Terry Pratchett - Mistrz czy amator?

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
'Ciutoludzi' nie tłumaczył Cholewa. Polska wersja to porażka, więc się wcale nie dziwię, że Ci się nie podogało. O samej marności tłumaczenia świadczy fakt, że przetłumaczono Tiffany na Akwilę...
Książka jest świetna, ale po angielsku.
Książka jest świetna, ale po angielsku.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Marynarz
- Numer GG: 9458038
- Kontakt:
Mi się osobiście "Ciutludzie" podobali
, chociaż angielskiego orginału nie znam, to jednak na tłumaczenie nie narzekam, bo żadnych błedów pod wzgledem gramtaycznym czy ortograficznym się nie dopatrzyłem
. A jeśli chodzi o zmianę głównego imienia bohaterki to jestem odrobine zaszkowany... Cóż... Jednak dobrze wiedzieć, że kontynuacją jest "Kapelusz" - już wiem co sobie kupię po świętach!
A wracając do samej książki, to muszę stwierdzić, iż sie nieźle ubawiłem (czy dobre tłumaczenie, czy nie) i całkiem przyjemnie spędziłem czas przy książke. Teksty Fig Mik Figli są po prostu rewelacyjne, a jakoś mi się tak nauswa, że są oni parodią po prostu Smerfów
.

Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...

-
- Marynarz
- Kontakt:
Jakiś czas temu, skończyłem czytać "Bogowie, honor i Ankh - Morpork". Jak dla mnie książka byłą super!
Wreszcie miałem okazję poznać legendarnego Kapitana Marchewę ze straży Ankh-Morpork
. Poczucie humoru było wręcz niesamowite! Szczególnie spodobał mi się tekst : "Veni,Verdi,vomui - przybyłem, zzieleniałem, zwymiotowałem" (ale o tym chyba już gdzies wspomniałem na forum
). Naprawdę tematyka wojny ujęta w bardzo sarkastyczny i prześmiewczy sposób! I oczywiscie bohaterstwo zwykłego policjanta jakim jest komendant Vimens również zapada głęboko w pamięci! 

-
- Mat
- Numer GG: 6635964
BearClaw, wnioskuję, że po raz pierwszy czytałeś Świat Dysku czytająć "Bogowie, honor, Ankh-morpork". Bym ci radził do wcześniejszych tomów serii, bo ten co czytałeś to jeden z nowszych (ale nie najnowszy) tomów.
Ja osobiście teraz czytam "naukę Świata Dysku II" i jakoś nie mogę jej skończyć... Za mądre to dla mnie
Ja osobiście teraz czytam "naukę Świata Dysku II" i jakoś nie mogę jej skończyć... Za mądre to dla mnie

żyję

-
- Marynarz
- Kontakt:
Sporo już czytałem książek ze światu dysków, zacząłem od zbrojnych i właśnie dlatego strażnicy to mój ulubiony wątek
potem musiłem czytać wcześniejsze książki, które też są świetne
moimi ulubionymi bohaterami są:
-Rincewind : cze postać maga tak żałosnego że na kapeluszu musi widnieć napis maggus żeby go rozpoznawano z ta profesją i który jest wplątany w największe afery świata dysku ni jest śmieszny ?
-ŚMIERĆ: LUBIE GO ZA JEGO EKSCENTRYCZNOŚĆ, LATA ZABIERANIA LUDZI Z ŚWIATA ZROBIŁY SWOJE
, najlepsze tomy z nim to wiedźmikołaj kosiarz i mort 
- Srebrna Orda: Jak cztytałem "Ciekawe Czasy" to myślałem że zjade
przez srebrną orde właśnie 
Poza nimi to oczywiście: Babcia Weatherwax i Figle

-Rincewind : cze postać maga tak żałosnego że na kapeluszu musi widnieć napis maggus żeby go rozpoznawano z ta profesją i który jest wplątany w największe afery świata dysku ni jest śmieszny ?

-ŚMIERĆ: LUBIE GO ZA JEGO EKSCENTRYCZNOŚĆ, LATA ZABIERANIA LUDZI Z ŚWIATA ZROBIŁY SWOJE

- Srebrna Orda: Jak cztytałem "Ciekawe Czasy" to myślałem że zjade

Poza nimi to oczywiście: Babcia Weatherwax i Figle

"Jeśli słowa wypowiada się z należytą pasją, a bogowie akurat się nudzą, bywa, że cały wszechświat przeformatowuje się wokół owych słów. Słowa zawsze miały moc odmieniania świata."

-
- Marynarz
- Kontakt:
Błąd!Waltos pisze:BearClaw, wnioskuję, że po raz pierwszy czytałeś Świat Dysku czytająć "Bogowie, honor, Ankh-morpork". Bym ci radził do wcześniejszych tomów serii, bo ten co czytałeś to jeden z nowszych (ale nie najnowszy) tomów.
Ja osobiście teraz czytam "naukę Świata Dysku II" i jakoś nie mogę jej skończyć... Za mądre to dla mnie![]()

-
- Majtek
- Numer GG: 12017892

-
- Marynarz
- Kontakt:
Ostatnio szczęśliwym trafem stałem się posiadaczem nowej książki Pratchetta!
"Ostatni Kontynent" wpadł w moje łapki i po kilku dniach czytania (przerywanego szkoła, zajęciami i kursami
) doszedłem do końca książki
, która moim zdaniem jest wyśmienita!
Magowie z Niewidocznego Uniwersytetu zostali bardzo ciekawie i prześmiesznie ujęci w obliczu nowego zadania, jakim się okazuje odnalezienie tworzonego właśnie nowego kontynentu!
Cały ten tytułowy kontynent przypomina bardzo Australię, która w sposób charakterystyczny dla mistrza Pratchetta została ujęta. Gadające kangury, piraci drogowi i same obyczaje panujące tam, potrafią rozśmieszyć do łez
. Gorąco polecam tę książkę, bo w końcu nie ma zmartwienia, nie? 

-
- Majtek
- Kontakt:

-
- Marynarz
- Kontakt:
W samo dokształcaniu się w twórczości Pratchetta, powoli nabieram doświadczenia!
Niedawno skończyłem "Kosiarza" oraz "Zbrojnych"! Rewelacja! Pierwszy tytuł opowiada o tym, jak to Śmierć pod przymusem pewnego boga musiał wziąć URLOP (tak dobrze państwo czytacie
) i porządek na Świecie Dysku został baaardzo ciekawie zachwiany! Spora dawka śmiechu, naprawdę warta poznania!
Druga pozycja jaką wymieniłem, opowiada o losach straży miejskiej w Ankh - Morpork! O tym jak to Kapitan Vimens staje się Komendantem Vimensem, a także ujawnia pewne sekrety pochodzenia Kaprala (a później Kapitana) Marchewy Żelaznywładson'a! Mroczna intryga oraz śledztwo podjęte przez stróżów prawa daje naprawdę sporo dobrej rozrywki!

Druga pozycja jaką wymieniłem, opowiada o losach straży miejskiej w Ankh - Morpork! O tym jak to Kapitan Vimens staje się Komendantem Vimensem, a także ujawnia pewne sekrety pochodzenia Kaprala (a później Kapitana) Marchewy Żelaznywładson'a! Mroczna intryga oraz śledztwo podjęte przez stróżów prawa daje naprawdę sporo dobrej rozrywki!

-
- Majtek
- Numer GG: 2708525
Pierwszą książką Wielkiego Mistrza którą przeczytałem była "Muzyka Duszy". Powieść mnie powaliła świetnym dowcipem i ciekawą fabułą. Teraz na koncie mam jakieś 25 książek ze Świata Dysku( niestety stara już niechce mi wykładać na nie kasy, bo za szybko je czytam, to miałem się z "Erykiem" pół roku szarpać
).

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
Daj mamie do poczytania :)
Ja tak zrobiłam swojej i teraz mi kupuje ksiażki sama. Nie tylko Pratchetta, a także Pilipiuka (wieeelka fanka) ^^
Ja tak zrobiłam swojej i teraz mi kupuje ksiażki sama. Nie tylko Pratchetta, a także Pilipiuka (wieeelka fanka) ^^
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Marynarz
- Kontakt:
Cóż... Ja tak zrobiłem i efektu takiego niestety nie miałem...
Podsunąłem kilka książek mojej mamie, jednak ta z braku czasu nawet do nich nie zajrzała przez pół roku, zatem to nie zawsze działa... Co do Pilipiuka ostatnio dorwałem się do "Zagadki Kuby Rozpruwacza" 
Jeśli chodzi o "Muzykę Duszy" to jeszcze nie czytałem, ale mam zamiar to nadrobić! Oczywiście o ile finanse pozwolą na to

Jeśli chodzi o "Muzykę Duszy" to jeszcze nie czytałem, ale mam zamiar to nadrobić! Oczywiście o ile finanse pozwolą na to

-
- Majtek
- Numer GG: 2708525
Powiedz ile chcesz za swoją mamę i w jakiej walucieFalka pisze:Daj mamie do poczytania

Moja mama czyta Coelha i jakieś Harlequiny( ile łez przy nich wylała, aż się nie chce wierzyć że człowiek ma tyle wody w sobie

- BLACKs
- Tawerniany Cygan