Kościół, Religia, Wiara...

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

Ja mam specyficzne podejście do wiary, ale zacznę od czegoś innego.

Niektórzy mówią, że Kościół jest nietolerancyjny i od razu przekreśla inne wyznania. Uważam to za nieprawdę, myślę, że niektórzy księża mogą być co najwyżej nietolerancyjni. Spokojnie mógłbym służyć przy ołtarzu z irokezem na głowie i nikt by nic do mnie nie miał. Ale jest druga strona medalu - świadczyłoby to o moim braku kultury.

Potop - polecam przeczytać książki Thora Heyerdala - jest ateistą, ale dobrze wszystko uzasadnił (jak sobie przypomnę nazwę to dam znać ;) ) (Wg w/w autora potop zaistniał, bo mowa o nim w mitach prawie każdej kultury)

A co do mnie - ja łączę katolicyzm (choć przykładnym katolikiem nie jestem :P) wraz z wierzeniami dalekiego wschodu, dlatego uważam, że reinkarnacja jest możliwa, a samodoskonalenie się przez np. yogę powinno iść w parze z czytaniem Pisma Świętego.

A co do pieniędzy - u mnie w parafii księża zbierają na "Centrum Parafialne" i nawet na kolędzie prosili ludzi o datki. I Ci księża nie robią tego dla siebie, lecz dla innych! (Ma tam być siłownia :twisted: )
Ja jeszcze nie spotkałem się z jakimiś księżami - złodziejami w swoim życiu. (A żeby podkreślić moje zdanie - nie znoszę księży w swojej parafii, choć ich szanuję ;) )
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Cob- pisze:
Niektórzy mówią, że Kościół jest nietolerancyjny i od razu przekreśla inne wyznania. Uważam to za nieprawdę, myślę, że niektórzy księża mogą być co najwyżej nietolerancyjni. Spokojnie mógłbym służyć przy ołtarzu z irokezem na głowie i nikt by nic do mnie nie miał. Ale jest druga strona medalu - świadczyłoby to o moim braku kultury.
No a ja sie w zupelnosci nie zgadzam kosciol jest nietolerancyjny i mimo wszytsko nadal hermetyczny
no wiesz są inne rzeczy i elementy ktorych kosciol nie toleruje niemowie tylko o Eutanazji, aborcji bo to kwestia dyskusyjna nietoleruje tez np wyznan jak świadkowie jechowi.
ale najbardziej wymiernym przyklądem nietolerancji koscioła jest nietolerancja homosexualizmu.

toz e księża są rozni to tez stara prawda z ktora akurat sie zgodze.
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Luke76 »

Bardzo dobrze, że homoseksualizmu nie tolerują, bo również w Biblii jasno jest napisane w jednym z listów św. Pawła, że się apostołowi to nie podoba. I myślę, żę no dobra jak muszą homoseksualiści być, to niech sobie darują z paradami równości, bo jak chcą pokazać, że są tacy jak my, to im to nie wychodzi, bo nie są po piersze tacy jak my i kochają się w osobach tej samej płci co moim stromnym zdaniem jest dość niezdrowe.
per aspera ad astra... *Seneca*
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Zgadzam się Lukiem. Choć jestem za tolerancją, jednak nie trawię czegoś takiego jak parady równości. Przecież co im to daje?! Sławę?! Tego pragną?!
Znam 1 "pedałka" (chyba się nie obrazisz? ;) ) i on wcale nie afiszuje się ze swoimi upodobaniami. Ja nie znoszę takich akcji bez celu. Rzym upadł tuż po tym jak zapanowała tam moda na homoseksualizm. Może to był katalizator?
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Luke76 pisze:Bardzo dobrze, że homoseksualizmu nie tolerują, bo również w Biblii jasno jest napisane w jednym z listów św. Pawła, że się apostołowi to nie podoba. I myślę, żę no dobra jak muszą homoseksualiści być, to niech sobie darują z paradami równości, bo jak chcą pokazać, że są tacy jak my, to im to nie wychodzi, bo nie są po piersze tacy jak my i kochają się w osobach tej samej płci co moim stromnym zdaniem jest dość niezdrowe.
Podpisuję się pod tym. Mi tam na nich obojętnie, więc więcej nie powiem.
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

CoB pisze:Zgadzam się Lukiem. Choć jestem za tolerancją, jednak nie trawię czegoś takiego jak parady równości. Przecież co im to daje?! Sławę?! Tego pragną?!
Jak najbardziej, jestem ZA :D

Nie wspomniałem, ale tolerancyjny jestem, tylko nie lubię homoseksualizmu, bo to NIC dobrego. W dodatku chcą to zlegalizować w Polsce. omg....
eRyahXa0S/Darth Wojtex
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: Negative Material Plane, Fortress of Regrets (Bytom)
Kontakt:

Post autor: eRyahXa0S/Darth Wojtex »

ja łączę katolicyzm (choć przykładnym katolikiem nie jestem Razz) wraz z wierzeniami dalekiego wschodu, dlatego uważam, że reinkarnacja jest możliwa, a samodoskonalenie się przez np. yogę powinno iść w parze z czytaniem Pisma Świętego.
Czyli nie jestes chrzescijaninem.
No a ja sie w zupelnosci nie zgadzam kosciol jest nietolerancyjny i mimo wszytsko nadal hermetyczny
Aksjomat, dzieki ktoremu kosciol istnieje.
no wiesz są inne rzeczy i elementy ktorych kosciol nie toleruje niemowie tylko o Eutanazji, aborcji bo to kwestia dyskusyjna nietoleruje tez np wyznan jak świadkowie jechowi.
On nie jeste nietolerancyjny na to,t ylko to zwalcza, podaje falszywe informacje, itp. Sa najwieksza sekta krystianie, a nie toleruja innych.. dla mnei to troszke dziwne. Zreszta, jakby nie patrzec, kosciol przez lata sie prawie nei zmienil. Zmienil sie troche stosunek ludzi do niego, swiadomosc ludzi itp, wiec nie moze dojsc do np palenia na stosie, ale sam koscil raczej sie specjalnie nie zmienil.
Bardzo dobrze, że homoseksualizmu nie tolerują, bo również w Biblii jasno jest napisane w jednym z listów św. Pawła, że się apostołowi to nie podoba.
Wiesz, z mojego punktu widzenia, to wyglada tak. Homoseksualizm istnieje i jest naturalny, a to, ze w chrzescijanskiej ksiedze basni jest o tym zle napisane.. niewiele mnie to interesuje. Zyjemy w XXI wieku, i mniejszosci powinny byc tolerowane.
po piersze tacy jak my i kochają się w osobach tej samej płci co moim stromnym zdaniem jest dość niezdrowe.
Milosc homoseksualna jest duzo czystsza, bo musi np zwalczyc brak akceptacji ze strony otoczenia srodowiska, a czy jest to niezdrowe? Kazda milosc i seks jest zdrowy, wiec nie rozumiem w ogole twojej argumentacji.
Przecież co im to daje?! Sławę?! Tego pragną?!
Nie, chca po prostu zakomunikowac, ze istnieja i ze jest ich wielu, i ze chyba im cos nie pasuje, ze musza w ten sposob to okazywac. Oczywiscie, nie musieliby, ale gdyby mniejszosci w jakis sposob nie ukazywalyby swojego sprzeciwu, to biorac pod uwage chocby historie polski, nie byloby powstan. Poza tym, zyjemy w demokracji, ktora w Polsce jest niezbyt przestrzegana, bo teoretycznie demokracja powinna bronic mniejszosci przed wiekszosciami, a w Polsce mniejszosc elitarna jest broniona przed wsyzstkimi, a mniejszosci sa zwalczane przez wiekszosci :).
Rzym upadł tuż po tym jak zapanowała tam moda na homoseksualizm. Może to był katalizator?
Rozumiem, ze to dowcip.
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Ok, ok co nieco przeciwko mnie udowodniliście, ale:

:arrow: Biblia to nie księga baśni tylko źródło cennych wskazówek. Jak nabardziej się tutaj NIE zgadzam.

:arrow: Nie oto mi chodziło z tymi homoseksualistami, bo słuchaj, to nie jest naturalne. Jak myślisz po co Bóg stworzył kobietę i mężczyznę? Żeby mężczyźni kochali mężczyzn i kobiety kochały kobiety?! Nie! W Raju nie było Adama i Adama albo Ewy i Ewy. Zauważcie również, że jeżeli małżeństwo homoseksualne adoptuje dzieciaka, to w pewien sposób skazuje go na brak NORMALNEJ rodziny, więc proszę mi tu oczu nie mydlić że homoseksualizm jest normalny.

Co do tolerancji w kościele, jechowych powinni raczej nie popierać, chodzenie po domach i przekonywanie do swojej religii to wymuszanie, wręcz sekciarska działalność.

Trzeba być tolerancyjnym, ale to ma pewne swoje granice.
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Ja nie piszę o wierze bo mi się nie chce tyle pisać. :lol: Powiem tylko tyle że Biblia itp. to dla mnie nie Pismo Święte tylko Mitologia, a ludzie którzy ją utworzyli trafili w dobre miejsce, w odpowiednim czasie i byli fanatycznymi szaleńcami w swej dziedzinie, co zadecydowało o ich sukcesie. A dzisiaj z czasem widać ogrom błędów i bezsensowności co powoduje znaczny spadek wierzących. 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Ja w autentyczność Biblii wierzę, chociaż mam pewne podejrzenia, iż nie wszystkie znane Ewangelie zostały w niej zamieszczone...
Kwestia homoseksualizmu - ogólnie przyjmowane jest to jako choroba... I tu się zgadzam - to jest choroba - dlatego ja to toleruję, ponieważ ludzi chorych sie powinno leczyć,a nie tępić. Każda choroba prowadzi do wyniszczenia pewnych naturalnych praw natury oraz do zniszczenia pewnego zdrowego środowiska...
Akceptacja choroby - jasne - pod warunkiem, iż zacznie ona być leczona, a nie rozpowszechniana...
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Wiesz BearCraw, ja rozumiem twoją wiarę w Biblię i w ogóle ale tam jest naprawdę są duże sprzeczności, jak teoria stworzenia świata lub liczne wzmianki o czarnej magii. 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Czarnej Magi :?: :!: :shock: Wiesz.. Ja przeczytałęm CAŁĄ Biblię (Stary Testament, Apokryfy oraz Nowy Testament i jakoś się nie natknąłem na wątki z czarną magią! (Fakt, faktem, iż Biblię czytałem dobre 4-5 lat temu, jednak raczej bym pamiętał gdybm na coś takiego się natknął). Zatem teraz spytam GDZIE?! :? Jakimś wielkim zwolennikiem obecnej działalności kościoła to ja nie jestem.. Bo obecny kościół ma bardzo wiele cech, które mi nie odpowiadają, jednak w Pismo Święte jednak wierzę.. Chociaż liczę się z tym, iż ludzie którzy je tworzyli nie wszstkie informacje dali do dyspozycji społeczeństwa.. Ale jakoś nie kojrzę fragmentów o czarnej magii w Biblii... :?
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Moim zdaniem tu chodziło raczej o podkreślenie, że to Bóg stworzył świat. Ale spójrz raczej na Biblię jako na źródło cennych rad etc. Nie można tego uważać za źródło historyczne, bo fakt faktem, sprzeczności są.

Co do tego jako o homoseksualiźmie, że można to leczyć, hmm, tak na to nie patrzyłem, ale niewątpliwie BearClaw dostarczył mi pewien materiał, żeby sobie przemyśleć :)
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Póki co nie mam myśli i chęci, żeby odpowiadać na wszystko, więc powiem o dwóch rzeczach...

Po pierwsze:
Czyli nie jestes chrzescijaninem.
Właściwie takie coś mnie najbardziej wkurwia, jak ktoś przypina mi jakąś plakietkę. To chyba ja wiem kim jestem co? Nie znoszę takiego faszystowskiego zachowania "Ty jesteś tym, a ty tym itd..." :P
Poza tym w tej sprawie rozmawiałem z księdzem, bo sam miałem wątpliwości. Sorry, ale Ty chyba nie studiowałeś teologii, a ksiądz był jednak tolerancyjny.

Po drugie:
Homoseksualizm nie jest normalny. Dlaczego wśród zwierząt nie istnieje takie zjawisko? Ludziom po prostu się nudzi, to wymyślają takie rzeczy...
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Hmm, nikomu się nie powinno zarzucać niebycia chrześcijaninem, bo po prostu każdy jakoś inaczej odbiera wiarę.

I Biblia jest naprawdę wspaniałą lekturą, o czym świadczy przynajmniej ilość sprzedanych egzemplarzy...
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

CoB pisze: Homoseksualizm nie jest normalny. Dlaczego wśród zwierząt nie istnieje takie zjawisko? Ludziom po prostu się nudzi, to wymyślają takie rzeczy...
A niby czemu nie jest normalny? Wpiszcie sobie w google 'homoseksualizm u zwierząt' i kilka ciekawych artykułów wyskoczy.
Homoseksualiści istnieją od zawsze, w starożytnej Grecji i Rzymie jakoś nikomu to nie przeszkadzało.

Osobiście nie mam nic do homoseksualistów, nie uważam tego za chorobę ani dewiację. Dewiacje to pedofilia, nekrofilia, zoofilia etc.
Dopóki seks obu stronom sprawia przyjemność, odbywa się za obustronną zgodą i nikogo nie krzywdzi ani nie poniża, to jest w porządku, nawet jeśli to dwoje facetów się ze sobą kocha. Jakoś dwie kobiety w łóżku nikomu nie przeszkadzają... Ale jak faceci, to już zboczenie! Leczyć! Do gazu ich, razem z Żydami i cyklistami! Geezzz...

Popieram związki homoseksualne, ale nie popieram prawa do adopcji. I nie dlatego, że rodzina będzie 'nienormalna', ale dlatego, że takie dzieci będą miały przechlapane - homofobia to straszna rzecz, a dzieci są okrutne. Przecież taki chłopiec/dziewczynka, który/a ma homoseksualnych rodziców, w szkole miał(a)by przechlapane...

Parady równości są potrzebne i powinny być organizowane dopóki ludzie nie zrozumieją, że gej czy lesbijka to też człowiek i nie powinno się go/jej dyskryminować, ani tym bardziej wyzywać i obrzucać kamieniami.

A że w Biblii jest napisane, że homoseksualizm jest zły, to co z tego? Czy wszyscy to katolicy? Czy wszyscy wierzą w Boga i uznają tą księgę za prawdziwą? W Koranie może być napisane, że np. kobieta jest służącą i można ją bić jak się nie słucha (nie czytałam Koranu, więc teraz zmyślam). Czy to znaczy, że jak kobieta nie daje się bić mężowi i robi co chce, to nagle to jest dewiacja i trzeba ją leczyć? Bo tak jest napisane w jakiejś świętej księdze?

Co do samej wiary, to w sumie nie wiem, co na ten temat myśleć. W Boga wierzę, nie wierzę w Kościół katolicki. Stosuję się do 10 przykazań, a dokładniej do tych od 4 do 10 - to IMO wystarcza, żeby być dobrym człowiekiem.

Z szacunku dla wiary, której mnie uczono od dziecka, stosuję się też do 2 przykazania.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Parady równości to niech organizują, ale żeby jednoczyć ludzi róznych wyznań, poglądów i tak dalej. W końcu na Bliskim Wschodzie praktycznie czały czas jest wojna i to z powodów religijnych i tu jest potrzebna pomoc, a nie gejom i lesbijkom. Ok, szanuję Wasze zdanie, ale po prostu coś dziwnego mimo, że od pokoleń istnieje.
ODPOWIEDZ