Manga i Anime

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Vistim
Majtek
Majtek
Numer GG: 0

Re: Manga i Anime

Post autor: Vistim »

Perzyn pisze:
Z kolei jeśli mowa o mandze to moją rekomendację otrzymuje seria Claymore, która jeśli tylko wyjdzie w Polsce automatycznie wchodzi na moją listę zakupów. W największym uproszczeniu to taki japoński Wiedźmin bez takiej dawki pesymistycznego nihilizmu i cynizmu a za to ze sporą dawką nadludzkich mocy (na szczęście nie aż tak przegiętych jak, w niektórych pozycjach gatunku shounen....). No i co najważniejsze, mimo faktu, że głównym elementem jest akcja to w swoim gatunku Claymore może się pochwalić dobrą i dosyć głęboką historią, pozbawioną większych dziur i pewnej telnowelowatości charakteryzującej np. Naruto (gdzie wszyscy albo wszystkich znają albo są zaginioną rodziną albo co).
Wiedźmin bez cynicznego uśmieszku i pesymizmu? Nieee!! Toż to nie wiedźmin! Ale Claymore mi się spodobało (widziałem dwa tomy po angielsku). Szkoda tylko, że widziałem chyba drugi i piąty... czyli z historii nic nie wiem...

Z mangi polecam GTO ;] jeśli ktoś nie zna to niech się wstydzi! ^^
Without compassion...
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Vistim rozumiem twoje obiekcje odnośnie uznania kategorii "wiedźmiństwa" w oderwaniu od otoczki cyniczno-nihilistycznej. Moje porównanie opierało się na bardziej przyziemnej kategorii ogólnego szkieletu świata i fabuły. A bez pieprzenia to po prostu są tam "zmutowane" laski polujące na monstra za kasę. I czekam tylko aż pojawi się w Polsce.
Delf
Marynarz
Marynarz

Post autor: Delf »

Vistim pisze:Z mangi polecam GTO ;] jeśli ktoś nie zna to niech się wstydzi! ^^
Nie znam i się nie wstydzę. Przebrnąłem z trudem przez pierwsze rozdziały, ale mnie odrzuciło.
A nie zwykłem czytać nic na siłę, choćby mnie ludzie zapewniali, że coś jest nie-wiadomo-jak-genialna-i-cudowne.
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

GTO nie jest złe, ale jest specyficzne i nie każdemu podejdzie. Mnie strasznie niekiedy irytuje jakiego z siebie Onizuka idiotę robi, po prostu niesamowicie. Ale i tak muszę kiedyś się zabrać i animkę obejrzeć do końca bo na 2X odcinku utknąłem a mi się podobało. Mangę z kolei znam 1 tom, ale zdaje się pokrywać całkiem nieźle z animką. Chyba.
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

GTO zdecydowanie lepiej wypada jako anime, niż manga... wyjątkowo.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

A ja potrzebuję pomocy. Znalazłem demotywator wykorzystujący anime'owego arta. Nie wiem czy to jakiś luźny art czy z serii, choć wydaje mi się, że jakąś serię z tą postacią widziałem. Kojarzy może ktoś z czego ona jest?

Obrazek
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Nie widzialem animki, ale manga jest swietna. Czern i biel wyjatkowo pasuje mi do tej historii (nie wiem czemu).
Arxel
Kok
Kok
Numer GG: 8564458

Post autor: Arxel »

Perzyn pisze:A ja potrzebuję pomocy. Znalazłem demotywator wykorzystujący anime'owego arta. Nie wiem czy to jakiś luźny art czy z serii, choć wydaje mi się, że jakąś serię z tą postacią widziałem. Kojarzy może ktoś z czego ona jest?
Kiedyś widziałem ta twarz na avatarze Kawaraishii chyba:D
OŻESZ TY W PYTĘ WRÓCIŁEM NA FORUM :D!
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Arxel, właśnie, wiedziełem, że skądś to znam. Teraz trzeba jej zapytać. Dzięki wielkie. Jak się dowiem co to i czy fajne to dam znać.
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Nie wiem czy nie jest to czasami 009... coś mi smiga. Ale moge sięmylić
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Sprawa się wyjaśniła za sprawą Kawaraishii. Choć muszę przyznać, że nieco inaczej to sobie wyobrażałem, ale co tam. Mianowicie autorem obrazka jest niejaki Kiyoshirou Inoue, który poza kilkoma luźnymi artami jest autorem paru pozycji z gatunku hentai. Kurde, a patrząc na pannę z mieczem liczyłem raczej na coś fajnego z dużą ilością latających kończyn... Diabli nadali moją krwiożerczość:P
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Perzyn pisze:Kurde, a patrząc na pannę z mieczem liczyłem raczej na coś fajnego z dużą ilością latających kończyn...
No przecież Hentai tego nie wyklucza, kończyny mogą latać w rożne strony no i nie należy zapomnieć o Guro :P

Ostatnio uskuteczniam Ergo Proxy. Dawno nie widziałem takie kreski i takiej konstrukcji świata, polecam każdemu. Stawiam... tak cholera stawiam przez Beebopem.
http://www.anime-gate.pl/animegate/film ... D1_300.jpg
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Vistim
Majtek
Majtek

Post autor: Vistim »

Aaa!!! Tylko nie Anime-Gate :/ Oni krzywdzą anime... 90% wydawanych przez nich serii ma koszmarną jakość, część ma do tego dziwne tłumaczenia...

Jedynym + jest to, że w Polsce nikt inny praktycznie nie wydaje anime :| A już na pewno nie w takiej ilości...

Lepszym wyjściem jest kupno na AG + zassanie sobie z neta wersji oryginalnej ;P Niby nadal jest to przestępstwo, ale jak mamy oryginał to już jakoś to wygląda (no i zawsze jest się łatwiej wyłgać w sądzie...).

Przy okazji: zna ktoś jakieś fajne anime o podobnych klimatach jak GunGrave?
Without compassion...
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Ergo proxy...
Mamusiu, jakie to jest boskie. A Real to po prostu ideał bohateki pierwszoplanowej. Tak świetnie popieprzonej fabuły dawno nie widziałem. A i kreska miodzio.

Ale i tak mojego Hellsinga nie powali. :D
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Lilith Af
Pomywacz

Post autor: Lilith Af »

Ja Mam takie pytanie czy ktoś wie gdzie można obejrzeć Najlepiej z polskimi napisami ANIME pod tytułem 7 Samurai kiedyś to widziałem i jakoś tak przestałem to oglądać i mi się ostatnio przypomniało

[quote="Alucard"]Ergo proxy...
Mamusiu, jakie to jest boskie. A Real to po prostu ideał bohateki pierwszoplanowej. Tak świetnie popieprzonej fabuły dawno nie widziałem. A i kreska miodzio.

Ergo Proxy Też są Fajne :shock:
"Jest tylko jedna droga do śmierci dla zawodowego żołnierza: od ostatniego naboju w ostatniej bitwie podczas ostatniej wojny." George Patton
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Czy w Claymor tylko kobiety mogą być "wiedzmakami"?
Jak tak, to nie wiem czy mnie to weźmie, kobieta z duuuuuuuzym... mieczem? eee tam.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Delf
Marynarz
Marynarz

Post autor: Delf »

Tylko kobiety. I tak, faktycznie mają duuuże miecze. Między innymi. ;)
Po za tym polecam samemu sprawdzić i dopiero zadecydować.
Sam oglądałem anime i bardzo mi się spodobało, chociaż końcówka jest tragiczna (tzn. nie ma jej w ogóle).
ODPOWIEDZ