Satanizm

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ

co to satanizm?

BAZYL
31
21%
laRy
1
1%
ideologia / religia
56
37%
sekta / niewiem
15
10%
lubie ciastka
48
32%

Liczba głosów: 151
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

I tak apropos wolsnosci.
Bodajze Sartre powiedzial: wolsnosc czlowieka konczy sie tam, gdzie zaczyna sie wolnosc drugiej osoby.
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Ja słyszałem coś podobnego tyle że odnosiło się do praw "Prawa jednego człowieka Kończą się tam gdzie zaczynają drugiego"
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Iskendarian
Pomywacz

Post autor: Iskendarian »

Większość przykazań pokrywa się z zasadami etycznymi i moralnymi, więc nie pisz, że ograniczają wolność.
Wiem o tym i je szanuję. Chodziło mi o 'wolność', ale w nieco innym znaczeniu niż powszechnie przyjęte. Ale nawet jeśli spojrzymy na to 'normalne' znaczenie, to i tak, jeśli jest się naprawdę wierzącym, nie można dokonać każdego wyboru. Nawet jeśli będzie się on pokrywał z normami moralnymi. Dlatego ja wolę być otwarty na wszelkie możliwości, żadnej nie negując i jednocześnie żadnej nie wybierając.
(wiem, że nie muszę się bać ateistów - oni nie wierzą w Przykazania, ale wiedzą, że zabijanie jest złe).
Nie jestem ateistą i nie mam zamiaru ich bronić. Są mi obojętni. Nie osądzaj mnie zbyt surowo, nigdzie nie napisałem, że nie wierzę w Przykazania, czy Boga.
"Bez przerwy pić też się nie da, więc się dokształcam"
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Nierozumiem czemu wszyscy czepiają się ateistów. Ateista niejest satanistą. Ateista niewierzy w boga i szatana wię cniemoże go wychwalać itp.
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Iskendarian pisze:Nie jestem ateistą i nie mam zamiaru ich bronić. Są mi obojętni. Nie osądzaj mnie zbyt surowo, nigdzie nie napisałem, że nie wierzę w Przykazania, czy Boga.
Sorki, że dopiero teraz, ale jakoś nie zauważyłam tego posta.
Nie czepiałam się Ciebie, to był komentarz do poprzedniej wiadomości, a bardziej zainspirowany tamtą wiadomością.
Gdy zaczęłam odpisywać, Twojej wiadomości jeszcze nie było. Musiałeś napisać w tak zwanym międzyczasie :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Dark_Voyager
Marynarz
Marynarz

Post autor: Dark_Voyager »

Ateizm
Jak dla mnie wiara w nic to dość abstrakcyjne pojęcie, ponieważ już ludzie pierwotni wierzyli w boga ( było nim słońce, wiatr, woda, ogień ).
Dopiero rozwój cywilizacji ( rozwój nauki ) spowodował, że ludzie zaczęli zastanawiać się czy Bóg rzeczywiście istnieje, przecież nauka zaprzecza tej teorii. Jeżeli człowiek wreszcie uświadomi sobie, że Boga nie ma to w jego głowie powstaje dręczące pytanie:
Dlaczego człowiek wierzą w boga?

Dla chrześcijanina odpowiedź brzmi: nadzieja, która pielęgnowana w naszych umysłach staje się potężna, wspierana wiarą i miłościa przezwycięża ból i śmierć. Jednak aby osiągnąć ten poziom wiary trzeba się nieźle popracować nad sobą. Pewnie myślicie sobie co za brednie ten koleś wypisuję, ale te trzy omówione powyżej aspekty przewyższają satanistyczny pesymizm i stwarzają dobry cel do osiągnięcia radości w życiu. Tak człowiek żywi się nadzieją, casami tylko to mu pozostaje...

Pewnie za chwilę pojawią się posty przeczące tej kwestii, ale taki jest mój pogląd i nic tego nie zmieni :).

P.S Jak na razie to wszystko na temat wiary chrześcijańskiej :P
P.S.S Większość ludzi, którzy przeczytają ten post ( czyli znaczna mniejszość ) nadal pewnie będzie twierdzić, że to co napisałem to religijny absurd, ale to jest klucz na lepsze jutro :P
P.S.S.S Znowu się nie mogłem powstrzymać, ale musiałem coś powiedzieć co nie oznacza, że bezsensu. Wybaczcie

Dark_Voyager
eRyahXa0S/Darth Wojtex
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: Negative Material Plane, Fortress of Regrets (Bytom)
Kontakt:

Post autor: eRyahXa0S/Darth Wojtex »

Nadzieja na lepsze jutro? A jesli lepszego jutra nie ma, to mam sie oklamywac tym, zeby mi bylo lepiej?
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Dokładnie. Poza tym to się także nazywa 'optymizm'.
eRyahXa0S/Darth Wojtex
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

łe tam, nie podoba mi sie. Jest jak jest, mozna probowac to zmienic, ale to nei znacyz, ze trzeba se wmawiac, ze bedzie lepiej.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Autosugestia czyni cuda. Poza tym ja od ponad roku czuję się szczęśliwa, tak na maxa, więc dla mnie każdy dzień jest dobry. I to nie wszystko - nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej.

Ty sobie wmawiasz, że jest i będzie źle - i jest źle.

A jak się to ma do satanizmu? Nijak. Dlatego przepraszam za OT.
Jak dla mnie EOT.
Dark_Voyager
Marynarz
Marynarz

Post autor: Dark_Voyager »

Chrześcijanie wierzą, że istnieje zarówno piekło jak i niebo. Za to sataniści uważają, że istnieje tylko i wyłącznie pustka, do której po śmierci trafiają wszystkie istoty ludzkie. Do czego zmierzam? A no do tego, że satanista uważa, że jakby istniało niebo, to aby się do niego dostać po śmierci, należałoby przestrzegać wszystkich ustanowionych przez Boga i Kościół reguł, czyli że jest to praktycznie niemożliwe ( uważają, że jak już ktoś miałby iść do nieba to tylko męczennicy i duchowni, którzy przez całe życie żyli w ubóstwie wierni Bogu ). W dodatku nie wierzą w tzw. odkupienie win np. jakiś facet przez 20 lat nie był u spowiedzi, nieuchronnie zbliża się jego ostatnia godzina i on o tym dobrze wie, więc myśli sobie, że jak raz pójdzie do spowiedzi to wszystkie grzechy się wymażą, przyjmie komunię i będzie miał otwartą bramę do nieba. Ja dodam, że trzeba jeszcze chcieć oddać się Bogu i żałować za swe grzechy, SZCZERZE ŻAŁOWAĆ ( tak jak mówią powyższe posty )

Do Falki
Falka jakby tak się zastanowić to żywisz nadzieję, że radość w Twoim życiu nigdy się nie skończy i dobrze niech będzie lepiej, przynajmniej pare osób jest szczęśliwych na tym świecie :D

Dark_Voyager
eRyahXa0S/Darth Wojtex
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Ty sobie wmawiasz, że jest i będzie źle - i jest źle.
Nie wmawiam sobie.NIe jest zle. Jest po prostu tak se ;]
A no do tego, że satanista uważa, że jakby istniało niebo, to aby się do niego dostać po śmierci, należałoby przestrzegać wszystkich ustanowionych przez Boga i Kościół reguł, czyli że jest to praktycznie niemożliwe
Nie zauwazylem, zeby tak bylo.
Velociraptor
Majtek
Majtek
Numer GG: 8368308

Post autor: Velociraptor »

No ciekawe czy kiedyś w Polsce zalegalizują satanizm, tak jak to jest np. w USA. Może wtedy nie było by jakiś nielegalnych krwawych czarnych mszy :P
Obrazek

"Możecie mnie zabić ale nie odbierzecie mi wolności"
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Tylko byly by legalne czarne msze.

Zauwaz, ze sama idea USA jako panstwa imigrantow musi zakladac wolnosc wyznania, nie wazne czy to sekta, czy niby religia. U nas zas masz spoleczenstwo, w ktorym katolicyzm jest gleboko zakorzeniony. Tutaj muzulmanizm jest dziwnym zjawiskiem, a Ty mowisz o legalizacji satanizmu!
eRyahXa0S/Darth Wojtex
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Może wtedy nie było by jakiś nielegalnych krwawych czarnych mszy
Nie sadze, zeby istnialy krwawe msze posrod ludzi innych niz cierpiacych na brak glebszych doznan w zyciu i zwyczajnie sie nduzacych.
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

krwawe czarne msze to wymysl ksiezy i ludzi ktorzy o satanizmie pojecia niemaja, a chca cos glosno powrzeszczec... tak juz zawsze bylo... cos jest nieznane = boimy sie tego = jest zle, bo dobry katolik dobrych rzeczy sie nieboi
eRyahXa0S/Darth Wojtex
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

W sumie rytual krwawej mszy byl swego czasu rozpowszechniony tu cyz tam, ale dotyczylo to raczej obrzedow zydowskich i wczesnochrzescijanskich.. jak bede mial troche czasu,t o poszukam jakichs konkretow :)
ODPOWIEDZ