Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Perzyn »

A ja zakupiłem sobie za cudem zdobyte złotych 27 (ach te zniżki studenckie 10% :P) nową książkę Ziemiańskiego "Toy Wars". I wiecie co wam powiem? Kompletowanie Mrocznej Wieży Kinga idzie w odstawkę. Najpierw chcę zdobyć "Zapach Szkła" i Achaję.

Książka może nie jest zbyt ambitna, ale czyta się to jednym tchem i muszę przyznać, że choć dostrzegłem parę wad, to nie ma to znaczenia wobec faktu, że jest to pierwsza od dawna książka, którą przeczytałem nie robiąc przerw na cokolwiek innego niż sen. "Toy Wars" dostaje znaczek Perzyn Poleca.
Zaria Aiko
Pomywacz
Numer GG: 2870229
Kontakt:

Post autor: Zaria Aiko »

Hm... Obecnie to Trylogie Lodowego Wichru, jestem już w drugiej księdze. Autor to R.A Salvatore ... Ale jakoś nie mogę przemęczyć i czytam równocześnie ze "Straż! Straż" T. Pratchett'a
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

No to jak aniołek zaczął, to ministrant musi skończyć... (Dla niewtajemniczonych młodszych: vide spór Ala i Perzyna o nie-tru-mroczną aparycję i przeszłośc ministrancko-lektorską jednego z nich)

Podany przez Ciebie tytuł naprawdę zaskakuje. Chociaż Achaja (Nie wiem czy czytałeś, ale po tym co piszesz domyślam się, że nie) moim zdaniem lepsza tak o ligę. Wyższy level. Nieco szersze spektrum rozwoju akcji i wyrazistsze postaci.

A co do mrocznej wieży, to cieszy mnie, że nie tylko ja ją uwielbiam. Komplet mam i biorę się do niego po raz drugi po kłamstwach Locke Lamory... o ile nie wciągną mnie tak masakrycznie, że kupię 2 część.

I kiedy ja mam się uczyc do sesji...
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Brzoza
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Brzoza »

Co do Achai: stosunek mam jak do Matrixa. Pierwsza naprawde konkretna, druga ok, ale trzecie jest jak na siłę, a już w ogóle zakończenie i jakieś nawiązanie do hitleryzmu, również na siłę. Lepszy już jest zapach szkła opierający sie własnie na pohitlerowsko-poniemieckim miescie Breslau... w dużej części.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Alucard pisze:No to jak aniołek zaczął, to ministrant musi skończyć... (Dla niewtajemniczonych młodszych: vide spór Ala i Perzyna o nie-tru-mroczną aparycję i przeszłośc ministrancko-lektorską jednego z nich)

Podany przez Ciebie tytuł naprawdę zaskakuje. Chociaż Achaja (Nie wiem czy czytałeś, ale po tym co piszesz domyślam się, że nie) moim zdaniem lepsza tak o ligę. Wyższy level. Nieco szersze spektrum rozwoju akcji i wyrazistsze postaci.

I kiedy ja mam się uczyc do sesji...
Ministrancie, tylko, że od kiedy mam brodę to nie wyglądam jak aniołek a jak niedogolony Yeti. Zatem moje górą, bo nawet jak teczki zniszczysz i nic w IPN nie zostanie to wciąż będzie ci ciążyć ministrancka przeszłość a ja już się zmieniłem.

Co do "Toy Wars" - w zupełności zdaję sobie sprawę z tego, że ta książka to żadne arcydzieło, ale mimo to dawno nic mi się tak przyjemnie nie czytało i tak mnie nie wciągnęło.
Spoiler: Zaznacz cały
Rozmowy między Toy a Gudr są niekiedy kapitalne. Zresztą książka poza dużą dozą akcji ma mnóstwo humoru. Sceny z Patem Dante i kompanią udającymi dyplomatów wywoływały u mnie dzikie napady śmiechu. Nabijanie się z nadużywania tekstów "O Boże" "O Jezu" etc. było nieco nadużyte, ale i tak dobre. No i Valkiria podrzuciła mi pomysł na postać do sesji dla BK. Znaczy to jak ją opisano w książce a nie ta co ją mam we łbie :P.
Achaja - większość recenzji pokrywa się z tym co mówi Brzoza, ale i tak mam się zamiar zapoznać, choć zapewne najpierw pójdzie "Zapach Szkła".

Mroczna Wieża - fajnie, ciekawie, ale nie ma parcia, spokojnie i powoli sobie to skompletuje.

Nauka do sesji - skąd ja to znam, skąd ja to znam....
Nosferatu
Majtek
Majtek
Numer GG: 192068
Kontakt:

Post autor: Nosferatu »

Dopiero co zajrzałem do tego działu i jeszcze nie przeczytałem wszystkich postów z tego tematu więc wybaczcie jeśli coś powtórzę xD
W tym temacie przedstawiamy książki, które aktualnie przerabiamy. Powtórzenia są jak najbardziej dozwolone ;)

Ja właśnie zabrałem się za "Sługę Bożego" Jacka Piekary i stwierdzam, że ludzie chwalący jego twórczość mają rację!
Jeszcze niedawno czytałem "Najstarszego" Christopera Paoliniego i wszystkie książki z serii "Diuny" (nie po raz pierwszy) zarówno Franka jak i Briana Herbertów i tak jak kiedyś, nadal uważam, że jest to Arcydzieło przez duże A (jak widać xD). Ta powieść jest ponadczasowa i ilekroć do niej wracam to za każdym razem czuję się wciągnięty w ten świat tak jak za pierwszym razem, co nie zdarza mi się często.
"Zemsta, jak wiele potraw kulinarnych, najlepiej smakuje gdy przygotowuje się długo, starannie i jest podawana na zimno." - Brian Herbert "Ród Corrino"
liego
Majtek
Majtek

Post autor: liego »

Ja zgłębiam po raz kolejny (trzeci) sagę Wiedźmina. szacunek dla naszego AS'a
Obrazek
Luna
Pomywacz

Post autor: Luna »

Obecnie "Lalka" - bo trzeba, ale przyznam, że to jedna z fajniejszych lektur, jakie miałam okazję czytać ;)

Gdybym miała trochę wiecej czasu - na półce stoją "Chłopaki Anansiego" ;(
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Obecnie "Lalka" - bo trzeba, ale przyznam, że to jedna z fajniejszych lektur, jakie miałam okazję czytać
Gdybym miał sytuację podobną do głównego bohatera, to już na starcie bym wziął jej i... eh. Fikcyjne postacie można wpisywać do topicu "Jeden Strzał"?

Wiedźmikołaja, jednak nie czytam, zabrałem się za "Wieszać każdy może". Choć jestem na 60 stronie, książka wymiata - Zdecydowanie lepsza od "Czarownika Ivanowa". (pomimo iż w książkach denerwuje mnie przeplatanie świata prawdziwego z fikcyjnym, bez wytłumaczenia, dlaczego nikt nie skamerował np. syna Gai)
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Zajx
Majtek
Majtek
Numer GG: 2532797

Post autor: Zajx »

Lalka w tym roku na maturze była.

Ja w wolnych chwilach staram sie skończyć Anioły Śmierci W.Kinga. Słowa staram użyłem z powodu ciągle narastającego braku czasu a nie dlatego, iż książka jest nieciekawa.
Wole umrzeć jak mężczyzna(tudzież szaleniec) niżeli żyć jako tchórz.
Odwaga nie polega na braku strachu, lecz jego pokonywaniu. Rozwaga nie polega na dowadze.
Cain
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 3827239
Kontakt:

Post autor: Cain »

"Kompania Braci", Stephen E. Ambrose. Świetna książka o losach kompanii E, 506pps na podstawie której T.Hanks i S.Spielberg nakręcili serial o tym samym tytule. Dla wielbicieli WWII pozycja obowiązkowa.
c1chy
Szczur Lądowy
Numer GG: 5684974

Post autor: c1chy »

Obecnie czytam "Młot na czarownice" Piekary i zapowiada się że znów będę musiał wyczarować 30 zł na kolejny tom tej książki. Jest świetna pomimo iż niektórych może urazić ze względu na inność świata ale moim zdaniem autor naprawdę pokazał co potrafi, i nie chodzi tu o skandaliczność jaką książka może wzburzyć w czytelniku, chodzi o styl wyważenie akcji i ogół całej książki. Dla mnie bardzo blisko ideału (no ale to nie ideał :D) ehh żeby wszystkie książki były tak wciągające..........
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Ja niedawno skonczylem Pana Lodowego Ogrodu i pewnie jak doczekam sie trzeciego tomu, to bede musial znowu czytac calosc od poczatku. Przechodze identyczny scenariusz z trylogia husycka Sapkowskiego. Oj dlugo lezala Lux Perpetua na polce zanim postanowilem wreszcie sie za nia zabrac... Ale najpierw musze przeleciec szybko i bez czulosci dwa pierwsze tomy. Dla przypomnienia heh. I wychodzi na to ze Narrenturm czytam wlasnie po raz trzeci...
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
AsiaWZieleni
Marynarz
Marynarz

Post autor: AsiaWZieleni »

W tej chwili czytam (nareszcie!) "Dom dzienny, dom nocny" Olgi Tokarczuk. Tyle się naczekałam, żeby mieć czas, a książka wcale mnie nie zachwyca, zwłaszcza w porównaniu z "E.E" i "Prawiek i inne czasy". Czuję się rozczarowana =(.
Nie ma tego złego, co do domu poszedł
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Skończyłam (wreszcie!) "Panią Avalonu" Marion Zimmer Bradley i aby pozostać w podobnych klimatach, zaczęłam dzisiaj "Ginevrę" ("Guenevre. The Queen of the Summer Country") Rosalind Miles. Pierwszy rozdział strasznie drażniący był, mam nadzieję, że dalej będzie lepiej.

A książkę Bradley, jak i wszystkie pozostałe z serii o Avalonie, kapłankach i początkach Brytanii, polecam bardzo :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Plomiennoluski
Mat
Mat

Post autor: Plomiennoluski »

Pani Avalonu byla pocieszna. Niedawno skonczylem "Damnation Valey" Zelaznego, obecnie mam cos Pratchetta znowu na kowadle. "Pomniejsze Bostwa" bede sobie przypominal. Musze jeszcze tylko dotrzec do "Making Money" i "Jingo" czy jakos tak :P i bede mial zaliczona cala serie sesese. Ale z "Making Money" poczekam az sie pokaze w miekkiej oprawie. Twarde za duzo miejsca zajmuja a malo miejsca mam ostatnio i przy przeprowadzkach ciezko to wszystko pomiescic.

No patrz, na końcu potrafisz jednak kropkę postawić. W środku też by się, dla estetyki, przydało ;)
Oso
K.M.N.

Don't make me dance on your grave...
hajduk
Szczur Lądowy

Post autor: hajduk »

Obecnie czytam Jan van Helsing "Ręce precz od tej książki".
ODPOWIEDZ