Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Nikea
Szczur Lądowy
Numer GG: 0

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Nikea »

Hej,
jestem nowa, tak sobie zaglądam w różne miejsca i podziwiam. Temat mnie zainteresował - istnieją więc ludzie czytający książki ! :lol: jestem zachwycona, bo w moim środowisku czasami czuję się jak mutant - nie dość, że czytam (osobliwe zjawisko), to jeszcze do tego fantasy ! Cieszę się, że świat jest tak wielki i pełen pokrewnych dusz :D
Ale wracając do tematu - właśnie skończyłam trylogię Meyer, a teraz przyszedł czas na Pilipiuka - Oko Jelenia, chociaż Wędrowycz jednak dużo lepszy :smile:
Nyano
Mat
Mat
Numer GG: 3030068

Post autor: Nyano »

Nikea pisze:Hej,
jestem nowa, tak sobie zaglądam w różne miejsca i podziwiam. Temat mnie zainteresował - istnieją więc ludzie czytający książki ! :lol:
A więc, szanowna koleżanko, pragnę w imieniu Pierwszej Mendy Rzeczypospolitej, czyli swoim, serdecznie powitać Cię na tym, jakże zacnym, forum.

Ja rozumiem, że polska młodzież to w przerażająco dużej części sympatyczni wygoleni panowie w swej wspaniałej sportowej odzieży, jednak istnieją jeszcze 'normalni' ludzie... Nie to żebym sam czuł się 'normalny'... :]
I zawsze będą istnieć ludzie lubiący czytać tak długo jak istnieje coś wartego przeczytania :)

Ale co ten :lol: tam robi to ja nie wiem. Nie wiem czemu, ale mam wrażenie jakby ta emotka się szyderczo śmiała z tego, że ktoś jeszcze czyta książki ;)

I nie - nie jesteśmy mutantami. Po prostu nie jesteśmy barbarzyńcami - to wszystko ;)

A żeby trzymać się tematu - aktualnie pochłaniam zbiór Wszystko Jest Względne mojego ulubionego pisarza, którym jest, jak powszechnie wiadomo, Stefek King.
Już od czasów ekranizacji 1408 przymierzałem się, żeby w końcu zabrać się za WSW jako, że chciałem zobaczyć ów film, a mam zasadę, że najpierw książka, dopiero potem ekranizacja.
No i czytam. Pierwsze opowiadanie - pomysłowe, ale średnie... Drugie opowiadanie - strata czasu... Trzecie opowiadanie - cieniutkie, mimo że zawierało parę sympatycznych tekstów... Czwarte i piąte - interesujące, ale to nie to, czego spodziewać się można po Stefciu.
I nagle... BACH!
Któż to się nie pojawia w szóstym opowiadaniu, jeśli nie nasz Stary Dobry Przyjaciel, Roland Deschain z Gilead! Brakowało mi tego gościa :)
Opowiadanie świetne i przywołuje bardzo dobre wspomnienia ^^
Mimo kiepskiego początku zbiór już mi się zaczyna bardzo podobać. A przede mną jeszcze między innymi tak znane tytuły jak Riding the Bullet czy 1408 ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 stycznia 2009, 08:06 przez Nyano, łącznie zmieniany 2 razy.
Bóg na Krzyżu był tylko kolejną religią, która uczyła że miłość i morderstwo są nierozłącznie związane - że w końcu Bóg zawsze pije krew
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Czytam Medicus Noaha Gordona. Jest to pseudohistoria bez, ponoć, wątków fantasy. "W swoich dziełach porusza temat inkwizycji i prześladowań żydów w średniowiecznej Europie." Cóż, póki co się nie natknąłem, ale to dopiero 23 strona z ponad 400 :P
Tak czy inaczej książka bardzo miła.

Tutaj mały opis tego, co się dzieje na początku książki, chcecie to czytajcie :P
Spoiler: Zaznacz cały
opowiada historię chłopca, który ma specyficzną umiejętność odczuwania w chorych ludziach, czy przeżyją swą chorobę (tak to rozumiem). Główny wątek rozpoczyna się od tego, że umierają bohaterowi rodzice, więc cała gromadka dzieci, wraz z nim, zostaje wydana innym ludziom do pracy. A bohater trafia do bakałarza, zaś później poznaje żydowskiego medyka, lekarza z prawdziwego zdarzenia.
Póki co jest raczej ciekawie. Postacie są barwne i mają ciekawe historie, tempo akcji jest dosyć ciekawe, poruszane problemy z jakimi można się spotkać także. Autor ciekawie dosyć przedstawia średniowieczny świat, czy to życie członków cechu czy zakonników... Generalnie polecam, warto znać :)
[Taaaak... Ciekawe :P]

EDIT: Sorry, ale zobacz o której porze to pisałem :P Tyle powtórzeń to nigdy nie zrobiłem... :roll:
Ostatnio zmieniony sobota, 17 stycznia 2009, 10:15 przez Sihamaah, łącznie zmieniany 1 raz.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

A ja ostatnio tonę w Chrzcie Ognia mojego wielkiego mistrza i guru Andrzeja Sapkowskiego.
Ach jakaż ta opowiesć barwna. I jaka nietypowa. Nie stereotypowa.
I lepiej.
I udało mi się porzekonać matkę, żeby wzięła się za Miecz Przeznaczenia czyli drugi omnibus poprzedzający sagę o Geralcie. Chciałbym nadmienić, że już wczesniej czytała Ostatnie Życzenie więc jest akurat w temacie.
Podoba mi się też u Sapkowskiego podjescie do znanych bajek ludowych jak Królowa Śniegu, Królewna Śnieżka albo Mała Syrenka (to ostatnie nie jest raczej bajką ludową... no, chyba że bajką ludową XX wieku).

I nadrabiam zaległosci u Tolkiena.
Władca Pierscieni nie jest taki nudny jak wydawał się jeszcze parę lat temu.
Do pewnych książek trzeba dojrzeć.

A pozatym czytam ostatnio mało różnorodnych książek fantasy, bo jak się pewnie domyslacie w Szwecji o nie trudno. Co prawda w bibliotece miejskiej jest jakies dziewięć - dziesięć książek polskich ale zero fantasy.

A drogą panią witam w gronie nowicjuszy. ;)
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

Mała Syrenka
marynistyczna? albo jeszcze inaczej - (nie jest to bynajmiej bajka 20 wieku) bajka jakiegoś osiemnastowiecznego lub dziewietnastowiecznego pisarza. Ostatecznie - siedemnastowiecznego.

Wiki mowi że andersena - dziewiętnastowieczna.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
mone0
Mat
Mat
Numer GG: 12563782

Post autor: mone0 »

Zabrałem się za "Zabójcę Trolli" Williama King'a, a co tam ;p

Faktem jest, że moje postanowienie o przeczytaniu czegoś z literatury popularno-naukowej, lub filozoficznej spełzło na niczym. Mam kilka tytułów, po które sięgnąłbym, gdyby nie moja wewnętrzna niechęć przebrnięcia przez setki stron zagmatwanych pojęć i problemów. Zostaną one przeczytane, gdy mój opór całkowicie zniknie, czyli mam nadzieję niebawem.
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Taki opór do czytania może się dosć długo utrzymywać.
Ja mam tak samo z pisaniem. Ale tu to raczej brak weny.

Mała Syrenka... Niech mnie... Myslałem, że wymyslił ją Disney.
Oj, ale ja niedouczony jestem ^^
Adda
Majtek
Majtek
Numer GG: 21666460

Post autor: Adda »

A ja zabrałam się za czytanie książki "dopóki milczysz", Jim Fusilli to napisał. Miałam nadzieję że to będzie jakiś fajny kryminał, ale po kilku rozdziałach spostrzegłam że to książka typu "detektyw odsunięty od sprawy nie dość że ją rozwiąże, to jeszcze zrobi to jako pierwszy". I odechciało mi się czytać.

Czytałam także ostatnio książkę "Klan Wilczycy" Maity Carranzy.
"Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!"
Bielik
Mat
Mat
Numer GG: 5800256

Post autor: Bielik »

Hmm... "Dzienny Patrol" już skończony, "Prawda" Pratchetta na ukończeniu i "Achaja" Ziemiańskiego czeka w kolejce :)
Stare chińskie przysłowie mówi: "Jak nie wiesz co powiedzieć, to powiedz stare chińskie przysłowie"
mone0
Mat
Mat
Numer GG: 12563782

Post autor: mone0 »

Tak, jak wspomniałem w końcu trzeba się przemóc i coś ambitniejszego poszukać - i wiecie co znalazłem: "Zachęta do filozofii" Arystotelesa. Tytuł jakoś do gustu mi przypadł i zacząłem, niestety tylko we fragmentach, ale zawsze coś.
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

A ja zabrałem się (w końcu) za Potworny Regiment Pratchetta. Niestety terminy gonią i chyba będę go musiał zastąpić powieścią pana Żeromskiego Ludzie Bezdomni...
.
Bussumarus
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2565250

Post autor: Bussumarus »

Ja po raz kolejny zacząłem czytać "Na glinianych nogach", Pratchetta .
OLDSCHOOL!
Nhunter
Marynarz
Marynarz

A ja kończę już Opowiesci z Blarni.

Ta parodia ma poziom... Przeciętnych parodii : P
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Ten temat zawsze mi przypomina o tym, że mam jakąś lekturę przeczytać :P
Tylko, że akurat Ludzie bezdomni siedzą gdzieś w jakiejś torbie :P
.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Wielki Marsz Kinga przeczytany. Boskie. To prawda, co mówią o autorze banalne, kiczowate pomysły wyjściowe, ale: pogłębiona psychologia postaci, pewna metaforyka i metafizyczność dzieła, bez popadania w patos i idiotyzm!; używanie motywów charakterystycznych dla amerykańskiej kultury. Świetnie się czytało, bardzo inspirujące.

A teraz czeka Nieboska komedia...
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

Wielki Marsz to jedyna książka Kinga która mnie nie tylko wciagnęła, ale również podobała mi się i posiada pewne walory artystyczne.
Nieboska komedia jest też zajebista, spójrz na ten utwór tak jakby napisal go Orwell. Może to pomoże.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Odium
Majtek
Majtek
Numer GG: 8941160
Kontakt:

Post autor: Odium »

Przeczytałem ,,Brisingr". Jestem szczerze zawiedziony. Liczyłem na coś więcej. Obecnie siadam do ,,Bag of Bones" Kinga. Przeczytałem sto stron, zapowiada się kolejne arcydzieło :)
Obrazek
,,Pijcie jak Polacy ale bądźcie równie dzielni jak oni" - Napoleon Bonaparte
ODPOWIEDZ