Książki które lubię, książki które polecam...

-
- Pomywacz
- Kontakt:
Dosyć to interesująca propozycja. Jeśli troszke by się przyłożyć to taka sesja byłaby niezłym doświadczeniem, heh
Dla miłośników sensacji, szybkich zwrotów akcji, pościgów itd. godna polecenia jest Trylogia Bourne'a autorstwa pana Ludluma. Czysta rozrywka:]
Dla miłośników sensacji, szybkich zwrotów akcji, pościgów itd. godna polecenia jest Trylogia Bourne'a autorstwa pana Ludluma. Czysta rozrywka:]
Bóg graczem rządzi, ten figurę trzyma.
Jaki bóg spoza Boga spisek rozpoczyna?
Jaki bóg spoza Boga spisek rozpoczyna?

-
- Marynarz
- Numer GG: 6299855
Co do Ludluma to mam akurat odwrotne odczucia, ale kazdemu co innego się podoba ( na szczęście
). .
Polecam autobiografię Petera Ustinova " Mój drogi Ja". Rzecz o tyle ciekawa, że aktor toczy tam dyskusję opisując kolejne etapy swego życia i kariery z owym "drogim Ja" częścia samego siebie, czasem go krytykukujacym, czasem widzacym pewne fakty w innym świetle. Ustinov jak się okazuje to nie tylko świetny aktor ( zdobywca oscarów za "Topkapi" i "Spartakusa" inne znane role to "Śmierć na Nilu", "Quo vadis"), lecz także naprawdę dobry pisarz operujący piórem ze swadą i temperamentem.
Rzecz warta przeczytania.

Polecam autobiografię Petera Ustinova " Mój drogi Ja". Rzecz o tyle ciekawa, że aktor toczy tam dyskusję opisując kolejne etapy swego życia i kariery z owym "drogim Ja" częścia samego siebie, czasem go krytykukujacym, czasem widzacym pewne fakty w innym świetle. Ustinov jak się okazuje to nie tylko świetny aktor ( zdobywca oscarów za "Topkapi" i "Spartakusa" inne znane role to "Śmierć na Nilu", "Quo vadis"), lecz także naprawdę dobry pisarz operujący piórem ze swadą i temperamentem.
Rzecz warta przeczytania.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...

-
- Majtek
- Kontakt:

-
- Tawerniany Berserk
- Numer GG: 9350651
Wagner...i jego Kane..tak, Kane. Postac bliska mi. Bohater jakiego nie było. "Krwawnik" jest świetny, zgodze sie. Ale nie bede sobą jak nie zrobie reklamy pierwszej książki o Kane Zabójcy - "Pajęczyna utkana z ciemności" - książka brutalna, pełna mroku, fantastycznie napisana. Prawdziwe dorosłe fantasy, czasami, aż "za dorosłe". Moja siostra nie mogła przeczytac tego do konca, zbyt nerwicowały ją opisy niektórych ras wzorowanych na Przedwiecznych i tego co sie działo z ich ofiarami ;]
Har Har Har

-
- Bombardier
- Numer GG: 9025892
- Kontakt:
Czytał ktoś kiedyś "jedenaście minut" napisane przez Paulo Coelcho. Są to wspomnienia prostytutki, która poszukuje własnego "ja". Książka potrafi poruszyc i daje dużo do myślenia. Jest to jednak literatura typowo "dla dorosłych", gdyż znajduje się w niej dość dużo wątków i przemyśleń dotyczących ludzkiej seksualności. Polecam wszystkim powyżej 15 roku życia.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"

-
- Mat
- Kontakt:

-
- Bosman
- Numer GG: 4159090
- Kontakt:

-
- Marynarz
- Numer GG: 9458038
- Kontakt:
Ostatnio przeczytałem "Oko Terroru" z serii Warhammera 40,000. Całkiem klimatyczna książka osadzona w realiach kosmicznego młotka...
Jednak polecam jedynie fanom Warhammera, a w szczególności tym od 40stki...
Obecnie natomiast czytam "Dzień Wskrzeszenia" Andrzeja Pilipiuka. Świetna książka! Naprawdę rewelacyjna wizja Polski w 2014 roku i pełno humoru oraz sporo wiadomości z historii naszej ojczyzny! Prawdziwa rewelacja!
Polecam. Już niebawem wezmę się za "Jakuba Wędrowycza" oraz kilka książek Jacka Piekary ("Miecz Aniołów" już grzeje półkę i czeka na swoją kolej!) 

Obecnie natomiast czytam "Dzień Wskrzeszenia" Andrzeja Pilipiuka. Świetna książka! Naprawdę rewelacyjna wizja Polski w 2014 roku i pełno humoru oraz sporo wiadomości z historii naszej ojczyzny! Prawdziwa rewelacja!

Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...

-
- Szczur Lądowy

-
- Pomywacz
Ja (może i ze spóźnieniem, ale...) przeczytałem "Necrosis Przebudzenie" Jacka Piekary, książka ciekawa, acz nie przypadł mi do gustu ostatni rozdział "Czerwona mgła"( jeśli nie chcecie się zniechecać to nie czytajcie), ale teraz czekam na kolejną część pt. "Dzień Gniewu"... no i czekam i czekam...

Walcze, póki nie padnę...
http://s12.bitefight.pl/c.php?uid=36271- ...witaj bracie/siostro...
http://s12.bitefight.pl/c.php?uid=36271- ...witaj bracie/siostro...

-
- Majtek
- Kontakt:

- Solarius Scorch
- Bosman
- Numer GG: 0
Moorcock cos z pewnoscia w sobie ma, choc nie jest to raczej talent na miare Tada Williamsa, raczej upodobanie do pewnej maniery estetycznej - mroczna barokowosc polaczona z naga surowoscia, powiedzialbym. Czytalem Trylogie Erecose oraz Klejnot w Czaszce i pierwsza ksiazke o Elryku i nie powiem, nie jest to zle.
A propos Tada Williamsa... Czytam wlasnie jego Wojne Kwiatow, czyli jednotomowa powiesc fantasy (mnie sie mocno kojarzaca z gra Arcanum, ale mniejsza z tym). Jak zwykle u niego, fantastyczna rzecz. Moj ulubiony pisarz fantasy od 9 lat. Polecam wszystko, co napisze.
A propos Tada Williamsa... Czytam wlasnie jego Wojne Kwiatow, czyli jednotomowa powiesc fantasy (mnie sie mocno kojarzaca z gra Arcanum, ale mniejsza z tym). Jak zwykle u niego, fantastyczna rzecz. Moj ulubiony pisarz fantasy od 9 lat. Polecam wszystko, co napisze.

-
- Tawerniany Berserk
- Numer GG: 9350651

-
- Buńczuczny Tawerniak
- Kontakt:
Moorcocka czytalem jedynie "żołnierz i zło świata", to chyba nie jest z serii Runestaff, dawno to było, wiec nie pamiętam.
Co do Wagnera, to klimat mistrzowski, i bohater jedyny w swoim rodzaju. Przeczytalem wszystko co zostalo wydane po polsku. Wiem na pewno że jest conajmniej jedna powieść o Kane'ie nigdy nie wydana w Polsce. Musze sie za nią porządnie porozgldać.
Jak narazie to mam ze 20 tytułów w kolejce do przerobienia. Znalazłem ostatnimi czasy doskonałe żródełko. Sklep z uzywanymi knigami, w którym wygrzebałem m.in. 7 tomow Warhammerowskich, w tym powieść Wiliama Kinga "Skavenslayer". Felix & Gotrek rządzą!
Co do Wagnera, to klimat mistrzowski, i bohater jedyny w swoim rodzaju. Przeczytalem wszystko co zostalo wydane po polsku. Wiem na pewno że jest conajmniej jedna powieść o Kane'ie nigdy nie wydana w Polsce. Musze sie za nią porządnie porozgldać.
Jak narazie to mam ze 20 tytułów w kolejce do przerobienia. Znalazłem ostatnimi czasy doskonałe żródełko. Sklep z uzywanymi knigami, w którym wygrzebałem m.in. 7 tomow Warhammerowskich, w tym powieść Wiliama Kinga "Skavenslayer". Felix & Gotrek rządzą!
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.

-
- Szczur Lądowy

-
- Buńczuczny Tawerniak
- Kontakt:
Z polskich autorów to Pacyński mnie ostatnio wgniótł w grunt. "Wrzesień", "Sherwood","Maskarada". Mistrzostwo!!!
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.