W co teraz gracie?

-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
Re: Reaktywacja cRPGc: W co teraz gracie?
IMO główną słabością DA:O są fatalni towarzysze. Poza intrygującą Morrigan i irytującym Alistairem nie pamiętam NIKOGO, a grę ukończyłem po koniec zeszłego roku. Pod tym względem seria ME jest o lata świetlne lepsza. Tutaj każdy towarzysz ma świetnie skonstruowaną psychikę, każdy czymś się wyróżnia i zapada w pamięć. Zwłaszcza w ME 2, który dopiero co ukończyłem. Główna linia fabularna posysa (finał to w ogóle pomyłka), ale zbieranie ekipy i zadania poboczne są miodzio. Szkoda tylko, że wszystko wyszło dość schematycznie.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Skoro już mowa o schematach, to obecnie gram w Risen. Ta gra to klon Gothica, i co do tego nie ma żadnych wątpliwości, nowatorskie elementy można policzyć na palcach jednej ręki. Jednak sama formuła się sprawdza, bo grając w Risen czuję że gram w RPG, a przy ME2 tego nie czułem.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...

-
- Kok
- Numer GG: 28552833
a ja grając w risena czułem że wole wrócić fo g2 

00088888000

-
- Mat
- Numer GG: 0
tak ale to niemalże klon GOTHICA a nie "trójki", takie przynajmniej mam wrażenie. Chociażby plaża na której zaczynamy - zionie jarkendarem, co jest zajebiste. Te ryby leżące na ziemi... Niestety, klimat psuje ta kobitka i jak widzisz że leży i się podnosi to już zonk, to nie boska II.BAZYL pisze:Skoro już mowa o schematach, to obecnie gram w Risen. Ta gra to klon Gothica, i co do tego nie ma żadnych wątpliwości, nowatorskie elementy można policzyć na palcach jednej ręki. Jednak sama formuła się sprawdza, bo grając w Risen czuję że gram w RPG, a przy ME2 tego nie czułem.
Osobiście to upek mi się podoba - wciągający i łączący wszystkie postacie![]()

-
- Kok
- Numer GG: 28552833
pomyślałem i robię: przechodzę wszystkie gothicki od początku do końca. Aktualnie gothic 1 końcówka pierwszego rozdziału. Zajebista gra
00088888000

-
- Szczur Lądowy
Ja tam z nudów na studiach ( mam tak nudne wykłady , że żal
) gram w BG2+TB,NWN2, Oblivion ...

-
- Bosman

-
- Pomywacz
Po raz któryś przechodzę Tormenta. Tym razem wersja anglojęzyczna. Wyborne dialogi!

-
- Majtek
- Numer GG: 4053357
Football Manager 2007( Milan ) i 2009 ( Leeds )
Warhammer 40k Soulstorm i Dawn of War 2
i któreś z kolei podejście do Assassins Creed - moze tym razem nei znudzi mnie ta gra i zdołam ją skończyc :]
i któreś z kolei podejście do Assassins Creed - moze tym razem nei znudzi mnie ta gra i zdołam ją skończyc :]

- Solarius Scorch
- Bosman
Hmm, czy to nie jest wątek tylko o grach cRPG?Canaris pisze:Football Manager 2007( Milan ) i 2009 ( Leeds )
Bo jeśli nie, to po raz kolejny przechodzę X-Com: Terror from the Deep, a poza tym odkopaliśmy Emperor of the Fading Suns, obok serii Master of Orion zdecydowanie najbardziej kozacką wielką strategię kosmiczną. Ale to też nie są cRPG.

-
- Mat
a ja się przekonałem do Risena i gram aż się dymi z kompa 
serio, to jest tak przesiąknięte klimatem Gothica II i tak podobne, że to kupiłem. I sama wyspa, tropiki, te skrzynie itd jak z gothica II. Czyli miodzio.

serio, to jest tak przesiąknięte klimatem Gothica II i tak podobne, że to kupiłem. I sama wyspa, tropiki, te skrzynie itd jak z gothica II. Czyli miodzio.
Osobiście to upek mi się podoba - wciągający i łączący wszystkie postacie![]()

-
- Mat
Fading suns hmmm skąd ja to znam? 
Wszelkie podobieństwa przypadkowe?

- Solarius Scorch
- Bosman
Bynajmniej, to strategia osadzona w świecie Gasnących Słońc (a konkretnie wojen cesarskich). Gracz wciela się w jeden z pięciu Domów (Li Halanowie, Hazaci, Decadosi, Al-Malikowie lub Hawkwoodzi), oprócz nich działa też Kościół i Liga Handlowa (są też Vau i symbionci). Mamy około dwudziestu planet podzielonych na heksy, kilkadziesiąt typów jednostek i bardzo dobrze zrobioną politykę (najlepszy model jaki widziałem w grze). Ostrzegam tylko, że jest to jednak strategia twarda jak kamień, nie jakaś popierdółka w stylu Oriona.Sir_herrbatka pisze:Fading suns hmmm skąd ja to znam?

-
- Majtek
ZNOWU... gram w Baldur's Gate 
Skonczylem czesc 1 i dodatek, eksportowalem do czesci 2... Po ukonczeniu Tronu Bhaala eksportuje postac do Neverwintera
W kolejce czeka tez Saga Icewind Dale, Arcanum, Planescape...

Skonczylem czesc 1 i dodatek, eksportowalem do czesci 2... Po ukonczeniu Tronu Bhaala eksportuje postac do Neverwintera

W kolejce czeka tez Saga Icewind Dale, Arcanum, Planescape...
Septimus Helmheid
Arcymag z Blackhill
Arcymag z Blackhill

-
- Marynarz
- Kontakt:
Nie wyeksportujesz. Założenia firmy się nieco w połowie drogi zmieniły i pomysł z eksportem z BG2 do Neverka szybko zarzucono.

-
- Majtek
Buuu
Szkoda...
Chociaz z drugiej strony przeszedlem NWN i dodatki juz 2 razy, oszczedzi mi to paru tygodni
A dzieki temu szybciej zaczne Arcanum!

Chociaz z drugiej strony przeszedlem NWN i dodatki juz 2 razy, oszczedzi mi to paru tygodni

A dzieki temu szybciej zaczne Arcanum!
Septimus Helmheid
Arcymag z Blackhill
Arcymag z Blackhill

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Podejrzewałem, że istnieją jakieś nieoficjalne konwertery zdolne przenieść postać... No niestety google nie znajdują rozwiązania, ale jeśliś gotów, możesz przy pomocy moda The Vault i ewentualnie edytora do gry stworzyć własnoręcznie kopię postaci z BG, po czym grać nią w NWN1. Podobny trick jest pewnie z drugą częścią gry.