Która rasa jest najstarsza?

-
- Marynarz

-
- Bosman
- Numer GG: 4159090
- Kontakt:

-
- Marynarz
Heh, popieram całym moim czarnym, pozerskim i zgniłym sercem to co mówisz, jednakże chyba obydwaj zostaniemy ostracyzowani za tą "herezję"...AC pisze:Ludzie jako wszechpotężne istoty, które mogą żyć wszędzie i mogą być kim chcą to rasa przewodnia wszystkich światów - i najstarsza. Oczywiście

To ludzie stworzyli pierwszą cywilizację, tyle że później znudziłyi im się te klocki i postanowili dać trochę fory innym rasom!

Wciąż mnie ścigają!

- BLACKs
- Tawerniany Cygan

-
- Bosman
Biorąc pod uwagę ich prymitywizm, może to być prawda, ale raczej są rasą najmłodszą, która jeszcze nie zdążyła rozwinąć swojej kultury. Tak rozumując, można stwierdzić, że najpierw powstały:BLACKSoul pisze:Sam podręcznik sugeruje, że orki to najstarsza rasa.

Sam teraz nie wiem, kto był pierwszy, bo na rozwinięcie techniki i kultury potrzeba tyle samo czasu. Ale z zasady, że kłapouchych nie lubię, za to krasnoludów darzę sympatią, postawiłbym na tych drugich.

PS. Pominąłem klasy takie jak niziołki/hobbici czy gnomy, ponieważ o nich nie wiadomo tak naprawdę nic. Nie wziąłem pod uwagę także klas charakterystycznych tylko dla jednego, czy dwóch systemów jak np. reptillioni.

- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Nie chodzi o prymitywizm, tylko zwykłą ewolucję. Myśląc nad tym, doszedłem do wniosku, iż orkowie mogli przybyć na statkach Pradawnych pod postacią pleśni wykazującej jakieś "rozumne" aspekty. Następnie grzyb mógł ewoluować, dając życie snotlingom, goblinom, itp. To też tłumaczy, dlaczego pomijane są zazwyczaj kobiety zielonoskórych (były jedynie w 1ed) - orki, rozmnażając się jak baterię poprzez podział, są z reguły obojniakami. To też od razu niszczy występowanie półorków w WFRP 2ed, ponieważ jak ma takie coś zapłodnić ludzką kobietę?
W 1ed orki miały normalne rozmnażanie, teraz "Teoria Grzyba" została oficjalnie uznana w 2ed
.
Powracając do tematu - dlatego uważam, iż orki mogą być uważane za najstarszą rasę, stojąc na równi z Eldarami. Następnie byli Dawni Slannowie, elfy, krasnoludy, niziołki, ludzie.
A na początku był Chaos...
MUHAHAH!
W 1ed orki miały normalne rozmnażanie, teraz "Teoria Grzyba" została oficjalnie uznana w 2ed

Powracając do tematu - dlatego uważam, iż orki mogą być uważane za najstarszą rasę, stojąc na równi z Eldarami. Następnie byli Dawni Slannowie, elfy, krasnoludy, niziołki, ludzie.
A na początku był Chaos...
MUHAHAH!

-
- Bosman
To skąd w takim razie powstały ludzie, krasnoludy, elfy itp.? Ja zawsze myślałem, że skoro najstarsze były krasnoludy lub elfy, to reszta powstała poprzez ewolucję z tej pierwszej rasy, samoczynnie lub przy pomocy bogów. Ale przy założeniu, ze pierwsi byli orkowie, to cała moja teoria nie ma racji bytu, bo niby w jaki sposób z orka miał powstać elf?
A tak naprawdę na początku była Ginnungagap
A tak naprawdę na początku była Ginnungagap

-
- Bosman
@up
BLACKowi cały czas chodzi o WFRP. A tam żyli już praprzodkowie ludzi, elfów i karsnoludów. Zresztą m.in. dlatego właśnie te rasy powinny być w młotku uważane za najstarsze. A orkowie rozmnażający się jak bakterie? Niee... Są zbyt rozwinięci (nie są w końcu jedno komórcowcami tylko nieco mniej inteligenti). A poza tym: jak w takim przypadku dochodziłoby do sławetnych orczych gwałtów na bezbronnych dziewczęciąch?
BLACKowi cały czas chodzi o WFRP. A tam żyli już praprzodkowie ludzi, elfów i karsnoludów. Zresztą m.in. dlatego właśnie te rasy powinny być w młotku uważane za najstarsze. A orkowie rozmnażający się jak bakterie? Niee... Są zbyt rozwinięci (nie są w końcu jedno komórcowcami tylko nieco mniej inteligenti). A poza tym: jak w takim przypadku dochodziłoby do sławetnych orczych gwałtów na bezbronnych dziewczęciąch?

-
- Bosman
To skoro w Młotku żyli praprzodkowie elfów, ludzi i krasnoludów przed tym, jak orkowie wyewolowali, to chyba ich powinno się uważać za najstarszych. A poza tym orkowie są trochę jednak do ludzi podobni, więc nie mogli powstać z zupełnie innego "źródła". A orkowe kobiety są dużo bardziej rozpowszechnione niż np. krasnoludzkie, więc jak moze ich nie być?

-
- Bombardier

- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Patrz Heimdall, bo nie rozumiem Twojego toku myślenia
. Mówisz o WFRP czy czymś innym?
Pierwsza Edycja WFRP
- Istnieją półorki
- Istnieją kobiety goblińskie, ich przykład był nawet w którejś z oficjalnych kampanii (Imperium w Płomieniach),
- Istnieją sławetne gwałty na ludzkich kobietach,
- Morgenszterny są
.
Warhammer 40K Battle - Orcs Codex
- Mówi, że orki rozmnażają się jak bakterie.
- Są rozwiniętą pleśnią - jak ork się rozmnaża = podział komórki, wyrzucają z siebie zarodniki.
- Nie są jednokomórkowcami! To są normalne, rozwinięte organizmy.
- Z powodu "grzyba" nie mają płci.
- Ork to muchomorek o wzroście 180cm - nie wierzących proszę o zakupienie Orc Codexa do WH40k, gdzie jest fizjologia orków
.
- 40K mówi, iż pleśń przybyła do Starego Świata na statkach pradawnych.
Warhammer 2 Edycja
- W Bestiariuszu nie ma opisanych półorków, co można uznać za ich brak.
Teoria grzyba została oficjalnie ujednolicona z WFRP 2ed.
Trolle nie są tą samą rasą, dlatego teoria grzyba u nich się nie sprawdza.
Gobliny i snotlingi to ta sama rasa.
Zielonoskórzy nie pochodzą od Chaosu!
Dlatego, MG w WFRP mają do wyboru jedną z dwóch dróg orków - tą przedstawioną w WFRP 1ed - tradycyjne rozmnażanie, albo wersję z WH40K i WFRP 2ed - teorię grzyba.
Powracając do najstarszych ras, przypomnę wszystkim, jak to jest w WFRP.
Na początku byli Dawni Slannowie, oni zaczęli tworzyć świat. Na statkach Pradawnych przybyła pleśń, która ewoluowała, ew. ulepszyli ją Dawni Slannowie i tak powstali orkowie (wg 40k). Stworzyli elfów, którym przekazali swoje tajniki wiedzy, dzięki czemu posiadły taką niebywałą moc magiczną. Następnie stworzono krasnoludów, których umiejscowili w kopalniach, dając im spory potencjał technologiczny. Później stworzono ludzi i niziołków (czyli niedokończony "projekt" przeciw Chaosowi). Ci pierwsi zostali zjednoczeni przez Sigmara i pod jego sztandarem walczyli z orkami, z którymi mieli problemy już krasnoludy. Tak więc, rasa orków nie może być młodsza od ludzi.
Sami Dawni Slannowie zostali prawdopodobnie stworzeni przez Eldarów znanych z WH40k.

.
Gwałty dochodziły w 1ed. W 2ed co najwyżej może zapylić zarodnikiem
.
Pleśń ewoluowała. Może powstać z innego źródła, przykro mi, ale tak narzucają autorzy. To nie moja wina
.
.

Pierwsza Edycja WFRP
- Istnieją półorki
- Istnieją kobiety goblińskie, ich przykład był nawet w którejś z oficjalnych kampanii (Imperium w Płomieniach),
- Istnieją sławetne gwałty na ludzkich kobietach,
- Morgenszterny są

Warhammer 40K Battle - Orcs Codex
- Mówi, że orki rozmnażają się jak bakterie.
- Są rozwiniętą pleśnią - jak ork się rozmnaża = podział komórki, wyrzucają z siebie zarodniki.
- Nie są jednokomórkowcami! To są normalne, rozwinięte organizmy.
- Z powodu "grzyba" nie mają płci.
- Ork to muchomorek o wzroście 180cm - nie wierzących proszę o zakupienie Orc Codexa do WH40k, gdzie jest fizjologia orków

- 40K mówi, iż pleśń przybyła do Starego Świata na statkach pradawnych.
Warhammer 2 Edycja
- W Bestiariuszu nie ma opisanych półorków, co można uznać za ich brak.
Teoria grzyba została oficjalnie ujednolicona z WFRP 2ed.
Trolle nie są tą samą rasą, dlatego teoria grzyba u nich się nie sprawdza.
Gobliny i snotlingi to ta sama rasa.
Zielonoskórzy nie pochodzą od Chaosu!
Dlatego, MG w WFRP mają do wyboru jedną z dwóch dróg orków - tą przedstawioną w WFRP 1ed - tradycyjne rozmnażanie, albo wersję z WH40K i WFRP 2ed - teorię grzyba.
Powracając do najstarszych ras, przypomnę wszystkim, jak to jest w WFRP.
Na początku byli Dawni Slannowie, oni zaczęli tworzyć świat. Na statkach Pradawnych przybyła pleśń, która ewoluowała, ew. ulepszyli ją Dawni Slannowie i tak powstali orkowie (wg 40k). Stworzyli elfów, którym przekazali swoje tajniki wiedzy, dzięki czemu posiadły taką niebywałą moc magiczną. Następnie stworzono krasnoludów, których umiejscowili w kopalniach, dając im spory potencjał technologiczny. Później stworzono ludzi i niziołków (czyli niedokończony "projekt" przeciw Chaosowi). Ci pierwsi zostali zjednoczeni przez Sigmara i pod jego sztandarem walczyli z orkami, z którymi mieli problemy już krasnoludy. Tak więc, rasa orków nie może być młodsza od ludzi.
Sami Dawni Slannowie zostali prawdopodobnie stworzeni przez Eldarów znanych z WH40k.
Ludzie, krasnoludy i elfy i niziołki powstały z Dawnych Slannów. Orki powstały z pleśni. Proste?To skąd w takim razie powstały ludzie, krasnoludy, elfy itp.? Ja zawsze myślałem, że skoro najstarsze były krasnoludy lub elfy, to reszta powstała poprzez ewolucję z tej pierwszej rasy, samoczynnie lub przy pomocy bogów. Ale przy założeniu, ze pierwsi byli orkowie, to cała moja teoria nie ma racji bytu, bo niby w jaki sposób z orka miał powstać elf?

Są rozwinięci - ewoluowali z pleśni do postaci jaką mają terazA orkowie rozmnażający się jak bakterie? Niee... Są zbyt rozwinięci (nie są w końcu jedno komórcowcami tylko nieco mniej inteligenti). A poza tym: jak w takim przypadku dochodziłoby do sławetnych orczych gwałtów na bezbronnych dziewczęciąch? Razz

Gwałty dochodziły w 1ed. W 2ed co najwyżej może zapylić zarodnikiem

Dawni Slannowie byli najstarsi, a może Eldarzy.Zresztą m.in. dlatego właśnie te rasy powinny być w młotku uważane za najstarsze.
Nie wiem gdzie są rozpowszechnione, bo ja widziałem tylko raz goblińskie kobiety w dodatku do 1ed...A poza tym orkowie są trochę jednak do ludzi podobni, więc nie mogli powstać z zupełnie innego "źródła". A orkowe kobiety są dużo bardziej rozpowszechnione niż np. krasnoludzkie, więc jak moze ich nie być?
Pleśń ewoluowała. Może powstać z innego źródła, przykro mi, ale tak narzucają autorzy. To nie moja wina

Zgadzam sięMi sie wydaje że tą najstarszą rasą byli Dawni Slaanowie (WFRP Very Happy) a potem oni stworzyli elfy następnie krasnoludy a na końcu ludzi. Tak gdzieś w jakimś podręczniku wyczytałem ale nie pamiętam w którym.

-
- Bosman

- BLACKs
- Tawerniany Cygan

-
- Kok
- Numer GG: 1692393
- Kontakt:

-
- Bombardier
- Kontakt: