Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Merkutsio
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Merkutsio »

Dosyć to interesująca propozycja. Jeśli troszke by się przyłożyć to taka sesja byłaby niezłym doświadczeniem, heh

Dla miłośników sensacji, szybkich zwrotów akcji, pościgów itd. godna polecenia jest Trylogia Bourne'a autorstwa pana Ludluma. Czysta rozrywka:]
Bóg graczem rządzi, ten figurę trzyma.
Jaki bóg spoza Boga spisek rozpoczyna?
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

Co do Ludluma to mam akurat odwrotne odczucia, ale kazdemu co innego się podoba ( na szczęście :) ). .

Polecam autobiografię Petera Ustinova " Mój drogi Ja". Rzecz o tyle ciekawa, że aktor toczy tam dyskusję opisując kolejne etapy swego życia i kariery z owym "drogim Ja" częścia samego siebie, czasem go krytykukujacym, czasem widzacym pewne fakty w innym świetle. Ustinov jak się okazuje to nie tylko świetny aktor ( zdobywca oscarów za "Topkapi" i "Spartakusa" inne znane role to "Śmierć na Nilu", "Quo vadis"), lecz także naprawdę dobry pisarz operujący piórem ze swadą i temperamentem.
Rzecz warta przeczytania.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
Arvani
Pomywacz

Post autor: Arvani »

Moje ulubione książki to: Pan Lodowego Ogrodu, Zakon Krańca Świata, Eragon, Najstarszy, Traveller, Kod Leonarda da Vinci i Harry Potter

Nie sugerujcie się kolejnością...
Sir Wichus
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Sir Wichus »

Ostatnio dorwałem się do świetnej książki Karla Wagnera "Pierścień z krwawnikiem" POLECAM
Czas to pieniądz,
a pieniądz to PIWO.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

Wagner...i jego Kane..tak, Kane. Postac bliska mi. Bohater jakiego nie było. "Krwawnik" jest świetny, zgodze sie. Ale nie bede sobą jak nie zrobie reklamy pierwszej książki o Kane Zabójcy - "Pajęczyna utkana z ciemności" - książka brutalna, pełna mroku, fantastycznie napisana. Prawdziwe dorosłe fantasy, czasami, aż "za dorosłe". Moja siostra nie mogła przeczytac tego do konca, zbyt nerwicowały ją opisy niektórych ras wzorowanych na Przedwiecznych i tego co sie działo z ich ofiarami ;]
Har Har Har
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Czytał ktoś kiedyś "jedenaście minut" napisane przez Paulo Coelcho. Są to wspomnienia prostytutki, która poszukuje własnego "ja". Książka potrafi poruszyc i daje dużo do myślenia. Jest to jednak literatura typowo "dla dorosłych", gdyż znajduje się w niej dość dużo wątków i przemyśleń dotyczących ludzkiej seksualności. Polecam wszystkim powyżej 15 roku życia.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

Dzięki Jalcyn, przyda się, teraz nie mam co czytać, a lubię książki przy których mogę coś zrozumieć, ogólnie tak jak sam napisałeś, "daje dużo do myślenia". Teraz będę czytał "Władcę pierścieni" (wszystkie części), bo przyznam się, jeszcze nie czytałem :P , więc będzie co czytać...[/list]
Obrazek
Forum w pełni o komputerach...
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Stephen King seria Mroczna Wieża + Bezsenność (jako Mroczna Wieża 6,5)
Obrazek
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Ostatnio przeczytałem "Oko Terroru" z serii Warhammera 40,000. Całkiem klimatyczna książka osadzona w realiach kosmicznego młotka... :wink: Jednak polecam jedynie fanom Warhammera, a w szczególności tym od 40stki...
Obecnie natomiast czytam "Dzień Wskrzeszenia" Andrzeja Pilipiuka. Świetna książka! Naprawdę rewelacyjna wizja Polski w 2014 roku i pełno humoru oraz sporo wiadomości z historii naszej ojczyzny! Prawdziwa rewelacja! :) Polecam. Już niebawem wezmę się za "Jakuba Wędrowycza" oraz kilka książek Jacka Piekary ("Miecz Aniołów" już grzeje półkę i czeka na swoją kolej!) :D
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
Arganum D`Arcey
Szczur Lądowy

Post autor: Arganum D`Arcey »

Ja polecam Sadzawke Blasku, dla początkujących wielbicieli Fantazy to idealna książka wprowadzająca ich delikatnie w ten świat. Polecam :)
Obrazek
Maldaen
Pomywacz

Post autor: Maldaen »

Ja (może i ze spóźnieniem, ale...) przeczytałem "Necrosis Przebudzenie" Jacka Piekary, książka ciekawa, acz nie przypadł mi do gustu ostatni rozdział "Czerwona mgła"( jeśli nie chcecie się zniechecać to nie czytajcie), ale teraz czekam na kolejną część pt. "Dzień Gniewu"... no i czekam i czekam... :? :x
Walcze, póki nie padnę...
http://s12.bitefight.pl/c.php?uid=36271- ...witaj bracie/siostro...
Greg O'Hr
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Greg O'Hr »

czytaliscie michalea moorcocka (sage o elryku)?
jesli nie to sprobujcie..moze troche plytka, ale jak czytalem w wieku lat kilkunastu to bylem pod duzym wrazeniem...
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

Moorcock cos z pewnoscia w sobie ma, choc nie jest to raczej talent na miare Tada Williamsa, raczej upodobanie do pewnej maniery estetycznej - mroczna barokowosc polaczona z naga surowoscia, powiedzialbym. Czytalem Trylogie Erecose oraz Klejnot w Czaszce i pierwsza ksiazke o Elryku i nie powiem, nie jest to zle.

A propos Tada Williamsa... Czytam wlasnie jego Wojne Kwiatow, czyli jednotomowa powiesc fantasy (mnie sie mocno kojarzaca z gra Arcanum, ale mniejsza z tym). Jak zwykle u niego, fantastyczna rzecz. Moj ulubiony pisarz fantasy od 9 lat. Polecam wszystko, co napisze.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

Moorcocka cenię za sage Runestaff.

Za to wspomniany kilka postów wcześniej Miecz Aniołów to dla mnie beznadzieje, płytkie to jak kałuża, nudne, przewidywalne i silące się na kontrowersyjnośc grafomańskie wypociny. Wracam do Kane'a
Har Har Har
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Moorcocka czytalem jedynie "żołnierz i zło świata", to chyba nie jest z serii Runestaff, dawno to było, wiec nie pamiętam.
Co do Wagnera, to klimat mistrzowski, i bohater jedyny w swoim rodzaju. Przeczytalem wszystko co zostalo wydane po polsku. Wiem na pewno że jest conajmniej jedna powieść o Kane'ie nigdy nie wydana w Polsce. Musze sie za nią porządnie porozgldać.
Jak narazie to mam ze 20 tytułów w kolejce do przerobienia. Znalazłem ostatnimi czasy doskonałe żródełko. Sklep z uzywanymi knigami, w którym wygrzebałem m.in. 7 tomow Warhammerowskich, w tym powieść Wiliama Kinga "Skavenslayer". Felix & Gotrek rządzą!
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
yogen
Szczur Lądowy

Post autor: yogen »

ja proponuję Lawrence Watt-Ewans "Jednym Zaklęciem"... całą serię "Miecz Prawdy" Terry'ego Goodkinda... całkiem przyjemny jest też "Jonathan Strange i Pan Norrell"...:) no i oczywiście Gordon Dickson i Smoczy Rycerz:D...
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Z polskich autorów to Pacyński mnie ostatnio wgniótł w grunt. "Wrzesień", "Sherwood","Maskarada". Mistrzostwo!!!
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
ODPOWIEDZ