Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Alien
Kok
Kok
Numer GG: 28552833

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Alien »

Dobra oprę się pokusie i nie przejrzę :D
Powrót orków
Chyba trolli :|

Sam w oczekiwaniu na premierę wiedźmina 2 czytam sobie zbiory opowiadań ( OŻ i MP). Tak swoją drogą opowiadania są ciekawsze i fajniejsze od pięcioskięgu ;).
00088888000
wiatle
Pomywacz

Post autor: wiatle »

Wpadłam po uszy w "Cukiernię pod Amorem. Zajezierscy" Gutowskiej-Adamczyk. Nie sądziłam, że ktoś w Polsce napisze tak fajna sagę.
corvus
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2609448
Kontakt:

Post autor: corvus »

Kończę pierwszy tom Trylogii Demonów, czyli Malowanego Człowieka, trzeba przyznać, że nawet toto sympatyczne chociaż szału nie ma. Jednak jest w tej książce coś, że chce się ją mimo wszystko przeczytać do końca.
No Name
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 0

Post autor: No Name »

Zacząłem Lód Dukaja.

Tym razem muszę ponarzekać na chwalone ostatnio wydawnictwo. Jak można wydać 1000 stron w formacie A5, w jednym tomie? Niezbyt wygodnie się to trzyma, i trudno mi uwierzyć, że do końca czytania ta książka pozostanie w jednym kawałku. Ja rozumiem że tak chciał autor, albo nie chcieli się skomercjalizować, ale ja bym jednak dopłacił trochę za podział na dwa tomy, albo przynajmniej użycie większego formatu papieru.
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"

May the Phone be with you!
Diabeł
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 4382272
Kontakt:

Post autor: Diabeł »

E tam, da się przeżyć i czyta się spoko. Ale sama książka jest ciężka i osobiście się męczę z Lodem ;) . Czytam po 30-40 stron dziennie, potem przerwa 3-4 miesiące i tak w kółko ;p
corvus
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

No Name pisze:Ja rozumiem że tak chciał autor, albo nie chcieli się skomercjalizować, ale ja bym jednak dopłacił trochę za podział na dwa tomy, albo przynajmniej użycie większego formatu papieru.
Dwutomowe to może lepiej nie, ale większy format - owszem. Coś takiego najlepiej jak te duże wydania Tolkiena. Tylko wtedy nie wszystkie książki Dukaja byłyby tego samego rozmiaru, a w tej chwili są. Chociaż ja pamiętam, że dopóki nie miałam mniej więcej po równo kartek po obu stronach to mnie nadgarstki bolały czasami. xD

A co do przerwy - nie rozumiem jak po takim czasie można wrócić do książki i sobie ją dalej czytać jak gdyby nigdy nic. Ja bym nic z tego nie wiedziała.

Drugi tom Malowanego człowieka. Chyba powoli się przekonuję do tego. Na dodatek historie się łączą i jakoś lepiej to wygląda. (Następnym razem poczekam kilka dni to dam tutaj listę przeczytanych książek :D)
Diabeł
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 4382272
Kontakt:

Post autor: Diabeł »

Mam bardzo dobrą pamięć :) .
wiatle
Pomywacz

"cukiernia pod Amorem. Zajezierscy". Saga. Świetnie mi się to czyta. Cardzo ładny język literacji Gutowskiej-Adamczyk.
Miechuś
Szczur Lądowy

Post autor: Miechuś »

Wybrańcy - Kristin Cashore - książka zaskakująco dobra, jak na debiutancką powieść (kilka razy się przejechałem na przereklamowanych debiutach, np. Noc blizn).
corvus
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

wiatle pisze:"cukiernia pod Amorem. Zajezierscy". Saga. Świetnie mi się to czyta. Cardzo ładny język literacji Gutowskiej-Adamczyk.
Trzeba mieć ostrą sklerozę, żeby nie pamiętać, że się to pisało kilka postów wcześniej. :P

Pana Lodowego Ogrodu tom drugi. Dobra trylogia. Grzędowicz nadal jest wg mnie jednym z lepszych, których wydaje fabryka słów, bo większość to cienizna.
Miechuś
Szczur Lądowy

Post autor: Miechuś »

corvus pisze: Pana Lodowego Ogrodu tom drugi. Dobra trylogia. Grzędowicz nadal jest wg mnie jednym z lepszych, których wydaje fabryka słów, bo większość to cienizna.
Grzędowicz to moim zdaniem jeden z najlepszych polskich pisarzy fantastycznych. Czytałem tylko zbiory opowiadań i "Popiół i kurz", ale to tylko dlatego, że czekam na ukończenie Pana Lodowego Ogrodu. Nie umiem czekać na zakończenie książek, więc wolę później zacząć.

Wracając do tematu głównego dyskusji - Dukaj - Xavras Wyżryn
wiatle
Pomywacz

Corvus, mam :? . Sorry. Ale to sie dluuugo czyta (mam dwie czesci, kazda po ok. 500 stron). I tak sobie poczytuje ;).
iza1997
Szczur Lądowy
Numer GG: 20317291

Post autor: iza1997 »

Ja czytam "Wilczego brata" - część pierwszą Kronik Pradawnego Mroku
Strider
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 0

Post autor: Strider »

To ja wszystkich przebiję - "Zarys historii historiografii polskiej". :) I staram się skończyć "Hurysy z katalogu" Edwarda Guziakiewicza, zanim Bazyl się na mnie wścieknie...
Alien
Kok
Kok
Numer GG: 28552833

Post autor: Alien »

iza1997 pisze:Ja czytam "Wilczego brata" - część pierwszą Kronik Pradawnego Mroku
Czytałem wszystkie części. Fajne nawet.
00088888000
corvus
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Też czytałam Wilczego Brata nie wiem w sumie skąd taka książka wpadła mi w ręce, ale rzeczywiście całkiem przyjemne.
Tom drugi Pana Lodowego Ogrodu skończony. Nie było tragedii, ale jednak nie umywa się do części pierwszej. O ile tamtą z przyjemnością przeczytałam dwukrotnie o tyle ta już za pierwszym razem mnie wymęczyła. Potem był Kłamca 3 i tego już w ogóle nie polecam. Zakończenie z tyłka, że się tak wyrażę, zaś całość bardzo mocno kiepska. Jakby ktoś wyszedł z takiego założenia jak ja, że skoro się przeczytało dwie pierwsze części to trzeba by i trzecią, to usiądźcie i poczekajcie aż wam to przejdzie. ;)

Teraz po krótkiej przerwie Pustynną włócznię tom drugi. (Ludzie z Fabryki Słów bardzo się starają, żeby zrobić z jednej książki dwie... -.-) Zapowiada się bez szału, ale da się czytać.
Miziol
Szczur Lądowy
Numer GG: 4058009

Post autor: Miziol »

Aktualnie czytam 'Troja, pan srebrnego łuku" :) Jak narazie mi się podoba.
ODPOWIEDZ