Mekow pisze:Zwróć uwagę, że ewentualni gracze wolą prostotę, jeśli chodzi o współczynniki, zwłaszcza w nowym dla nich systemie.
Lepiej zrobić ich mniej, ale tak żeby niczego nie zabrakło - zastanów się które są naprawdę potrzebne, a z których korzystać się będzie raz na trzy sesje.
Razi mnie coś takiego jak w DnD. Zbytnie uogólnienie Współczynników. Jak człowiek jest zręczny to nieznaczy, że także i szybki. W moim systemie wszystko jest możliwie "realistyczne".
Mekow pisze:jeśli ma to być (jak napisałeś) storytelling to naprawdę ilość współczynników można zmniejszyć. I wprowadzić na ich miejsce np. opis wyglądu, opis charakteru
Spokojnie, wszystko jest (Lub będzie.

). A jest tyle współczynników, bo jestem taki, że nielubię prostoty (Przynajmniej w systemie.), ale też za skomplikowanych rzeczy (Czyli rzucania kośćmi, liczenia obrażeń, itp.).
Mekow pisze:Sam mam system autorski (w który nikt nie gra ), ale mimo to polecam jego tworzenie.
Doradzam też abyś nie robił mapy świata (a jeśli już, to nie całego, a np. tylko tę część z której pochodzą gracze).
Ja nie tworze nowego świata, czy systemu, tylko wyposa
żam istniejący świat
Ultimate Marvel w pewną mechanikę, aby móc grać w tym świecie w sesje.
Tori pisze:To nawet sensownie brzmi

I można pod to podciągnąc po zmianach każdy system

Głównie w tym celu nadtym pracuję.