Która rasa jest najstarsza?

Jaka rasa była pierwsza?

Krasnoludy
44
26%
Elfy
59
35%
inna rasa (jaka?)
67
39%

Liczba głosów: 170
LukaS
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: LukaS »

Pierwsze były pasożyty, a Falka to nowe zmutowane pokolenie

(Falka nie obraź się proszę to tylko żart)
wiki-yu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: wiki-yu »

taa "wszyscy wiedzą że "na początku był Eru""
owszem wiedzą ale był tylko dla tego że Rincwind go stworzył na swoje podobieństwo, a jak większość wie On też nie był pierwszy bo... pierwszą rasą rozumną były Krasnoludy nadrzewne które pojawiły się w tym samym czasie co elfy podziemne :D które to potem zamieniły sie nazwami i wyszło tak jak znamy to dziś (że i tak górują parapety nad ludźmi i resztą)
"gdy na szlaku spotkasz rowerzystę, pomachaj mu on też jest człowiekiem."
podpisano: rowerzysta
Kamil Master
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Kamil Master »

ja twierdze że to ludzie byli pierwsi a potem po skażeniu środowiska zrodziły się krasnale i elfy oraz cała reszta :lol:
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Ja odnosze sie do swiata Warhammera a tam najstarsi sa Slaanowie. Gdzie indziej- smoki.
Gość

Post autor: Gość »

Wypowiedź Rallata była idealna. Zgadzam się w 100% =). Reptiliony nie mogły być pierwsze, bo jak zauważył Rall, były one stworzone pod wpływem Chaosu, a Chaos powstał po stworzeniu elfów.

Chodź w sumie nie ważne kto był pierwszy - i tak wszyscy wiedzą, że krasnoludy są najlepsze ;P.
Radkoff
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2207328

Post autor: Radkoff »

Anonymous pisze:Wypowiedź Rallata była idealna. Zgadzam się w 100% =). Reptiliony nie mogły być pierwsze, bo jak zauważył Rall, były one stworzone pod wpływem Chaosu, a Chaos powstał po stworzeniu elfów.

Chodź w sumie nie ważne kto był pierwszy - i tak wszyscy wiedzą, że krasnoludy są najlepsze ;P.
na poczatku byl chaos... jak mowi biblia...ale ze ja biblie mam gdzies to sie moge podpisac pod calym postem :]
Obrazek Ty... Ty... ZŁY jeden, oddaj nam edycję postów...
Asthner
Tawerniany Bard
Tawerniany Bard
Numer GG: 4825300

Post autor: Asthner »

Faktycznie masz gdzieś, bo o chaosie wspomina tylko mitologia grecka. ;P
Peace was a lie, there was only passion. It gave me power, too much power to comprehend. Thus no victory was possible - only void remained. Yet my chains are broken and through the Force I'm free.
There is something to be learnt about irony here.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

A w Biblii na poczatku byo słowo...

Ale widzę, zę nie rozumiecie idei tego wątku - mówimy nie o tym co było na poczatku - tylko która z ras przeznaczonych dla graczy była pierwsza - elfy, krasnoludy, czy moze jakaś inna...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Radkoff
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2207328

Post autor: Radkoff »

BAZYL pisze:A w Biblii na poczatku byo słowo...
kajam sie ... cos mi sie pomizialo :D
BAZYL pisze:Ale widzę, zę nie rozumiecie idei tego wątku - mówimy nie o tym co było na poczatku - tylko która z ras przeznaczonych dla graczy była pierwsza - elfy, krasnoludy, czy moze jakaś inna...
ale, ktora rasa powstala w glowach szalonych autorow systemow ? :>
mysle ze Elfy, pozniej Krasnoludy, pozniej reszta :twisted: :twisted: , nie mowie ofocoz o ludziach ..
Obrazek Ty... Ty... ZŁY jeden, oddaj nam edycję postów...
Naru
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Naru »

Radkoff pisze:Ktora rasa powstala w glowach szalonych autorow systemow ? :>
mysle ze Elfy, pozniej Krasnoludy, pozniej reszta :twisted: :twisted: , nie mowie ofocoz o ludziach ..
Byłabym za Elfami. Pełno o nich podań i innych takich, które z powodzeniem mogły zapłodnić umysły autorów. Przy czym trzeba uwzględnić fakt, że elfy są postrzegane w mitologii bardziej jako malutkie duszki. Sprawa mogła się rypnąć po czasie kiedy część autorów wewoluowała nasze zwierzątka doświadczalne. Nadała im cechy wyższe, wobec czego trzeba było coś zrobić z tymi niedobrymi duszkami, o których również pełno w tego typu źródłach. Zesłano więc część w głąb górskich grot, czy nawet pod ziemię. By tam mogły sobie dojżewać do dzisiejszego miana. :wink:
Picked up the wallet and slipped out side
Walked around and walked around and walked around town
I found my nerve and a good place to hide
Only to find no cash inside uh-huh

Oh well I guess that's just the way that it is
Don't bother none
Khazar
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Khazar »

Na początku była mana (chaos). A potem urodził się Enku: Syn harmonii. I uwiązał chaos i stworzył z niego świat, a to, co mu zostało, przekazał ludziom, by używali tego mądrze i z umiarem. No i się nie dostosowali do tego i tak powstały wszystkie inne rasy :D.
Obrazek
Carrabin

Według Tolkiena

Post autor: Carrabin »

pierwsze miał być elfy, lecz jeden z Valarów (nie pamiętam jak go wołali) zrobił Iluvatarowi niespodziankę z krasnoludów. Mieli oni pozostać uśpieni w górach do momentu powstania elfów. Krasnoludy były pierwsze!
I nie żebym miał coś do elfów...
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

Z tego co pamiętam, to w Śródziemiu Elfy nie były pierwsze. Iluvatar oficjalnie je ukształtował, a Aule (chyba) chciał także posiadać swoje dzieci, które miałyby takie zamiłowania jak on, i stworzył Siedmiu Ojców krasnoludzkich rodów. Najbardziej znany był Durin, od którego tyle krasnoludów pochodzi. Ale Aule nie chciał czekać i obudził Durina i innych, a Eru to zauważył i powiedział, że Aule może mieć swe dzieci, ale musi je uśpić do momentu obudzenia się Pierworodnych w Cuivienen. No i krasnoludy zaczęły kuć korytarze wtedty, kiedy elfy wędrowały po lasach - wszyscy równocześnie. Ale jak było z ludźmi - nie pamiętam. Oni najpóźniej chyba byli. Poza tym Yavanna (chyba) tchnęła ducha w drzewa (idąc w ślady za Aule, to był chyba jej małżonek), ale ich Iluvatar chyba nie kazał uśpić.
Oczywiscie, tak jak zostało wspomniane wcześniej, an początku byli Eru, Valarowie, ainurowie i z nich jeszcze Majarzy. To ze świata Śróziemia (w którym Reptilioni nie istnieją), ale co do Reptilionó, to faktycznie bym się skłaniał w ich stronę. Dlaczego? Ponieważ ewolucja na naszej Ziemii zaczęła się od bakterii, wodnych istot i jaszczurów, a żaden z porządnych twórców światów fantasy nie mógłby tworzyć jakichś tam znowu nieprawdopodobności. U Tolkiena nie było ewolucji, tylko od razu wszystko było stworzone, więc moze niekoniecznie "każdy porządny twórca", lecz ten, kto tworzył swój świat od podstaw, czyli wykorzystując ewolucję do stworzenia istot. Jeśli autor stworzył świat tak o, bez etapów, to reptilioni wcale nie muszą być pierwsi.

Ale żałuję, jak zobaczyłem ankietę od razu walnąłem elfy! A według mnie to nieprawda - nie przemyślałem decyzji :).
A jak się pomyliłem co do Śródziemia, to prosze o wybaczenie :).lecz ja tak to pamiętam.
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
sigma!!!!
Szczur Lądowy

Post autor: sigma!!!! »

gdy krasnoludy topory miały to elfy po drzewach skakaly a gdy ludzie z kijami ganiały to krasnoludy elfy wybijały i z gnomami chandlowały a jak ludzie krasnoluda z młotem zobaczyły to w majty popuściły a jak elfy z łukiem biegały to krasnoludy sięz nich zalewały i płytówy miały a krasnolude wude piły i efly wciąż tępiły 8)
Rallat
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: Rallat »

A elfy w tym czasie pisały księgi i próbowały czegoś nauczyć tych niskich humanoidów. Niestety krasnoludy nadal "chandlują" z gnomami i piją "wudę". Krasnoludzka raso! Dowiodłaś raz jeszcze, że pismo nie jest Twoim wynalazkiem. :wink:
"To była wolność. Utrata całej nadziei była wolnością..."
Carrabin

A w świecie Sapkowskiego

Post autor: Carrabin »

Pierwsze były gnomy, jeśli idzie o ścisłość. I jeśli idze o tę część świata. Bo świat jest niewyobrażalnie wielki, Ciri...
Dante
Mat
Mat
Numer GG: 3604434
Kontakt:

Post autor: Dante »

Ok wypowiem się. Pierwsze były stworzenia najlepiej przystosowane czyli Reptiliony i Smoki. Potem jeśli chodzi o ścisłość uważam że elfy ale to tylko moja sugestia. Prawda jest taka że nikt nie ma pewności co było po Smokach i Reptilionach.
Zablokowany