Kościół, Religia, Wiara...

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
No Name
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 0

Re: Kościół, Religia, Wiara...

Post autor: No Name »

Uwaga! teraz będą osobiste wywody, czytasz na własną odpowiedzialność :)
coś, co mogę zobaczyć, dotknąć, poczuć... Wymysł istnienia boga to zaś tylko wymysł
Problem leży głębiej, świat dostrzegasz z wewnątrz, jak na ekranie komputera. Hmm... jak by to wytłumaczyć?
Zróbmy małe doświadczenie (całkiem na serio):
Zamknij oczy i wyobraź sobie że odchodzisz od komputera (RPGowiec nie powinien mieć z tym problemu :)) Udajesz się w stronę kuchni i otwierasz lodówkę. Znajdujesz w niej rozkrojoną cytrynę, bierzesz ją do ręki i wyciskasz sok wprost do swych ust. Czujesz kwaśny smak i wykrzywiasz minę...

Jeśli odpowiednio się do tego przyłożyłeś, na 100% w twych ustach jest teraz ślina. Do czego zmierzam? jak możesz ufać swym zmysłom, skoro tak łatwo jest je oszukać?
Tak samo w dzisiejszych czasach, w wypadku osób chorych umysłowo, możemy odnaleźć rejon mózgu odpowiedzialny za halucynacje, pobudzając jego odpowiednią część.

Uff... Teraz najtrudniejsze, czyli jak to się ma do tematu?

Otóż cały świat, tak właściwie kręci się wokół nas, my jesteśmy gdzieś w środku i wygląda to tak jak gdybyśmy grali w grę komputerową. Wszelkie sygnały docierają do nas przez zmysły, jako impulsy, które my (w domyśle umysł) interpretujemy.
Ja osobiście jestem wierzący, gdyż mam powody do wiary. Jeśli moja matka powiedziała mi że Bóg istnieje, to jaki jest powód by jej nie wierzyć? W końcu, zarówno on jak i ona są częścią mego wykreowanego świata. Myśl o bogu i świecie astralnym, jest równie wiarygodna, co myśl o świecie realnym.

No dobra, ale ktoś zapyta dlaczego w takim razie nie mogę kontrolować tego mojego świata? Ależ możesz! Wymaga to jednak praktyki i odpowiedniego nastawienia. Polecam zainteresowanym kurs samokontroli umysłu autorstwa niejakiego Nazcaina. Możemy go znaleźć np. tu: http://www.paranormalne.pl/index.php?showtopic=17663
niech was nie zraża napis "paranormalne", wszak sam kurs, o żadnej magii nie opowiada i jest napisany w naprawdę rozsądny sposób.
WARTO PRZECZYTAĆ polecam...
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"

May the Phone be with you!
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

EDIT: Też wywód jak wyżej, czytać tylko jak serio nie macie co robić :P

Ale No Name, gdyby matka powiedziała ci o Wielim Latającym Potworze Spaghetti, o, jak na tym znanym fresku:
Obrazek
to też byś jej wierzył? Hm, w zasadzie, czemu nie? Tylko nie odpowiadaj: "Ale nie powiedziała", bo powiedziała coś bardzo podobnego.

Otóż, mój drogi, "idea" boga* jak w ogóle wszelkie (idea sprawiedliwości, idea duszy nieśmiertelnej, idea dodawania, idea zrobienia czegoś na obiad [idea=pomysł, wymysł]) są pochodnymi wrażeń jakie odbiera Twój mózg na podstawie zmysłów (Aposterioryzm) Idea boga została wymyślona na sposób pokazany w moim wcześniejszym poście.

*nie lubię łączyć tych słów :?

Naturalnie, nie neguję Twoich wywodów - nie możemy być pewni nawet, że świat w jakim żyjemy istnieje, zgadzam się, bez ironii. Jednak wolę zaufać czemuś, co istnieje w świecie, który odbieram jako prawdziwy, niż w coś, co jest pochodną od wrażeń z tegoż świata...

BTW. Dobrze rozumiem, że uważasz świat za iluzję idei jak Platon? Tak mi nie co brzmisz - prawdziwe są tylko ideały, świat jest tylko ich niedoskonałym odbiciem / cieniem...

Z góry zaznaczam, że nie jestem ekspertem od teorii poznania, w ogóle ledwo co ją znam...
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
No Name
Bombardier
Bombardier

Tylko nie odpowiadaj: "Ale nie powiedziała"
Gezz... Wyjąłeś mi to z ust skurczybyku :P
A z tym Platonem to rafiłeś w samo sedno.

ps. Czy rozmowa o pierwszej nad ranem, na tematy metafizyczne, z jakimś bezimiennym, nie wydaje ci się surrealistyczna??

:P joke

Sihamaah
Bosman
Bosman

Zawsze jak się budzę rano takie rozmowy i gdybania na temat realności świata wydają mi się szczytem idiotyzmu. No bo co nie jest prawdziwe skoro świat nie jest prawdziwy? Pozostawanie na etapie gdybań Platona czy branie ich za prawdę jest IMO bezsensowne.

Jednak co do tego empiryzmu będę trwał przy swoim, zostało naukowo udowodnione, że, jeśli mózg odetnie się od bodźców, pozostaje, hmmm... "czysty"? Oczywiście poza paroma cechami, które nam się przypadkowo ostały na drodze rewolucji... Gdybyś nie został wychowany zgodnie z normami kulturowymi przez społeczeństwo jako osoba uznająca teizm za oczywistość, w boga byś prawdopodobnie nie wierzył. Może wierzył byś w reinkarnację, duchowość świata czy co tam chcesz, a nie w tego w boga.
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
No Name
Bombardier
Bombardier

Ech... patrzysz się na od złej strony. Te gdybania nie ustalają co jest a czego nie ma i nie mówią że świat nie istnieje, a człowiek to jakiś wyższy byt.
Filozofia z definicji jest sposobem na życie, a nie naukową opinią. Ja po prostu spostrzegam w ten sposób i staram się uwierzyć że to jak on wygląda zależy tylko ode mnie.
Bo w końcu każde więzienie może stać się twierdzą, a każda przeszkoda na twej drodze czyni cię mocniejszym.
Jeśli będziesz sobie wmawiał swą bezsilność i beznadziejność, to taki właśnie stanie się twój świat.
(Idąc nie co dalej wynika z tego np. że pieniądze nie dają szczęścia. Nawet bogacz może spostrzegać świat jako okrutny, kiedy biedak będzie się cieszył każdym dniem.)

Sihamaah
Bosman
Bosman

Nie wiem już o czym Ty mówisz. Na pewno jednak Ty też kompletnie nie zrozumiałeś o czym mówię i stworzyłeś jakieś argumenty mające zbić nie-wiadomo-co z w moim wnioskowaniu. Cóż, to tyle.

Pozdrawiam, Sih
Thurs
Mat
Mat

Post autor: Thurs »

"idea" boga
Czemu nie lubisz łączyć tych dwóch wyrazów Sih?

Czy uważasz że o bogu nie powinno się mówić jako o idei? Teorii? Słowie, wyobrażeniu wreszcie? Przecież to nie herezja. Jesli temat jest to należy go z każdej strony zbadać i wymacać co w trawie (bogu?) piszczy. :)
Sihamaah
Bosman
Bosman

Bo słowo "idea" jest pokrewne do wartościującego pozytywnie przymiotnika "idealne" :P Po prostu nie podoba mi się to.
evilmg
Majtek
Majtek

Post autor: evilmg »

Sihamaah pisze:Bo słowo "idea" jest pokrewne do wartościującego pozytywnie przymiotnika "idealne" :P Po prostu nie podoba mi się to.
mam lekko opozniony zaplon, ale coz...

wiekszosc religii utozsamia Boga (lub bogow) z istotami idealnymi - doskonalymi wiec skojarzenie byloby jak najbardziej na miejscu i czy nam sie to podoba czy nie takie cechy maja wszystkie religie. Kazda chce do doskonalosci dazyc....
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

evilmg pisze:
Sihamaah pisze:Bo słowo "idea" jest pokrewne do wartościującego pozytywnie przymiotnika "idealne" :P Po prostu nie podoba mi się to.
mam lekko opozniony zaplon, ale coz...

wiekszosc religii utozsamia Boga (lub bogow) z istotami idealnymi - doskonalymi wiec skojarzenie byloby jak najbardziej na miejscu i czy nam sie to podoba czy nie takie cechy maja wszystkie religie. Kazda chce do doskonalosci dazyc....
Sranie po ścianie. Bogowie Greccy, analogicznie Rzymscy, Egipscy, nie jestem pewien do Sumeryjskich - byli kalkami ludzi o cechach animicznych przedstawieniach - czyli popełniali ludzkie błedy ( najprostszy przyklad - zdradzy Dzeusa w stosunku do Hery)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Po części masz rację, choć nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Idealne bóstwo to jest poniekąd spóścizna Platona, który twierdził, że bogowie egzystują w świecie idei, gdzie wszystko jest doskonałe=piękne=czyste i że to tylko ludzie prezentują ich w taki małostkowy, ludzki sposób (co oczywiście jest błędne, nieetyczne i słabo wychowuje przyszłe pokolenia).

Niemniej, Platon pewnie był dość odosobniony w swoich wierzeniach. Zresztą, w Starożytnej Grecji sytuacja wcale nie była taka jednorodna, jak się nam o tym mówi.
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

Wiecie... Ja się zgadzam trochę z Platonem.
Ja uważam, że bóg dla każdego z nas jest inny.
Bóg ma być istotą perfekcyjną. Ja uważam, że bogiem byłby każdy z nas, gdyby pokonał swoje słabosci i lęki. Wszystkie. Nie tylko strach przed smiercią i sam jej fakt, ale także lęk przed (na przykład) guzikami.
Bóg to TY w stanie idealnym. Dlatego uważam, że bóg jakotaki nie istnieje.
Brzoza
Bosman
Bosman

a uważam, że bogiem byłby każdy z nas, gdyby pokonał swoje słabosci i lęki.
wciąz nie byłbys istota perfekcyjną
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Hmm... Racja. Powinienem dopisać jeszcze wady. Zapomniałem o czyms jeszcze?
Brzoza
Bosman
Bosman

O tym ze cała twoja teoria padła od tego mojego komentarza.
Wiem jestem fajny, bo to ja jestem bogiem ( paktofonika ftw!)
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Chyba nie zrozumiałes do czego zmierzam...
Nie chodzi mi o to, że "jestem fajny = jestem bogiem"...
Brzoza
Bosman
Bosman

jezus maria. Czytaj ze zrozumieniem.
ODPOWIEDZ