Przeglądarki internetowe

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ

Która przeglądarka jest najlepsza?

Opera
13
42%
Firefox
15
48%
IE
2
6%
Chrome
1
3%
Safari
0
Brak głosów
inna
0
Brak głosów

Liczba głosów: 31
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Przeglądarki internetowe

Post autor: krucaFuks »

@Oso
Póki co jest niszowy, ponieważ sieć to zasadniczo point-click. I szybko się to nie zmieni. Nie twierdzę, że nikt nie używa gestów - wręcz przeciwnie, mam świadomość, że mają one wielu zagorzałych zwolenników. Ale dostęp z klawiatury jest najszybszy, co zostało wielokrotnie stwierdzone np. przy okazji badań nad intranetami czy aplikacjami, tyle że wymaga pamiętania skrótów. Ale gestów też trzeba się nauczyć...
Co do wyszukiwania bezpośrednio z paska - nie uważam rozwiązania w Operze za dobry pomysł. Wolę pod tym względem np. Flocka, zaręczam ci, że jest to równie szybkie :P
Zresztą w Fx3 pasek adresu ma zupełnie nowe funkcjonalności... które moim zdaniem są dużo bardziej przydatne dla użytkowników.

@Bazyl
Przecież to ty chwaliłeś się, że Opera przechodzi Acid3 i z tego powodu jest najlepszą przeglądarką i w ogóle cycuś! Akurat już jest dokładnie wiadomo jak będzie wyglądał Fx3, więc nie widzę powodu, żebyś miał porównywac starą wersję. Inna sprawa, że nie wiem co miał ten twój screen przedstawiać, kilka ikonek? :D
Interfejs to ciut więcej niż pasek ikon.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

krucaFuks pisze:Interfejs to ciut więcej niż pasek ikon.
A moja wypowiedź na ten temat to ciut więcej niż graficzny załącznik.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
borg
SuperTechTawerniak
SuperTechTawerniak
Numer GG: 115125
Kontakt:

Post autor: borg »

Zainstalowałem sobie ostatni build silnika Opery i działa:
opera.jpg
nawet Tawerne wyświetla:
opera2.jpg
:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BochN
Majtek
Majtek
Numer GG: 12017892

Post autor: BochN »

Zainstalowałem ostatnio Firefoxa 3, ciekawie im wyszedł, ładny interfejs i dobra wydajność, jedno co mi się nie podoba to wyłączenie przeglądarki po wyłączeniu antywirusa, tak samo ściąganie kończy się nagle i boleśnie, ale nie narzekam, to w końcu beta a może i da się to wyłączyć? Muszę poszukać w opcjach.

[Edit]
Ha, teraz mi głupio ale napisałem niezłą bzdurę, beta Firefoxa uruchamia się przy wyłączonym antywirusie, wyłącza się jedynie ściąganie plików jeśli zdeaktywujemy antywira w jego trakcie. Mea culpa, mea maxima culpa, wybaczcie za wprowadzenie w błąd.
Ostatnio zmieniony środa, 2 kwietnia 2008, 18:47 przez BochN, łącznie zmieniany 1 raz.
De gustibus non est disputandum, no nie?
Mr.Ofca
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 8533882

Post autor: Mr.Ofca »

@krucaFuks
Wydaje mi sie ze nie uzywales w_ogóle gestow i dlatego tak mowisz. Zwykle nie wiesz co tracisz póki nie sprobujesz. Dlatego gesty sa niepopularne.

@Odnosnie wypowiedzi Bochna.
Ja nie uzywam żadnego antywirusa. Wiec co? Przegladarka by mi sie nie uruchomila czy co? Antywirus to przereklamowany badziew i nie mam zamiaru go uzywac tylko dla jakiegos FF. Oczywiscie musi byc opcja ktora to wylaczy, ale skoro domyslnie jest wlaczone to juz wcale nie jest takie przyjazne dla uzytkownika.

@Alfa, Beta, Stable
Nie mieszajcie wersji. Jak porownujecie juz opere z ff, to wersje stabilna ze stabilna a unstable z unstable (rodzaj dowolny). krucaFuks porownal opere 9.2 z ff3. No gdybym ja porownal opere 9.5 z jakims liskiem jeszcze z zerem na poczatku wersji to by wypadl niezwykle mizernie.
dópa
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

BAZYL pisze:@WW: Nie wiem na czym polega Twój problem. Sam nigdy się z niczym takim nie spotkałem, za wyjątkiem stron, które automatycznie przekierowują na inny adres - ale to akurat logiczne, ze trzeba cofać historię więcej razy i nie wątpię, że w Firefoxie też tak trzeba robić.
Nie o tym mówiłam... Po prostu ikonka cofania strony w Operze jej nie cofa za pierwszym klikiem. Muszę się nawciskać LPM lub dowolnego ustawionego skrótu klawiszowego żeby cofnęło o jedną stronę. Za to cofa w Firefoxie bez problemu, od razu.
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

O stabilnych/niestabilnych wersjach:

Firefox 3 to obecnie stabilna wersja przeglądarki, z zamrożoną wiekszością rzeczy, nadającą się do używania, po wewnętrznych testach obciążeniowych czy bezpieczeństw. Mniej więcej tak będzie wyglądać Firefox po premierze.

Dla odmiany Opera 9.5 jest jeszcze w powijakach: ostatnią wersją testową przeglądarki, która została upubliczniona jest beta 1 z października ub.r., ale która sprawia problemy. Zresztą różni się od wersji 9.2 kosmetycznie IMO. Dlatego porównuję Fx3 z Operą 9.2x.

Zerknijcie sobie na screeny borga - Opera nie przechodzi acid3. Test przechodzi wewnętrzna wersja silnika (Presto), tzw. WinGogi - które do używania kompletnie się nie nadaje.

Tak więc jeszcze raz powtarzam - póki co żadna stabilna wersja przeglądarki nie przechodzi Acid3.

@ Mr.Ofca
A mnie się wydaje, że nie wiesz o czym mówisz. Używałem gestów przez kilka miesięcy, zarówno w Operze jak i w Firefoksie. Ale dużo szybciej obsługuję przeglądarkę z użyciem myszki i klawiatury, poza tym gesty sprawiają problemy na niektórych stronach ajaxowatych... Po prostu dla mnie gesty są zbyt wolne, serwisy których używam zapewniają mi lepszą wydajność za pomocą np. skrótów klawiszowych.
Obrazek Obrazek
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Nowa Opera Mini

i nowa beta Firefoxa do pobrania tutaj

post pod postem, bo jest to zupełnie odrębna wiadomość...
The Book of Mozilla 11_9.png
Obrazek Obrazek
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Dostępny jest wczesny prototyp nowej mobilnej przeglądarki od Mozilli. Chwilowo nie ma żadnych oficjalnych informacji, ale pierwsze testy wykazują, że jest niemal 6 razy szybsza od poprzedniej wersji (dostepnej m.in. w Nokiach):
mobile firefox.jpg
via ReadWriteWeb
Obrazek Obrazek
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

Dwa newsy, jeden z XiTi Monitor. Według badań francuskiej firmy, Firefox w Polsce ma już 44% popularności. Zawsze mnie zastanawia czemu wyniki XiTi Monitor tak się różnią od Gemiusa. Jakoś nigdy mi się nie chciało tego zbadać. Chyba rzeczywiście część firefoksiarzy blokuje Gemiusa adblockiem (ja na pewno to robię ;)).

No i wyszła nowa beta Opery 9.5. Super stabilnością nie grzeszy, ale ma już kilka dodatkowych bajerów. Przykładowo wzięli przykład z Firefoksa i ulepszyli pole adresowe, jak coś się tam wpisze, to wyszukuje nie tylko po początku linku, ale także po jego nazwie. Co prawda nie może się równać z "almighty" paskiem z fx3, ale dobrze, że obie przeglądarki idą w tę samą stromę. Jest to baaaaardzo przydatna sprawa i w tej chwili nie wyobrażam sobie przeglądania internetu bez niej.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Gdyby przeglądarka była kobietą (via marekopel.wordpress.com)
Obrazek
Obrazek Obrazek
Mr.Ofca
Marynarz
Marynarz

krucaFuks LOL :D.

A z innej beczki ostatnio aktualizowal mi sie automatycznie Flock i wyswietlil mi sie komunikat w stylu "Mozilla jest aktualizowana" czy cos w ten desen ;).
dópa
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Po żmudnych rozmyślaniach i długich badaniach przeszłam na stronę Firefoxa :P

Wszelkie wyjaśnienia dlaczego tak postąpiłam są tutaj: http://winterwolf-wilczywykrot.blogspot ... a-926.html
Obrazek
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Ojciec zaprojektował przeglądarkę dla swojego autystycznego dziecka:
KLIK
czyli jak open source robi różnicę :P
Obrazek Obrazek
Cain
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 3827239
Kontakt:

Post autor: Cain »

Dziadek ;)
Korzystam od kilku dni z wersji beta Firefoxa 3, wcześniej korzystałem z dwójki. Zauważam różnicę w prędkości tylko przy oglądaniu animowanych gifów, ale skoro one wczytują się szybciej (nawet te z zamulonego jj.am) to pewnie cała reszta też działa sprawniej. Obyśmy za kilka lat poszli wszyscy razem na pogrzeb Internet Explorera :)
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Szczerze mówiąc kiepski będzie to dzień, gdy zabraknie IE. Jest on przecież jednym z czynników, które popychają rozwój innych przeglądarek naprzód. Do tego z racji ogromu niezaawansowanych użytkowników komputera, pracujących w systemie Windows jest też jednym z najczęściej, albo nawet najczęściej używaną przeglądarką. Nie życz zguby motorowi postępu, a właśnie na odwrót.

Kolejna rzecz: spróbuj usunąć IE ze swojego systemu (zakładam oczywiście, że jesteś posiadaczem Windowsa). Jeśli Ci się to uda, to cały system się sypnie...
Obrazek
Mr.Ofca
Marynarz
Marynarz

@WinterWolf
Oj co do cofania w operze to sie nie zgodze. Mi wprawdzie wszystko dziala dobrze, co nie oznacza ze Tobie nie moze sie krzaczyc. Ale poza tym w opcji cofnij i dalej opery jest 1 miazdzaca zaleta nad FF. Szczegolnie gdy ma sie w myszy przyciski do szybkiegoo przechodzenia wstecz i naprzod. Otoz gdy klikne wstecz, to w operze strona pojawia sie natychmiast. W FF musze poczekac z sekunde zeby sie wygenerowala na nowo. Wprawdzie dane nie sa pobierane ponownie, ale i tak zawsze to troche wolniej. Ja z przyzwyczajenia chodzac po stronach czesto uzywam tej zalety i w 15 klikniec wracam do strony ktora mnie interesowala. W operze jest o poprostu z 15 sec do przodu.

A co do IE. Gdyby nie bylo tego badziewia, to kazdy sciagal by sobie NORMALANA przegladarke i wszystko by bylo po staremu. A poradnikow jak to zrobic byloby wiecej niz mozna sobie wyobrazic. Natomiast gdyby zabralko staruszka IE, to strony tworzylo by sie szybciej i przyjemniej. Nie trzeba by bylo patrzec na to ze jakis syf sobie z czyms nie radzi. XHTML przyjalby normalna forme, a nie z kompatybilnoscia wstecz, bo syf nie obsluguje standardu sprzed kilku lat.

Z drugiej strony, gdyby IE byl lepszy, to mniej zwolennikow mialyby przeglaradki innych firm. Wtedy moze staloby sie tak jak z java w xp i pozniejszych :D.
Ostatnio zmieniony środa, 4 czerwca 2008, 09:48 przez Mr.Ofca, łącznie zmieniany 2 razy.
dópa
ODPOWIEDZ