Kościół, Religia, Wiara...

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 4464308
Kontakt:

Re: Kościół, Religia, Wiara...

Post autor: Zaknafein »

Adamir pisze:Z tego co wiem w oryginale zamiast 'nie zabijaj' było 'nie morduj'. Taka drobna, a jednak znacząca różnica. :smile:
Mówiąc ściślej coś w stylu "Nie zabijaj bardzo", po prostu w niewielu językach poza hebrajskim występują czasowniki w stopniu wyższym, co uniemożliwiło dokładny przekład, więc stosowano różne formy - nie zabijaj, nie morduj itp.
Prawdopodobnie chodziło o nie zabijanie bez powodu, albo w jakimś innym sensie zabijanie "bardzo".
Tyle przynajmniej zrozumiałem z kilku zajęć z hebrajskiego na których byłem zanim dałem sobie spokój ;)
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

Czekaj czekaj...
Czyli jedno z 10 przykazań twierdzi, że można zabijać ale bez przesady?!
No to ja wolę niedokładnie przetłumaczoną wersję...
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

@Nhunter: Twierdzi raczej, że można zabijać jeśli ma się wyższy cel. Równocześnie moralność nie pozwala. Rozumiem to w tym sensie, ze jakbyś zabił kochanka swojej żony byłoby Ci poczytane to za grzech jednakże jeśli zabiłbyś ileśtam niewiernych na wojnie nie byłoby Ci to poczytane za grzech.

A jak już jesteśmy przy przykazaniach to co sądzicie o zakazie tworzenia obrazów Boga, Jezusa itp?
.
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Tego to ja kompletnie nie pojmuję... Że niby czemu nie?
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

Czyli jedno z 10 przykazań twierdzi, że można zabijać ale bez przesady?!
Że można zabijać, jeśli ma się powód. Dlatego też nie widzę powodu, by Kościół sprzeciwiał się karze śmierci.
A jak już jesteśmy przy przykazaniach to co sądzicie o zakazie tworzenia obrazów Boga, Jezusa itp?
W pierwszej chwili przetłumaczyłem to sobie jako 'nie myśl'. Ale podejrzewam, że chodzi o to, iż Bóg/Jezus są tak zajebiści, że żaden obraz czy rzeźba nie odda w pełni ich zajebistości.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Deep pisze:Twierdzi raczej, że można zabijać jeśli ma się wyższy cel. Równocześnie moralność nie pozwala. Rozumiem to w tym sensie, ze jakbyś zabił kochanka swojej żony byłoby Ci poczytane to za grzech jednakże jeśli zabiłbyś ileśtam niewiernych na wojnie nie byłoby Ci to poczytane za grzech.
Dokładnie.
(Co nie zmienia faktu, że za zdradzenie Cię Twoja żona i jej kochanek zostaliby ukamieniowani, ale samosądy były karane)
Deep pisze:A jak już jesteśmy przy przykazaniach to co sądzicie o zakazie tworzenia obrazów Boga, Jezusa itp?
Bardzo popularna kwestia drugiego przykazania, zmienionego na soborze nicejskim - by zastąpić jego brak dość sztucznie rozbito dziesiąte na dwie części. (10. ani żadnej rzeczy, która jego jest - wtf? Co to właściwie nakazuje, lub czego zabrania? To nawet nie ma orzeczenia.)
Z jednej strony można przychylić się do wersji kościoła katolickiego, twierdzącego że drugie przykazanie było potrzebne w tamtych czasach, a dziś nie bardzo - bo kult posążków, rzeźb i obrazów nie jest tak popularny jak kiedyś - patrz złoty cielec. (Co nie zmienia faktu, że w wielu przypadkach katolicki kult świętych się do tego ogranicza - wielu 'katolików' traktuje to bardzo płytko i powierzchownie)
Dla mnie jednak bardziej prawdopodobnym wydaje się usunięcie go z katechizmu(w Piśmie pozostało niezmienione) by umożliwić sobie zarabianie na sprzedaży obrazów, rzeźb i innych form przedstawiania Boga. (co wcale nie jest jakąś wielką zbrodnią, tylko zabiegiem biznesowym. Na biznesie kościół zna się całkiem nieźle ;) )
Ostatnio zmieniony środa, 11 marca 2009, 17:00 przez Zaknafein, łącznie zmieniany 1 raz.
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Jakby się zastanowić, to także miałoby zapobiegać chyba obrażaniu boga.

Obrazek przedstawiający Jezusa pokazującego "fucka" i napis "Even Jesus hate you".
Własciwie, to bardziej współczesne, ale jednak.
Deep
Chorąży
Chorąży

Jeśli o mnie chodzi to bardziej skłaniam się do tego, że w takich wypadkach ludzie modliliby się bardziej do posążków niż Boga. Przykład jaki podał Nhunter to już jest antychrześcijanizm a przykazania bardziej skierowane są do wierzących.
.
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Modlenie się się bardziej do posążków/obrazków niż do Boga było jednym z ważniejszych argumentów reformacji przeciw katolikom, jednak nie mnie oceniać jak to wyglądało naprawdę, gdyż nie rozumiem modlitwy ani do przedmiotu, ani do istoty wyższej, a do tego nie żyłem w tamtych czasach ;)
Deep pisze:Przykład jaki podał Nhunter to już jest antychrześcijanizm a przykazania bardziej skierowane są do wierzących.
Jedynie do wierzących.
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

Jeśli o mnie chodzi to bardziej skłaniam się do tego, że w takich wypadkach ludzie modliliby się bardziej do posążków niż Boga.
Teraz też jedzie się do Częstochowy, by pomodlić się do słynnego obrazu.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
Deep
Chorąży
Chorąży

Adamir pisze:
Jeśli o mnie chodzi to bardziej skłaniam się do tego, że w takich wypadkach ludzie modliliby się bardziej do posążków niż Boga.
No właśnie o to mi chodziło ;)
A przecież taki obraz wcale nie jest bardziej święty od znaku drogowego imho. Jest ładny i ozdobny, przedstawia osobę świętą ale nie rozumiem co to zmieni jak się pojedzie do Częstochowy i pomodli przed obrazem niż jak się pojedzie do Grabek Wielkich i pomodli na tamtejszych polach...
.
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Bo niektórzy ludzie potrzebują materialnego obrazu bóstwa/określonych rytuałów by pogrążyć się w modlitwie. Nie sądze by to było coś złego - o ile nie przybierze ekstremalnych form. Równie dobrze powtarzamy pewne "rytuały" w przypadku spraw zupełnie odmiennych od modlitwy, np. wizyty w centrum handlowym, porannego śniadania etc.
Obrazek przedstawiający Jezusa pokazującego "fucka" i napis "Even Jesus hate you".
Własciwie, to bardziej współczesne, ale jednak.
Przykład jaki podał Nhunter to już jest antychrześcijanizm
Lol. Antychrzescijanizm? Karykatury Mahometa to pewnie "antyislamizm" a jakakolwiek krytyka Izraela - antysemityzm. Jest różnica pomiędzy świadomym objezdzaniem przekonan a humorem. Humorem moze i nie najwyzszych lotów ale jednak humorem.
No Name
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 0

Post autor: No Name »

No właśnie strasznie mnie to irytuje, niedawno na forum była nawet taka reklama jakiegoś super św. wisiorka z Maryją co szczęście przynosi. Współczesny kościół jest strasznie skomercjalizowany i upolityczniony. Wydaje mi się że jest to pewnego rodzaju łamanie przykazania o zakazie tworzenia obrazów Boga. Może chodzi o to że nikt nie powinien czerpać korzyści z wizerunku Boga, co przecież jest nam tak dobrze znane.
Karykatury Mahometa to pewnie "antyislamizm" a jakakolwiek krytyka Izraela - antysemityzm
A najlepsze w tym wszystkim jest to że wszystkie te trzy religie wierzą w tego samego boga, a nawet mają to samo Pismo Święte. Niektórzy ludzie mogli by się zastanowić co mówią.
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"

May the Phone be with you!
Deep
Chorąży
Chorąży

Phoven pisze:
Przykład jaki podał Nhunter to już jest antychrześcijanizm
Lol. Antychrzescijanizm? Karykatury Mahometa to pewnie "antyislamizm" a jakakolwiek krytyka Izraela - antysemityzm. Jest różnica pomiędzy świadomym objezdzaniem przekonan a humorem. Humorem moze i nie najwyzszych lotów ale jednak humorem.
No może faktycznie przesadziłem ale chodziło mi o to, że ten przykład co podał Nhunter był do bani :P
.
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Dobra. To załóżmy, że nie było mojego przykładu :P

Wiecie... Tak jakby się zastanowić, to dosć mocno łączy się w tym temacie Kosciół i wiarę.
Zresztą nie tylko tu.
Nie uważacie, że jakby teraz koscioła zabrakło, to katolicyzm mógłby zacząć sobie radzić lepiej?
Ja uważam, że większosc młodych ludzi zraża się to chrzescijaństwa przez to, co robi kosciół.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Chrześcijaństwo radziło sobie wiele lat bez instytucji kościelnej, ale katolicyzm to Kościół. "Powstanie KK można liczyć od schizmy wschodniej - ma wtedy jakieś 845 lat, albo od soboru nicejskiego - wtedy ma 1684 lata." Zresztą, wyobrażacie sobie KK bez papieża i całej tej dogmatyki? Bo ja nie.

Jakby co można przejść na protestantyzm.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Potforny Krzysztoff
Majtek
Majtek
Numer GG: 807895

Post autor: Potforny Krzysztoff »

Może nie powinienem ale nie mogę się oprzeć aby nie przytoczyć pewnej sytuacji na temat przykazań "Bożych" :W filmie "Historia świata według Mela Brooksa" , kiedy to Mojżesz schodzi z wysokiej góry i dźwiga 3 tablice kamienne , następnie przystaje i mówi "mam dla was od boga 15 (tu mu wypada jedna z tablic i roztrzaskuje się na kawałki) ... 10 przykazań Bożych" - trzeba przyznać że jakiś sens w tym jest.

I proszę o nie karanie mnie za ten post - to tylko moja chora religijnie strona umysłu.
"Każdy Chomik ma swój dzień!" - Minsc
ODPOWIEDZ