Wybieramy RPG wszech czasów

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:

-
- Tawerniany Che Wiewióra
- Numer GG: 0

-
- Bosman
Hmm.. Co do rzutów, mamy z Blackiem takie gracza (zresztą doświadczonego i BARDZO (śmiesznie) wczuwajacego się w postać) który losował kolor swych oczuSzczurza Juha pisze:...To rzuty na wzrost są obowiązkowe?

Nie musze mówić że nas rozwaliłoAdam pisze:Ja po prostu korzystam z narzędzi jakie oferuje mi podręcznik

A co do KCetów... jakoś mnie nie moze przekonać do tego systemu za bardzo... lepsze to niż DnD ale mechanike ma jeszcze bardziej zrąbaną

- BLACKs
- Tawerniany Cygan

-
- Majtek
- Lokalizacja: Gdzieś w Lesie Loren... ale teraz w Milton Keynes...
Hmm... Dla mnie najlepszym systemem jest WFRP!!
Oczywiście z tych , w które grałem. Z D&D, które nie jest najgorsze, WFRP, które jest królem i Wiedźmina:Gra Wyobraźni, które jest polską szmirą skomplikowaną niepotrzebnie do granic niemożliwych możliwości... oczywiście Warhammer jest najlepszy i pozostanie królem, póki inne systemy mnie nie zaskoczą. 

-
- Szczur Lądowy
Najciekawszym systemem dla mnie jest stary poczciwy MERP. Z jego wiloma tabelkami, obrazeniami krytycznymi itp. Ale tak na_prawde nie liczy sie to czy trzeba wiele w nim turlac czy nie, nieraz probowalismy grac ze znajomymi bez uzywania kosci, na_poczatku wychodzilo nieciekawie, pojawialy sie pewne trudnosci ale z czasem szlo coraz lepiej. Poza_tym fascynuje mnie swiat tolkienowski, jego legendy, dlatego wlasnie wybor padl na te pozycje.
Oczywiscie lubie tez Dzikie Pola oraz Zew Chthulhu ale MERP wg mnie rzadzi
Oczywiscie lubie tez Dzikie Pola oraz Zew Chthulhu ale MERP wg mnie rzadzi

-
- Majtek
- Kontakt:
Ja nie mam zbyt dużo do gadania w tym temacie ale zagłosowałem na D&D bo w to tylko grałem. Mam nadzieje że spróbuje jeszcze jakiegoś systemu.
A jeśli chodzi o D&D to mi się podoba mi to że ma wiele wad i trzeba dużo kośćmi rzucać, ale to da sięda wyeliminować bo to zależy tylko od MG można grać bez kości, ocś o tym wiem bo jak gramy to się staramy jak najmniej turlac
. Wwarhammer jest podobno bardzo dobrym RPG ale nie wiem.. 
A jeśli chodzi o D&D to mi się podoba mi to że ma wiele wad i trzeba dużo kośćmi rzucać, ale to da sięda wyeliminować bo to zależy tylko od MG można grać bez kości, ocś o tym wiem bo jak gramy to się staramy jak najmniej turlac

-
- Szczur Lądowy
Ja też w większość tych systemów nie grałam, więc głos poszedł na Neuroshime (zasadniczo mógł pójśc na wszystko byle nie na DnD
), za świat, klimat i podręcznik po którego przeczytaniu od razu miałam ochote rzucić się w pierwszym szeregu i z pieśnią na ustach na mutki
(ale rzeczywistość szybko zweryfikowała wizje bohaterskiej szarży
)

-
- Majtek
- Kontakt:
Czemu tak od razu odrzucasz DnD??
Każdy mówi że DnD jest bee bo trza kośćmi rzucać. DnD jest po prostu jednym z systemów i taka jest mechanika tej gry. A poza tym to wcale nie trzeba rzucać bez przerwy kośćmi. Ja to was po prostu nie rozumiem przecież to tylko od was zależy jak czym i po co będziecie grać. A to czy gra będzie fajna i ciekawa zależy od waszgo MG. 

-
- Marynarz
Oczywiście, że można zmienić D&D i ż wiele zależy od MG. Ale równie wiele zależy również od systemu - i tu D&D stają się (przynajmniej dla mnie) kulą u nogi.
Mógłbym grać w D&D, ale dopiero po gruntownym remoncie systemu. A jeśli trzeba coś samemu dużo kombinować to coś jest chyba nie tak z systemem (albo z graczem
)? Szczerze mówiąc nie chciałoby mi się zmieniać całej mechaniki D&D. Zresztą nawet światy z D&D mnie nie pociągają.
A co do systemu wszechczasów to jeszcze nie zagłosowałem. Grałem już w kilka systemów, jednak chciałbym zagrać jeszcze w parę innych. Dopiero wtedy zagłosuję.
Mógłbym grać w D&D, ale dopiero po gruntownym remoncie systemu. A jeśli trzeba coś samemu dużo kombinować to coś jest chyba nie tak z systemem (albo z graczem

A co do systemu wszechczasów to jeszcze nie zagłosowałem. Grałem już w kilka systemów, jednak chciałbym zagrać jeszcze w parę innych. Dopiero wtedy zagłosuję.
Wciąż mnie ścigają!

-
- Szczur Lądowy
W DnD nie przeszkadzają mi kości, (których i tak używam jak najmniej) tym bardziej że jak dla mnie to w Shadowrun podczas walk można było rzucać bez końca. Po prostu...mi ten jako MG system i po części też świat nie pasuje, źle sie w nim czuje. A skoro tak, to sie go nie tykam. Z kolei z punktu widzenia gracza DnD jest wszędzie pełno, że czuje sie w nim jak w domu. A nie po to gram w rpgi. Wole zwiedzać fascynujące i nieznane mi światy. Albo takie na które sama bym raczej nie wpadła. Dlatego w DnD nie gram, aczkolwiek zdarza mi sie traktować go jako skarbnice pomysłów. Poza tym pare drobiazgów dotyczacych klas bym pozmieniała, no i troche inaczej patrze na zagadnienie magii (czasami mam wrażenie że wszystko co na DnD się opiera sprowadza magię do krzyczenia i machania rękami
)
powyższa opinia jest całkowicie subiektywna, wiec prosze we mnie nie rzucać wazonami.

powyższa opinia jest całkowicie subiektywna, wiec prosze we mnie nie rzucać wazonami.

-
- Bosman

-
- Bombardier

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Pokaż koledze tę ankietę.
Odpowie, że wyniki są tendencyjne.
Zgodzisz się i powiesz, że najlepsze są Krzyształy Czasu.
Na to nie znajdzie odpowiedzi
A poważnie - po prostu zaproś go an sesje w coś lepszego. KC na przykład
Odpowie, że wyniki są tendencyjne.
Zgodzisz się i powiesz, że najlepsze są Krzyształy Czasu.
Na to nie znajdzie odpowiedzi

A poważnie - po prostu zaproś go an sesje w coś lepszego. KC na przykład

Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...

- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Kup mu na urodziny Niezbędnik Gracza, chłopak od razu przerzuci się na Bij Dresa 2006Force ray pisze:Mam pytanie...
Jak, na Bogów, jak mam przekonac kolegę że Warhammer nie jest: jedynym, prawdziwym, najlepszym, najbardziej rozbudowanym, świetnym, dopracowanym, ostatecznym systemem RPG i że są inne w które można grać? Jak wyleczyc go z tego umysłowego zatwardzenia?

BTW: Warhammer jest jedynym, prawdziwym, najlepszym, najbardziej rozbudowanym, świetnym, dopracowanym, ostatecznym systemem RPG. Nie próbuj tego argumentować.

-
- Kok
Szukając potwierdzenia u nas, że twój kolega nie ma racji i nie przyznania Warhammerowi wszelakiego 1 miejsca wszędzie, to tak jak byś chciał wmówić rybie, że w wodzie nie da się żyć.Force ray pisze:Mam pytanie...
Jak, na Bogów, jak mam przekonac kolegę że Warhammer nie jest: jedynym, prawdziwym, najlepszym, najbardziej rozbudowanym, świetnym, dopracowanym, ostatecznym systemem RPG i że są inne w które można grać? Jak wyleczyc go z tego umysłowego zatwardzenia?

"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein