Warhammer - jeden z najorginalniejszych światów...

Kącik poświęcony jednemu z popularniejszych systemów w Polsce. Zarówno edycji pierwszej, drugiej jak i autorskim modyfikacjom.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Ze względu na profesję, WFRP mi się bardzo spodobał. Można się wcielić w prawie każdego, co uznaje na wielki plus.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Z czystej ciekawości pytam (bo mi Warhammer nie pasuje): czy w drugiej edycji są punkty przeznaczenia?
Jak dla mnie to jest głupota.

No i nie podoba mi się jeszcze to, że jakiś krasnolud dwoma machnięciamy topora może pozbawić głowy dla elfy (tak, to efekt traumatycznego przeżycia na sesji - mój własny chłopak mi głowę uciął;))
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Punkty przeznaczenia są. A cz krasnolud może głowę za pierwszym razem to zalerzy od MG. Jak jest sadystą to TAK :twisted:
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Krasnolud może. U mnie wilk zadał 50 obrażeń w bohatera będącego krasnoludem (to była super Furia Ulryka :twisted: na szczęście sparowana, tarcza bohatera zniszczona i zbroja lekko uszkodzona). Punkty przeznaczenia są i wg mnie są bardzo przydatne. Bohaterowie są wybrańcami i nie powinni zginąć od byle czego (a w WFRP 2ed. zdarza się to bardzo często).
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Kloner: nie wydaje mi się, że to zależy od MG, a raczej od skopanej mechaniki i jakiś takich statystyk postaci.

Z tym krasnoludem to było tak, że postanowił ubić elfy (mniejsza o motyw). Machnął toporem, odciął od razu jedną główkę, a potem miał drugi atak w rundzie, więc jeszcze mnie głowy pozbawił. Na nic się punkty przeznaczenia nie przydały, bo potem było to samo :D

I gdzie tu wina MG? Co najwyżej kostki były krzywe ;)
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Moje kostki prawie zawsze wyrzucają 10 (są krzywe, ale pozytywnie) i właśnie dlatego w krasnoludka poszło 50 obrażeń. System WFRP jest słaby, ale świat wg mnie jest najlepszy.
Kloner
Chorąży
Chorąży

sory ale wedle zasad w jednej rundzie można atakować TYLKO jedną postać. Cel można zmienić dopiero w następnej rundzie po śmierci poprzedniego.
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Falka, Twój MG nie potrafił wykorzystać punktów przeznaczenia, to jest jego wina. Mój MG pewnie rozegrał by to tak, że dostałaś płazem czy też jakąś inną tępą częścią topora w głowę i straciłaś przytomność, a ludność widząca całe zajście oddała Ciebie do miejscowego medyka / cyrulika, a Twój chłopak został pojmany przez straż miejską / zwykłą ludność. To jest poprawne wykorzystanie PP.

Wykorzystywanie PP w stylu, że "uniknęłaś ciosu" i musisz wydać kolejny PP w następnej rundzie by "uniknąć" kolejnego, jest błędne. Ten post jest kierowany do wszystkich MG, a w szczególności do MOJEGO.

Mój MG - chciałem ukraść kurę z targowiska. Wziąłem ją pod pachę i zwiałem. Otoczyły mnie patrole straży miejskiej. Wykorzystałem PP by zwiać w boczną uliczkę. Musiałem poświęcić kolejny PP by uniknąć drugiego patrolu. Trzeci PP straciłem na wcześniejsze wyjście z więzienia. To jest NIEWYBACZALNY błąd MG. Wszyscy Misiowie powinni się strzec takich błędów.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

BLACKSouL pisze:Falka, Twój MG nie potrafił wykorzystać punktów przeznaczenia, to jest jego wina. Mój MG pewnie rozegrał by to tak, że dostałaś płazem czy też jakąś inną tępą częścią topora w głowę i straciłaś przytomność, a ludność widząca całe zajście oddała Ciebie do miejscowego medyka / cyrulika, a Twój chłopak został pojmany przez straż miejską / zwykłą ludność. To jest poprawne wykorzystanie PP.
Ok, po kolei.
Krasnolód płazem nie mógł trafić, bo to było z bliska i z zaskoczenia. Kto się spodziewał, że mamy w drużynie kanalię? I to jeszcze kanalię o takiej charyzmie, że po zabiciu nas, gdy ludzie się zbiegli z widłami zlinczować mordercę, tak im nagadał, że nasze ciała na stosie spalili i mu nagrodę dali :D

Inna sprawa, że nawet jakby mi ktoś płazem przywalił, to by ubił na miejscu - takiej słabej postaci to ja nigdy nie miałam. Już moja bardka w KC była silniejsza :)

A z PP to nie było uniknięcie ciosu. Zabił mnie raz, więc dawaj PP i w nogi. Taki był plan, ale nie wyszedł. On był szybszy i nas ubił :)

Chociaż pewnie coś mieszam, bo to dawno było, a ja mam sklerozę ^_^"

Anyway, jakby nie było, mechanika Warhammera mi się nie podoba. Jak narazie jedyna, która mnie nie razi i mi nie preszkadza, to ta w KC. No i w Ars Magica, ale narazie tylko podręcznik czytam, więc to się nie liczy. Wypowiem się, jak zagram.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Ooo to była przekichana sprawa. Nawet ja jako MG bym sobie nie poradził mając takiego gracza (to już przesada jest, że tacy gracze istnieją). Mechanika WFRP jest słaba i nie pozwala ocenić sprawiedliwie każdej sytuacji (przy takich jak ta się Misiowie gubią). Według mnie lepsza mechanika była w CP2020, ale w WFRP gram ze względu na świat i unikatowy klimat.
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Ja powiem tak: WSZYSTKO JEST ZALEŻNE OD MG!!! Nawet na samym początku w Warhammerze wyjaśniają "To nie MG jest niewolnikiem kości" więc szczerze mówiąc jakby MG chciał to by niedopóścił do tego. Zawsze znajdziesz zaczepkę że mu się nie uda... chociażby w bóstwie, charakterze i przeróżnych innych bzdetach które MG może zrobić przeciw danej postaci... 8) Nie ma sytuacji bez wyjścia tylko nie wiem po co MG są "uwięzieni" od takich sytuacji... nonsens... to MG jest wkońcu opiekunem gry i jej panem.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Nie ma idealnego MG i każdy o tym dobrze wie. Każdy z Misiów (także ja) często się gubi w zasadach i działaniach graczy, a później wychodzi z tego takie szambo jak te opisane przez Falkę. Zgadzam się z LODem pod względem tego, że MG "nie jest niewolnikiem kości" i może unikać niektórych zasad, by każdą sytuację ocenić sprawiedliwie. Ja na miejscu MG Falki uniknąłbym "ataku z zaskoczenia" (wg mnie, chyba ktoś musiał widzieć z drużyny, jak ten krasnolud wyciąga topór czyż nie?). Ja nie dopuszczam do bójek między bohaterami i wszystko jest dobrze (taak a ostatnio jeden z bohaterów zginął, ponieważ drugi w niego strzelił z śrutówki :twisted:).

Mistrzowie Gry, miejcie się na baczności. Nigdy nie wiece co wymyślą gracze.

Chciałbym dodać, że w WFRP podoba mi się obłęd. Każda z moich postaci w WFRP miała przynajmniej jedną chorobę psychiczną. Gdy odkryłem dodatek "Slaves to Darkness" (nie znam polskiej nazwy), każda z moich postaci miała mutacje, szczególnie te odrażające. WFRP jest niezwykły. Bohaterowie są bohaterami z przymusu, a często szaleństwo jest gorsze od śmierci. Ja się o tym przekonałem na własnej skórze.

Warhammer na zawsze pozostanie w moim sercu mimo wad (mechanika).

Chciałem dodać, że punkty przeznaczenia to BOSKA INTERWENCJA i żadne ataki z zaskoczenia nie zmienią planów bogów. Dlatego, używając punktów przeznaczenia stajemy się "nieśmiertelni", unikamy śmierci, choćby niewiadomo co miało Ciebie zabić. Trzeba pominąć nawet wszystkie reguły, byleby punkt przeznaczenia był odpowiednio wykorzystany. Nic prócz bogów nie może zmienić przeznaczenia. Wszyscy MG powinni się tego trzymać, a często widzę jak zapominają o znaczeniu PP. Twój też Falka Wink.

[Przestań pisać posty pod postami - dop. MAd Phantom]
Kloner
Chorąży
Chorąży

PP niedziałają na trucizny. Jak wypijesz zatrutą wode lub coś podobnego, nawet bogowie ci niepomogą.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

A wiesz, że mogą? Można uznać, że dzięki PP trucizna okazała się zwietrzała.
Kloner
Chorąży
Chorąży

Raczej nie. Trucizna która została przyżądzona przed chwilą, ze wszstkimi działającymi testami, itp. Zawsze działa (pytałem MG w momęcie jak chciałem dróżyne uśmiercić- podpadli mi :P)
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

No dobrze, ale co jeśli bogowie sprawią, że podczas dokładnego przyrządzania coś się stało? Albo organizm inaczej przyjął truciznę? W końcu medycyna w czasach WFRP była raczej nieobliczalna, nawet osoba sporządzająca truciznę mogła nie wiedzieć jak ona zadziała na ciało. Szczególnie jeśli osoba podawała to krasnoludowi lub elfowi, przecież nie znano anatomii ani działania różnych środków. Dla mnie PP to zasada ponad zasady. Chroni przed wszystkim.
Kloner
Chorąży
Chorąży

Wiesz co zazwyczaj bogowie nie są tak łaskawi (a raczej MG przynajmniej na sesji w której gram tak jest :P)
ODPOWIEDZ