Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
josia94
Szczur Lądowy
Numer GG: 0

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: josia94 »

Uwielbiam książkę Basi Kaczyńskiej "złowrogi sześcian"- Tryptyk Świata Mgły, którą niedawno skończyłam czytać--> bardzo ciekawy egzemplarz. Sczególnie podoba mi się postać Veritasa. Zabawny, nieobliczalny, irytujacy, a kiedy trzeba to cyniczny i ironiczny ;)
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

Przewałkowuję Bliznę Chiny Mieville'a. Fanem steampunku nie jestem, ale opisy autora są porażające i bardzo, bardzo dawno nie czytałem tak klimatycznej książki. Jestem w połowie, fabuła nie porywa mnie za mocno, ale w jakiś sposób nie mogę oderwać się od lektury.

Blizna zrywa ze schematami standardowej fantastyki, łącząc krainę pełną maszyn parowych, z prze-tworzonymi (czyli mutantami), magią i szarymi bohaterami. Książka jest w wielu momentach wulgarna, bohaterowie nieprzyjemni, a świat - okropny. Ale buduje to, o czym wspomniałem już wcześniej, świetny klimat haczący momentami o groteskę i w swej obrzydliwości śmieszny (to nie jest gore!).
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
Sirion
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 11883875

Post autor: Sirion »

Ja przebrnąłem przez "Dwunastu" Jespera Kenta. Pomysł bardzo fajny, jednak sama książka trochę mnie rozczarowała. Według mnie za dużo elementów typowych dla dziennika. Jednak mimo wszystko warto się pomęczyć ;)
“Better to fight for something, than live for nothing”

General George S. Patton

Fortis cadere, cedere non potest
josia94
Szczur Lądowy

Obecnie brnę przez "Kryształowego Anioła" Grocholi ;)) Zapowiada się ciekawie :D
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Skończyłem "Perfekcyjną Niedoskonałość" J. Dukaja i nie podoba mi się. Niewykorzystany potencjał.

Obecnie Ulisess będzie. Wali toto w mózg...
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
josia94
Szczur Lądowy

Zaraz zabiorę się za "Księcia i żebraka" Marka Twaina :smile:
Trochę klasyki sie przyda ;)
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Epidemie i zarazy. Taka antologia, ale po pierwszych dwóch opowiadaniach nie zachwyca...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

Ja skończyłem "Czas bliźniaków". Takie fantasy ze świata DragonLance. Nawet fajne, ale uczynność tłumaczki wywołała we mnie nieodpartą chęć skazania tej kobiety na powolną, bolesną śmierć. Szczegóły wkrótce ;)
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
Cichy;p
Szczur Lądowy
Numer GG: 13771293

Post autor: Cichy;p »

Ja własnie skonczyłem ,,Zwiadowcy Płonący Most" spoko ksiazka
Pozdrawiam
Edrehil
Szczur Lądowy
Numer GG: 5807358

Post autor: Edrehil »

Niedawno skończyłem po raz drugi "Silmarillion" Tolkiena, zamierzam przeczytać "Krzyżaków", oczywiście do szkoły, lektura zadana na wakacje. No chyba że wypożyczę w bibliotece coś ciekawego ; )
MarcusdeBlack
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 10004592

Post autor: MarcusdeBlack »

"Błędny Krąg" - Mike'a Carey'a, czyli przygody Felixa Castor'a [Egzorcysty w XXI wieku].
To już drugi tom przetłumaczony na język polski i muszę powiedzieć że książka wciąga, elementy kryminału zmieszane z dark fantasy oraz szczyptą grozy, to wybuchowa mieszanka. Polecam, choć nie każdemu może przypaść do gustu (trudno żeby tak było).
Pierwsza część ma tytuł "Mój własny diabeł." i z pewnością łatwo znaleźć w miejscowym Empiku czy księgarni, tudzież bibliotece.
"Prawdziwych przyjaciół trudno jest znaleźć, lecz stracić ich jest bardzo łatwo."

Marcus jest okay. Marcusdeblack się dziwnie odmienia jako całość ;P.
Sihamaah
Bosman
Bosman

Parę książek Kołakowskiego... M.in. "O co nas pytają wielcy filozofowie". Poluję też na jego "Główne nurty marksizmu", ale nie wiem, czy to w moim mieście znajdę.
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Aileen
Szczur Lądowy
Numer GG: 8723783

Post autor: Aileen »

Henry Lion Oldi "Magia przeciw prawu".

Przeczytałam notkę na okładce - nie zaciekawiło. Przejrzałam pobieżnie opisy sześciu innych książek, nim wróciłam do "Magii.."
Przeczytałam wiersz Wilde'a umieszczony na pierwszej stronie - nic specjalnego, jeden z gorszych utworów tego autora. Ale przewróciłam stronę.
Przeczytałam pierwszy "krąg" pierwszej kręgi - 'średnio zapowiadająca się historia', stwierdziłam.

A jednak od godziny czytam dalej i będąc w połowie, przerywam tylko, by napisać tego posta, trzymając otwartą książkę na kolanach. Po co? A bo magia mnie denerwuje, noo... :) W tej książce musi być magia. Specyficzny język charakterystyczny dla carskiej Rosji, oryginalna narracja i czarodziejskie "notatki" - to jedyne plusy, jakie mogłabym wymienić w chwili obecnej. A jednak ta historia nie pozwala odłożyć się na później... I ot, dziewczyna, która od trzech lat krytykuje ostro każdą książkę fantasy jaką czyta, marudząc, że fantastyka schodzi na psy, siedzi i połyka coś, co na ambitną historię jej wcale nie wygląda... Dziwne.

Naprawdę zraziłam się ostatnio do fantastyki i dawno już nie zdarzyło mi się otworzyć książkę i czytać dalej bez robienia przerw na podyskutowanie o wadach pozycji i nabranie cierpliwości, by dobrnąć do końca. Dlaczego więc czytam coś, co mój umysł uparcie klasyfikuje jako "nieciekawe"? :D

Czytaliście może tę pozycję? Jakie wrażenia? Powiedzcie, że jeszcze nie zwariowałam przyklejając się tak do tej książki! :P
Następnym razem, gdy poczujesz się doskonały, spróbuj się przejść po wodzie.
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

Ja jakoś zabieram się do ponownego przeczytania Awantury o Basię. Srsly.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Odium
Majtek
Majtek
Numer GG: 8941160
Kontakt:

Post autor: Odium »

Potop. I nic więcej nie trzeba mówić.
Obrazek
,,Pijcie jak Polacy ale bądźcie równie dzielni jak oni" - Napoleon Bonaparte
Sihamaah
Bosman
Bosman

Nurtów chyba nie znajdę, ale póki co biorę się za książki Lema. Summa Technologiae na początek, potem coś lżejszego może...
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Sihamaah pisze:Nurtów chyba nie znajdę, ale póki co biorę się za książki Lema. Summa Technologiae na początek, potem coś lżejszego może...
Przeczytaj koniecznie: Cyberiadę, Niezwyciężonego, Solaris, Dzienniki gwiazdowe i Opowieści o pilocie Pirxie. W dalszej kolejności postawiłbym Powrót z gwiazd, Eden i Kongres futurologiczny. Ciekawa i może niedoceniana jest Maska, ale to trudna lektura.

Z Lemem może nie zawsze się zgadzałem, ale wielkim pisarzem SF on jest i basta.
ODPOWIEDZ