Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
PrQ
Marynarz
Marynarz

Post autor: PrQ »

No wiesz...ale w Neuroshimie to też tren sam jest system..xP Ja popieram tam Neuro...:P Chociaż wolę Fantasy średnioweczne...xP
Prosiak (PrQ)
Zorin
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9606247
Kontakt:

Post autor: Zorin »

Głosuję na D&D, mój ulubiony system z powyżej wymienionych. Znam go najlepiej i bardzo mi pasuję choć innych też chciałbym kiedyś spróbować, choćby przez neta. Bo tak naprawdę to innych systemów za bardzo nie znam, tylko nie które, ale i tak D&D jest dla mnie jak na razie najlepsze.
Dum spiro, spero:)

Ambitosa non est fames.

Pozdrowienia Zorin! :D :D
Srebrnoskrzydła
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Srebrnoskrzydła »

Dla mnie najlepiej wydany i oddający klimat, to właśnie Wampir, lecz nie Maskarada (chodź nie powiem, całkiem niezły), a Mroczne Wieki. notabene najlepszy system i świat w jaki mi się gra ;) Bynajmniej nie gardzę innymi, chętnie prowadzę także Maskaradę jak i DD czy 'młoteczka'.
Pozdrawiam ;) :*
Wilczy Głód
Mat
Mat
Numer GG: 818926

Post autor: Wilczy Głód »

Ja jestem jak na razie zwolennikiem WFRP. Jest to pierwszy system, w jaki grałem i to właśnie od niego zaczęło się moje granie. Podoba mi się świat (mrok... :D ) i to, że są tam też zwykli ludzie i to gracze nimi są. Chodzi mi o profesje. Gdzie indziej można byc na przykład żebrakiem? :D

Lubię też klimaty science-fiction. Swojego czasu grałem w Neuro... też bardzo fajny system. Fajnie wg. mnie rozwiązano tam problem walki. A ostatnio dorwałem się do podręcznika do Cyberpunka... pierwsze wrażenie dobre, zobaczymy co dalej...
Co jest gorsze? Niewiedza, czy obojętnośc?
Nie wiem... nie obchodzi mnie to.

"Najchętniej zaraz oddałbym się diabłu gdybym, do krocset, sam diabłem nie był!"
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

A ja z kolei zacząłem zastanawiać się nad kupnem WIedźmina. Przeczytałem sagę i bardzo mi się podobała. Świat już znam a teraz chciałbym zobaczyć jak to ubrali w mechanikę... Zobaczymy co z tego wyjdzie :D
.
Cahir aep Calleach
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Cahir aep Calleach »

DnD rządzi, arkona nie dorasta mu do pięt tylko Warhammer ma jakies szanse konkurować z DnD!
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

ja wiedzmina odradzam, system taki sobie (no chyba ze wyszla 2ed). na storytelling system niezly (ale to zasluga swiata, a nie systemu). walka jest lekko skopana, jak ktos ma obrony 6 to naprawde ciezko go trafic... lepiej kupic monastyr/neuroshime/warhammera i grac na tych systemach w swiecie sagi.

ja bym byl jak zwykle za neuroshima :D nie_wiem czemu, ale ten system jest jakis taki dziwny (pozytywnie) ze mi sie podoba... :D
Nivellen89

Post autor: Nivellen89 »

Deep pisze:A ja z kolei zacząłem zastanawiać się nad kupnem WIedźmina.
A czy książki do tego systemu są jeszcze w sprzedaży? W moim Empiku i zaprzyjaźnionym sklepie z podręcznikami nigdy nie widziałem, żeby podręczniki z Wiedźminem stały na półkach :(
Frater
Pomywacz

Rpg wszech czasów

Post autor: Frater »

Zastanawialem się nad neuro i DnD, ale po dłuższym zastanowieniu wybrałem pozycj nr 1. Kocham ten klimat...
Neo-mnich z D&D na 25 poziomie...
Rybindil
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Rybindil »

Dla mnie RPG wszech czasów jest Earthdawn ! :D
Idealny i ponadczasowy system. Inne są fajne, bardzo fajne, ale ten jest jedyny w swoim rodzaju
Deep
Chorąży
Chorąży

Nivellen89 pisze:
Deep pisze:A ja z kolei zacząłem zastanawiać się nad kupnem WIedźmina.
A czy książki do tego systemu są jeszcze w sprzedaży? W moim Empiku i zaprzyjaźnionym sklepie z podręcznikami nigdy nie widziałem, żeby podręczniki z Wiedźminem stały na półkach :(
Na allegro da się dorwać. Na rebelu też jeszcze chyba jest.
Rybindil pisze:Dla mnie RPG wszech czasów jest Earthdawn !
Idealny i ponadczasowy system. Inne są fajne, bardzo fajne, ale ten jest jedyny w swoim rodzaju
Zawsze uważałem, że to świetny system ale z powodu braku chetnych zaniehcałem grywania w niego.
.
Rybindil
Pomywacz
Kontakt:

Zawsze uważałem, że to świetny system ale z powodu braku chetnych zaniehcałem grywania w niego.
A szkoda. Niestety wiele osób się zniechęciło (w tym i Mag:cry: ) i system stał się martwy. Jednak ostatnimi czasy coś się ożywiło i wydany został długo oczekiwany KSL, co (miejmy nadzieję) pozytywnie wpłynie na sytuacje naszego kochanego ED'ka :D
Deep
Chorąży
Chorąży

Jak na razie wstrzymuję się z kupnem KSL. Nie wiem jak się to dalej potoczy a z kolei nie chce marnować pieniędzy jesli isę okaże, że już nigdy w ED nie zagram.
.
Rybindil
Pomywacz
Kontakt:

Ja też na_razie wstrzymałem się z zakupem tego dodatku.
Ciekawe czy to jakaś limitowana seria, czy będzie można dorwać KSL za jakiś czas ?
mqm
Pomywacz
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: mqm »

Grałem kilka razy w Warhammera i muszę przyznać, że przyjemnie się gra. Podręcznik zaledwie liznąłem ale umiem docenić jego klasę. Podoba mi się to, że nikogo nie obchodzi co się z tobą stanie i sam musisz sobie radzić. A jak zrobisz coś "nieładnie" to nikt ci specjalnie nie będzie wytykać. No i ten charakterystyczny klimacik :lol: . Głosowałem jednak na D&D. Lubię ten system. Podobają mi się postacie wieloklasowe- masz douże pole do manewru podczas tworzenia postaci. No i oczywiście świat FR :wink: . Po prostu D&D mi najbardziej pasuje, długo by pisać... Jednak nie tylko system i świat się liczy jeśli ktoś chce się dobrze bawić, one tylko nadają charakter rozgrywce.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Osobiscie wole sam wybierac co chce umiec a co nie, wiec ogolnie klasy sa wg mnie sporym ograniczeniem kreatywnosci gracza ;)
Darkon
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Darkon »

Zaglądam tu po dłuuugim czasie i widzę, że nadal ludzie tutaj cisną najwięcej w DnD. Wtedy byłem trochę wkurzony, ale teraz staram się być tolerancyjny :P ... w miarę. O gustach się nie mówi, jeśli ktoś lubi heroic to jego sprawa, ja wole jednak chociaż szczyptę prawdopodobieństwa i realizmu. Stawiam na Nerke(którą sam prowadzę :)) i Warhammera(nieśmiertelny systemik, ze świetnym klimatem). Gorąco polecam zagrać w te dwa wcześniej wspomniane systemy, są poprostu świetne.

Pozdrawiam i witam ponownie(mam nadzieje popisać tu trochę :))
To czego szukasz jest zbyt głęboko, żebyś mógł to znaleźć.
ODPOWIEDZ