Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Falander ma racje, D&D jest najbardziej znanym systemem, ale NIE JEST NAJLEPSZYM. Młotek rządzi!!!!
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Memo
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Memo »

A czy "najlepszy system" nie jest przypadkiem subiektywnym zdaniem?

Żeby nie było, głos na WFRP od którego zacząłem niecałe cztery lata temu i gram po dziś dzień ;p.
Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę!
Odmiana nicka mego:
M: Memo; D: Mema; C: Memowi; B: Mema; N: Memem; Msc: Memie; W: Memo!
Falandar
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5951765

Post autor: Falandar »

Tak, głos na „najlepszy system” jest subiektywnym zdaniem, ale subiektywne zdania tworzą jedno już dosyć obiektywne (weźmy pod uwagę ilość oddanych głosów).
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Nie chce nic mówić, ale jestem pewien, że część tych głosów udzieliły osoby, które są na forum zalogowane, ale mało się na nim udzielają, a RPG znają tylko z gier komputerowych, a tam jak każdy wie prym wiedzie D&D
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Szczurza Juha
Pomywacz

Post autor: Szczurza Juha »

Nie chcę nic mówić, ale snujesz domysły. Jeżeli ktoś nie umie odróżnić cRPG od RPG to mało prawdopodobne, że będzie wiedział, iż w IWD2 było na 3 edycji DnD :P
Dla mnie DnD. Dlaczego? Bo wolę. W tym systemie gram i chociaż ma dużo słabostek, lubię go. Do mrhocznego Warha jakoś tak bardzo mnie nie ciągnie jak do lśniących rumaków i rączych zbroic (i levelowania, i zabijania wszystkiego co się da, i nie da też :D )
Mors certa, hora incerta
V'ger
Szczur Lądowy

Post autor: V'ger »

Szkoda,że nie można zaznaczyć 2 systemów. Dla mnie wręcz ideał stanowi oczywiście Warhammer (ale ma sie rozumieć 2 ed), za swój niepowtarzalny mroczno-chaotyczno-staroświatowy klimat i Cyberpunk 2020, za wszystko właściwie co w nim znaleźć można :)
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

V'ger pisze:Szkoda,że nie można zaznaczyć 2 systemów. Dla mnie wręcz ideał stanowi oczywiście Warhammer (ale ma sie rozumieć 2 ed), za swój niepowtarzalny mroczno-chaotyczno-staroświatowy klimat i Cyberpunk 2020, za wszystko właściwie co w nim znaleźć można :)
Gzzz.... "(ale ma się rozumieć 2ed)". Ludzie co wy widzicie w drugiej edycji? Przecież to dzieło przeklęte przez największą świątynnie Sigmara! Słudzy Chaosu!!! Grr... :evil: Viva la 1st WFRP!

Tak więc po ludzku: kto woli 1st a kto 2nd decyje młotka? :D
Memo
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Memo »

Najlepsza by była polityka wydawnicza oraz świat znany z pierwszej edycji połączona z kilkoma drobiazgami edycji drugiej (wywalenie charakterów, system magii, wywalenie charakterów, podział na umiejętności i zdolności, wywalenie charakterów, uporządkowanie podręcznika oraz wywalenie charakterów). I jeszcze jakaś sensowna mechanika, która nie raczyłaby nas kretyńskimi punktami żywotności.
Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę!
Odmiana nicka mego:
M: Memo; D: Mema; C: Memowi; B: Mema; N: Memem; Msc: Memie; W: Memo!
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Memo pisze:Najlepsza by była polityka wydawnicza oraz świat znany z pierwszej edycji połączona z kilkoma drobiazgami edycji drugiej (wywalenie charakterów, system magii, wywalenie charakterów, podział na umiejętności i zdolności, wywalenie charakterów, uporządkowanie podręcznika oraz wywalenie charakterów). I jeszcze jakaś sensowna mechanika, która nie raczyłaby nas kretyńskimi punktami żywotności.
Memo - TofT ed prawie taki jest :). Pomijając mechanikę, wywalenie charakterów.

Odn. punktów żywotności:

http://wfrp.polter.pl/Jak-skrzywdzic-bez-krytyka-c3587
Server Rower pisze:Gzzz.... "(ale ma się rozumieć 2ed)". Ludzie co wy widzicie w drugiej edycji? Przecież to dzieło przeklęte przez największą świątynnie Sigmara! Słudzy Chaosu!!! Grr... Evil or Very Mad Viva la 1st WFRP!

Tak więc po ludzku: kto woli 1st a kto 2nd decyje młotka? Very Happy
Jedynka ma przeklętą mechanikę służącą Chaosowi. W jedynce barman paruje ciosy fechtmistrza. W jedynce krasnolud przyjmuje na gołą klatę większość ciosów. W jedynce moja postać jest w stanie zabić smoka wykałaczką :D.

(nie bierzcie kilku z tych przykładów na poważnie :D)

W dwójce przynajmniej to poprawili, zwiększając kostkę obrażeń, dzieląc umiejętności na umiejętności i zdolności, (wreszcie!) łącząc świat Warhammera bitewnego z fabularnym, dodając Przekleństwo Cincza, lepiej rozpisane choroby psychiczne i za pomocą Wojny z Chaosem robiąc taki specyficzny, postapokaliptycznofantastyczny klimat :P.
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Też wolę drugą edycję, ma dodane wiele smaczków do gry ;) Także sprawa magii jest o wiele lepiej zorganizowana niż w jedynce :D Teraz trzeba uważać przy rzucaniu zaklęć, zawsze można na siebie zwrócić uwagę któregoś z bogów Chaosu ;)

A co do najlepszego RPG'a to już daaaaawno, daaaawno temu zagłosowałem na Wilkołaka: Apokalipsę reszta moim zdaniem nie umywa sie mu do pięt ;)
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Bo prawda jest taka, ze nie znasz KC... ;)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Ależ znam drogi BAZYL'ku, znam :D Dawno nie grałem fakt, ale pamiętam jeszcze koszmarną mechanikę KC itd. itp. :p
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Sam jesteś koszmarny :P

Mechanika KC-tów jest ok, w DnD jest gorsza ;)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
V'ger
Szczur Lądowy

Post autor: V'ger »

Uważałem 1ed za najlepszy system do czasu wydania 2ed :) Właściwie to co w niej najlepsze zostało już wymienione: nowa, zdecydowanie lepsza mechanika, Maaaaagia (pomysł kolegiów strasznie mi sie podoba), klimacik też fajowy. Nie mówie,że nie ma wad-bo ma jak wszystkie systemy, ale uważam, że i tak jest świetny. to jest oczywiście MOJA własna opinia :D

P.S Znam człowieka który nie chce grać w 2ed (ciągle mówi o wyższości pierwszej) tylko dlatego, że mu kazałem rzut na to ile ważyć będzie wykonywać :D
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

P.S Znam człowieka który nie chce grać w 2ed (ciągle mówi o wyższości pierwszej) tylko dlatego, że mu kazałem rzut na to ile ważyć będzie wykonywać
Tak samo ja nie chcę grać w KC, bo zobaczyłem tabelkę rzutu na wzrost :P
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

BLACKSouL pisze:
P.S Znam człowieka który nie chce grać w 2ed (ciągle mówi o wyższości pierwszej) tylko dlatego, że mu kazałem rzut na to ile ważyć będzie wykonywać
Tak samo ja nie chcę grać w KC, bo zobaczyłem tabelkę rzutu na wzrost :P
Co do KC... skąd tam jest tyle tabelek.. czasem myśle że coś mi się pomerdało i otworzyłem przez przypadek "Wydatki Przymysłu Skarpetek w Południowej Ugandzie w latach 1980-2005" :P
Szczurza Juha
Pomywacz

Post autor: Szczurza Juha »

...To rzuty na wzrost są obowiązkowe? :D
Mors certa, hora incerta
ODPOWIEDZ