Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Oczywiście, że nie są - ale spróbuj przetłumaczyć to tamtym, zaślepionym nieuzasadniiona nienawiścią do systemu... :]
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

BAZYL pisze:Oczywiście, że nie są - ale spróbuj przetłumaczyć to tamtym, zaślepionym nieuzasadniiona nienawiścią do systemu... :]
Jest to tak samo proste jak przekonać BAZYL'a do dnd :D
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Szczurza Juha pisze:...To rzuty na wzrost są obowiązkowe? :D
Hmm.. Co do rzutów, mamy z Blackiem takie gracza (zresztą doświadczonego i BARDZO (śmiesznie) wczuwajacego się w postać) który losował kolor swych oczu :) Zpaytany dlaczego to robi odpowiedział
Adam pisze:Ja po prostu korzystam z narzędzi jakie oferuje mi podręcznik
Nie musze mówić że nas rozwaliło :)

A co do KCetów... jakoś mnie nie moze przekonać do tego systemu za bardzo... lepsze to niż DnD ale mechanike ma jeszcze bardziej zrąbaną :P
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

BAZYL pisze:Oczywiście, że nie są - ale spróbuj przetłumaczyć to tamtym, zaślepionym nieuzasadniiona nienawiścią do systemu... :]
Jaka nienawiść? Po prostu chce wykorzystać narzędzia, które daje mi system, ale to nie moja wina, że jest ich za dużo i podręcznik mnie odpycha :P
Qler
Majtek
Majtek
Lokalizacja: Gdzieś w Lesie Loren... ale teraz w Milton Keynes...

Post autor: Qler »

Hmm... Dla mnie najlepszym systemem jest WFRP!! :wink: Oczywiście z tych , w które grałem. Z D&D, które nie jest najgorsze, WFRP, które jest królem i Wiedźmina:Gra Wyobraźni, które jest polską szmirą skomplikowaną niepotrzebnie do granic niemożliwych możliwości... oczywiście Warhammer jest najlepszy i pozostanie królem, póki inne systemy mnie nie zaskoczą. :P
Chadwao
Szczur Lądowy

Post autor: Chadwao »

Najciekawszym systemem dla mnie jest stary poczciwy MERP. Z jego wiloma tabelkami, obrazeniami krytycznymi itp. Ale tak na_prawde nie liczy sie to czy trzeba wiele w nim turlac czy nie, nieraz probowalismy grac ze znajomymi bez uzywania kosci, na_poczatku wychodzilo nieciekawie, pojawialy sie pewne trudnosci ale z czasem szlo coraz lepiej. Poza_tym fascynuje mnie swiat tolkienowski, jego legendy, dlatego wlasnie wybor padl na te pozycje.

Oczywiscie lubie tez Dzikie Pola oraz Zew Chthulhu ale MERP wg mnie rzadzi :)
Obrazek
Eberk
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Eberk »

Ja nie mam zbyt dużo do gadania w tym temacie ale zagłosowałem na D&D bo w to tylko grałem. Mam nadzieje że spróbuje jeszcze jakiegoś systemu.
A jeśli chodzi o D&D to mi się podoba mi to że ma wiele wad i trzeba dużo kośćmi rzucać, ale to da sięda wyeliminować bo to zależy tylko od MG można grać bez kości, ocś o tym wiem bo jak gramy to się staramy jak najmniej turlac 8) . Wwarhammer jest podobno bardzo dobrym RPG ale nie wiem.. :oops:
Obrazek

http://s13.bitefight.pl/c.php?uid=20114-kliknij a odkryjesz nowy mroczny świat

nie ma że YO!!!
Jaedda
Szczur Lądowy

Post autor: Jaedda »

Ja też w większość tych systemów nie grałam, więc głos poszedł na Neuroshime (zasadniczo mógł pójśc na wszystko byle nie na DnD :wink: ), za świat, klimat i podręcznik po którego przeczytaniu od razu miałam ochote rzucić się w pierwszym szeregu i z pieśnią na ustach na mutki :D (ale rzeczywistość szybko zweryfikowała wizje bohaterskiej szarży :wink: )
Eberk
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Eberk »

Czemu tak od razu odrzucasz DnD?? :evil: Każdy mówi że DnD jest bee bo trza kośćmi rzucać. DnD jest po prostu jednym z systemów i taka jest mechanika tej gry. A poza tym to wcale nie trzeba rzucać bez przerwy kośćmi. Ja to was po prostu nie rozumiem przecież to tylko od was zależy jak czym i po co będziecie grać. A to czy gra będzie fajna i ciekawa zależy od waszgo MG. :wink:
Obrazek

http://s13.bitefight.pl/c.php?uid=20114-kliknij a odkryjesz nowy mroczny świat

nie ma że YO!!!
Uciekinier
Marynarz
Marynarz

Post autor: Uciekinier »

Oczywiście, że można zmienić D&D i ż wiele zależy od MG. Ale równie wiele zależy również od systemu - i tu D&D stają się (przynajmniej dla mnie) kulą u nogi.

Mógłbym grać w D&D, ale dopiero po gruntownym remoncie systemu. A jeśli trzeba coś samemu dużo kombinować to coś jest chyba nie tak z systemem (albo z graczem :wink: )? Szczerze mówiąc nie chciałoby mi się zmieniać całej mechaniki D&D. Zresztą nawet światy z D&D mnie nie pociągają.

A co do systemu wszechczasów to jeszcze nie zagłosowałem. Grałem już w kilka systemów, jednak chciałbym zagrać jeszcze w parę innych. Dopiero wtedy zagłosuję.
Wciąż mnie ścigają!
Jaedda
Szczur Lądowy

Post autor: Jaedda »

W DnD nie przeszkadzają mi kości, (których i tak używam jak najmniej) tym bardziej że jak dla mnie to w Shadowrun podczas walk można było rzucać bez końca. Po prostu...mi ten jako MG system i po części też świat nie pasuje, źle sie w nim czuje. A skoro tak, to sie go nie tykam. Z kolei z punktu widzenia gracza DnD jest wszędzie pełno, że czuje sie w nim jak w domu. A nie po to gram w rpgi. Wole zwiedzać fascynujące i nieznane mi światy. Albo takie na które sama bym raczej nie wpadła. Dlatego w DnD nie gram, aczkolwiek zdarza mi sie traktować go jako skarbnice pomysłów. Poza tym pare drobiazgów dotyczacych klas bym pozmieniała, no i troche inaczej patrze na zagadnienie magii (czasami mam wrażenie że wszystko co na DnD się opiera sprowadza magię do krzyczenia i machania rękami :wink: )

powyższa opinia jest całkowicie subiektywna, wiec prosze we mnie nie rzucać wazonami.
Remik
Marynarz
Marynarz

Post autor: Remik »

Ja raz grałem w D&D ale mam zamiar niedłgo zagrać Warhamera
Ostatnio zmieniony sobota, 7 października 2006, 19:54 przez Remik, łącznie zmieniany 1 raz.
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Mam pytanie...
Jak, na Bogów, jak mam przekonac kolegę że Warhammer nie jest: jedynym, prawdziwym, najlepszym, najbardziej rozbudowanym, świetnym, dopracowanym, ostatecznym systemem RPG i że są inne w które można grać? Jak wyleczyc go z tego umysłowego zatwardzenia?
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Hose15
Bombardier
Bombardier

Post autor: Hose15 »

Twój kolega ma rację.Warhammer to najlepszy system jaki powstał kiedykolwiek.Neuroshima też jest fajna.Pasują mi klimaty jakie panują w tych dwóch systemach.Po prostu prawdziwemu fanowi WFRP nie da sie wmówić że inny system jest lepszy :wink:
Czerwona Orientalna Prawica
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Pokaż koledze tę ankietę.
Odpowie, że wyniki są tendencyjne.
Zgodzisz się i powiesz, że najlepsze są Krzyształy Czasu.

Na to nie znajdzie odpowiedzi :D

A poważnie - po prostu zaproś go an sesje w coś lepszego. KC na przykład :P
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Force ray pisze:Mam pytanie...
Jak, na Bogów, jak mam przekonac kolegę że Warhammer nie jest: jedynym, prawdziwym, najlepszym, najbardziej rozbudowanym, świetnym, dopracowanym, ostatecznym systemem RPG i że są inne w które można grać? Jak wyleczyc go z tego umysłowego zatwardzenia?
Kup mu na urodziny Niezbędnik Gracza, chłopak od razu przerzuci się na Bij Dresa 2006 :P

BTW: Warhammer jest jedynym, prawdziwym, najlepszym, najbardziej rozbudowanym, świetnym, dopracowanym, ostatecznym systemem RPG. Nie próbuj tego argumentować. :D
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Force ray pisze:Mam pytanie...
Szukając potwierdzenia u nas, że twój kolega nie ma racji i nie przyznania Warhammerowi wszelakiego 1 miejsca wszędzie, to tak jak byś chciał wmówić rybie, że w wodzie nie da się żyć. :P
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
ODPOWIEDZ