W co teraz gracie?

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Re: Reaktywacja cRPGc: W co teraz gracie?

Post autor: Ravandil »

Pita pisze:starszawy to jest Shadowgate Classic i jezeli jestes w stanie przełknac gry z przed ponad dwoch dekad to polecam z całego serca.
Takie gierki są starsze od większości forumowiczów ;) Ale ja lubię takie gry, za ten specyficzny klimat... Gier sprzed dwudziestu lat nie próbowałem, ale dziesięcioletnie jestem w stanie przełknąć, nawet ze smakiem. Myślę, że Alucardowi też to nie będzie przeszkadzać. A jak jesteśmy przy starych grach i przygodówkach, zapomniałbym - Another World, ze wstawkami zręcznościowymi, ale świetne. A i ostatnio wydane w nieco odświeżonej wersji. Dowód, że liczy się klimat, a nie grafa :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Tak
Another world ukończyłem 2 razy - raz starsza a raz odświerzona wersję. Młodsi tego nie znaja, ale po prostu prawie sie popłakałem, kiedy sobie gierke przypomniałem. Tego nie da sie kupic za żadne pieniadze :D
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch

Alucard pisze:Tak
Another world ukończyłem 2 razy - raz starsza a raz odświerzona wersję. Młodsi tego nie znaja, ale po prostu prawie sie popłakałem, kiedy sobie gierke przypomniałem. Tego nie da sie kupic za żadne pieniadze :D
Tak samo jak mojej radości z Neverhooda ;] Przypomniałem sobie tą gierkę po dłuuugim czasie, z czego znałem ją głównie ze słyszenia i platformówki z Klaymanem na PSX i ubawiłem się świetnie ;) Grafika nawet się tak nie zestarzała (bo plaselinowa ;)), a miodności ogrom. Śmiałem się jak oszalały z niektórych haseł i animacji... Gra tak ładuje akumulatory dobrego samopoczucia, że aż się innym udziela ;) Ostatnią przygodówkę, którą tak dobrze wspominam, jest Syberia 2 - końcówka prawie mnie wzruszyła (a łatwiej jest drzewo wzruszyć niż mnie). Te dwie gry mają stałe miejsce w moim sercu i pamięci :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek

Obrazek
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

skonczylem Shin Megami Tensei 3 - NIESAMOWITA gra. Ostatnia walka zajela mi "tylko" 2,5 godziny xD
Jak tylko odspane wezme sie za poziom hard i zodbywanie innych zakonczen.
przymierzam sie do ktoregos ze starszych Dragon Questów np. do jedynki z 87, ale znow mnie odstarasza extremalna kolorystyka tej gry. Obecnie wiec chyba bede popylał w Tactics Ogre i Vagrant Story :) a jak znajde wolna kase w Gladiusa na PS 2 :)

EDIT: zagalopowalem sie bo Shadowgate ma 2 dekday - nie ponad 2 dekady, lecz "tylko" dwie xD
Har Har Har
początkującyRPGowiec
Pomywacz
Numer GG: 0

Post autor: początkującyRPGowiec »

a ja gram w KotOR (więcej informacji szukajcie w temacie KotOR)
Atra gulia un ilian tauthr ono un atra ono waise skólir fra' rauthr - Niechaj dobry los i szczęście stale ci sprzyjają i bądz ochroną od złego

Eragon - książka Najstarszy i Eragon (ekranizacja deznadzejna)
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

A ja też wydębiłem KotORa... O ludzie, żadna gra od dłuższego czasu mnie tak nie wessała. Wczoraj grałem do 3.20 nad ranem... dawno nie zarwałem całej nocki dla żadnej giery, więc to chyba starczy za rekomendację? Wciąąąąągaaaa...
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Deserowo gram sobie w Kult: Królestwa Heretyków. Nie jest to może Dostojewski gier komputerowych, ale przynajmniej ma świetną postać i znakomite, zabawne dialogi. Walka też daje radość.
kajtek Raulin
Kok
Kok

Post autor: kajtek Raulin »

Ja pogrywam w:
-Diablo II+LOD(wiem,wiem że to nie jest cRPG ale z elementami RPG)
-Sacred(jw)
-Morrowind
-Gothic 3
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

Ostatnio siedzę nad NWN i dodatkami :D Przechodzę trzeci raz podstawkę i pierwszy raz dodatki i modki i w ogóle. A tak poza tym, w przerwach poprawiam zręczność na Prince of Persia: The Sands of Time i PoP: Warrior Within :P
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

WinterWolf pisze:Ostatnio siedzę nad NWN i dodatkami :) (...) A tak poza tym, w przerwach poprawiam zręczność na Prince of Persia: The Sands of Time i PoP: Warrior Within :P
Oezu. Masochistka :D

A ja dodam, że na mojej półce czeka na swój moment seria Deus Ex. Nie jest to może RPG czystej wody, ale o ile wiem, gra ta ma więcej fabuły niż niejeden erpeg... Rozwój postaci też jest.
Alucard
Bosman
Bosman

Deus ex... cos słyszałem. Podobno całkiem całkiem.
Ja po raz kolejny próbuję przejść spellforce-zakon świtu. Nie, żeby dotychczas gra była za trudna (chociaz poziom trudności ma dosć... podkręcony) ale po prostu nie mam siły i czasu. Gra długa i zasysa (nie Falka... nie ssie :D )
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Alucard pisze:Deus ex... cos słyszałem. Podobno całkiem całkiem.
Gra ktora z cala stanowczoscia mozna okreslic mianem kultowej. Majstersztyk, arcydzielo, legenda.
Wstyd nie znac ;)

Ja bym jednak powiedzial, ze jest to cRPG "czystej wody". Jesli nie jest, to nic nie jest.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Alucard
Bosman
Bosman

Szelmon pisze:
Gra ktora z cala stanowczoscia mozna okreslic mianem kultowej. Majstersztyk, arcydzielo, legenda.
Wstyd nie znac ;)
Toteż wstydzę się... Ale zauważ, że tytuł kojarzylem :D Zreszta tych kultowych gier (dla każdego inna jest kultowa) jest tyle, ze nie sposób w każda zagrać. Dla mnie kultowy był legion na Amigę 500+ ;) Wielu zapewne nie zna, ale to był hicior.

ALbo Lotus, albo settlersy, wormsy 1, Gunship, F-15... Złote czasy :D
Trankvilus
Marynarz
Marynarz

Post autor: Trankvilus »

Na Amigę strasznie sycił Cannon Fodder. Co prawda to nie RPG, ale...
Z gier nieco nam bliższych z Amigi pamiętam jeszcze grę - niestety pamięć bywa zastraszająca niekonsekwentna, bo tytułu nie pamiętam - w której prowadziło sie do boju do trzech oddziałów ludzi (marines? W każdym razie realia były typowo S&F) każdy oddział różnił sie od siebie kolorem - niebiescy, czerwoni, żółci. Były współczynniki, statystyki broni, określanie prawdopodobieństwa trafienia... Miodek:D
Koyaanisqatsi!
Alucard
Bosman
Bosman

A tak tak tak :D
Cannon Folder mbnie powalał. Szczególnie jak skończyłes misje i pisało kto poległ... i ta patetyczna muzyczka :D Całe dzieciństwo.

Ech, to było RPG (w sumie zdobywało sie stopnie wojskowe) wszechczasów
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch

Ano, całkiem, całkiem, ale ci, co go nie znają muszą do niego podejść z dystansem, bo mogą się np. grafiki przestraszyć ;) Ale gra jest świetna - ma swój specyficzny klimat, różne możliwości działania i niezłą fabułę. Szkoda tylko, że nie dałem rady jej ukończyć :P Doszedłem do pewnego momentu i dałem sobie spokój... Może kiedyś się uda, ale jakby tak spojrzeć to mam mnóstwo cRPG do przejścia, aż mi się nawet wymieniać nie chce :P W pierwszej kolejności chciałbym się zabrać za pierwszego Fallouta, którego kiszę od ferii... Wakacje są, to może się uda...
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek

Obrazek
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

Szelmon pisze:
Wstyd nie znac ;)

Ja bym jednak powiedzial, ze jest to cRPG "czystej wody". Jesli nie jest, to nic nie jest.
nie wierze - zgadzam sie, bez żadnego, najmniejszego nawet "ale" z Szelmonem O_O
Har Har Har
ODPOWIEDZ