W co teraz gracie?

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Re: Reaktywacja cRPGc: W co teraz gracie?

Post autor: Szelmon »

Ojciec Mróz pisze:no niestety troszkę monotonna, ale to skutek tego, że gra powstawała też i na konsole, co spowodwało konieczność mocnego jej uproszczenia :-)
Hehe, jaaasne, prosta i monotonna bo na konsole... Czlowieku, ty chyba jakies 4 ostatnie lata spedziles w jamie na koncu swiata, albo w jakims innym miejscu gdzie nie docieraja INFORMACJE :D Czekaj tylko az Pita sie tu przyturla przypadkiem hehe... choc on zapewne nie ma juz sily na walke z kolejnym slepakiem :D

A wracajac do tematu... Jutro czeka mnie podroz a co za tym idzie do rak przylepi mi sie PSP na kilka godzin. Wracam do SOCOM U.S. Navy Seals: Tactical Strike. Gra, choc stworzona na malenkie urzadzonko jakim jest PSP, jest bardziej rozbudowana niz wiekszosc tego typu gier w jakie gralem na kompie. Pewnie juz o tym pisalem, ale sie powtorze (specjalnie dla geniusza u gory ;) ) ogrom lokacji, ilosc dostepnego uzbrojenia, interakcja z otoczeniem, zachowanie sie przeciwnikow i czlonkow druzyny w czasie akcji, realizm i mozliwosc poznania autentycznych taktyk oddzialow specjalnych, wreszcie grafika i dzwiek powalaja, oniesmielaja i powoduja mrowienie szczegolnie wrazliwych stref erogennych... No chyba ze ktos jest fanatycznym antymilitarysta, wtedy ucieknie z krzykiem. Anyway, ta gra sprawia ze zaczynam podejzewac, ze w mojej malenkiej konsolce siedzi sam diabel i mocami nieczystymi podkreca jej mozliwosci ;)

A na horyzoncie pojawia sie coraz czystsza wizja zakupu nowego kompa... Wtedy wreszcie pomecze jakies najnowsze tytuly na full wypasie hehe.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

Ja popylam właśnie w Izunę <wstydnis>

http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... /#more-193
Har Har Har
Aras
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 9986661

Post autor: Aras »

pierwsze wrażenia z GTA4 :

http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... /#more-201

ja już gram
Obrazek
Destynka
Pomywacz
Numer GG: 1672556
Kontakt:

Post autor: Destynka »

Ja właśnie kończe FFVII: Crisis Core i co jak co dla posiadacza psp pozycja obowiązkowa! Po Crisis Core czeka na mnie jeszcze nierozpakowana Jeanne D'Arc :) Mam nadzieje, że gra da rade :D
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 4464308
Kontakt:

Post autor: Zaknafein »

Destynka FFVII: Crisis Core,
a ja po prostu FFVII na szaraku. Jak dobrze czasem na kilka dni zerwać się ze szkoły i pograć od nowa w siódmego finala :D
arthil
Majtek
Majtek
Numer GG: 6026651

Post autor: arthil »

Ja z kolei skończyłem Devil may cry 3, i z tytułu jestem zadowolony ot porządna konsolowa nawalanka. Choć niestety w pecetewoej wersji występowały problemy z padem :? .
Ardel
Kok
Kok
Numer GG: 8570942

Post autor: Ardel »

A ja zacząłem popylać (choć teraz gram znów prawie wcale - papierkowe RPG zabiera masę czasu) w Space Empires IV Deluxe :P
Było kiedyś w jakimś CDA. Gierka jest maleńka i graficznie kompletne dno, ale tak dobrej turowej strategii nie widziałem dawno. Naprawdę polecam
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Space Empires IV Deluxe
Ta gra to nakładka graficzna na Excel.

Obecnie wracam do GTA:SA, czekając na pojawienie się GTA IV na PC... :) I czasami w System Shock 2.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
starcu
Majtek
Majtek
Numer GG: 323029

Post autor: starcu »

Ja nie tak dawno odkurzyłem starutką Mafię :D Czytałem w CDA o drugiej części i jakoś tak mnie naszło :D Lecz niestety zauważyłem, że w moich łaskach pozostaje coraz mniej miejsca dla RPG'ów :cry: Czy w ogóle teraz my maniacy fantastyki :P czyli tego co tygryski lubią najbardziej czekamy na jakiś super Hit przez duże "H" z przygodą przez duże "P"? Oczywiście oprócz Fallouta 3. Czytam CDA od deski do deski i nie widzę jakichś gierczyn na miarę NWN, BG, ID, Diablo, Fable. No może Dragon Age, ale jakoś czarno to widzę :| A wy co o dzisiejszych wydarzeniach w świecie RPG'ów sądzicie? :?:
Hi I'm Starcu, I like you, I like RPG.

Obrazek <--- RPG we wszelakim słowa znaczeniu.
(NIE JESTEM TERRORYSTĄ!!!)
Aras
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 9986661

Post autor: Aras »

Ciągle ;) GTA IV

Obrazek

Tu druga część wrażeń

http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... -krew-dwa/
Obrazek
Kruk
Majtek
Majtek
Numer GG: 5250226

Post autor: Kruk »

Pamiętacie taką gierkę jak Divine Divinity? Przeszła (chyba, nie znam się zbytnio na tym, co się w świecie komputerów dzieje) bez większego echa, a szkoda. Fajna muzyka, niezgorsza fabuła i sympatyczna grafika-dla mnie bardzo dobra rzecz. Właśnie sobie odświeżyć postanowiłem. A najlepsze jest to, że DD można było jakiś czas temu kupić za bodajże... 4-6 zł w jakimś pisemku.
A poza tym od paru miesięcy gram w Heroesa III z obydwoma oficjalnymi dodatkami. Zastanawiam się nad doinstalowaniem WoGa (warto?). Sagę Heroesów I-III można znaleźć za 20 zeta w sklepach. No! :D
Sex, Drogen und Industrial
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

starcu pisze:Ja nie tak dawno odkurzyłem starutką Mafię :D Czytałem w CDA o drugiej części i jakoś tak mnie naszło :D Lecz niestety zauważyłem, że w moich łaskach pozostaje coraz mniej miejsca dla RPG'ów :cry: Czy w ogóle teraz my maniacy fantastyki :P czyli tego co tygryski lubią najbardziej czekamy na jakiś super Hit przez duże "H" z przygodą przez duże "P"? Oczywiście oprócz Fallouta 3. Czytam CDA od deski do deski i nie widzę jakichś gierczyn na miarę NWN, BG, ID, Diablo, Fable. No może Dragon Age, ale jakoś czarno to widzę :| A wy co o dzisiejszych wydarzeniach w świecie RPG'ów sądzicie? :?:
OCzywiścię, ze są zapowiedzi dziesiątek głośnych i świetnych tytułów. Tylko trzeba grać na konsolach, a nie na PC (na które swoją drogą Fable 2 NIE jest zapowiedziane)
Har Har Har
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

NWN, BG, ID, Diablo, Fable
No tak, cztery (nieliczę Diablo jako RPG) super gry, które wychodziły w przedziale czasowym... hmm... chyba troszkę więcej niż 5 lat. No to moim skromnym zdaniem wciąż wychodzą dobre RPG z rzutem izometrycznym (tylko takie były wymienione, więc tak zakładam[w Fable jeszcze nie grałem to nie wiem]).

Najnowszy to "Wiedźmin", moim zdaniem rewelacyjny, szczególnie z łatką która wyszła/ma wyjść.
Z oczekiwań to dodatek do "Wiedźmina", który ma załatwić 20 godzin gry. Mało? (teraz, uwaga bo mówię z pamięci, może coś mi się ubździło, proszę na mnie nie najeżdżać) przecież właśnie tyle godzin wystarczy do przejścia Mass Efect. Którego zresztą już można kupić na gram.pl, dwukrotnie taniej wersje na PC niż na konsole...(no i lepszą)
no cóż, za te 130 zł ja kupię M16 do ASG. No może połowę, ale już wiem na co pójdzie ta nagroda, za to że nie mam konsoli.

Wiem, że "Wiedźmin" to mało, ale ja jeszcze go nie przeszedłem trzy razy, a tyle razy zamierzam.
Pozatym wątpie, aby na Xboxa było jakoś dużo gier z rzutem izometrycznym. (tu też strzelam, Pita nie bij. Poprostu wydaje mi się to nie praktyczne z padem)
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
starcu
Majtek
Majtek
Numer GG: 323029

Post autor: starcu »

1. Oczywiście Fable 2 musi się ukazać na PC, a ja wolę żeby ukazało się po wersji konsolowej. Dlaczego? A pamiętacie jak było z Fable? Kilka no może 2-3 godziny więcej gry dostaliśmy po wersji na XBOX, a takiej gry nigdy za wiele.
2. Sorry zapomniałem o świetnym Wiedźminie, którego nie przeszedłem "jeszcze" zamierzam to zrobić w wakacje z braku czasu w tej chwili.
3. Mass Efect? No może RPG, ale takie to jakieś FPS'owe a mi chodzi o RPG'i z mieczami, magią, lochami, smokami i innymi wstrętnymi, odrażającymi stworami, które powyłaziły z chorej wyobraźni ich twórców!
4. No może oprócz Fallouta 3 czekam na jakiś "pewny" dodatek do Wiedźmina a nie to co stworzą zapaleni fani serii.
5. Jeszcze raz sorry, że uwzględniłem Diablo w grach RPG zaspany byłem ;) Lecz nie uważam tego znowu za taki wielki błąd (pamiętamy jak wielu specjalistów kłóciło się czym jest Diablo oprócz oczywiście gry komputerowej :D ).
Hi I'm Starcu, I like you, I like RPG.

Obrazek <--- RPG we wszelakim słowa znaczeniu.
(NIE JESTEM TERRORYSTĄ!!!)
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

4. No może oprócz Fallouta 3 czekam na jakiś "pewny" dodatek do Wiedźmina a nie to co stworzą zapaleni fani serii.
Dodatek do "Wiedźmina" jest 100% pewny! W CDProjekt nawet podali nazwę i częściowo fabułę. (będziemy młodym Geraltem wyruszającym z Kaer Morhen[szkoda, że taka nie była podstawka...:()
3. Mass Efect? No może RPG, ale takie to jakieś FPS'owe a mi chodzi o RPG'i z mieczami, magią, lochami, smokami i innymi wstrętnymi, odrażającymi stworami, które powyłaziły z chorej wyobraźni ich twórców!
No niestety, coraz mniej gier próbujących naśladować BG.(wogule mało takich :P) Ogulnie coraz częściej w RPG więcej zależy od umiejętności gracza, niż od statystyk.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

Po pierwsze:

Azrael mówisz najpierw o grach z rzutem izometrycznym, potem zaczynasz wymieniać Wiedźmina. Za to starcu mówisz o Mass Effect jako o FPPie - ponownie nie potraficie rozróżniać gatunków gier? Obie mają widok TPP.

Po drugie:

Fable 2 NIE musi wyjść na PC. A Fable 1 z dodatkiem WYSZŁO na Xboxa. Zanotuj sobie, była nawet recenzja obu wersji w trpg.

Po trzecie:

MAss Effect na PC oferuje TYLKO wyższą rozdzielczość i inny system sterowania (pod PC), w zamian za brak achievów oraz drgającego pada

Na PC w jego historii wyszło góra 20 wybitnych gier RPG. Na konsole...do dziś nie znam wielu. Czekacie na zapowiedzi gier nz zdechłą platformę? Witchera chcą na konsoli, Gothic też przerzuca się tam.

A pan z gadajaćy o prostocie gier na konsole - żałość, jesteś przykładem człowieka który w d był i g widział a wszystko wie najlepiej. Pograj, poczytaj, pomyśl chłopcze , potem się wypowiadaj

DO Aziego - propo podpisu twojego - podaj czas i miejsce ;)

Gram w Hotel Dusk i Shirena na DSie. Czyli swietna przygodowka i RPG
Har Har Har
Kyou_Kenshi
Pomywacz

Post autor: Kyou_Kenshi »

Pita dobrze mówi :mrgreen: .

Co do tego, że gry na konsole są uproszczone w stosunku do gier na PC - jeśli już tak stwierdzić, to trzeba by znać obydwa rynki BAAAAARDZO dokładnie :P, a i wtedy doszło by się do wniosku, że to zwyczajna bzdura. Jasne, nie ma na konsole żadnych uber-orgazmicznych-finansówek, ale to akurat dobrze :P .

EDIT: zapomniałem zupełnie - w Japonii jednak wyszło sporo konsolowych finansówek, całkiem fajnych zresztą :P .

Ja sobie gram w Persone 3. Heh, gra kolos, żeby wszystkie wątki odkryć to czort wie ile razy trza by tę grę przejść co oczywiście na + . Zdecydowanie wraz z Mass Effect i Witcherem najlepszy RPG ubiegłego roku.
A jak nie gram w Persone, to we wspaniałego Thiefa (głównie fanmisje) :mrgreen: .
Punished is not the man himself, but the evil that resides in him.
ODPOWIEDZ