Co obecnie czytacie?

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Re: Co obecnie czytacie?
No, Nieboska niezła jest, właśnie skończyłem. Omawialiśmy też na lekcji problem rewolucji, wg mnie bardzo ciekawie ujęty. I czasem bardzo podobają mi się wybiegi autora, np. to gorzkie, autoironiczne "-Dramat piszesz" nieznanego głosu, gdy Hrabia rozpacza nad losem rodziny... Cóż, świetna rzecz, polecam 

-
- Bosman
- Numer GG: 0

-
- Marynarz
- Numer GG: 2565250
"Za króla, ojczyznę i garść złota" Anny Brzezińskiej i Grzegorza Wiśniewskiego.
Ostatnio zmieniony piątek, 13 lutego 2009, 21:36 przez Bussumarus, łącznie zmieniany 1 raz.
OLDSCHOOL!

-
- Marynarz
- Kontakt:

Rekomendacje niepotrzebne

There is no emotion; there is peace.
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.
Zdjęcia
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.
Zdjęcia

-
- Marynarz
Tadeusz A. Kisielewski - Zamach. Tropem zabójców generała Sikorskiego. Bardzo przystępnie opisane wszystkie okoliczności śmierci Naczelnego Wodza. Polecam.
Równolegle Buszujący w Zbożu J. D. Salingera, a w kolejce czeka Kingowa Bezsenność.
Równolegle Buszujący w Zbożu J. D. Salingera, a w kolejce czeka Kingowa Bezsenność.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]
[/url]

-
- Kok
- Numer GG: 8228852
"HELL-P" Eugeniusza Dębskiego. Nawet niezłe. Ciekawe rozwinięcie opowieści o Chtulhu.

Fioletowy Front Wyzwolenia Mrówek
Klub Przyjaciół Kawy

-
- Majtek
- Numer GG: 807895
Ostatnio zaczałem czytać "Arcymag" Aleksandra Rudazowa cz.2 całkiem fajny pomysł o magu ze starożytnego Sumeru który odżył w naszych czasach w Nowym Yorku.Można się dowiedzieć w jaki sposób magowie jednym słowem spopielali całe armie wroga.
"Każdy Chomik ma swój dzień!" - Minsc

-
- Chorąży
Zrobiłem sobie przerwę od Ludzi bezdomnych żeby przeczytać w międzyczasie Autoportret reportera Kapuścińskiego
.

-
- Marynarz
- Numer GG: 11883875
Ja sięgnąłem po "Zamek Lorda Valentine'a" Silverberga. Bardzo przyjemna i lekka lektura 

“Better to fight for something, than live for nothing”
General George S. Patton
Fortis cadere, cedere non potest
General George S. Patton
Fortis cadere, cedere non potest

-
- Szczur Lądowy
Wczoraj skończyłem "Krew Elfów" A. Sapkowskiego, możliwe że zainteresuje się natępną częścią sagi o Wiedzminie.

-
- Szczur Lądowy
BLUŹNIERCA!
Jak to możliwe? Przeczytaj regulamin jest tam wyraźnie napisane, że trzeba być fanem sapkowskiego, aby się zarejestrować!
Właśnie przeczytałem "Proces Czternastu"... nic ciekawego, ale troszkę wiedzy wpadło.

Jak to możliwe? Przeczytaj regulamin jest tam wyraźnie napisane, że trzeba być fanem sapkowskiego, aby się zarejestrować!

Właśnie przeczytałem "Proces Czternastu"... nic ciekawego, ale troszkę wiedzy wpadło.

-
- Bosman
A ja szanuję i lubię Sapkowskiego, ale jest ledwie dobry IMO
Choć z drugiej strony, na polskim rynku fantasy wymiatacz.
Ja się wziąłem za "Młodzież szkolna", jakiejś Barbary Świdy. Autorka przedstawia wyniki swoich badań, pokazując trzy grupy młodzieży. Jest 9 rozdziałów, gdzie ukazane są stosunki do życia, filozofii, rodziny, narodu, szkoły itd. Bardzo to ciekawe, naprawdę. Pomaga zrozumieć niektórych ludzi
Z drugiej strony jest parę wstawek o słuszności socjalizmu (czyli ustroju sprawiedliwości) itd. ale jednak książka jest raczej dosyć obiektywna.

Ja się wziąłem za "Młodzież szkolna", jakiejś Barbary Świdy. Autorka przedstawia wyniki swoich badań, pokazując trzy grupy młodzieży. Jest 9 rozdziałów, gdzie ukazane są stosunki do życia, filozofii, rodziny, narodu, szkoły itd. Bardzo to ciekawe, naprawdę. Pomaga zrozumieć niektórych ludzi

-
- Bombardier
co czytam? Obecnie topic o nazwie Co Obecnie Czytacie 
a tak na serio: skończyłem Wichrowe Wzgórza i Narranterum (wiem że inaczej się pisze...)
a zaczynam Pratchetta [zakładam, że tego nie wiedziałeś]. Obawiam się jednak że szybko skończę. Jego teksty są nie dla mnie.

a tak na serio: skończyłem Wichrowe Wzgórza i Narranterum (wiem że inaczej się pisze...)
a zaczynam Pratchetta [zakładam, że tego nie wiedziałeś]. Obawiam się jednak że szybko skończę. Jego teksty są nie dla mnie.

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił

-
- Mat
- Numer GG: 12563782
Rozkminki filozofów, a w szczególności Arystotelesa mam na razie dość. Jego rozważania są trafne, ale język w jakim jest to spisane jest dla mnie zbyt wyczerpujący. Chciałem zająć się kolejną książką, a konkretnie Heideggera "Bycie i czas", ale zrezygnowałem po przeczytaniu pierwszego zdania [nie ma jak greka, której się nie uczyłem], dalej było lepiej, ale te 600+ stron, daruję sobie na razie.
Zacznę "Legendy Drizzta" zobaczymy ile wytrzymam
Zacznę "Legendy Drizzta" zobaczymy ile wytrzymam

"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł

-
- Bombardier
Ukończyłem Brisingra Paoliniego, biorę się za Baśnie Barda Beed'la i "Coś się Kończy coś Zaczyna" Sapkowskiego. Grzech że jej jeszcze nie przeczytałem...

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił

-
- Bosman
Olejcie tę filozofię 
David Herbert Lawrence - Kochanek Lady Chatterley to moja obecna lektura
Szkolnie "Śluby Panieńskie", ale to czytam w trakcie lekcji tudzież przed nią 

David Herbert Lawrence - Kochanek Lady Chatterley to moja obecna lektura

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5879500
- Kontakt:
Pozwolę sobie zacytować swoją wypowiedź z klubowego forum:

Co do filozofii - też próbowałem obrócić ten temat, łyknąłem nawet dwie rozprawy Kartezjusza, "Politykę" Arystotelesa i liznąłem teksty nowożytnych teologów. Jednak szkoda mi czasu na dalsze "odkrywanie" - jest to dla mnie wątpliwa przyjemność
Może kiedyś do tego wrócę, ale aktualnie twardo trzymam się przy starożytności oraz antropologii (jeśli sięgam po coś naukowego).
Dodam jeszcze, że Czarny Krab (po Dzwonie Śmierci Kerstin Ekman) przekonuje mnie do dalszej eksploracji literatury Skandynawii. Poza tym powieść na pewno wpłynie na moje małe literackie próbyPrzeczytałem Czarnego Kraba Jerker'a Virdborg'a. Przyznam, że lektura ciekawa, przypomina trochę postapokaliptyczną skandynawię w stanie permamentnej wojny z bliżej nieokreślonym wrogiem. Bohaterowie to kilku żołnierzy wysłanych na "misję specjalną". Nie chcę uprzedzać treści, ale trzecia część książki jest świetna. Ta lektura na pewno długi czas będzie na mnie oddziaływać.

Co do filozofii - też próbowałem obrócić ten temat, łyknąłem nawet dwie rozprawy Kartezjusza, "Politykę" Arystotelesa i liznąłem teksty nowożytnych teologów. Jednak szkoda mi czasu na dalsze "odkrywanie" - jest to dla mnie wątpliwa przyjemność

http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe