Scenerie historyczne

To forum przeznaczone na dyskusje dotyczące prowadzenia i przygotowywania rozgrywki. Tematy tylko dla Mistrzów Gry.
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Numer GG: 0
Kontakt:

Scenerie historyczne

Post autor: krucaFuks »

Swego czasu lubiłem prowadzić w sceneriach historycznych (głównie Wampira i Maga). Za najciekawsze uważałem - i nadal uważam - początki chrześcijaństwa w basenie Morza Śródziemnego oraz przełom XIX i XX wieku (do lat 20.), gdyż były to chyba czasy najbardziej płodne w nowe idee. Ciekaw jestem czy mieliście podobne doświadczenia i jakie okresy uważacie za szczególnie interesujące / wyjątkowo przydatne do gier RPG.
Obrazek Obrazek
Ouzaru

Post autor: Ouzaru »

Za jedna z najciekawszych kampanii uwazam sesje w Wampira Mroczne Wieki, ktora to miala miejsce pod koniec roku 813. MG kladl mocny nacisk na charakter polityczny i historyczny sesji. W 814 roku zmarl krol Frankow, Karol I Wielki, a tron po nim objal jego syn, Ludwig I Pobozny...
Osobiscie uwazam, ze niemal wszystkie stronice kart historii sa bardzo ciekawe, tylko trzeba to umiec wykorzystac :) Zwlaszcza do obfitych nalezy historia chrzescijanstwa i wszystko co za nia idzie... wiec w tym sie calkowicie zgadzam z krucaFuks'em.
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Wg mnie to cały okres przejściowy między XV a XVII w (Mówiąć o Polsce) jest fajny dla świata Warhammera. Ale jako, że gram tylko w ten system, nie przetestowałem innych epok.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

W Neuroshimie ciężko cokolwiek takiego zrobić, jednak można odtwarzać czasy sprzed Wojny secesyjnej, w związku z tym co się dzieje w powojennej Ameryce i jest ciekawie.

Kiedyś, na początku mego mistrzowania w DnD napisałem całą kampanię w epoce kamienia łupanego :D Nie było magów i kapłanów - only druidzi, wojownicy, tropiciele... Sesja byłaby pewnie fajna, gdyby gracze mieli chęci na eksperymenty.

Kolejnym okresem, który wykorzystałem kiedyś na Free sesji w realiach Nekroskopa, był okres Zimnej Wojny i przeróżne związane z tym wydarzenia...

A na koniec powiem także, że lubię (co nie znaczy, że dobrze znam) Starożytny Egipt z okresu Starego Państwa. Dlatego i w tamtych czasach prowadziłem sesję free fantasy, z uwzględnieniem tamtejszej polityki, mentalności, różnych zdarzeń historycznych itp.
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Zgadzam się z powyzszem i chciałbym dodać, że zasadniczo Zew Cthulhu jest systemem osadzonym w latach 20. i 30. XX wieku, co czyni system wybitnie historycznym. A czasy były to bardzo ciekawe, na tyle współczesne że w miarę łatwo się w nich nam odnaleźć, a zarazem stylowe i odmienne.
Max Smirnov
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Max Smirnov »

Tak naprawdę, każdy okres historyczny jest fajny i ciekawy. Jeśli ci się wydaje nudny to po prostu niewiele o nim wiesz.
Najgłupsze co można zrobić to prowadzić w jakichś czasach o których nie ma się pojęcia - nudy zapewnione.
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

masz rację, żeby prowadzić sesję w jakimś okresie historycznym, trzeba go dobrze znać.
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

Też się zgodzę, przecież jak już było pisane każdy okres czasu ma wady, ale także zalety, np. średniowiecze (chyba nie muszę wypisywać zalet i wad), czasy najnowsze (komputery, komórki i wszystko z czego korzystamy)....
Obrazek
Forum w pełni o komputerach...
Falandar
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5951765

Post autor: Falandar »

Ciekawe mogą sie wydawać czasy powstawania państwa polskiego. Barbarzyńscy słowianie, ziemia porośnięta niedostępnymi puszczami, konflikty z państwami chrześcijańskimi oraz te klimaty druidzkie ze światowidem, ziołami, niewiastami przybranymi w białe zwiewne koszule. Dobrą muzyką do sesji w takim klimacie może być "bandyta" Michała Lorenca.
Thaevis
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Thaevis »

Czasy w których bym zagrał to:
- Okres rebelii husyckiej ( Narrenturm i Boży Bojownicy zrobili swoje )
-wiem że ciężko byłoby to zrobic ale okres tuż po śmierci Aleksandra Wielkiego i spory Dadiochów o dziecictwo imperium
-Ostatnie lata Rzymu (tego zachodniego)
- Czas krucjat do ziemi świętej (od I do IV krucjaty)
"Jeśli słowa wypowiada się z należytą pasją, a bogowie akurat się nudzą, bywa, że cały wszechświat przeformatowuje się wokół owych słów. Słowa zawsze miały moc odmieniania świata."
Sir Wichus
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Sir Wichus »

Moim ulubionym okresem historycznym jest czas rewolucji francuskiej, sesja osadzona w realiach tamtych czasów byłaby spewnością bardzo ciekawa. Gracze starali by się nie zostać nową rozrywką francuzów (gilotynowanie) :wink: Poza tym jest wiele różnych bardzo ciekawych czasów historycznych. Nie za bardzo lubię sesje osadzone w teraźniejszości ze względu, że podczas sesji wyobrażamy sobie wiele rzeczy a tak mamy już wszystko jak na patelni. Ciekawa także była by sesja w czasach rozbiorów (wiadomo o czym) :twisted:Z kolei dziwi mnie bardzo że jest tak mało rozgrywanych sesji w historycznych czasach, lub z wydarzeniami historycznymi.
Czas to pieniądz,
a pieniądz to PIWO.
Jassmina
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Jassmina »

Ja lubię mity i legendy - myślę, że sesja osadzona w realciach mitologii greckiej, rzymskiej, skandynawskiej czy legendach celtyckich mogła by być ciekawa...
każdy dzień to nowe wyzwanie i nowa przygoda
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

ja juz od dluzszego czasu mam zamiar poprowadzic sesje w obozie koncentracyjnym w czasie drugiej wojny swiatowej (na mechanice NS). ale jakos czasu niemam, ale moim zdaniem pomysl na wielka ucieczke z obozu jest swietny.
Jassmina
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Jassmina »

nooo otoczenie nie zbyt zachęcjące, ale sam pomysł ucieczki jest świetny ... może lepszy by był nie obóz koncentracyjny - no bo to makabryczne, ale jeniecki ... mój stryjeczny dziadek opowiadał mi jak w takim obozie robili olimpiady - Niemcy nawet o tym nie wiedzieli... była np. konkurencja w obieraniu ziemniaków, mój stryjeczny dziadek był przydzielony do kuchni - więc przez tygodnie przygotowywał się do konkurencji w obieraniu ziemniaków....

Daj znać jak wymyślisz scenariusz, może załapię się na małą ucieczkę z obozu jenieckiego - oczywiście ;)
Ostatnio zmieniony środa, 7 czerwca 2006, 12:11 przez Jassmina, łącznie zmieniany 1 raz.
każdy dzień to nowe wyzwanie i nowa przygoda
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

sesja ma byc w ciezkim klimacie, dlatego koncentracyjny. ale w jenieckim tez by cos sie dalo wykombinowac... (moja prababcia byla w jenieckim to mozna troche informacji z pierwszej reki dostac)

jak wymysle scenariusz to dostaniesz, ale niewiem kiedy to bedzie... (moze jutro, moze za rok :D)
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

Obozy zagłady jako temat gry bym raczej odradzał. Pomijając kwestie etyczne, myślę że ciężko byłoby wczuć się w więźnia - to nie jest coś, co można sobie wyobrazić.
Poza tym ucieczki z obozów zwykle nie były żadnym bohaterstwem - stosowano tam odpowiedzialność zbiorową, za każdego uciekiniera zabijano od razu dziesiątki osób; rodzina uciekiniera natychmiast trafiała do obozu zamiast niego.

Zupełnie inaczej rzeczy miały się w obozach jenieckich. Tam próby ucieczki nie były czymś niezwykłym, było dużo więcej możliwości, także morale czy ogólnie kondycja psychiczna i moralna wieźniów były nieporównanie lepsze. Taki scenariusz mogłby być bardzo ciekawy - pod warunkiem dobrego przygotowania, najlepiej w oparciu od źródła, a nie amerykańskie filmy :D
Obrazek Obrazek
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Ciekawe są czasy średniowieczne mam na myśli XIV i XV w. czyli czasy wojen polsko krzyżackich. Wyobraźcie sobie sesje w wampira w czasie bitwy pod Grunwaldem :D
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
ODPOWIEDZ