Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Darkon
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Darkon »

Reklama, reklamą, ale jeśli ktoś jużgra jakiś czas w RPG to powinien być na bieżąco z nowinkami i nie koniecznie tymi reklamowanymi za grube piniąndze, a wtedy bardzo łatwo przekonać się, że D&D w porównaniu do jakiegokolwiek innego systemu tylko się cofa, a nie idzie do przodu, jedyna scena na jakiej sprawdził się dedek to scena komputerowa, w cRPG'ach jeszcze jakoś to wygląda, ale pomyśl czy jakby już istnieli czarodzieje to mogli by rzucić "światło" tylko 2 razy na dzień a później już nie ? albo dostać cały deszcz strzał "na klatę" i biegać jak jeż po polu bitwy bo to go nic nie bolało bo ma wysoką wytrzymałość. Dobra sorry, obiecuje, że już nie będe jeździł po dnd, na to i tak szkoda słów.

ps. fajna liczba postów :twisted: 666
To czego szukasz jest zbyt głęboko, żebyś mógł to znaleźć.
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Darkon pisze:Reklama, reklamą, ale jeśli ktoś jużgra jakiś czas w RPG to powinien być na bieżąco z nowinkami i nie koniecznie tymi reklamowanymi za grube piniąndze
Między "jeśli ktoś gra", a "jeśli ktoś się interesuje" to jest ogromna różnica. Bo można grać i się nie interesować innymi systemami, a i RPG nie jest najpopularniejszym tematem więdz mimo woli wiedzieć to skąd? Jeśli się interesujesz, to raczej oczywiste, że coś niecoś wiesz i się znasz. Wcześniej ja np. grałem i znałem wyżej wymienione 3 systemy. Rejestrując się na tym forum i czytając TRPG zacząłem się interesować (w miarę) RPG i już wiem coś niecoś o mniej popularnych i ciekawszych grach niż D&D.
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

To tak jak ja. Kiedyś znałem tylko DnD i Warhamera, dopiero gdy zacząłem tutaj zaglądać dowiedziałem się o reszcie ( i poznałem wykoksaną Neuroshimę). Właściwie to od momentu zaglądania na te forum, zainteresowałem się fantastyką na poważnie. Wcześniej to było tylko kilka książek, które przeczytałem, własne wymyślane systemy, storytelling i warmłotek.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Darkon
Pomywacz
Kontakt:

No właśnie, każdy powie że w końcu zaczął sięinteresować, jak każdy ja na początku znałem tylko Młotka i DnD, objawienia dostałem wraz z tym jak zostałem podłączony do internetu :) zawsze lepiej jest znać kilka systemów, jest co do czego porównywać i ogólnie ma się już jakąś wiedzę. Zazwyczaj jest tak, że to co jest mocno reklamowane/propagowane to jest... no wiadomo jakie (w muzyce w Polsce teraz tak jest). Jak już ktoś jest na tej stronce zarejestrowany to niech się zacznie interesować innymi systemami niż tylko dnd i Warhammer to taka moja prośba :P jak coś to o podręcznik do v.1.0 w necie nie trudno(do Nerki oczywiście).
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Interesować się można, ale gorzej z kupowaniem podręczników :P

Ja zostanę przy WFRP i starym CP 2020, innych systemów nie ruszam, bo mam złe doświadczenia z NS, SW D20 i DnD :|.
Darkon
Pomywacz
Kontakt:

Jeśli ktoś zainteresowany, to przecież nie wszystkie podręczniki trzeba kupować.

ps. Ja do niczego nie zachęcam :P
WaRdOg
Pomywacz

Post autor: WaRdOg »

Będę mało oryginalny i zagłosuję na D&D :P .
LOD
Kok
Kok

Rejestrując się tutaj może zaczynają sie interesować, ale jeszcze nie znają w sumie nic innego by zagłosować inaczej niż na np. takiego D&D. Swoją drogą zawsze znajdziesz zwolenników gdzieś czegoś niezależnie jakim by to chłamem nie było. O kwestii gustu się nie rozmawia...
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Darkon
Pomywacz
Kontakt:

No niestety, już się z tym pogodziłem. Mam nadzieję chociaż, że w przyszłości Ci co głosują na DnD teraz poznają się na RPG i wybiorą jednak coś lepszego.
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

Też się z tym zgodzę, bo na światowym rynku RPG nie widnieje tylko DnD...
Obrazek
Forum w pełni o komputerach...
Kaligula
Szczur Lądowy

Post autor: Kaligula »

Ogólnie to grałem jak narazie na 3 systemach, ale w Warhammera to się najlepiej mi grało:)
Liście szepczą o zdradzie!
Darkon
Pomywacz
Kontakt:

Chyba większość - przynajmniej ta poza dndowa - zaczynała właśnie od młotka, w sumie bardzo dobry system i klimat fantasy też fajny, mechanike też ma dobrą ;)
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

DnD jest fantasy, a jak ktoś chce zmienić gust, to pewnie przerzuca się na Warhammera, bo temu "najbliżej" do DeDeka (bez urazu LOD :) ). W końcu klimat też fantasy, jest magia, itp. Mnie najbardziej stresuje, jak ktoś z Młota robi DeDeka...
LOD
Kok
Kok

W sumie może jest najbliższy, ale za to jest pod każdym względem lepszy (pytajcie mnie a powiem, że pod każdym względem jest najlepszy. :P a jak wyjdzie 40k i Postapokaliptyczny młotek to będzie najlepszy w każdej dziedzinie! :mrgreen: Chyba że mocno spartaczą te 2 pozostałe)
Obrazek
DaViD73
Szczur Lądowy

Post autor: DaViD73 »

ja dałem głos na DnD bo sam gram i uważam za najlepszy :wink:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Hmmm a zdarzyło Ci się grać w inne systemy ;>?
Darkon
Pomywacz
Kontakt:

No właśnie, kolejny problem to to, że jeśli ktoś zaczyna od DnD to dalej nie idzie, ja dzięki pomocy kumpli poszedłem dalej po Warhammerze i dd, wtedy to się poznało Wampira, NS, Monastyra(słabo raczej), a dalej to już z włąsnej inicjatywy. Troche to dziwne w_ogóle żeby głosować na najlepszy jeśli się zna tylko jeden, trzeba mieć jakieś porównanie.
ODPOWIEDZ