Wszechobecna magia to jest właśnie cecha charakterystyczna ED i to ona właśnie wyróżniała ten system spośród innych fantasy - podobnych. Właśnie o to chodzi w Earthdawnie. Swego czasu, kiedy jeszcze grałem, to dla mnie była to jedna z największych nowinek i jednocześnie zalet całego świata ED. A mechanika wcale nie jest taka trudna (ale tylko w oparciu o podstawkę, "Księgę wiedzy" i pewne rozdziały "Księgi wiedzy tajemnej", bo z dalszymi dodatkami to już bywało różnie). Może tkanie wątków i wplatanie ich w prawdziwy wzorzec sprawiało pewne trudności, ale mnie się to znacznie bardziej podobało niż typowe rzucanie czarów.
Stwierdzenie, że wadą ED jest za duża ilość magii to tak jak stwierdzić, że wadą Młotka jest Chaos, albo SW duża ilość kosmicznych ras, albo Neuro duża ilość pustkowi itp.
HAHA!!! Wikopomna chwila, trza ją zapisać na kartach tawerny, wreszcie WFRP prześcignął w głosach D&D... Wreszcie Warhammerowicze zaczęli głosować, a nie, że się wstrzymywali.
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
LOD pisze:HAHA!!! Wikopomna chwila, trza zlapisać na kartach tawerny, wreszcie WFRP prześcignął w głosach D&D... Wreszcie Warhammerowicze zaczęli głosować, a nie, że się wstrzymywali.
Ah te multikonta
A tak serio: W sumie część głosuje na WFRP/DnD bo to podstawowe systemy. Gdyby pytanie brzmiało "systemy które najbardziej lubisz" jestem więcej niz pewny, że rozdział punktowy byłby z lekka inny. Tzn. na przedzie byłyby i tak DeDeki i Młotek - ale za to inne systemy miałby wiecej niż kilkaście głosów.
A przecież to możliwe - forum ma funkcje odawania wielu głosów w jednej ankiecie, dlaczego więc z niej nie skorzystać
Phoven pisze:
A przecież to możliwe - forum ma funkcje odawania wielu głosów w jednej ankiecie, dlaczego więc z niej nie skorzystać
No, to by było lepsze rozwiązanie, bo chcąc nie chcąc muszę głosować na WFRP, bo z nim jestem najbardziej oswojony ;] A jakbym mógł oddać więcej głosów to bym jeszcze zagłosował np. na Neuroshimę, bo przeczytałem podręcznik i podoba mi się klimat. A tak spojrzymy na ankietę i co? Dość popularna Neuroshima ma głosów tyle, co kot napłakał. Ale co by nie mówić - cieszę się, że wreszcie Warhammer na czele, choćby tylko przez chwilę
Tak naprawdę to w ankiecie powinni brać udział tylko Ci co grali w minimum 5 różnych systemów W tej chwili pokazuje po prostu, które systemy są najpopularniejsze w Polsce i już
Heh... Tez to zauwazylem... Ale np. jedne systemy maja taki klimat a nie inny, i ten moze graczowi nie pasowac.. Np. DnD vs Neuroshima.. A wiec wybieranie RPG wszechczasow bedzie wyborem najpopularniejszego systemu a wynik bedzie zalezal od liczby uzytkownikow forum
fds pisze:Tak naprawdę to w ankiecie powinni brać udział tylko Ci co grali w minimum 5 różnych systemów
Tylko że wtedy w ankiecie oddano by kilka (-naście?) głosów Bo jednak większość osób w tyle nie grała, orientuje się co najwyżej pobieżnie. Sam miałem kontakt z trzema systemami (WFRP, NS i DnD), a grałem (na żywo) w jeden (WFRP). Dlatego ta ankieta nigdy nie będzie obiektywna, czego zresztą się chyba nikt nie spodziewał
To fakt, chyba nikt nie uważa, że ankieta obiektywnie pokaże który system jest najlepszy Właściwie pokazuje tylko które są popularne w PL. "Ja grałem tylko w młotka i głosuję na ten system, młotek rox!!" -_-
W sumie to było wiadomo od dawna, że DnD i WH są najpopularniejszymi więc jeśli z tej strony patrzymy na ankietę też jest ona bez sensu. Na ale zawsze fajnie jest mieć temat, w którym można sie wypowiedzieć, który z systemów, w które graliśmy jest najfajniejszy.
fds pisze:Właściwie pokazuje tylko które są popularne w PL. "Ja grałem tylko w młotka i głosuję na ten system, młotek rox!!" -_-
Najgorsze jest to, że faktycznie takie posty w tym temacie się pojawiały...
Deep pisze:W sumie to było wiadomo od dawna, że DnD i WH są najpopularniejszymi więc jeśli z tej strony patrzymy na ankietę też jest ona bez sensu. Na ale zawsze fajnie jest mieć temat, w którym można sie wypowiedzieć, który z systemów, w które graliśmy jest najfajniejszy.
Ankieta faktycznie nie ma wielkiego znaczenia, ale przecież stanowi tylko dodatek do tematu. Jak ktoś się zaprze i poczyta sobie wszystko, to będzie wiedział, kto jakie systemy lubi i za co. Np. że fds lubi spamować o wyższości Wilkołaka nad innymi systemami