Wybieramy RPG wszech czasów

-
- Chorąży
- Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

-
- Bombardier
- Kontakt:

-
- Chorąży
- Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/
Nie chce nic mówić, ale jestem pewien, że część tych głosów udzieliły osoby, które są na forum zalogowane, ale mało się na nim udzielają, a RPG znają tylko z gier komputerowych, a tam jak każdy wie prym wiedzie D&D
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Mafia Radioaktywnych Krów

-
- Pomywacz
Nie chcę nic mówić, ale snujesz domysły. Jeżeli ktoś nie umie odróżnić cRPG od RPG to mało prawdopodobne, że będzie wiedział, iż w IWD2 było na 3 edycji DnD 
Dla mnie DnD. Dlaczego? Bo wolę. W tym systemie gram i chociaż ma dużo słabostek, lubię go. Do mrhocznego Warha jakoś tak bardzo mnie nie ciągnie jak do lśniących rumaków i rączych zbroic (i levelowania, i zabijania wszystkiego co się da, i nie da też
)

Dla mnie DnD. Dlaczego? Bo wolę. W tym systemie gram i chociaż ma dużo słabostek, lubię go. Do mrhocznego Warha jakoś tak bardzo mnie nie ciągnie jak do lśniących rumaków i rączych zbroic (i levelowania, i zabijania wszystkiego co się da, i nie da też

Mors certa, hora incerta

-
- Szczur Lądowy

-
- Bosman
Gzzz.... "(ale ma się rozumieć 2ed)". Ludzie co wy widzicie w drugiej edycji? Przecież to dzieło przeklęte przez największą świątynnie Sigmara! Słudzy Chaosu!!! Grr...V'ger pisze:Szkoda,że nie można zaznaczyć 2 systemów. Dla mnie wręcz ideał stanowi oczywiście Warhammer (ale ma sie rozumieć 2 ed), za swój niepowtarzalny mroczno-chaotyczno-staroświatowy klimat i Cyberpunk 2020, za wszystko właściwie co w nim znaleźć można

Tak więc po ludzku: kto woli 1st a kto 2nd decyje młotka?

-
- Bombardier
- Kontakt:
Najlepsza by była polityka wydawnicza oraz świat znany z pierwszej edycji połączona z kilkoma drobiazgami edycji drugiej (wywalenie charakterów, system magii, wywalenie charakterów, podział na umiejętności i zdolności, wywalenie charakterów, uporządkowanie podręcznika oraz wywalenie charakterów). I jeszcze jakaś sensowna mechanika, która nie raczyłaby nas kretyńskimi punktami żywotności.
Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę!
Odmiana nicka mego:
M: Memo; D: Mema; C: Memowi; B: Mema; N: Memem; Msc: Memie; W: Memo!
Odmiana nicka mego:
M: Memo; D: Mema; C: Memowi; B: Mema; N: Memem; Msc: Memie; W: Memo!

- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Memo - TofT ed prawie taki jestMemo pisze:Najlepsza by była polityka wydawnicza oraz świat znany z pierwszej edycji połączona z kilkoma drobiazgami edycji drugiej (wywalenie charakterów, system magii, wywalenie charakterów, podział na umiejętności i zdolności, wywalenie charakterów, uporządkowanie podręcznika oraz wywalenie charakterów). I jeszcze jakaś sensowna mechanika, która nie raczyłaby nas kretyńskimi punktami żywotności.

Odn. punktów żywotności:
http://wfrp.polter.pl/Jak-skrzywdzic-bez-krytyka-c3587
Jedynka ma przeklętą mechanikę służącą Chaosowi. W jedynce barman paruje ciosy fechtmistrza. W jedynce krasnolud przyjmuje na gołą klatę większość ciosów. W jedynce moja postać jest w stanie zabić smoka wykałaczkąServer Rower pisze:Gzzz.... "(ale ma się rozumieć 2ed)". Ludzie co wy widzicie w drugiej edycji? Przecież to dzieło przeklęte przez największą świątynnie Sigmara! Słudzy Chaosu!!! Grr... Evil or Very Mad Viva la 1st WFRP!
Tak więc po ludzku: kto woli 1st a kto 2nd decyje młotka? Very Happy

(nie bierzcie kilku z tych przykładów na poważnie

W dwójce przynajmniej to poprawili, zwiększając kostkę obrażeń, dzieląc umiejętności na umiejętności i zdolności, (wreszcie!) łącząc świat Warhammera bitewnego z fabularnym, dodając Przekleństwo Cincza, lepiej rozpisane choroby psychiczne i za pomocą Wojny z Chaosem robiąc taki specyficzny, postapokaliptycznofantastyczny klimat

-
- Tawerniany Che Wiewióra
- Numer GG: 0
Też wolę drugą edycję, ma dodane wiele smaczków do gry
Także sprawa magii jest o wiele lepiej zorganizowana niż w jedynce
Teraz trzeba uważać przy rzucaniu zaklęć, zawsze można na siebie zwrócić uwagę któregoś z bogów Chaosu 
A co do najlepszego RPG'a to już daaaaawno, daaaawno temu zagłosowałem na Wilkołaka: Apokalipsę reszta moim zdaniem nie umywa sie mu do pięt

A co do najlepszego RPG'a to już daaaaawno, daaaawno temu zagłosowałem na Wilkołaka: Apokalipsę reszta moim zdaniem nie umywa sie mu do pięt

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:

-
- Tawerniany Che Wiewióra
- Numer GG: 0

-
- Szczur Lądowy
Uważałem 1ed za najlepszy system do czasu wydania 2ed
Właściwie to co w niej najlepsze zostało już wymienione: nowa, zdecydowanie lepsza mechanika, Maaaaagia (pomysł kolegiów strasznie mi sie podoba), klimacik też fajowy. Nie mówie,że nie ma wad-bo ma jak wszystkie systemy, ale uważam, że i tak jest świetny. to jest oczywiście MOJA własna opinia
P.S Znam człowieka który nie chce grać w 2ed (ciągle mówi o wyższości pierwszej) tylko dlatego, że mu kazałem rzut na to ile ważyć będzie wykonywać

P.S Znam człowieka który nie chce grać w 2ed (ciągle mówi o wyższości pierwszej) tylko dlatego, że mu kazałem rzut na to ile ważyć będzie wykonywać

- BLACKs
- Tawerniany Cygan

-
- Bosman
Co do KC... skąd tam jest tyle tabelek.. czasem myśle że coś mi się pomerdało i otworzyłem przez przypadek "Wydatki Przymysłu Skarpetek w Południowej Ugandzie w latach 1980-2005"BLACKSouL pisze:Tak samo ja nie chcę grać w KC, bo zobaczyłem tabelkę rzutu na wzrostP.S Znam człowieka który nie chce grać w 2ed (ciągle mówi o wyższości pierwszej) tylko dlatego, że mu kazałem rzut na to ile ważyć będzie wykonywać

-
- Pomywacz