W co teraz gracie?

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Re: Reaktywacja cRPGc: W co teraz gracie?

Post autor: Solarius Scorch »

Dwa słowa: Dwarf. Fortress.

Czyli coś między Settlersami, Simsami i Sim City, tyle że każdą z tych produkcji absolunie kryje czapką - przepraszam, krasnoludzkim hełmem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest to pozycja niesamowicie, niesamowicie grywalna i wciągająca, w której można w miarę łatwo zrobić niemal wszystko! Naprawdę, Dwarf Fortress sprawia że wszystkie znane mi do tej pory gry o budowaniu (także w aspekcie społecznym) bledną i chowają się pod szafę.

Powiem też, że gra potrafi nieźle przyciąć, choć działa na semigrafice... To daje pojęcie o jej złożoności. Tak każdy najmniejszy przedmiot opisywany jest prawdziwymi fizycznymi parametrami, nie mówiąc o żywych istotach (kiedy ostatnio widzieliście, jak komputerowa postać cierpi z powodu urazu wątroby od trafienia maczugą)?

Serio, zagrajcie.
bOdziO Wolf
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: bOdziO Wolf »

Widziałem to kiedyś w fazie rozwojowej. Muszę powiedzieć że gra całkiem nieźle się zapowiadała. Wiadomo może czy program jest nadal rozwijany czy już autor uznał że daje sobie spokój?
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

bOdziO Wolf pisze:Widziałem to kiedyś w fazie rozwojowej. Muszę powiedzieć że gra całkiem nieźle się zapowiadała. Wiadomo może czy program jest nadal rozwijany czy już autor uznał że daje sobie spokój?
Jest nadal intensywnie rozwijana.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

Sprawdziłem niedawno raz jeszcze Tension... w życiu nie widziałem tak przeintelektualizowanej, pseudo-artystycznej, pseudo-głębokiej kupy w postaci gry. Dorzucenie kilku wierszy (oczywiście nie autorów gry), cycki i trudne słowa nie zrobią z gry sztuki. Chociaż muzyka jest okej. Ale ogółem - tytuł dla grupy, która koniecznie musi sobie udowadniać że gry to sztuka, ale nie rozumie tych naprawdę głębokich, czy subtelnych. Sztuka w grach wideo dla ubogich intelektualnie. Szit dla "artystów", zapewne po polonistyce. Mam taki niesmak w buzi po tym czymś, że dopiero combo Demon's Souls, Silent Hill 2 i King's Field 4 go zmyło. Nigdy więcej żadnych Pathów/Tensionów i innych, polecanych przez "wielkich, niezależnych, mądrych" graczy. Wybaczcie, że przunudzam, ale straciłem forse, czas i nerwy na kupę... kupy. Do tego gameplay będący ubogim Okami. Żeby jeszcze ta gra nie była kreowana na "teh art" to byłbym w stanie w nią pograć, ale tak... nie dziękuje, postoję. Wrócę do swoich "głupich gier" ;)
Har Har Har
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

Gram w NIER, co prawda nie w pełni zgadzam się z opinia New York Times, jednak bardzooo pasuje do tej gry:

"Incredibly, Nier even forces the player to read. Some of the game’s most powerful moments are presented simply as white text on a black screen. In the context of a medium in which almost everything is displayed visually, these prose segments in the form of memories and dreams ignite the imagination and lend the overall experience a rare depth. No game I have played since 1999’s Planescape: Torment has made such effective use of textual storytelling.

In its overall range of styles, the franchise Nier most closely resembles is Nintendo’s Legend of Zelda series. The difference is that Nier is aimed at adults. The one area where Nier blatantly falls short is in its graphics — they simply look dated — but great games are rarely about graphics. They are mostly about contextualizing and speaking to various aspects of human existence, even violence, in the service of an entertaining, interactive artistic experience."
Har Har Har
corvus
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2609448
Kontakt:

Post autor: corvus »

W Rise of Nations ostatnio gram. Czasem siądę do Wiedźmina, ale niespecjalnie często.
Sir_herrbatka
Mat
Mat

Post autor: Sir_herrbatka »

Star control 2
Alien
Kok
Kok
Numer GG: 28552833

Post autor: Alien »

mafia 2 i ac 2 jak widać same kontynuacje :D
00088888000
Ardel
Kok
Kok
Numer GG: 8570942

Post autor: Ardel »

Drakensang 2.
I powiem Wam, że pomimo uporczywego braku możliwości odłączenia się na chwilę od wątku głównego - gra jest cudowna dla oka, ucha i zmysłu typowego erpegowca. Naprawdę polecam tytuł.
corvus
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Właśnie kupiłam sobie Deus Ex'a. A na PSP gram w PoPoLoCrois (zapowiada się fajnie, sympatyczna gra).
jokemaster
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 4340922
Kontakt:

Post autor: jokemaster »

Ardel pisze:Drakensang 2.
I powiem Wam, że pomimo uporczywego braku możliwości odłączenia się na chwilę od wątku głównego - gra jest cudowna dla oka, ucha i zmysłu typowego erpegowca. Naprawdę polecam tytuł.
Dobre toto dla kogoś kto gra niemalże wyłącznie w super hity na których reklamę wydaje się więcej niż na samą produkcje ?
This is it, here I stand
I’m the light of the world, I feel grand
Got this love I can feel
And I know yes for sure it is real
Ardel
Kok
Kok
Numer GG: 8570942

Post autor: Ardel »

Powiem Ci tak - reklam nie widuję, w "superhity" nie gram. Dwójkę kupiłem ze względu na moje zamiłowanie do systemu, który zauroczył mnie w jedynce (choć jedynkowa fabuła była dość żenująca). I jest to wg mnie o niebo lepsze od "hitowego" ostatnio Dragon Age'a.
Ale to już osobiste wrażenie każdego.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

NIER - niesamowity RPG. Po prostu niesamowity. Dopracowany, fabularnie powalający, różnorodny jak chyba żadna inna gra gatunku od lat. Łączy w sobie życiowość Mother 3, głębie Planescape, gameplay z Zeldy, YSa i Devil May Cry, interesujący świat, tony rzeczy do roboty...

Świetny, dorosły bohater. Świetna drużyna. Doskonały motor napędowy do działań. Muzyka godna wszelkich nagród. Doskonale napisane dialogi, rozrywkowy gameplay, sporo zbieractwa... Dojrzała gra. Obok Demon's Souls to dla mnie gra tej generacji konsol stacjonarnych i pecetów. A dodam, że grałem w większość tych "wielkich gier AAA na 10". Nie dla każdego, ale to żadna wada.
Har Har Har
necron1501
Mat
Mat
Numer GG: 10328396

Post autor: necron1501 »

Pita pisze:NIER - niesamowity RPG. Po prostu niesamowity. Dopracowany, fabularnie powalający, różnorodny jak chyba żadna inna gra gatunku od lat. Łączy w sobie życiowość Mother 3, głębie Planescape, gameplay z Zeldy, YSa i Devil May Cry, interesujący świat, tony rzeczy do roboty...
Hmm zaciekawiłeś mnie tą grą, to poszukałem na necie, co nieco o niej. I rzeczywiście gra nie dla każdego: część ocen: około 8-9 albo kolo 5-6 :D Dosyć duży rozstrzał.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
corvus
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Pita pisze:NIER - niesamowity RPG.
Aż tak zachwycająco nie wygląda, opinie też widzę różne, ale nie wiem - nie grałam. Z jednym się zgodzę: nie dla wszystkich i to wcale nie ze względu na poziom gry etc. tylko na fakt, że jest na konsole (i pewnie kosztuje kupę kasy).

EDIT: Pita, w którym miejscu pisałam o grafice? Chyba, że to ogólnie, a nie do mnie. Tak czy siak w żadnym miejscu nie oceniałam gry, nazbyt. Napisałam tylko, że nie wygląda aż tak zachwycająco jak to opisujesz. Zresztą... Różne są gusta, więc tak jak ty twierdzisz, żeby nie wzorować się na tamtych tak i, jak sądzę, nie ma sensu brać twojej opinii jako 100% pewnik.
A co do ceny - rzeczywiście niedużo. Z tym, że kupować konsolę i telewizor dla paru gier... Nie, jeszcze mnie na to nie stać. PS3 i dobry telewizor to wydatek rzędu kilku tysięcy złotych. Na razie podziękuję.

A żeby nie było, że nie na temat czy coś:
Na PC nadal w Deus Ex Invisible War (pisać nic nie będę, bo chyba większość to zna, tak czy siak ciekawa gierka), na PSP w PoPoLoCrois (teraz przeszłam więcej więc mogę się wypowiedzieć - jest dłuuuuga tak jak piszą, fabularnie dosyć ciekawa, prawdopodobnie jedna z lepszych gierek wydanych tylko na konsolę Sony, fajny sposób walki, jedyne co mnie irytuje to często pojawiający się przeciwnicy - no nie można zrobić normalnie więcej kroków bo atakują, po jakimś czasie to trochę męczące i trza magii używać, żeby się nie czepiali ;); ogólnie posiadaczom PSP polecam, warta uwagi szczególnie jeśli ktoś lubi gry tego typu) a na DSL szykuje się Zelda: Phantom Hourglass (Zeldę chyba też większość zna).
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

70 zł za nówkę, majątek to nie był ;) Za grę która bawi, jest długa, głęboka i piękna to żadne pieniądze.

I cóż graficznie nie jest zachwycający i... co z tego? Grałem w najpiękniejsze gry tej generacji, a jakoś technicznie mnie Nier nie odrzucił. Nadrabia designem w stylu ICO. Łatwo pomylić minimalizm z ubogą grafiką. Łatwo wydawać opinie o grach na podstawie cudzych opinii ;) to gra niezrozumiana, tak jak nie rozumiano wielu książek, czy filmów w historii z czasem dopiero oddając im sprawiedliwość. Ogółem śmieszy mnie, że niektórym recenzentom się wydaje, że jak nie rozumieją gry to znaczy że to z grą coś nie tak, a nie z nimi. Nier, Demon's Souls, Yakuza 3, Folklore, Valkyria Chronicles, Ressonance of Fate - to są wg mnie RPGi tej generacji, bijać choćby Dragon Age, Risen, Gothic 3, Mass Effect 2, czy Final Fantasy XIII. Teraz muszę zbadać Rise of the Argonauts & Monster Huntera 3. Gwoli ścisłości - MMO nie ruszam ;p

EDIT: dodam, że te zajebiste oceny 5-6 były od typów którzy np nie potrafili złowić ryby (bo łowili w złym miejscu, a dobre było zaznaczone na mapie...), skończyli aż prolog, lub uważają za najlepszy gatunek wojenne FPSy. Oczywiście nie wszystkie słabsze recki były takie, ale failed recenzje NIERa to był swego czasu duży temat na zachodnich stronach o RPG. Jak ktoś ma za szczyt fabularny w grach Dragon Age nie powinnien recenzować RPGów. Po prostu. Wiedzę, wyczucie estetyki i cierpliwość należy mieć, jeżeli chce się sumować pracę utalentowanych ludzi i decydować poniekąd o sprzedaży gry. Stąd jeszcze raz przytoczę za New York Times.... :

"Incredibly, Nier even forces the player to read. Some of the game’s most powerful moments are presented simply as white text on a black screen. In the context of a medium in which almost everything is displayed visually, these prose segments in the form of memories and dreams ignite the imagination and lend the overall experience a rare depth. No game I have played since 1999’s Planescape: Torment has made such effective use of textual storytelling.

In its overall range of styles, the franchise Nier most closely resembles is Nintendo’s Legend of Zelda series. The difference is that Nier is aimed at adults. The one area where Nier blatantly falls short is in its graphics — they simply look dated — but great games are rarely about graphics. They are mostly about contextualizing and speaking to various aspects of human existence, even violence, in the service of an entertaining, interactive artistic experience."

Teraz już zgadzam się w pełni z tą opinią ;)!

EDIT 2: Nie wiem o jakim zachwycaniu mówiłaś, bo nomen omen jako osoba, która nie grała myślałem, że mówisz o grafice właśnie ;) Oczywiście, że moje posty mają zachęcić do sprawdzenia tej gry, bo naprawdę chciałbym, żeby polscy "fani gatunku" zauważyli coś poza grami Bioware i Final Fantasy oraz przestali mieć spaczony, chory, śmieszny wizerunek o mandze, anime, czy konsolowych grach. Warto. Na PS3 mam około 20 gier, których nie ma na PC, kolejne 30 mam na oku. I to lekko. O PS2 nie mówię nawet słowa. Konsolę można podłączyć do monitora. Oczywiście, że mojej opinii nie można brać jako 100% pewnik, ale cóż, ja chociaż zazwyczaj przechodzę gry nim je zrecenzuję, wiem, że Japończycy robią dużo "europejskich" RPG, cenię sobie dobrą fabułę i czytam książki inne niż fantasy, czego nie robi około 99,9% recenzentów ;p ;p ;p
Har Har Har
Aras
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 9986661

Post autor: Aras »

Ja gram w mocno niedocenioną grę Rise of The Argonauts, które co chwile zaskakuje mnie swymi pomysłami, świetną kreacją mitologicznej Grecji i podań o Jazonie, a mimo to większość recenzji wskazywało na jej standardowość, niewielką pomysłowość i brak świeżości.

Powiem tak - w tym tytule przeciętna jest tylko warstwa techniczna (chrupie!) bo cała reszta: prowadzenie dialogów, miła zręcznościowa walka i nietypowy styl levelowania (ofiarujemy swe czyny wybranym bogom w świątyniach w zamian za ulepszenia) sprawiają, że to jedno z najmilszych growych zaskoczeń jakie miałem.

Polecam obadać i olać te wszystkie recki.
Obrazek
ODPOWIEDZ