Nasze Avatary...

O tawerniakach, forumowiczach i innych. Ogólnie z kamerą wśród zwierząt.
ODPOWIEDZ
Memo
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Memo »

Z tego co mi wiadomo to Kriegsmarine to była formacja wojskowa, nie faszystowska. Do tego w regulaminie nic nie ma o takim czymś. Poza tym, są osoby z znacznie gorszymi symbolami w avatarach i podpisach.
Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę!
Odmiana nicka mego:
M: Memo; D: Mema; C: Memowi; B: Mema; N: Memem; Msc: Memie; W: Memo!
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Memo - uprzejmie proszę o zmianę awatara. Nazistowskie symbole nie będą tolerowane.

edit:
Żeby nie było wątpliwości, fragment z regulaminu:
"[zabrania się] Obrażania kogokolwiek, czegokolwiek i jakichkolwiek wartości - niniejsze Forum zostało stworzone dla ludzi inteligentnych, którzy zdaja sobie sprawę z granic dobrego smaku."
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 grudnia 2006, 21:20 przez Falka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Prentki
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Prentki »

Przepraszam - nadejdzie setka wulgaryzmów.
Po[BEEP!]o cię Nemo? Przecież to jest j[BEEP!]a swastyka! Żadna k[BEEP!]a formacja wojskowa, ważne że na fladze ma pi[BEEP!]ną swastykę!
Na forum nie ma, za to według polskiego prawa nie można szerzyć faszystowskich symboli.

[Przeklinanie też nie będzie tolerowane - dop. FLK]
/ nie porównuj nazizmu do wulgaryzmów
[Nie porównuję. Tylko wykonuję swoją admińską robotę i dbam o czystość forum - dop. FLK]
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 grudnia 2006, 21:28 przez Prentki, łącznie zmieniany 1 raz.
Heimdall
Bosman
Bosman

Post autor: Heimdall »

Prentki pisze:Przecież to jest jebana swastyka! Żadna k**wa formacja wojskowa, ważne że na fladze ma pierdoloną swastykę!
No, to że ktoś ma na fladze swastykę, to nie znaczy że jest to symbol nazistowski, np. ta swastyka poniżej to oznakowanie lotnictwa fińskiego. Choć akurat w przypadku avatara Mema flaga ta jest sybolem nazistowskim (sama swastyka jako symbol nie jest symbolem nazistowskim) Trochę wiedzy historycznej by się przydało, nie?
Obrazek
...
Prentki
Majtek
Majtek
Kontakt:

Wystarczy, że wiem, że dokładnie ta dotyczyła symbolu faszystowskiego. Trudno mi uwierzyć, że za symbolem pod którym ginęły miliony, idą teraz lotnicy fińscy. Smutno się robi.
Heimdall
Bosman
Bosman

:lol: Lotnicy fińscy mieli tą flagę w latach 1918-44. Poza tym sama swastyka jako symbol powstała o wiele wcześniej niż III Rzesza.
...
Prentki
Majtek
Majtek
Kontakt:

Heimdall pisze:ta swastyka poniżej to oznakowanie lotnictwa fińskiego.
Wybacz, ale nie widzę tutaj czasu przeszłego, a niekażdy musi znać oznakowanie lotnictwa fińskiego w pierwszej połowie XXw.
Nieobchodzi mnie co znaczyła wcześniej, ważne co teraz oznacza.
Heimdall
Bosman
Bosman

Wikipedia pisze:Swastyka – znak zazwyczaj w kształcie równoramiennego krzyża, o ramionach zagiętych pod kątem prostym. Nazwa svastika (स्वस्तिक) pochodzi z sanskrytu, i oznacza "przynoszący szczęście" (svasti – powodzenie, pomyślność, od su – dobrze i asti – jest).
...
hyjek
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: hyjek »

Bedziecie sie teraz klocic czy to jest swastyka czy nie? Nawet jesli nie, to przynajmniej ja przypomina. A to juz sie zle kojarzy, budzi jakis taki niesmak i chociazby dlatego Memo powinien avatara zmienic...
Miasto zbudowane z Drewna tworzy się w Lesie
Miasto zbudowane z Kamienia tworzy się w Górach
Miasto zbudowane z Marzeń tworzy się w Niebiosach
Prentki
Majtek
Majtek
Kontakt:

Rzeczywiście - Cholernie swastyka przyniosła szczęście. Szczególnie w trakcie II WŚ.
Zresztą - o czym my mówimy. Ważne jest, że na avatarze Mema jest typowa faszystowska swastyka.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 grudnia 2006, 21:43 przez Prentki, łącznie zmieniany 1 raz.
Heimdall
Bosman
Bosman

Chciałbym zauważyć jeszcze raz, że swastyka powstała o wiele wczeniej, a to jak ten symbol wykorzystano później to już inna sprawa. Ale dobra, kończmy offtopa.
...
Memo
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Memo »

Memo, nie Nema. Udam, że nie zauważyłem.

Burza wywołana, awatar zmieniony. Zastanawia mnie jeno fakt, że na człowieka z symbolami komunistycznymi zarówno w emblemacie, jak i obrazku w podpisie nikt uwagi nie zwrócił, a mną się zajęto po kilku godzinach.
Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę!
Odmiana nicka mego:
M: Memo; D: Mema; C: Memowi; B: Mema; N: Memem; Msc: Memie; W: Memo!
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

Nie zauważyłem - podaj ksywę, a rzucę okiem...

Swastyka jest świętym znakiem licznych dawnych religii, w tym także chrześcijan (aż do średniowiecza, gdy zdominował ją krzyż), ale została sprofanowana w 1939-45 i Twój avatar wykazywał bezpośrednie powinowactwo z ową profanacją. Natomiast jeśli wstawisz sobie swastykę np. na grobie z 1 wieku lub starożytnej relikwii (Sztandar Cezara jednak odpada ;p) to nie pisnę ani słowem.

A Prentki'ego zapraszam na CL.
Heimdall
Bosman
Bosman

MAd Phantom pisze:Nie zauważyłem - podaj ksywę, a rzucę okiem...
Zdaje się, że chodziło o forumowicza z ksywką t0m3ek. Choć akurat jego avatar mi nie przeszkadza i nie jest tak kontrowersyjny jak avatar Mema, no ale cóż, to już zależy od punktu widzenia...
...
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

T0me3k na awatarze nie ma Che, to tylko "ta małpa w czerwonym" :D
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Prentki
Majtek
Majtek
Kontakt:

Co to jest CL?
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

Szukajcie, a znajdziecie :P Ok, koniec off-topicu - jeśli ktoś chcę kontynuować sprawę to niech założy osobny temat lub przejdzie na PW/GG/cośtam :P
ODPOWIEDZ