Co obecnie czytacie?

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 0
Re: Co obecnie czytacie?
Uwielbiam książkę Basi Kaczyńskiej "złowrogi sześcian"- Tryptyk Świata Mgły, którą niedawno skończyłam czytać--> bardzo ciekawy egzemplarz. Sczególnie podoba mi się postać Veritasa. Zabawny, nieobliczalny, irytujacy, a kiedy trzeba to cyniczny i ironiczny 

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5879500
- Kontakt:
Przewałkowuję Bliznę Chiny Mieville'a. Fanem steampunku nie jestem, ale opisy autora są porażające i bardzo, bardzo dawno nie czytałem tak klimatycznej książki. Jestem w połowie, fabuła nie porywa mnie za mocno, ale w jakiś sposób nie mogę oderwać się od lektury.
Blizna zrywa ze schematami standardowej fantastyki, łącząc krainę pełną maszyn parowych, z prze-tworzonymi (czyli mutantami), magią i szarymi bohaterami. Książka jest w wielu momentach wulgarna, bohaterowie nieprzyjemni, a świat - okropny. Ale buduje to, o czym wspomniałem już wcześniej, świetny klimat haczący momentami o groteskę i w swej obrzydliwości śmieszny (to nie jest gore!).
Blizna zrywa ze schematami standardowej fantastyki, łącząc krainę pełną maszyn parowych, z prze-tworzonymi (czyli mutantami), magią i szarymi bohaterami. Książka jest w wielu momentach wulgarna, bohaterowie nieprzyjemni, a świat - okropny. Ale buduje to, o czym wspomniałem już wcześniej, świetny klimat haczący momentami o groteskę i w swej obrzydliwości śmieszny (to nie jest gore!).
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe

-
- Marynarz
- Numer GG: 11883875
Ja przebrnąłem przez "Dwunastu" Jespera Kenta. Pomysł bardzo fajny, jednak sama książka trochę mnie rozczarowała. Według mnie za dużo elementów typowych dla dziennika. Jednak mimo wszystko warto się pomęczyć 

“Better to fight for something, than live for nothing”
General George S. Patton
Fortis cadere, cedere non potest
General George S. Patton
Fortis cadere, cedere non potest

-
- Szczur Lądowy
Obecnie brnę przez "Kryształowego Anioła" Grocholi
) Zapowiada się ciekawie 

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Skończyłem "Perfekcyjną Niedoskonałość" J. Dukaja i nie podoba mi się. Niewykorzystany potencjał.
Obecnie Ulisess będzie. Wali toto w mózg...
Obecnie Ulisess będzie. Wali toto w mózg...

-
- Szczur Lądowy
Zaraz zabiorę się za "Księcia i żebraka" Marka Twaina
Trochę klasyki sie przyda

Trochę klasyki sie przyda

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Epidemie i zarazy. Taka antologia, ale po pierwszych dwóch opowiadaniach nie zachwyca...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...

-
- Tawerniany Księgarz
- Numer GG: 9053067
Ja skończyłem "Czas bliźniaków". Takie fantasy ze świata DragonLance. Nawet fajne, ale uczynność tłumaczki wywołała we mnie nieodpartą chęć skazania tej kobiety na powolną, bolesną śmierć. Szczegóły wkrótce 

"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 13771293
Ja własnie skonczyłem ,,Zwiadowcy Płonący Most" spoko ksiazka
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 5807358
Niedawno skończyłem po raz drugi "Silmarillion" Tolkiena, zamierzam przeczytać "Krzyżaków", oczywiście do szkoły, lektura zadana na wakacje. No chyba że wypożyczę w bibliotece coś ciekawego ; )

-
- Marynarz
- Numer GG: 10004592
"Błędny Krąg" - Mike'a Carey'a, czyli przygody Felixa Castor'a [Egzorcysty w XXI wieku].
To już drugi tom przetłumaczony na język polski i muszę powiedzieć że książka wciąga, elementy kryminału zmieszane z dark fantasy oraz szczyptą grozy, to wybuchowa mieszanka. Polecam, choć nie każdemu może przypaść do gustu (trudno żeby tak było).
Pierwsza część ma tytuł "Mój własny diabeł." i z pewnością łatwo znaleźć w miejscowym Empiku czy księgarni, tudzież bibliotece.
To już drugi tom przetłumaczony na język polski i muszę powiedzieć że książka wciąga, elementy kryminału zmieszane z dark fantasy oraz szczyptą grozy, to wybuchowa mieszanka. Polecam, choć nie każdemu może przypaść do gustu (trudno żeby tak było).
Pierwsza część ma tytuł "Mój własny diabeł." i z pewnością łatwo znaleźć w miejscowym Empiku czy księgarni, tudzież bibliotece.
"Prawdziwych przyjaciół trudno jest znaleźć, lecz stracić ich jest bardzo łatwo."
Marcus jest okay. Marcusdeblack się dziwnie odmienia jako całość ;P.
Marcus jest okay. Marcusdeblack się dziwnie odmienia jako całość ;P.

-
- Bosman
Parę książek Kołakowskiego... M.in. "O co nas pytają wielcy filozofowie". Poluję też na jego "Główne nurty marksizmu", ale nie wiem, czy to w moim mieście znajdę.

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 8723783
Henry Lion Oldi "Magia przeciw prawu".
Przeczytałam notkę na okładce - nie zaciekawiło. Przejrzałam pobieżnie opisy sześciu innych książek, nim wróciłam do "Magii.."
Przeczytałam wiersz Wilde'a umieszczony na pierwszej stronie - nic specjalnego, jeden z gorszych utworów tego autora. Ale przewróciłam stronę.
Przeczytałam pierwszy "krąg" pierwszej kręgi - 'średnio zapowiadająca się historia', stwierdziłam.
A jednak od godziny czytam dalej i będąc w połowie, przerywam tylko, by napisać tego posta, trzymając otwartą książkę na kolanach. Po co? A bo magia mnie denerwuje, noo...
W tej książce musi być magia. Specyficzny język charakterystyczny dla carskiej Rosji, oryginalna narracja i czarodziejskie "notatki" - to jedyne plusy, jakie mogłabym wymienić w chwili obecnej. A jednak ta historia nie pozwala odłożyć się na później... I ot, dziewczyna, która od trzech lat krytykuje ostro każdą książkę fantasy jaką czyta, marudząc, że fantastyka schodzi na psy, siedzi i połyka coś, co na ambitną historię jej wcale nie wygląda... Dziwne.
Naprawdę zraziłam się ostatnio do fantastyki i dawno już nie zdarzyło mi się otworzyć książkę i czytać dalej bez robienia przerw na podyskutowanie o wadach pozycji i nabranie cierpliwości, by dobrnąć do końca. Dlaczego więc czytam coś, co mój umysł uparcie klasyfikuje jako "nieciekawe"?
Czytaliście może tę pozycję? Jakie wrażenia? Powiedzcie, że jeszcze nie zwariowałam przyklejając się tak do tej książki!
Przeczytałam notkę na okładce - nie zaciekawiło. Przejrzałam pobieżnie opisy sześciu innych książek, nim wróciłam do "Magii.."
Przeczytałam wiersz Wilde'a umieszczony na pierwszej stronie - nic specjalnego, jeden z gorszych utworów tego autora. Ale przewróciłam stronę.
Przeczytałam pierwszy "krąg" pierwszej kręgi - 'średnio zapowiadająca się historia', stwierdziłam.
A jednak od godziny czytam dalej i będąc w połowie, przerywam tylko, by napisać tego posta, trzymając otwartą książkę na kolanach. Po co? A bo magia mnie denerwuje, noo...

Naprawdę zraziłam się ostatnio do fantastyki i dawno już nie zdarzyło mi się otworzyć książkę i czytać dalej bez robienia przerw na podyskutowanie o wadach pozycji i nabranie cierpliwości, by dobrnąć do końca. Dlaczego więc czytam coś, co mój umysł uparcie klasyfikuje jako "nieciekawe"?

Czytaliście może tę pozycję? Jakie wrażenia? Powiedzcie, że jeszcze nie zwariowałam przyklejając się tak do tej książki!

Następnym razem, gdy poczujesz się doskonały, spróbuj się przejść po wodzie.

-
- Bosman

-
- Majtek
- Numer GG: 8941160
- Kontakt:
Potop. I nic więcej nie trzeba mówić.

-
- Bosman
Nurtów chyba nie znajdę, ale póki co biorę się za książki Lema. Summa Technologiae na początek, potem coś lżejszego może...

- Solarius Scorch
- Bosman
Przeczytaj koniecznie: Cyberiadę, Niezwyciężonego, Solaris, Dzienniki gwiazdowe i Opowieści o pilocie Pirxie. W dalszej kolejności postawiłbym Powrót z gwiazd, Eden i Kongres futurologiczny. Ciekawa i może niedoceniana jest Maska, ale to trudna lektura.Sihamaah pisze:Nurtów chyba nie znajdę, ale póki co biorę się za książki Lema. Summa Technologiae na początek, potem coś lżejszego może...
Z Lemem może nie zawsze się zgadzałem, ale wielkim pisarzem SF on jest i basta.