Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Hethemaen
Pomywacz
Numer GG: 0

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Hethemaen »

Dan Brown - jego nowa książka "Zaginiony Symbol". Właściwie już kończę. Zostało mi jeszcze niecałe 100 stron. Naprawdę polecam. Są tam nawet elementy fantastyki - mroczne rytuały, ozdabianie ciała. Poza tym, jak zwykle u tego autora, wartka akcja, dużo wiadomości (tym razem o masonach) i jedna rzecz, skłaniająca do przemyśleń.
Pachman
Szczur Lądowy

Post autor: Pachman »

Posty zbanowanych ludzi, podszywających się pod innych ludzi. Proste.

PS: Strasznie bezprawna się Tawerna zrobiła.
Zajęliście się już swymi pachami?
Krycho.
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Pachman pisze:Posty zbanowanych ludzi, podszywających się pod innych ludzi. Proste.

PS: Strasznie bezprawna się Tawerna zrobiła.
Wow, to lepsze niż Dan Brown! Są tajemnice, zbrodnie, nieznani a potężni ludzie w nie zamieszani, wszystko w atmosferze skandalu...

Czekam na ciąg dalszy!
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

Po tym, jak miałem szansę poczytać jakieś książki z własnej woli, znowu dopadły mnie lektury. Ściślej rzecz biorąc, "Potop" i "Pani Bovary". Nawet przyjemne na krótszą metę, ale ja muszę to niestety czytać w ilościach hurtowych.
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Została mi ostatnio polecona książka "PRL dla początkujących" Kuronia i Żakowskiego. Zacząłem - przyjemnie się czyta a do tego ładnie wydana.
.
Alien
Kok
Kok
Numer GG: 28552833

Post autor: Alien »

ta teraz to bohatera 3 nawet spoko podręcznik- tylko szkoda że tak mało opisów miejsc itd - te sztuki walki są trochę bez sensu...
00088888000
corvus
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2609448
Kontakt:

Post autor: corvus »

Tevery Best pisze:Po tym, jak miałem szansę poczytać jakieś książki z własnej woli, znowu dopadły mnie lektury. Ściślej rzecz biorąc, "Potop".
Potop w tydzień i zaraz potem następna lektura to coś wspaniałego... Aż z tego uczucia wspaniałości porzuciłam czytanie tego na czas bliżej nieokreślony, czyli pewnie do wakacji.

Teraz czytam Ludzi bezdomnych i Zbrodnię i karę, przy okazji przymierzając się do przeczytania Platona i Idioty, a później zapewne czegoś innego Dostojewskiego, z racji że czyta się go przyjemnie i bez zmęczenia (nie to co niektórych polskich pisarzy).
Adda
Majtek
Majtek
Numer GG: 21666460

Post autor: Adda »

"Ścieżki przez dżunglę" Moniki Wagnerskiej. Bardzo ciekawa opowieść która została wplątana w wojnę w Wietnamie.
Czekam jeszcze aż w bibliotece będzie dostępny S. King, niestety heh nie pamiętam tytułu.
A na urodziny mam dostać również Kinga "Pod kopułą".
"Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!"
Alien
Kok
Kok
Numer GG: 28552833

Post autor: Alien »

Dobra wziąłem się za Władcę Pierścieni którego jeszcze nigdy nie przeczytałem :oops: - mam nadzieję że teraz mnie jakoś bardziej wciągnie :)
00088888000
Wevewolf
Mat
Mat

Post autor: Wevewolf »

Alien pisze:Dobra wziąłem się za Władcę Pierścieni którego jeszcze nigdy nie przeczytałem :oops: - mam nadzieję że teraz mnie jakoś bardziej wciągnie :)
uznacie mnie za dziwaka, ale mi się Drużyna Pierścienia podobała do połowy. Tak! ta pierwsza połowa była najlepsza!

czytam "Złodziejkę Książek" Genialne.
Osobiście to upek mi się podoba - wciągający i łączący wszystkie postacie :D
No Name
Bombardier
Bombardier

Post autor: No Name »

uznacie mnie za dziwaka, ale mi się Drużyna Pierścienia podobała do połowy. Tak! ta pierwsza połowa była najlepsza!
Zgadzam się. Pierwsza połowa miała ten urok perspektywy dalekiej podróży w nieznane, wyrwania się z rodzinnej wioski. Według mnie to najlepsza część całego Władcy zresztą.

Obecnie w łapy wpadł mi "Kolor Magi" Pratchetta. W końcu! Nie zawiodłem się, bardzo przyjemnie się to czyta. Autor ma specyficzny humor, którego trudno nie polubić.
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"

May the Phone be with you!
Ragnar
Marynarz
Marynarz

Post autor: Ragnar »

Obecnie - Dukaj. MASAKRA! Jego książki to po prostu... jakby to powiedzieć... większość książek to jak letnia przechadzka po parku czy krótka przebieżka - Dukaj to survival w środku amazońskiej dżungli czy maraton 500 km. przez pustynię.Po prostu fantazja tego autora wydaje się nie mieć granic. Jak dla mnie - najlepszy polski pisarz od czasów Lema.
- "Perfekcyjna niedoskonałość" czyli Dukaj pisze sf. Jednak standardowy schemat pt "podróże z nadświetlną upchnijmy gdzieś z boku a z postępu dajmy roboty i lasery, ludzie to kupią bo będzie masa strzelanin i obcych" został zastąpiony ...metafizyką - zupełnie nową gałęzią nauki, w której "zwinięto" pół wszechświata, ludzie mogą istnieć w formie niefizycznej (popularnie "postludzie") a komputery wykraczają daleko poza to, co przychodzi do głowy fantastycznonaukowym twórcom. Polecam jeżeli ktoś ma DUŻO wolnego czasu i NAPRAWDĘ tęgi umysł żeby pojąć tą całą książkę (i nie zniechęci go to że wyjaśnienia zaczynają się koło 2-3 rozdziału. Rozdział pierwszy trzeba czytać bez nich)
Matysz
Mat
Mat
Numer GG: 2797417

Post autor: Matysz »

Skończyłem właśnie Metro 2033 (tak, to od gry). Autor/tłumacz nie umie używać wielkropka, przez co czyta się zwyczajnie niewygodnie, ale nadrabia to klimatem. Opisy postnuklearnej społeczności zamieszkującej moskiewskie metro ("trochę" bardzie skomplikowane od naszego), poszczególnych stacji, czy zmutowanych stworzeń zamieszkujących powierzchnie są ciekawe, jego wizja świata jest fajna (poza wpływaniem na umysły, magią mi to zalatuje). Klimatyczne są wyprawy przez tunele, czy na powierzchnie. Ogólnie: dobre czytadło przed snem, bo wciąga. Autor niepotrzebnie uderza w poważny ton na końcu, ale jego poziom emości jest niski.
Mam niefajną klawiaturę od TPSA i mi kilka klawiszy odmawia posłuszeństwa.

ADVENTURE PLANET czeka na Ciebie! Dołącz do sesji, wczuj się w tej klimat!
AsiaWZieleni
Marynarz
Marynarz

Post autor: AsiaWZieleni »

"Bieguni" Olgi Tokarczuk. Słyszałam różne niepochlebne rzeczy na temat tej książki, ale jak na razie, odkrywając ją po kawałeczku, dostrzegam, że jest napisana dla mnie. Piękny język. Myśl bardzo osobista. I poruszające opisy dysharmonii.
Nie ma tego złego, co do domu poszedł
Adda
Majtek
Majtek
Numer GG: 21666460

Post autor: Adda »

"Niewidoczni akademicy" Terry'ego Pratchetta. Albo w ostatnich dniach ja coś jestem przymulona, albo on ma dziwny styl pisania. Jednak ciekawe.
W kolejce "Pod kopułą" S.Kinga
"Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!"
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

słuchając waszych sugestii wziąłem się za Dan Brown - i "Zaginiony Symbol".

Skończyłem czytać "Dragon Age Utracony Tron" Książka bardzo zmienia podejście do samej gry i Logheina ;)
zakończenie skopane bo jakoś przyśpieszone za bardzo i bez opisu finałowej bitwy :/
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

"Bieguni" Olgi Tokarczuk. Słyszałam różne niepochlebne rzeczy na temat tej książki, ale jak na razie, odkrywając ją po kawałeczku, dostrzegam, że jest napisana dla mnie. Piękny język. Myśl bardzo osobista. I poruszające opisy dysharmonii.
Przeczytałem "Prawiek i inne czasy" i powiem, że nawet przyjemne, ale to nic wybitnego. Ot, zwyczajne czytadło starające się pozorować jakiejś większe przesłanie czy głębię. Za to język (prosty i treściwy) i parę motywów liczę na plus. Przeczytać można, choć szału nie ma.

Też się wezmę za "Biegunów".
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
ODPOWIEDZ