Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Phoven
Bosman
Bosman

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Phoven »

To przypadkiem nie było jej imię? :>
[To JEST jej imię ;) - dop. BZL]
Erykz
Szczur Lądowy
Numer GG: 5533024

Post autor: Erykz »

Kosmiczny "Charakternik" wpadł mi w łapki i nie mogę przestać czytać. Potem mam zamiar pozostać w tych klimatach i strzelić "Potop" (lol). W planach mam jeszcze w końcu przeczytać "Lód" ale tylko dlatego, że chce go zestawić z "Ludem".
Alien
Kok
Kok
Numer GG: 28552833

Post autor: Alien »

"Tunele: głebiej"- podoba mi się fajnie wykreowany świat jak i ciekawa fabuła. Szkoda że taka krótka :(
Polecam każdemu który narzeka na brak książek do czytania
00088888000
Erykz
Szczur Lądowy
Numer GG: 5533024

Post autor: Erykz »

Wybaczcie offtop ale z Tunelami wiąże się fajna historia z życia. Mój kolega, fantastyczny laik (książek zresztą też mało czytał) robił sobie tunele w uszach. Znalazł na Allegro książkę "Tunele" i nie czytając opisu kupił w ciemno będąc pewnym, że chodzi o te w uszach ;D

Tak właśnie zaczęła się jego przygoda z fantastyką ;]
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Czytam sobie "Płonący most" - drugi tom cyklu Zwiadowcy. Fajna baja :)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

BAZYL pisze:Czytam sobie "Płonący most" - drugi tom cyklu Zwiadowcy. Fajna baja :)
Zaraz zaraz, czy chodzi o trylogię "Zwiadowcy" Janusza Korczaka o polskich dywersantach? Jeśli tak, to czytałem w podstawówce i miło wspominam. :)
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

No niezbyt. To są całkiem współcześni Zwiadowcy.

Swoją drogą, Baz, po co się chwalić, skoro za parę dni i tak wrzucisz recenzję na stronę :P Ja niby mógłbym się pochwalić, że Kroki w nieznane 2008 przerabiam, ale znowóż, za parę dni wszyscy i tak się o tym dowiedzą :)
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
Danai
Tawerniana Smoczyca
Tawerniana Smoczyca
Kontakt:

Post autor: Danai »

Aktualnie na tapecie Maxime Chattam z "Ciemnościami strachu".
Umiarkowanie...złe.

Była 3cia częśc Pogodnika... - ale niestety srodze się zawiodłam.

PS. Solarius = llama. Mało spostrzegawcza na dodatek ;P
Sihamaah usprawiedliwiony, bo w sumie mało się udzielam :)
I'm not a bitch. I just have low bullshit tollerance.
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Danai pisze:Sihamaah usprawiedliwiony, bo w sumie mało się udzielam :)
Dzięki :P
Oso pisze:Kroki w nieznane 2008 przerabiam
Słyszałem, że słaba seria... Mi przypadła z antologii do gustu przede wszystkim czwarta część "Drogi do science-fiction" czyli "Od dzisiaj do wieczności", a najbardziej: "Kwiaty dla Algernona". Epickie dzieło.

Obecnie się wziąłem za "Twierdzę" Saint-Exuperego. Jak ktoś lubił "Małego Księcia", to i to powinien polubić. Dużo psychologi i filozofii w jednym, w dodatku napisane w pięknym, nieco biblijnym stylu. Wg autora dzieło jego życia - szkoda, że nie zdążył go dokończyć...

Czasem też rzucam okiem do "Woli Mocy" Nietzschego. Rozumiem coraz więcej, ale nadal mam wrażenie, że niewiele... Niemniej ciekawe dzieło. Szkoda, ze i tym razem autor nie zdążył go dokończyć (w sumie nawet nie zaczął). A podobnie jak "Twierdza", pisane z uczuciem i by podarować coś czytelnikowi i światu, nie dla kasy. Takie mam przynajmniej wrażenie...
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

Maltretuję się Zabójczym Gatunkiem, nie polecam go i odradzam zakup. Jest cholernie nudny i przewidywalny, napisany w iście amerykańskim stylu. Zresztą książka prosperuje do bycia Science - Fiction, a jest raczej obyczajówką, w której raz na jakiś czas ktoś dla zabawy schodzi ze sceny. (Zabójczy Gatunek jest debiutem Dave'a Freedman'a. I przyznam szczerze, że jeśli jeszcze pisze, to jestem ciekaw, czy się rozwija, czy ubija to co już wytworzył...)

Skończyłem Saturn Ben'a Bova. Polecam, świetna książka (jak dla mnie na 6).

Wziąłem się także za klasykę - 2010: Odyseję Kosmiczną, Arthura C. Clarke'a. Podoba mi się bardzo ;)

Może nikogo to nie zainteresuje, ale ostatnio w Empiku zakupiłem Runner's World. Ciekawy magazyn dla biegaczy - polecam, bo z artykułów można naprawdę wiele wyciągnąć (o ile ktoś lubi biegać). Poza tym napisane są przystępnym językiem i mają dużo obrazków, więc nie pochałaniają zbyt wiele czasu (co w tym przypadku uważam za zaletę).
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Czytam teraz Dziennik irlandzki Heinricha Bölla. Dopiero się rozpędzam, ale muszę przyznać: ta relacja z podróży do Dublina w latach 50. jest bardzo urokliwa, pełna emocjonalnie celnych spostrzeżeń, malarska, a zarazem pozbawiona sentymentalizmu. Mam tylko nadzieję, że autor ma czym wypełnić resztą książki.
Danai pisze:PS. Solarius = llama. Mało spostrzegawcza na dodatek ;P
Że jak? A dlaczego? Poszukałem w necie i faktycznie znalazłem jakieś fantasy jakiegoś Flannagana, ale nie wiem jak to świadczy na rzecz braku mojej spostrzegawczości czy lamerstwa.

Nawasem mówiąc, czytałem fantasy zapewne zanim się urodziłaś, albo wkrótce po, więc nie wrabiaj mnie w bycie nie cool. Poza tym taki terror jest szczeniacki i żałosny. Ktoś nie zna np. filmów Alberta Pyuna? Lamer!

Przepraszam moderatorów za częściowy offtop, ale na coś takiego trzeba reagować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 kwietnia 2009, 15:38 przez Solarius Scorch, łącznie zmieniany 1 raz.
Alien
Kok
Kok
Numer GG: 28552833

Post autor: Alien »

ja ostatnie zacząłem wypożyczać z biblioteki "przygody trzech detektywów"...
Niby książeczki dla dzieci a czyta się fajnie:D szkoda że taakie krótkie(każda mniej więcej 100stron )
00088888000
Danai
Tawerniana Smoczyca
Tawerniana Smoczyca
Kontakt:

Post autor: Danai »

"Niewolnictwo antyczne" by Leonard Schumacher. Polecam, może się spodobać nawet osobom, które nie mają nic wspólnego z klasyczną - fajnie wprowadza w świat niewolnych. Dobra podkładka do 'tematycznej' sesji.
Solarius Scorch pisze: Że jak? A dlaczego? Poszukałem w necie i faktycznie znalazłem jakieś fantasy jakiegoś Flannagana, ale nie wiem jak to świadczy na rzecz braku mojej spostrzegawczości czy lamerstwa.

Nawasem mówiąc, czytałem fantasy zapewne zanim się urodziłaś, albo wkrótce po, więc nie wrabiaj mnie w bycie nie cool. Poza tym taki terror jest szczeniacki i żałosny. Ktoś nie zna np. filmów Alberta Pyuna? Lamer!

Przepraszam moderatorów za częściowy offtop, ale na coś takiego trzeba reagować.
Wrzuć na luz, bo coś przesadzasz (:

Nie mówiłam nic na temat Twojej znajomości jakichkolwiek książek, a żartowałam z tego, że nie zauważyłeś że "Danai" to dziewczyna.
Przeprosiny przyjmuję, ale żeby to się więcej nie powtórzyło ;>

PS2. Gratuluje, Ci, Słoneczko, umiejętności czytania w wieku 5ciu lat, całkiem nieźle :)
I'm not a bitch. I just have low bullshit tollerance.
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Danai pisze:Wrzuć na luz, bo coś przesadzasz (:

Nie mówiłam nic na temat Twojej znajomości jakichkolwiek książek, a żartowałam z tego, że nie zauważyłeś że "Danai" to dziewczyna.
O przepraszam, to było mocno niejasne - skąd miałem wiedzieć, że odnosisz się nie do mojego ostatniego postu, ale jakiegoś dawnego - ale jednak mój błąd. Serio, przepraszam!

(Teraz to już wszyscy będą wiedzieć, że jestem pieniacz.)

A w ogóle to ja zawsze wiedziałem, jakiej jesteś płci - tylko mówiłem, że to nie jest oczywiste dla każdego. :)
Danai pisze:Przeprosiny przyjmuję, ale żeby to się więcej nie powtórzyło ;>
PS2. Gratuluje, Ci, Słoneczko, umiejętności czytania w wieku 5ciu lat, całkiem nieźle :)
[/quote][/quote]

Hej, ale to prawda! :D
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Post autor: Blue Spirit »

Alien pisze:ja ostatnie zacząłem wypożyczać z biblioteki "przygody trzech detektywów"...
Niby książeczki dla dziecie a czyta się fajnie:D szkoda że taakie krótkie(każda mniej więcej 100stron )
pierniczysz. Wypożyczyłem chyba pierwszą i jestem załamany

ja czytam DragonLanca. Znowu.
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Rachet
Majtek
Majtek
Numer GG: 6166027

Post autor: Rachet »

Hmm, a ja chcąc nie chcąc przeczytałem sobie ostatnio Makbetha i co tu dużo mówić... Świetne bez dwóch zdań, Romka z Julką przebija i to zdrowo.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

Czytam "przez stalingrad do londynu" - autobiografia, albo raczej wspomnienia kolesia z czasów wojny (o jezu cięzko sie domyślić co?) - Czesław Knopp urodził się w Tczewie przed wojną, podczas okupacji pomimo bycia polakiem został wcielony do niemieckiego wojska. Koleś opisuje wojnę z poziomu żołnierza, niby nic nowego, ale był jedynym polakiem w swojej kompanii. Wazniejsze jest chyba to że opisuje nie samą wojne jako taką, nie gloryfikuje jej ani też nie potępia bardzo, jak to zwykle czyni się dziś. Nie jest on może gunterem grassem, i dobrze bo by pewnie ta ksiązka była trzy razy grubsza. Nastepną wazna rzeczą jest zarejestrowanie jak niemcy traktowali polaków mieszkających na pomorzu, czy też ukazanie róznic w zachowaniu między ludnoscią niemiecką naplywową na pomorskie tereny a tą która tu już mieszkała. Pokazane jest jak wcielano ludzi do armii, jak polacy z macierzy, generalnej gubernii traktowali ludzi z pomorza albo jak żołnierze z sił zbrojnych na zachodzie traktowali polskich kolegów -dezerterów z niemieckiej armii. generalnie wszystko to co usłyszałem od mojego dziadka a nawet wiele więcej. Naprawdę smaczna lektura.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ