Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Newgrange
Szczur Lądowy

Post autor: Newgrange »

WiedzminGW rulez... jak dla mnie nr 1...
DIUK
Szczur Lądowy

Post autor: DIUK »

Dzięki takim fanom Wiedźmin za niedługo wyjdzie na prowadzenie

D&D = Do&D u p y

Wiedźmin rulezz
jedyną rzeczą złu do zwycięstwa jest bierność dobrych ludzi
Herr_Tengudor
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Herr_Tengudor »

Ja zagłosowałem na Gasnące Słońca - świetny świat, świetna mechanika. Tylko w tym systemie na jednej sesji poprowadzicie fantasy, na drugiej cyberpunk, a na trzeciej space operę, by na czwartej przerzucić się na klimaty rodem z Imienia Róży.
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Grałem w D&D oraz Warhammera druga edycja i muszę przyznać, że WRFP jest najbardziej przekonującym jak dla mnie środowiskiem do gry w RPG... Ach te mroczne klimaty, intrygi i złożonść światów - po prostu miód! A takie D&D no cóż.. dobre dla mało wymagjacych graczy (tzn. o wiele mniej wymagających mrocznego klimatu). :twisted:
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
Radowid
Szczur Lądowy

Post autor: Radowid »

Trudny wybór. Głosowałe na W:GW. Moim zdaniem najlepszy technicznie rpg jaki widziałem. Podręcznik sensowny, konkretna treść. Universum ciekawe, system łatwy do wprowadzania własnych elementów. WFRP to system który uznaje na drugim miejscu. Mroczny klimat i universum to jego poważne atuty. Na trzecim miejscu Strefa Śmierci. Mało kto go pamięta. Było tego trochę w MiM-ie, ale się skonczyło. Był pierwsza klasa! Postapokaliptyczny, w przyszłości, osadzony w realiach prozy Kołodziejczaka (z reszta T. Kołodziejczak jego autorem), cud , miód malina! Na czwartym wskazałbym CP2020.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Hmm... Widzę że wystarczy jeden post na forum wiedźmina, zeby rozpętać burzę... I to już nie pierwszy raz (podobnie było na forum Portalu ;-)

Cóż - Nie Wasza wina Wiedźminomaniacy ze nie znacie Kryształów Czasu i nie wiecie który system jest naprawdę najlepszy :P

Co do In Nominae, to nie jest on uwzględniony w głosowaniu, gdyż tutaj głsujemy TYLKO na systemy wydane po polsku - wszystkich ze wszystkich chyba nikt nie jest w stanie ogarnąć - a co do uzupełniania listy o nowości, to... pomyśłimy...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Herr_Tengudor
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Herr_Tengudor »

O ile się nie mylę, to In Nomine było wydane po polsku - ale tylko podręcznik główny, bez dodatków. Oczywiście był to arrytas kolekcjonera, łatwiej już znaleźć pierwsze 23 numery MiMa.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

NIe był - zapewniam - choc takie plany były (oczywiście to zapewnienie nie dotyczy wszelkich domowych przekłądów i wydawnictw włąsnym sumptem ;])
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Gieferg
Pomywacz

Post autor: Gieferg »

Nie Wasza wina Wiedźminomaniacy ze nie znacie Kryształów Czasu i nie wiecie który system jest naprawdę najlepszy
no z tego co akurat na jego temat wiem to miałby szanse wygrać w plebiscycie na najgorszy erpeg :twisted:
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

Gieferg pisze:no z tego co akurat na jego temat wiem to miałby szanse wygrać w plebiscycie na najgorszy erpeg :twisted:
Jeżeli głosowałyby osoby któe naprawdę miały do czynienia z KC to szczerze wątpię... Aczkolwiek ilość miów jakie narosły wokół KC potrafi mnie czasem zadziwić...
Haer'dalis
Marynarz
Marynarz

Post autor: Haer'dalis »

BearClaw pisze:A takie D&D no cóż.. dobre dla mało wymagjacych graczy (tzn. o wiele mniej wymagających mrocznego klimatu). :twisted:
:shock: :roll: :lol: a o Ravenlofcie, Planescapie i Dark Sunie kolega słyszał? Chyba nie, biorąc pod uwagę powyższą wypowiedź. Dlaczego mi się wydaje, że osoby tak nienawidzące dedeków miały po prostu fatalnych MG...
Goth
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 20804960
Kontakt:

Post autor: Goth »

Herr_Tengudor pisze:O ile się nie mylę, to In Nomine było wydane po polsku
zasadniczo sie nie mylisz ale jaki inny system moze sie rownac z ta podstawka :?
narazie brak
Quba

Post autor: Quba »

NIe był - zapewniam - choc takie plany były (oczywiście to zapewnienie nie dotyczy wszelkich domowych przekłądów i wydawnictw włąsnym sumptem ;])
In Nomine oczywiście wyszło w naszym ojczystym języku, jeden z ciekawszych RPGów w jakie miałem okazję zagrać (te sesje na 2ch mistrzów gry :)). Podręcznik miał sporo błędów, wydanie było niechlujne, szczególnie klejenie było kiepskie, rozleciał się po miesiącu użytkowania.
Goth
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 20804960
Kontakt:

Post autor: Goth »

ogolny klimat rozkladu dopelniony powzyszym cytatem ... hmmm ... :idea: no i caly klimat
narazie brak
Gieferg
Pomywacz

Post autor: Gieferg »

Bazyl pisze:Jeżeli głosowałyby osoby któe naprawdę miały do czynienia z KC to szczerze wątpię... Aczkolwiek ilość miów jakie narosły wokół KC potrafi mnie czasem zadziwić...
tu nie chodzi o mity. wystarczyło że zobaczylem w jaki sposób wygląda rozpiska pierwszego lepszego bohatera w scenariuszach zamieszczanych w MiMie żeby wiedziec że nie chcę miec nic do czynienia z tą mechaniką (po co opisywać cechy w liczbach 3-cyfrowych??? skoro skala 1-5, czy 1-10 jest zupełnie wystarczająca?)[/code]
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

Własnie wystawiłeś świadectwo własnym słowom - oceniasz ksiażke po okładce, wiec nie jesteś wiarygodny - zreszta jak większość ludzi psioczących na Kryształy :twisted:
Sephiroth Rioth
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Sephiroth Rioth »

Gieferg pisze:(po co opisywać cechy w liczbach 3-cyfrowych??? skoro skala 1-5, czy 1-10 jest zupełnie wystarczająca?)
Może KC autorzy za cel postawili sobie zrobienie z tego systemu pełnego liczb, kalkulator gratis przy zakupie podręcznika :lol:

Zresztą muszą istnieć takie gorsze systemy jak KC żeby W:GW mogło nad nimi górować :twisted:
life is brutal and full of zasadzkas...and sometimes kopas w dupas, a za każdym kornerem czai się danger

(^_^)-|---- ,,,(';...;'),,,
ODPOWIEDZ