 1000? Więcej? W WFRP masz zazwyczaj jeden (a i o to rzadko). Zgadzam się także z ostatnim zdaniem - moi bohaterowie biegają po nocy, bo za dnia boją się prześladowców i angażują się tylko w walkę, gdy nie mają innego wyjścia, a w DnD biegali i kaszanili wszystko.
Seto
Kok
Kok

Post autor: Seto »

Przypomniał mi się kiedyś usłyszany tekst:
Typowe rozumowanie w DnD: Zsiadam z konia bo mnie spowalnia, biore smoka pod pache i biegne pieszo.
Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Seto pisze:Przypomniał mi się kiedyś usłyszany tekst:
Typowe rozumowanie w DnD: Zsiadam z konia bo mnie spowalnia, biore smoka pod pache i biegne pieszo.
No to widzimy, że w DnD jest power gaming... WFRP wymiata! Jeden z najbardziej oryginalnych światów, w dodatku dark fantasy... Chociaż jest także wiele innych, dobrych systemów, w które gram, np. CP lub KC.
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

Jestem za Kryształami Czasu z tego też powodu że gram w tem system najdłużej i najbardziej do tego klimatu się przyzwyczaiłem.

W ten system gram do tej pory chociaż gram już w niego wiele lat, w mim-ach najczęściej czytam o kryształach czasu itp.

Ogólnie ten system według mnie jest najlepszy.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Chyba pora odświerzyć nieco ten temat - tym bardziej, że pojawili się nowi forumowicze. Piszcie i głosujcie - który, Waszym zdaniem, system jest najlepszy. I dlaczego Kryształy Czasu?
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5438992
Kontakt:

Post autor: Epyon »

Hm, tak spojrzałem na ten temat i teraz zagłosowałbym na coś zupełnie innego (wtedy był to bodajże Warmłot). Z perspektywy czasu skłaniałbym się bardziej do mrocznego, klimatycznego Wampira, albo zabawnych Nieboraków.
Obrazek
Nivellen
Majtek
Majtek

Post autor: Nivellen »

Nie wiedziałem, że jest aż TYLE systemów...
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5438992
Kontakt:

Post autor: Epyon »

Nivellen pisze:Nie wiedziałem, że jest aż TYLE systemów...
To tylko te najpopularniejsze. ;] Nie ma tu też żadnych autorskich, których jest pełno w sieci. Dodaj do tego te niewydane w Polsce (np. Big Eyes Small Mouth, czerpiące z japońskiego zamiłowania do anime) i otrzymasz liczbę, która nie śniła się filozofom. :D
Obrazek
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

No wsumie to głosowanie trochę nie fair jest... Ponieważ nie można porównywać za bardzo zupełnie różne np. WFRP z CP2020 i Neuroshimą. Zupełne inne realia one pokazują i zupełnie inaczej się w nie gra... Ale na najlepszą grę głosowałbym bez zmian. 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
ODPOWIEDZ