Deep pisze:Lekki offtop @Phoven: Spoko, on ma wg profilu dopiero 13 lat. Wykpiwa w ten sposób wszystkie teorie
Rzeczywiście - to troche tłumaczy. Jak ja się tutaj rejestrowałem to też miałem 13 lat (cos koło

) i kretyńskiego nicka.

Taki wiek chyba. ;P
Nhunter pisze:Niektórzy ateisci to ludzie normalni.
Spoko. Jestem tego świadom, ja napisałem w końcu, że:
Phoven pisze:wspólnego dla wielu ateistów i fanatyków religijnych
Wielu=/=wszyscy
No Name pisze:(choć z tym dobrem i ideałem nie do końca się zgadzam, jak dla mnie Bóg jest ideałem dobra)
Trudno podać definicje dobra bo jest generalnie subiektywna i inna dla każdego człowieka.* A Bóg często jest określany typowo ludzkimi przymiotnikami - takimi jak miłosierny, sprawiedliwy etc. etc. - więc aspekt dobra jest własciwy tylko dla danej kultury. Zaś Bóg idealny jest zwyczajnie idealny, nie sposób określić go jako dobrego/złego. I nie - to nie jest przedstawienie moich poglądów, tylko takie wydaje mi się dość logiczne wytłumaczenie dlaczego "idealny=/=dobry" :]
*Cóż, jakkolwiek głupio by to nie brzmiało to mi najbardziej trafne wydaje się określenie dobra jako przeciwienstwa, pardon, skurwysyństwa. W zależnosci od wyznawanych przekonań zło można bowiem definiować na wiele różnych sposobów. A s. to s. - jest wystarczajaco proste by było prawdziwe.