Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Falka pisze:
Nope, fragment recenzji był na 'plecach' ksiażki, widziałam w księgarni. Zastanwiałam się nawet, czy by tego nie kupić, ale jak zobaczyłam, kto poleca tę ksiażkę, to mi się odechciało...

Polecam zajrzeć do Cytatu miesiąca w Tawernie nr 81 - to ta recka z Bravo.
Przeczytałem... i nie wiem czy śmiać czy płakać. Boże, ksiązka Fantasy - Harry Szprotka.
Bravo zostaje winne złamaniu praw Rodziny. Kara: Natychmiastowa
Bravo jest stworem chaosu! Na stos!
Bravo zostało uznane za kolejnego Wielkiego Przedwieczego. Zabija głupotą...
Mógłbym tak długo... gdzie my żyjemy :/
A zeby nie było offtopu: Czy ktoś w TRPG lubi S.Łukianienkę? :)
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Falka pisze:No cóż, o gustach się nie dyskutuje... fds, może Ty podzielisz się z nami wrażeniami z Eragona? :>
Z miłą chęcią :D
Większego chłamu nić Eragon to ja dawno nie czytałem, książkę da się przeczytać, ale z lekkimi mdłościami. Jest tak koszmarnie i dziecinnie napisana, że pierwsze lepsze dziecko z 2 klasy podstawówki by to lepiej zrobiło. Trzeba by tylko popoprawiać błędy i trochę stylistykę.

A o to co mi się najbardziej nie podobało w książce: (tylko 10 ogólnych powodów, bo jakbym wymieniał po kolei to musiałbym całą książkę przeklepać)

- bohater jest zidiociałym kretynem, nie posiada mózgu, tylko nadwyrężony sznurek, przy nim pierwszy lepszy nastolatek (można wybierac z łapanki na ulicy) czuje się jak geniusz i osoba odpowiedzialna,
- wszyscy wokół posiadają podobny poziom inteligencji
- pisarz to matoł, nie zna sie ani na geografii, ani na biologii, ani na fizyce, wypisuje takie debilizmy, że aż ciarki przechodzą,
- pisarz nigdy nie miał kaca, nie potrafi tego opisać, ani zreszta niczego innego, opisy są krótkie, suche i tragiczne,
- przyrost "mocy" Eragona jest jak w kreskowce dla dzieci, albo w dziecięcej zabawie, szybko i bez sensu,
- nie da się nauczyć walki mieczem (już nie mówię o mistrzostwie Eragona) w 3 tygodnie (piszę z pamięci), tak jak to jest w książce,
- autor stosuje wszystkie chwyty stosowane w Amerykańskich filmach i tak lubiane przez dzieci do lat 5. Przykład:
krwawiące nogi i jego wielki wysiłek oraz poświęcenie gdy mimo ran dalej szedł, potem każdy docenia jego trud i inne tego typu debilizmy,
- zagadki i intrygi autora są tak oczywiste, że aż zęby cierpną, ksiązka zaskoczyła mnie tym, że mnie niczym nie zaskoczyła,
- język Eragona to bodajże 100 słów, powtarzających się w różnych konfiguracjach, liczba akurat żeby dziecko w pierwszej klasie mogło przeczytać i zrozumieć,
- autor nigdy chyba nie czytał zadnych ksiązek, jedynie komiksy marvella, bo wtedy jego bohaterzy mieliby bardziej sensowne zagrania, a ludzie by się zachowywali realistycznie, a nie jak w kiepskiej sztuce, w upadającym teatrze, z aktorami po przejściach i z widownią składającą się z chrapiącego wieśniaka, jego psa i pijanej kury ...
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Arvani
Pomywacz

Post autor: Arvani »

Przepraszam bardzo, ile ty masz lat?? 87? Fakt książka jest troche dziecinna, ale w taim razie może niepowinieneś jej czytać? To tak jak byś się wypowiadał o Opowieściach z Narnii. Nie nazywaj książki chłamem tylko dlatego, że jest dla Ciebie zbyt dziecinna :wink:
Lestat
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Lestat »

Mi sie Eragon bardzo podobał i nie mogę zrozumieć twoich... wyjaśnien dlaczego książka jest dziecinna. Jest pisana prostym językiem i to sie powinno chwalić, a fabuła jest bardzo ciekawa.
ObrazekObrazek
http://www.f-a-e-r-u-n.blog.onet.pl -blog z moimi opowiadaniami *,...,*GiVe Me YOuR sOuL *,...,*
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Jeśli już to mam 23 lata :) Opowieści z Narni nie są dziecinne, są genialnie napisane, czuje się, że jest to bajka. Bohaterowie w Narni zachowują się odpowiedzialnie i realistycznie. Różnica pomiędzy Opowieściami z Narni a Eragonem, jest taka, że Narnia to bajka, a Eragon to infantylizm. Zamiast czytać takie głupoty lepiej wziąć się za ciekawsze rzeczy, jak choćby Lemony Snicket. ;) Oczywiście przeczytać trzeba, ciężko jest się wypowiadać na temat jakiejś książki, gdy jej się nie czytało nawet. Także nie potępiam nikogo za to, że mu się Eragon podobał (tak samo jak wiedźmin, zarówno koszmarny serial jak i jeszcze gorszy film), każdy ma swój gust i nic mi do tego. Natomiast zostałem poproszony o wypowiedzenie się to, to też właśnie zrobiłem. Eragon jest literaturą odmóżdżającą, przydaje się gdy nie chce nam się przy książce myśleć, albo gdy siedzimy w toalecie a skończyły się już gazety i nie mamy co czytać.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

fds pisze:autor nigdy chyba nie czytał zadnych ksiązek, jedynie komiksy marvella
Od Marvela łapy precz!! :P
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Arvani
Pomywacz

Mam nadzieje, że mówiąc o Wiedźminie beznadziejny, chodziło Ci jedynie o film/serial??
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

No książek to jestem fanem :D Co chwila czytam czy to jakiś fragment z pięcioksięgu, czy to opowiadanie. A Falka nie zaprzeczysz, że Marvel nie jest wybitną twórczością :D Nawet wśród komiksów ;) Co nie przeszkadza, że lubię go czytać :D
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Eragon jest dziecinny. Takie jest moje zdanie, jak widzę równiez fds'a a takze każdego wielbiciela fachowej literatury. Książkę odrzuciłem mniej wiecej w połowie (swoją drogą, krótkie to jest :P), po prostu nie zmogłem tego przerażającego infantylizmu i kretyńskich działań. Przy tym to już nawet DeDeki są psychologicznym rpgiem ;) Zanim zapytasz się mnie o wiek - młodszy jestem od ciebie, czternaście lat. A to nie jest dużo. Ale dziękuje światu ze w swym życiu przeczytałem wiele wiecej książek bardziej wartościowych niż Eragon (no dobra, chyba każda książka jest od tego bardziej wartościowa :P). Innymi słowy: takiej porcji lukru to nawet fan DeDeka często nie przyjmię :P

PS. Żeby nie było (dla tych co nie wiedzą), ja nie jestem pod żadnym względem wielbicielem DnD. Młotek i WóDa rządzą ;)
Lestat
Pomywacz
Kontakt:

Ja mam 15 lat i Eragon mi sie podobał. Lubie również Wiedźmina i Władcę Pierścieni. Każdy ma swój gust i każdemu cos innego sie podoba.
ObrazekObrazek
http://www.f-a-e-r-u-n.blog.onet.pl -blog z moimi opowiadaniami *,...,*GiVe Me YOuR sOuL *,...,*
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

I to chyba najlepsze podsumowanie całej dyskusji. :D
Od siebie tylko dodam, że fds jest tak wybuchowy wtedy, gdy z racji podeszłego wieku rąbie go reumatyzm w prawym kolanie. No , ale na to już nikt z nas nie poradzi. :wink:
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
Lestat
Pomywacz
Kontakt:

Zestawienie moich ulubionych ksiązek to:
1.Najstarszy.
2.Hobbit, czyli tam i z powrotem.
3.Eragon
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Falka pisze:
fds pisze:autor nigdy chyba nie czytał zadnych ksiązek, jedynie komiksy marvella
Od Marvela łapy precz!! :P
Prędzej czytał Tytusa Romka i Atomka, chociaż do tego też pewnie nie dorósł. Ta książka ssie. Więcej nie da się o niej powiedzieć. Męczyłem się z nią aż przez jeden dzień. Brawa dla mnie :)

Z książek, które polecam to: wszystkie części Gotreka i Felixa, Stukostrachy (chyba moja ulubiona książka :D) S. Kinga i Mroczną Wieżę S. Kinga (ale czytajcie w oryginale, bo po polsku jakoś nie idzie).

Nie polecam Roku Wilkołaka czy czegoś takiego (oryginalny tytuł Cycle of the Werewolf). 120 stron i nie wciąga tak bardzo :).
Lestat
Pomywacz
Kontakt:

Czytaliście może "Pana Lodowego Ogrodu" Jarosława Grzędowicza lub "Krew i złoto" Anny Rice?? Mam zamiar kupić te książki i chce sie dowiedzieć czy warto.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Pan Lodowego Ogrodu w tym roku kosi wszystkie nagrody fantastyczne...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Arvani
Pomywacz

Na dyskusję o Panie Lodowego Ogrodu jest inny temat, toteż proszę piszcie właśnie tam, ale skoro już pytasz to powiem, że zdecydowanie warto kupic!
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Arvani pisze:Na dyskusję o Panie Lodowego Ogrodu jest inny temat, toteż proszę piszcie właśnie tam, ale skoro już pytasz to powiem, że zdecydowanie warto kupic!
Ale tutaj jest wątek o książkach, które się lubi i które się poleca. Sugerujesz, że nie można lubić Pana Lodowego Ogrodu? No i przecież to wątek o ksiażkach ogólnie. Czyżby PLO nie był książką?

Coby off-topu nie robić. Kończę sobie powolutku "Perfekcyjną niedoskonałość" Dukaja i jestem książką zachwycona. Na początku trochę phoebu i inkluzje mnie wkurzału, przez te głupie końcówki - "poszłu", "zniknęłu", "onu"... Ale w końcu się przyzwyczaiłam, przestało mnie razić i nawet podpasowało do fabuły. Ba, teraz śmiem twierdzić, że bez tego nie byłoby tak kllimatycznie ;)
W każdym razie książka świetna, polecam. Dobra do rozruszania szarych komórek :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
ODPOWIEDZ