Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Ratzing
Szczur Lądowy

Post autor: Ratzing »

Co do reklam Didów - w przeciągu 17 lat mojego życia widziałem 2 - słownie 2 reklamy DnD w czymkolwiek niezwiązanym z tym tematem - raz na okładce komiksu reklama ADnD :P I ostatnio w CDA reklama zestawu startowego. Uhuhhu - ale reklama :P
Lepiej powiedzieć, że na popularność wpłynęły też gierki oparte na DnD. Ale jak powiedział Craw:
Reklama moze wiele, ale gniotu najpopularniejszym systemem nie uczyni.
I tyle. Koniec Offtopu.
Szczury! Wszędzie! Aaaa!
Arkas
Szczur Lądowy

Post autor: Arkas »

Moim zdaniem D&D nie_jest gniotem, ale najlepszym RPG też nie, Kampania reklamowa robi swoje. A tak propo świat WARFAMMER jest dobry, Stary swiat, bardzo dokładnie opisany. A kilmat zależy od MG, ale każdy system ma swoje klimaty, w "Młotku" klimat jest mroczny, jest czyste zło, czyste dobro, a między nimi Duuuużo szarego.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Arkas pisze: świat WARFAMMER jest dobry, Stary swiat, bardzo dokładnie opisany
Wybaczcie OT, ale powyższe przeczytałam jako WARFARMER :D To by dopiero było RPG! :D
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Ratzing
Szczur Lądowy

Generalnie to o żadnym systemie nie można powiedzieć, że jest "The Best". Można powiedzieć "IMO The Best". Bo co dla jednego jest śmieciem, dla drugiego skarbem :P
Szczury! Wszędzie! Aaaa!
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Falka pisze:
Arkas pisze: świat WARFAMMER jest dobry, Stary swiat, bardzo dokładnie opisany
Wybaczcie OT, ale powyższe przeczytałam jako WARFARMER :D To by dopiero było RPG! :D
Stad juz niedaleko do Ganja Farmer RPG ^^

I tez sorki za offtop.
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Myślę że D&D zyskał popularność bo:
1) był pierwszy
2) miał lepszą reklamę (widziałem zdecydowanie więcej niż 2)
3) MG ma mniej do myślenia :P
4) wszystkie (prawie) gry fantasy są na podstawie D&D i osoba przechodząca z komputera na papierowe RPG właśnie od tego zaczyna bo to zna i o tym słyszał
5) jak już ma tylu fanów biorąc pod uwagę wyższe punkty to nowe osoby idą za tym co lubi większość bo "coś w tym musi być"
6) jest najlepszy dostęp w sklepach do kupna D&D niż np. (oby wiecznie żywego) Warhammera
Ratzing
Szczur Lądowy

Czy tu jest dyskusja o DnD czy o ulubionym systemie?
Ostatni raz odnoszę się do tego typu posta.
1) Kiedyś jeden mój kolega utrzymywał, że Warh był pierwszy. Poza tym pierwszosć nie ma nic do popularności. Pong był jednym z pierwszych. Grasz w Ponga? Tego oryginalnego oczywiście.
2)Widzisz, miałeś farta :P
3)Za to to ja bym cię chętnie połamał kołem :P Ja słyszałem że mechanika WH jest prostsza, ergo - mniej trzeba myśleć od strony mechanicznej.
Wiem, że zapewne chodziło ci o coś innego niż mechanika, czyli sam sposób prowadzenia sesji. I tu też nie widzę żadnej przewagi jakiegokolwiek systemu nad jakimkolwiek, bo to od MG zależy wygląd sesji, nie od systemu. Jeśli pijesz do hack'n'slashowatości DiDów, to poprowadź ciekawą sesję w tej konwencji, a dam ci 2 zł :P Wcale nie takie łatwe zadanie.
4) Prawie wszystkie - Tja, max 8-10 gier opartych na tej mechanice odnośnie do kilku setek co najmniej RPGów które dotąd powstały to od razu PRAWIE WSZYSTKIE. Jaaasne. Nie ma to jak megalomania.
5) Znaczy się instynkt tłumu? Pozostałości po życiu w stadzie? "Coś w tym musi być"? Achaa. No cos w tym jest, że system jest taki popularny, ale to coś jest znacznie bardziej namacalne - otóż fajnie się gra :P
6) Prawda. Ale o ile mi wiadomo, onegdaj sklepów z RPG jako takim było tyle, co kot napłakał. Teraz przynajmniej mamy Empiki z DnD. A czasem z czymś innym. A w necie dostać można wszystko. Whats the problem? Ja tam podręczniki w necie właśnie kupuję.
Szczury! Wszędzie! Aaaa!
Arkas
Szczur Lądowy

Pierwszeństwo ma do popularności, bo ktoś zakupi za kupe kasy kilka dodatków do D&D a potem ma się przesawić????
Ratzing
Szczur Lądowy

Jeżeli odnosić się do polskiej rzeczywistości to Warhammer był pierwszy na naszym podwórku.
Jeżeli do ogółu, to się zgodzę. Nawet pierwsza edycja DnD miała kilkanaście dodatków.

Ale zwróć uwagę na to, że nowy Warhammer szczyci się niejaką samowystarczalnością, tak więc przestawić się zgoła łatwo.
Szczury! Wszędzie! Aaaa!
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Pragnę zdementować te nieprawdziwe pogłoski. Pierwsze w Polsce były Kryszały Czasu i jest to najlepszy system jaki znam. I do tego polski :)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Arkas
Szczur Lądowy

Sory, ale wychowałem się na WARHAMMER więc czy do kryształu są podręczniki, czy to system niekomercyjny??????
Ratzing
Szczur Lądowy

Skoro wychowałeś się na Warhammerze, czemu mówisz o "pierwszosci" DnD? Prawda, na świecie były pierwsze, ale ile wtedy było graczy? Za nim wydano ADnD istniało na_pewno kilka innych systemów, min. WH. (Mogę się mylić)

PS. Arkas, po zdaniu stawia się jeden znak zapytania. Jak już tak bardzo się boisz, że go nie zauważymy stawiaj dwa, ale nie 4 czy 5, ok? :P
Szczury! Wszędzie! Aaaa!
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

KC są pierwszym systemem któy został w Polsce wydany. Najpierw w odcinkach - w Magii i Mieczu, a potem w werrsji podręcznikowej (ale podręcznik niestety skaszaniony...)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Dla tych wszystkich, ktorzy sie zastanawiaja jaki system byl pierwszy: Historia RPG
Arkas
Szczur Lądowy

Sory że nie_na temat al czy na stronce http://www.krysztalyczasu.prv.pl/clickc ... tresci.php pisze wszystko o KC, i z niej można się go uczyć, bo mam zamiar.
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

To ma do tego że D&D był pierwszy (na świecie nie w Polsce) że ludzie uczyli się na nim i zdobył fanów który później już przy tym zostali. Się znaczy że zaczynał zdobywać fanów przed konkurencją.
Krycho
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Krycho »

A henia nie ma! :P Ja zaznaczam D&D bo to jedyny system (prócz systrm of a down:D) który znam i kupiłem go właśnie dlatego, że go tak bardzo ludzie chwalili:)
!!!Chcemy własnego tematu dla runicznej gwardii!!!
ODPOWIEDZ