Co obecnie czytacie?

-
- Marynarz
Re: Co obecnie czytacie?
Dzisiaj kupiłem "Czerwoną Gorączkę" Pilipiuka. Po przeczytaniu pierwszych 3 opowiadań mam mieszane uczucia - z jednej strony to klasyczny, Pilipiukowy styl z mnóstwem poglądów politycznych autora, ale z drugiej... jakieś te opowiadania słabe. Przeczytam resztę, może moja opinia się zmieni. Na razie książka na 6/10.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]
[/url]

-
- Marynarz
- Kontakt:
Po raz kolejny zabieram się za książkę Karen Travis Komandosi Republiki: Potrójne Zero. Pozycja obowiązkowa dla fana SW i całkiem fajna czytanka dla kogoś czytającego powieści sensacyjne, powieści o antyterrorystach etc.
There is no emotion; there is peace.
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.
Zdjęcia
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.
Zdjęcia

-
- Bosman
- Numer GG: 6094143
- Kontakt:
Ja pożyczyłem od kolegi klasykę CP - Philip K. Dick "Czy androidy marzą o elektronicznych owcach"* i "Walc Stulecia" Ziemkiewicza. Jak na razie tylko 1 rozdział Blade Runnera mam za sobą i muszę przyznać, że zapowiada się ciekawie. Zobaczymy co będzie dalej.
*Sorry, jak pomyliłem, w tym wydaniu na okładce jest "Blade Runner"
*Sorry, jak pomyliłem, w tym wydaniu na okładce jest "Blade Runner"
Spłodził największe potwory - wielkiego wilka Fenrira, węża Midgardsorma i boginię umarłych Hel.
Nordycka Zielona Lewica

Nordycka Zielona Lewica

-
- Mat
- Numer GG: 12563782
Ostatnio przeczytałem "Anioły i demony" Dana Browna. Wciągająca akcja jak w "Kodzie Leonarda da Vinci" rzekłbym nawet, że ciekawsza [przynajmniej dla mnie]. Bardziej zaskakujące zakończenie, genialna intryga.
10/10 w mojej ocenie.
Czekam na ekranizacje, którą zapowiadają na wiosnę przyszłego roku.
10/10 w mojej ocenie.
Czekam na ekranizacje, którą zapowiadają na wiosnę przyszłego roku.
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł

-
- Majtek
- Numer GG: 21666460
A ja przeczytałam "uczeń czarnoksiężnika". A teraz czytam kontynyuację "Metamorfozy". Książka nieco skomplikowana, ale fajna. Polecam!
"Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!"

-
- Bosman
- Numer GG: 6094143
- Kontakt:
Skończyłem "Czy androidy marzą o elektronicznych owcach" i muszę stwierdzić, że jestem zawiedziony. Owszem, świat wykreowany jest kapitalnie, owszem zagadnienie człowieczeństwa jest ciekawie przedstawione, owszem dynamika bohatera jest świetnie uchwycona. I jedyne co psuje całkowicie odbiór książki to fakt, że styl Dicka zupełnie do mnie nie przemawia. Po prostu jego sposób pisania nie przypadł mi do gustu i koniec.
Spłodził największe potwory - wielkiego wilka Fenrira, węża Midgardsorma i boginię umarłych Hel.
Nordycka Zielona Lewica

Nordycka Zielona Lewica

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
Przeczytałam w ten weekend "Making Money" Pratchetta. Jak większość pratchettów, książka całkiem dobra. Polecam. Ale nie była zachwycająca. W sumie zachwycać przestałam się już dawno, teraz po prostu bardzo lubię te książki i jestem solidną fanką po prostu :) Ot, sporo akcji, humoru i pieniędzy. No i dużo jest Vetinariego, co jest dużym plusem. Vimesa jest bardzo mało, co jest minusem, ale w końcu to nie jest seria o straży, więc nie powinnam narzekać.
W roli głównej występuje Moist von Lipwig znany z "Going Postal", które już niedługo powinno się ukazać po polsku (tzn. najpierw będzie "Thud!"; tak na marginesie obie książki polecam... a co tam: wszystkie pratchetty polecam :). Moist, o istnieniu którego zapomniałam zaraz po przeczytaniu GP, po przeczytaniu MM wskoczył do pierwszej dziesiatki moich ulubionych postaci ze Świata Dysku.
W roli głównej występuje Moist von Lipwig znany z "Going Postal", które już niedługo powinno się ukazać po polsku (tzn. najpierw będzie "Thud!"; tak na marginesie obie książki polecam... a co tam: wszystkie pratchetty polecam :). Moist, o istnieniu którego zapomniałam zaraz po przeczytaniu GP, po przeczytaniu MM wskoczył do pierwszej dziesiatki moich ulubionych postaci ze Świata Dysku.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Majtek
- Numer GG: 2532797
Ja zakończyłem wczoraj lekturę zakupionej przedwczoraj książki "Zadanie Goblina"(autor Jim C. Hines). Musze przyznać, że czas w jakim ja przeczytałem nie jest przypadkowy. Książka wyróżnia się przede wszystkim głównym bohaterem, dlatego wciągnęła mnie już po paru stronach. Nasz nieszczęśnik jest dość bystry i ma zabawny sposób postrzegania otoczenia(większość jego komentarzy jednak zatrzymuje dla siebie). Pomijając szczegóły Jig dostaje sie, a bardziej jest zmuszony do wskazywania drogi drużynie bohaterów i nie tylko jemu to się nie podoba. Na początku autor serwuje nam jakby schemat bohaterowie w podziemiach(czułem się trochę jak na sesji początkującego MG) jednak nie robi tego w sposób nudzący, zapoznajemy się wtedy z pozostałymi postaciami książki. Przewidywalność kolejnych trudności jakie napotyka drużyna(gobliny->hobgobliny->Nekromanta->smok) usypiają czujność czytelnika. Nie mówię, że ta cześć jest nudna mamy tylko małe złudzenie w stylu" wiem co dalej". Fabułę przestajemy odgadywać gdy doczytamy do spotkania z nekromantą, i wtedy książka dosłownie powoli zaczyna zwiększać moc z jaką nas wciąga. Nie zdradzę oczywiście zawirowań fabuły ale są oryginalne i zaskakujące. Podsumowując "Zadanie Goblina" to dobra książka i nie omieszkam przeczytać następnej części.
P.S: Nigdy nie umiałem ładnie opowiedzieć o tym co czytam, lecz mam nadzieje że da to wam jakiś zarys o czym książka. Chociaż gdybym miał opisać ją jednym zdaniem to będzie tak. To książka o przemianie wietrzniej głównego bohatera.
[Jakby to tak delikatnie... Ten długi wywód jest bardziej zrozumiały niż to ostatnie zdanie.]
EDIT: Z goblinskiej na taką bardziej ludzką[Jig zaprzyjaźnił sie nawet]. Jak przeczytasz to na pewno zrozumiesz.
P.S: Nigdy nie umiałem ładnie opowiedzieć o tym co czytam, lecz mam nadzieje że da to wam jakiś zarys o czym książka. Chociaż gdybym miał opisać ją jednym zdaniem to będzie tak. To książka o przemianie wietrzniej głównego bohatera.
[Jakby to tak delikatnie... Ten długi wywód jest bardziej zrozumiały niż to ostatnie zdanie.]
EDIT: Z goblinskiej na taką bardziej ludzką[Jig zaprzyjaźnił sie nawet]. Jak przeczytasz to na pewno zrozumiesz.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lipca 2008, 23:13 przez Zajx, łącznie zmieniany 1 raz.
Wole umrzeć jak mężczyzna(tudzież szaleniec) niżeli żyć jako tchórz.
Odwaga nie polega na braku strachu, lecz jego pokonywaniu. Rozwaga nie polega na dowadze.
Odwaga nie polega na braku strachu, lecz jego pokonywaniu. Rozwaga nie polega na dowadze.

-
- Tawerniany Leśny Duch
- Numer GG: 1034954
Obecnie czytam nową trylogię Pilipiuka "Oko Jelenia". Bez rewelacji, ale całkiem nieźle się czyta. A potem "451 stopni Fahrenheita", jak już dojdzie. O wrażeniach w przyszłych recenzjach 

-
- Marynarz
- Numer GG: 2363991
to zupełnie tak jak jaRavandil pisze:Obecnie czytam nową trylogię Pilipiuka "Oko Jelenia"

rzeczywiście nic porywającego, ale też i nie jest to zła pozycja

a niedawno miałem przyjemność czytać dzieło Jacka Dukaja pt. "Lód" - serdecznie polecam
no i oczywiście "Potworny regiment" Pratchetta, kolejna perełka ze Świata Dysku

DUB W NOSIE !
Sprawozdania z Drugich Międzynarodowych Warsztatów na Temat Nagich Myszy
Sprawozdania z Drugich Międzynarodowych Warsztatów na Temat Nagich Myszy

-
- Chorąży
- Numer GG: 777575
obecnie czytam instrukcje obslugi wielofunkcyjnego aplikatora ciosow.
a powaznie wzialem sie za 3 podejscie do dzieci hurina. a miedzy wierszami gdzies poezja jesienina.
a powaznie wzialem sie za 3 podejscie do dzieci hurina. a miedzy wierszami gdzies poezja jesienina.

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 0
U mnie w bibliotece przeczytałem już wszystkie fajne książki jakie znalazłem ale wczoraj byłem tam i taką fajną zauważyłem pod tytułem: Smoki. autora Douglasa Nilesa. Wpypożyczyłem ją i jeszcze dzisiaj mam zamiar ją przeczytać 

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Czytam "Wiedźmę z lasu"; może uda jej się zatrzeć nie najlepsze wrażenie, jakie zostawiła po sobie pierwsza część cyklu. Bo to przecież wybitny cykl... 

Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...

-
- Bosman
- Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...
"Popiół i Kurz", bardzo ciekawa książka o życiu po śmierci... a raczej o świecie pomiędzy życiem a śmiercią.
Ostatnio spodobał mi się Dick... chwytam wszystko co znajdę jego autorstwa.
No i chyba jednak przeczytam książkę o ostatniej przygodzie Harrego Pottera... mam coś nie tak z nosem (jutro najprawdopodobniej będą mi coś wypalać), a więc mam tygodniowy urlop... niestety bez PC'ta
Ostatnio spodobał mi się Dick... chwytam wszystko co znajdę jego autorstwa.
No i chyba jednak przeczytam książkę o ostatniej przygodzie Harrego Pottera... mam coś nie tak z nosem (jutro najprawdopodobniej będą mi coś wypalać), a więc mam tygodniowy urlop... niestety bez PC'ta

Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie
Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.

-
- Szczur Lądowy
Obecnie czytam 'Kuzynki' Pilipiuka, 'Dzieci Hurina' Tolkiena, a zanim zabiorę się za Władcę Pierścieni chcę skończyć Hobbita 
No i jeszcze coś z innego gatunku - 'Wyznania gejszy' Arthura Goldena, to tak z miłości do Japonii [;

No i jeszcze coś z innego gatunku - 'Wyznania gejszy' Arthura Goldena, to tak z miłości do Japonii [;
Ja samica, tak właśnie ;P

-
- Pomywacz
Teraz czytam "Zimistrza" T.Pratchetta a w kolejce czekają : "Na glinianych nogach" i "Kapelusz pełen nieba" także jego 

dr Sensibility Buste, dr fil. mag., bak. ling. el., aktualnie prywatny tłumacz w umyśle Tiffany Obolałej...Po prostu...DOKTORek

-
- Majtek
Właśnie skończyłem czytać "Elantris" autorstwa Brandona Sandersona. Według mnie jest to świetna książka choć jest ona trochę nierówna. Fragmenty trzymające w pełnym napięciu przeplatają się z nudnawymi częściami książki, ale w sumie to dobrze... W dobrej książce tak jak w dobrym filmie trzeba utrzymywać tę Złotą Proporcję pomiędzy scenami nieciekawymi, a chwilami pełnymi akcji, aby całokształt otrzymał zachwycający kształt. "Nudne" fragmenty kończą się jednak gdzieś mniej więcej w 3/4 książki i od tego momentu akcja zaczyna się toczyć w zawrotnym tempie do Wielkiego Finału.
Kiedy wpadniesz w ten cug czytania gwarantuje Ci, że nie odłożysz "Elantris" na półkę dopóki nie przeczytasz ostatniej strony!
Na koniec jeszcze taka mała uwaga: Ta książka naprawdę potrafi wzruszyć.
Kiedy wpadniesz w ten cug czytania gwarantuje Ci, że nie odłożysz "Elantris" na półkę dopóki nie przeczytasz ostatniej strony!
Na koniec jeszcze taka mała uwaga: Ta książka naprawdę potrafi wzruszyć.
Oto widzę ojca swego.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce w Valhalli,
Gdzie bohaterowie żyją wiecznie.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce w Valhalli,
Gdzie bohaterowie żyją wiecznie.