Reklama, reklamą, ale jeśli ktoś jużgra jakiś czas w RPG to powinien być na bieżąco z nowinkami i nie koniecznie tymi reklamowanymi za grube piniąndze, a wtedy bardzo łatwo przekonać się, że D&D w porównaniu do jakiegokolwiek innego systemu tylko się cofa, a nie idzie do przodu, jedyna scena na jakiej sprawdził się dedek to scena komputerowa, w cRPG'ach jeszcze jakoś to wygląda, ale pomyśl czy jakby już istnieli czarodzieje to mogli by rzucić "światło" tylko 2 razy na dzień a później już nie ? albo dostać cały deszcz strzał "na klatę" i biegać jak jeż po polu bitwy bo to go nic nie bolało bo ma wysoką wytrzymałość. Dobra sorry, obiecuje, że już nie będe jeździł po dnd, na to i tak szkoda słów.
ps. fajna liczba postów 666
To czego szukasz jest zbyt głęboko, żebyś mógł to znaleźć.
Darkon pisze:Reklama, reklamą, ale jeśli ktoś jużgra jakiś czas w RPG to powinien być na bieżąco z nowinkami i nie koniecznie tymi reklamowanymi za grube piniąndze
Między "jeśli ktoś gra", a "jeśli ktoś się interesuje" to jest ogromna różnica. Bo można grać i się nie interesować innymi systemami, a i RPG nie jest najpopularniejszym tematem więdz mimo woli wiedzieć to skąd? Jeśli się interesujesz, to raczej oczywiste, że coś niecoś wiesz i się znasz. Wcześniej ja np. grałem i znałem wyżej wymienione 3 systemy. Rejestrując się na tym forum i czytając TRPG zacząłem się interesować (w miarę) RPG i już wiem coś niecoś o mniej popularnych i ciekawszych grach niż D&D.
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
To tak jak ja. Kiedyś znałem tylko DnD i Warhamera, dopiero gdy zacząłem tutaj zaglądać dowiedziałem się o reszcie ( i poznałem wykoksaną Neuroshimę). Właściwie to od momentu zaglądania na te forum, zainteresowałem się fantastyką na poważnie. Wcześniej to było tylko kilka książek, które przeczytałem, własne wymyślane systemy, storytelling i warmłotek.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
No właśnie, każdy powie że w końcu zaczął sięinteresować, jak każdy ja na początku znałem tylko Młotka i DnD, objawienia dostałem wraz z tym jak zostałem podłączony do internetu zawsze lepiej jest znać kilka systemów, jest co do czego porównywać i ogólnie ma się już jakąś wiedzę. Zazwyczaj jest tak, że to co jest mocno reklamowane/propagowane to jest... no wiadomo jakie (w muzyce w Polsce teraz tak jest). Jak już ktoś jest na tej stronce zarejestrowany to niech się zacznie interesować innymi systemami niż tylko dnd i Warhammer to taka moja prośba jak coś to o podręcznik do v.1.0 w necie nie trudno(do Nerki oczywiście).
Rejestrując się tutaj może zaczynają sie interesować, ale jeszcze nie znają w sumie nic innego by zagłosować inaczej niż na np. takiego D&D. Swoją drogą zawsze znajdziesz zwolenników gdzieś czegoś niezależnie jakim by to chłamem nie było. O kwestii gustu się nie rozmawia...
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
No niestety, już się z tym pogodziłem. Mam nadzieję chociaż, że w przyszłości Ci co głosują na DnD teraz poznają się na RPG i wybiorą jednak coś lepszego.
Chyba większość - przynajmniej ta poza dndowa - zaczynała właśnie od młotka, w sumie bardzo dobry system i klimat fantasy też fajny, mechanike też ma dobrą
DnD jest fantasy, a jak ktoś chce zmienić gust, to pewnie przerzuca się na Warhammera, bo temu "najbliżej" do DeDeka (bez urazu LOD ). W końcu klimat też fantasy, jest magia, itp. Mnie najbardziej stresuje, jak ktoś z Młota robi DeDeka...
W sumie może jest najbliższy, ale za to jest pod każdym względem lepszy (pytajcie mnie a powiem, że pod każdym względem jest najlepszy. a jak wyjdzie 40k i Postapokaliptyczny młotek to będzie najlepszy w każdej dziedzinie! Chyba że mocno spartaczą te 2 pozostałe)
No właśnie, kolejny problem to to, że jeśli ktoś zaczyna od DnD to dalej nie idzie, ja dzięki pomocy kumpli poszedłem dalej po Warhammerze i dd, wtedy to się poznało Wampira, NS, Monastyra(słabo raczej), a dalej to już z włąsnej inicjatywy. Troche to dziwne w_ogóle żeby głosować na najlepszy jeśli się zna tylko jeden, trzeba mieć jakieś porównanie.