Muzyka duszy... sesji

To forum przeznaczone na dyskusje dotyczące prowadzenia i przygotowywania rozgrywki. Tematy tylko dla Mistrzów Gry.
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

Darzbór! Wpadłem, aby podzielić się swoim objawieniem cyberpunkowym, a raczej dwoma: Frontline Assembly i Front 242.
Widziałem już wcześniej clipy tych grup i wyniosłem bardzo dobre wrażenia, ale teraz dopiero mogę poznać ich twórczość bardziej dogłębnie. Nigdy, powtarzam, nigdy nie słyszałem tak cyberpunkowej muzyki, jak tych dwóch zespołów z lat 80. i 90. (a więc, było nie było, czas cyberpunka i tuz po nim...). Mieszanka rytmicznego industrialu, electro, beatów dyskotekowych, starych syntezatorów i gitar pozwala na uzyskanie pięknego efektu Krawędziowania; taka muza może faktycznie lecieć w dowolnym barze Night City, a w dodatku brzmi bardzo sesyjnie: nie przeszkadza, a wprowadza napięcie. Teksty także silnie nawiązują do cyberpunkowych wizji, gadżetów, zagadnień; świadczą o tym choćby tytuły kawałków Frontline Assembly (pomijając samą nazwę, która ne jest od parady) z albumu Tactical Neural Implant (nomen omen): Mindphaser, Lifeline, Final Impact. Dodajmy jeszcze, że muzyka jest pełna niepokoju, zimnej agresji, klimatu zarówno ulicznych łowów, jak i przyglądania się miastu z wyżyn korporacyjnych wieżowców.

Chętnym polecam też clip Mindphaser FLA; w sumie kawałek niezłego, krótkometrażowego filmu military-SF :)

Na koniec - sam wprawdzie nie popieram podobnego zapychania strony, ale cóż to jest przy niektórych sygnaturkach :P - zapodam fragmencik tekstu Headhuntera Frontu 242, w ramach teaserka.
Jeśl nie na sesji, słuchać głośno!

P.S. Przepraszam że pomieszałem tak bardzo te kapele, ale uznałem że w tym wypadku tak można. :]

FREEZE! SHOOT TO KILL OR DIE
Today he has no means, he's alone and anonymous
But written in his cells he has got the marks of the genius
I'm looking for this man to sell him to other men
To sell him to other men at ten times the price at least
I'm looking for this man who knows the rules of the game
Who's able to forget them to realize my aim
I'm looking for this man to make us rich and famous

One - You lock the target
Two - You bait the line
Three - You slowly spread the net
And four - You catch the man

Obrazek
nurgle_pl

Post autor: nurgle_pl »

od 3 lat, praktycznie każdej sesji jaką gram towarzyszy muzyka. Najczęściej są to
-Burzum - "hvlidskjaaf" i "daudi baldrs", są świetne do sesji o naprawde ciężkim, wręcz przygnębiającym klimacie
-Godspeed You!Black Emperror - wszystkie utwory w których nie pojawia się tekst, dobre jako tło
-Preisner "requiem for a friend" i "Preisner's Music"
-Grieg "Peer Gynt".

często na Blackowych wydawnictwach można znaleźć spokojne klimatyczne kawałki , w sam raz na sesję sie nadające. (Ancient,lord belial,carpathian forest)

A teraz gwóźdź playlisty na sesji - szum z radia ustawionego na stację "żadną". Jak go osiągnąć ? włączacie radio i ustawiacie na takie fale, zeby slychac bylo tylko szum, po 5 minutach szumu nie zauważacie, a o wiele łatwiej jest się skupić na sesji
Obelix
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 6330570
Kontakt:

Post autor: Obelix »

Dotychczas w moim marnym życiu była tylko jedna sesja z muzyką, ale za to bardzo fajna
Z wykorzystaniem Reggae i Rocka

Puszczałem im Reggae jak np. podróżowali (Bob Marley – Hotel Kalifornia, stary kawałek, ale fajny)
Albo w mieście (było w nim mnóstwo strażnic i puściłem im kawałek UB40 – Watchdogs)
Podczas walk królował Rock, ale taki niezbyt ostry (najczęściej Guns & Roses lub podkład z Guilty Gear Isuka)

PS. A jak ktoś umierał to Bobby MC Ferrin - Dont Worry Be Happy :P
Psychodeliczny Łowca Żelaznych Motyli Z Planety Mars
fiedor
Szczur Lądowy

Post autor: fiedor »

A ja grałem przy muzyce z płyty "Depresjoniści" Z.Krywańskiego i J.Bończyka, zespołów Republika, Tiamat, The Gathering, Dio i Lao Che (płyta "Gusła")
Ostatnio zmieniony środa, 21 czerwca 2006, 11:33 przez fiedor, łącznie zmieniany 2 razy.
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

Obelix pisze:Puszczałem im Reggae jak np. podróżowali (Bob Marley – Hotel Kalifornia, stary kawałek, ale fajny)
Albo w mieście (było w nim mnóstwo strażnic i puściłem im kawałek UB40 – Watchdogs)
Brrr... aż mną wstrząsnęło. Hotel California po pierwsze jest piosenką the Eagles i Marley nigdy z nią nie miał nic wspólnego (na szczęście :D). Po drugie Eagles z reggae mają mniej więcej tyle wspólnego co dzwonki na kómórkę z mozartem zmiksowanym przez polskich ziomow hiphopowych z muzyką poważną. Fakt, coś tam starali się zrobić podobnego do reggae chłopcy z the Eagles, ale i tak pozostaje ta piosenka niczym więcej niż typowym country-rock. UB40 to też raczej popowa wersja reggae, ale już przynajmniej daje się podciągnąć (zresztą lubię czasem posłuchać jak w radio leci).
Obrazek Obrazek
Woytazz MP3;)
Szczur Lądowy

Post autor: Woytazz MP3;) »

A co myślicie o muzyce z Władcy Pierścieni??? :?:
Sir Wichus
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Sir Wichus »

Jest poprostu świetna, ale było to powiedziane na tym forum chyba nie raz.
Grałem kiedyś przy tej właśnie ścieżce dzwiękowej w dnd i to chyba jedyna sesja na której była wykorzystana muzyka, aby stworzyś klimat fantasy.
Często, a raczej na karzdej prawie sesji słuchamy techniawy, ale tylko dlatego że podoba się wszystkim, natomiast z muzyką z Władcy Pierścieni jest już o wiele gorzej.
Czas to pieniądz,
a pieniądz to PIWO.
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Ostatnio w necie natknąłem się na rewelacyjną muzykę z Tomb Ridera Legend! Ma całkiem sympatyczny klimacik i również można ją z powodzeniem wykorzystać na sesjach! W dodatku za darmo można ją ściągnąć z oficjalnej strony internetowej! Tutaj jest oficjalna strona. Wystarczy wybrać polski język, wejść w dział downolad i pobrać plik muzyczny! Naprawdę ma dość specyficzny klimat, który może się przydać podczas trwania poszczególnych sesji.. :)
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

1) Gdy budujemy napięcie grozy to puszczamy zazwyczaj cicho jakieś ballady Metallici. Ostatnio też zaczęliśmy słuchać Slayera ale to rzadko.
2) Podczas walk jakieś żwawe piosenki nawiązujące do śmierci :P (u nas przeważa Die, Die My Darling - Metallica)
3) Na sesje neuroshimy znalazłem fajną muzę do pobrania ze strony http://www.neuroshima.org mianowicie jest to zespół Lunatic Asylum
.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Do CP to ja bardzo polecam muzy z Fallouta (choc ta ma czasami wlasciwosci usypiajace - testowane przez naszego MG na nas :P) badz OST z Akiry - ten to dopiero wgniata w ziemie.
Mistrz Małodobry
Marynarz
Marynarz

Post autor: Mistrz Małodobry »

ja polecam muzyke Akira Yamaoka (daruje sobie odmienianie ) z seri Silent Hill ( nie tylko do horrorów bo i do posłuchania sobie na codzień tez polecam pare kawałków)
Obrazek
Prentki
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Prentki »

Polecam takich wykonawców jak:
Rodrigo - Gitara
Villa-Lobos - Gitara
Norbert Kraft - Gitara
Nothern Chamber - Orkiestra

Wspaniałe klimatyczne utwory - Polecam każdemu! :wink:
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Ja wam polecam Davida P. Davidsona autora soundtracka do "Sharn city of towers" bardzo kilmatyczna muza

Bruno Coulais też ładnie komponuje spokojną nadajaca sie pod sesje muzykę (to ten od Microcosmosu)
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
kerlik
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: kerlik »

Muzyki nie stosuję... nie lubię sie tym zbytnio bawić. Na kilku sesjach używałem fajnych utworów, ale tylko na jednej przyniosło to upragnione rezultaty. :/
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

kaziu pisze:WYRZYGAŃCY Z MACICY
czyżby kolesie od Gromosława i Dadźboga?
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Muzyka.....

Post autor: kaziu »

Witam.... co do muzki folkowej polecam:
:arrow: Korpiklaani (wszędzie pasuje)
:arrow: Finntroll (walki i biesiady0
:arrow: Lumsk (karczemki :D)
:arrow: Imperanon(walka)
:arrow: Skyfire (walka)
:arrow: Moonsorrow(walka)
:D
POLECAM RÓWNIERZ WYRZYGAŃCY Z MACICY a cappela black metal....................
Douma
Pomywacz

Post autor: Douma »

Ja osobiście polecam muzykę z gry LineageII.Są tam melodie dynamiczne pasujące do scen walk,wesołe do sytuacji w karczmach,pdonisołe budujące atmosfere.Ja często wykorzystuję na sesjach które prowadze.
ODPOWIEDZ