Słuchaj kto dał prawo zbieraninie kapłanów dobierać jedne księgi i wpisywać do Nowego Testamentu a inne określać mianem apokryfów. Ja uwarzam że każdy ma prawo wierzyć jak chce,a ja mogę żyć wg dekalogu i rad zawartych w Pismie Świętym a nie zacyndalać do kościoła, a pozostać dobrym chrześcijaninem to jest moje zdanie.Deep pisze:Nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący. Albo wierzysz i się stosujesz do zasad wiary albo nie.Aznar eap Gaur pisze:Reasumując wierzący niepraktykujący.
To tak jakbyś chciał się uczyć siedząc przed komputerem i grając w durnowate gierki.
Kościół, Religia, Wiara...

-
- Pomywacz
- Numer GG: 13133386
Re: Kościół, Religia, Wiara...
,,Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.''

-
- Marynarz
Możesz być dobrym człowiekiem, ale dobrym chrześcijaninem już nie. Religia to nie jest rzecz, z której możesz odrzucić to, co Ci się po prostu nie podoba. Albo akceptujesz religię w całości, albo nie akceptujesz jej w ogóle.ja mogę żyć wg dekalogu i rad zawartych w Pismie Świętym a nie zacyndalać do kościoła, a pozostać dobrym chrześcijaninem to jest moje zdanie.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]
[/url]

-
- Pomywacz
Ja tak tego nie widzę, nie wypaczam istoty religii więc nie wiem dlaczego mam być złym członkiem danej wspólnoty.

-
- Pomywacz
Rozwiń myśl.Zaknafein pisze:Deep pisze:Aznar eap Gaur pisze:Reasumując wierzący niepraktykujący.
To, że coś nie występuje w katolicyźmie, nie znaczy że nie istnieje.
Aznar nie pisał, że jest katolikiem, to Wasza nadinterpretacja połączona z chęcią rozjechania nowego usera piszącego niezrozumiałe posty
Rozumiem tylko tą drugą motywację

-
- Bombardier
- Numer GG: 0
Zgadzam się z Adamirem. Dlatego nie udaję nawet chrześcijanina, nie nazywam się nim. Po co żyć w kłamstwie? Nie wierzę - bo nie widzę. Nie ma cienia dowodu że nasz Bóg jest bardziej wiarygodny od Allacha albo Jeszcze Innych Takich. Ludzie szukają w Bogu idei, czegoś co nie istnieje. Otóż: Nie znajdą

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Nadal w Tobie siedzi taki mały chrześcijanin.Nie ma cienia dowodu że nasz Bóg

-
- Bombardier
To wina mojego księdza z parafii. Ale tak naprawdę, to z bogiem mam tyle wspólnego, że kiedy coś się stanie wołam: Rany boskie!

-
- Bosman
No z tym językiem to coś jest, mój kumpel zagorzały ateista ostatnio mi powiedział "Lepiej módl się..." po czym się kapnął, cóż on uczynił. Po prostu mentalność chrześcijan nadal w nas tkwi. Lata indoktrynacji i socjalizacji zrobiły swoje.

-
- Bombardier
Raczej przyzwyczajenie... No bo kto nie używa takich zwrotów? Mój Boże, Jezu Chryste, Matko Boska, Jezus... Ja łapię się na ich używaniu, ale nie walcze z nimi. To naturalny odruch po tylu latach socjalizacji.

-
- Bosman
Nawet Wojewódzki, też zadeklarowany ateista
Ale ja je tam przewalczam. Na początku ci przechodzi "O jezu" w "O k***a", co nie jest zbyt wygodne, ale z czasem oduczasz się używać takich zwrotów ogóle albo używasz neutralnych wykrzykników: O nie!, Ojjj etc. 

-
- Pomywacz
Do mnie pijesz?Nesquel pisze:Zgadzam się z Adamirem. Dlatego nie udaję nawet chrześcijanina, nie nazywam się nim. Po co żyć w kłamstwie?

-
- Bosman
Czyżbyś się właśnie przyznał do bycia hipokrytą?

-
- Pomywacz
No nie więc się przygotowywałem do zbicia tego argumentu.

-
- Bombardier
Tak, piję do ciebie, a nawet jem, jak mam okazję
I jeszcze coś: Kościół jest według mnie jednym wielkim, cholernym marketingiem. Ja rozumiem - wszędzie są ludzie źli, i dobrzy, nie mówię że ta cała parafialna chałastra to kretyni, napewno są wśród nich szlachetni ludzie, ale wiem że niektórzy z nich traktują kościół jak robotę, jak pracę. Kiedyś jak ksiądz przylazł do nas po kolędzie, wszedł do domu, i jak nie palnie od progu: "Macie może jakieś drobne do kasy kościelnej?"

I jeszcze coś: Kościół jest według mnie jednym wielkim, cholernym marketingiem. Ja rozumiem - wszędzie są ludzie źli, i dobrzy, nie mówię że ta cała parafialna chałastra to kretyni, napewno są wśród nich szlachetni ludzie, ale wiem że niektórzy z nich traktują kościół jak robotę, jak pracę. Kiedyś jak ksiądz przylazł do nas po kolędzie, wszedł do domu, i jak nie palnie od progu: "Macie może jakieś drobne do kasy kościelnej?"

-
- Bosman
<małe wtrącenie>
Generalnie z tego co obserwuje to głównie afiszujący sie ateiści używają wyrażeń w stylu "O Jezu!", "Matko Boska!", "O Boże!". Nie mam pojecia z czego to wynika ale brzmi strasznie głupio.
</małe wtrącenie>
Generalnie z tego co obserwuje to głównie afiszujący sie ateiści używają wyrażeń w stylu "O Jezu!", "Matko Boska!", "O Boże!". Nie mam pojecia z czego to wynika ale brzmi strasznie głupio.

</małe wtrącenie>

-
- Bosman
O Boże, to chyba taka ironia 

Ech, wspomnienia, też tak gadałem rok temu... Nie, żebym tak teraz nie myślał, ale z czasem jak człowiek zaczyna widzieć jak to wszystko funkcjonuje to poraża go naiwność i prostota wcześniejszego myślenia... A może przesadzam?I jeszcze coś: Kościół jest według mnie jednym wielkim, cholernym marketingiem. Ja rozumiem - wszędzie są ludzie źli, i dobrzy, nie mówię że ta cała parafialna chałastra to kretyni, napewno są wśród nich szlachetni ludzie, ale wiem że niektórzy z nich traktują kościół jak robotę, jak pracę. Kiedyś jak ksiądz przylazł do nas po kolędzie, wszedł do domu, i jak nie palnie od progu: "Macie może jakieś drobne do kasy kościelnej?"

-
- Marynarz
No tak, Kościół ma lepszy marketing niż Microsoft.I jeszcze coś: Kościół jest według mnie jednym wielkim, cholernym marketingiem.

Mnie się to dość często zdarza właśnie.Generalnie z tego co obserwuje to głównie afiszujący sie ateiści używają wyrażeń w stylu "O Jezu!", "Matko Boska!", "O Boże!". Nie mam pojecia z czego to wynika ale brzmi strasznie głupio.

Nie przesadzasz, sam mam dokładnie tak samo.Ech, wspomnienia, też tak gadałem rok temu... Nie, żebym tak teraz nie myślał, ale z czasem jak człowiek zaczyna widzieć jak to wszystko funkcjonuje to poraża go naiwność i prostota wcześniejszego myślenia... A może przesadzam?
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]
[/url]