Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Plomiennoluski
Mat
Mat

Post autor: Plomiennoluski »

Kłóćcie się dalej o młotka i D&D jeśli chcecie, jakkolwiek ja musiałem zagłosowac zgodnie ze swoim sumieniem.
"The Wheel of Time" - to jest własnie mój typ, niestety wydrukowany został tylko jeden nakład tego pdoręcznika, z angielskiego nie został przetłumaczony na żaden inny język ale da się go dostać (wiem bo mam). Generalnie było tylko jedno wydanie z jednego tylko powodu :twisted: podręcznik jest za dobry i Wizards of the Coast (tak to właśnie Ci komercjaliści wydali ten system ale nie wiedzieli w co sie pakują ) nie dało rady go zepsuć, twórca świata w którym wszystko sie dzieje nie dał za bardzo namieszać przy podręczniku i tyle. Dodatkowo jest cała seria książek rozgrywających się w świecie Koła Czasu, właśnie na sukcesie całego cyklu wydawcy chcieli oprzeć swój sukces pieniężny. Dziękujmy bogom że autor cyklu również był zapalonym mistrzem gry i nie dał sprawy okpić.

System nie jest cukierkowy, mimo że d20 to naprawdę niewielką wage przywiązuje do walki. Magia świetnie sie wkomponowuje w realia świata a magiczne przedmioty? No owszem istnieje kilka na całym świecie, jedyny problem jest taki że pochodzą sprzed tysiaca jeśli nie wiecej lat i nie do końca wiadomo jak ich używać. :twisted:
K.M.N.

Don't make me dance on your grave...
makk
Tawerniany Zabójca Trolli
Tawerniany Zabójca Trolli
Numer GG: 6386578
Kontakt:

Post autor: makk »

Co prawda, to prawda. D&D to cukiereczek RPG-ów. Ja jednak gram właśnie w ten system. Jest dla mnie i moich graczy prosty, zrozumiały, z wieloma możliwościami i daleko sięgającymi horyzontami.
Jeśli chodzi o "wypadanie przedmiotów" to zależy to jedynie od Mistrza Gry. Szanujący siebie MG na pewno nie powie: "Przy Krakenie znajdujecie 30 sztuk złota i jakiś nieznany wam długi miecz". Przecież to bez sensu.
Oki. Ja odnoszę swoja wypowiedz również do podręczników. Jako zapalony RPG mam ich wiele i D&D również, choć już nie grywam. Patrząć na zasady i ogólnie "tabelkę wypadania skarbów", drużyna awansująca na kolejne levele znajduje (może wypadanie źle powiedziałem ale odnajduje skarby stworków, przeciwników) bo bez magicznych zabawek które niestety ze wzrostem poziomów robi się coraz więcej i więcej na karcie, nie pokonali by potężniejszych wrogów. Do tego uderzam z cukiereczkiem, że zwoje, eliksiry, miecze +2000 itd. są w D&D na porządku dziennym i można je zakupić w sklepach. :lol:

Jeżeli ktos to lubi, proszę bardzo mnie nie przeszkadza tłumaczę tylko na czym polega me odniesienie do cukiereczków. Jedni lubią młotka inni D&D'ka a jeszcze inni jak Płomiennołuski "The Wheel of Time" - choć jak na razie raz nam sesję poprowadził i sie nie kwapi do następnej :twisted:
Obrazek Obrazek
Hope is the first step on the road to disappointment.
Bogus
Pomywacz
Numer GG: 0

Post autor: Bogus »

Ja zagłosowałem zdecydowanie na D&D może dlatego że w innych systemach nie zasmakowałem. Uważam również że gusta są różne i kłótnie do niczego nie doprowadzą. Ale jeśli chcecie to róbcie to dalej. Według tabelki z głosami na_razie wygrywa D&D i ciekawe co to zmieni.
Septimus Helmheid
Majtek
Majtek

Post autor: Septimus Helmheid »

Mimo wielu bledow i malo poprawnego stylistycznie poradnika, Krysztaly Czasu rzadza! Przyjrzalem sie kilku innym sustemom (aczkolwiek w nie nie gralem) ale KC wydaje mi sie z nich najciekawsze. I zostalo przynajmniej stworzone przez rodaków...
Septimus Helmheid
Arcymag z Blackhill
Strateks
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Strateks »

Ja w swoim pierwszym (!) poście od razu popieram jedyne, co słuszne, dobre i na zagranicznej licencji.
D&D, bo to system, w który grałem najdłużej - i przynajmniej miałem z kim grać. Ma mnóstwo niedorzeczności, błędów i niedoróbek. Charakter gry, który przeciwnicy uznają za argument przeciw dedekom. Małe możliwości rozwoju. Złożoną mechanikę odpowiednią do hack'n'slasha, nakłaniającą do powergamingu.
Pytanie tylko - co z tego, skoro tak wielu ludziom to się podoba. A możliwości nie są małe, mechanika jak najbardziej odpowiada, światy (FR, Greyhawk czy Ravenloft) rozbudowane.
Warhammer na pewno też jest dobry, o ile nie lepszy. Ale statystyka mówi sama za siebie :D .
Kal_Torak
Pomywacz

Post autor: Kal_Torak »

Trudny wybór, bo w większość z wymienionych systemów w ankiecie grałem (najdłużej w Warhammera bo z góra 12 lat). Niby byłoby prościej z wyborem gdybym grał tylko w jeden albo kilka z nich, no ale wtedy bym się nie wypowiadał (nie ma to jak bycie ignorantem ;) ).

Na pierwszych miejscach bym chyba postawił Maga Wstąpienie (razem z Ars Magicą) za innowacyjny i dotąd najdoskonalszy system magii. Ex equo poszedłby Monastyr za najlepszą dotychczas napisaną historię świata i niezwykle barwny proces tworzenia postaci.

Ponieważ łatwiej mi grać w Monastyra niż w czystego Maga to stawiam na Monastyra (maga zwykle traktuję jako dodatek do światów fantasy, [jak zresztą cały WoD] znaczy wywalam np. warhammerową/dedekową itp. magię, a zastępuje je system magii z maga/ars magici - gra się wtedy znacznie ciekawiej w te systemy :) ).

A i widzę że odżyła stara-dobra dyskusja na tema warhammer vs D&D. Cóż nowa edycja warhammera patrzac na styl pisania podrecznikow raczej stara sie nasladowac Dedeki. Natomiast Dedeki (ostatnio prowadze znany i ograny w Polsce Forgot) to po dokladnym przeczytaniu historii swiata (i dodatku Panteon bostw) to rzeczywiscie swiat ultra-high-fantasy przez niektorych zwany cukierkowym czy tez lukrowym. Ja tam znalazlem chyba w koncu zloty srodek dla tego systemu i staram sie prowadzic wedlug tego niepowtarzalnego (cukierkowatego?) klimatu zawartego w podreczniku "krain", ale mocno wpasowanym w tlo swiata, czyli uwiarygodnieniem czy tez wkomponowania tej magicznosci w charakter swiata (tak zeby to nie wygladalo jak zalosna bajeczka dla 5-latkow).
Shadow12
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Shadow12 »

Niech żyje WFRP :D
Obrazek
"Dlaczego świat jest nudny, bo ludzie są nudni dlaczego ludzie są nudni, bo świat jest nudny"
Ivellios
Szczur Lądowy

Post autor: Ivellios »

No oczywiście DnD
Visius
Majtek
Majtek
Numer GG: 3705860
Kontakt:

Post autor: Visius »

Ivellios pisze:No oczywiście DnD
To wcale nie jest takie oczywiste. Podaj swoje agrumenty "za" skoro twierdzisz, że wszystko jest takie oczywiste. Może tak jak ja znasz tylok ten jeden system? Tak, ja się do tego przyznaję (wyjmując Wiedźmina), ale nie mogę napisać 'oczywiście'.

Zastanów się przed każdym swoim postem, bo takie wielkie i szanujące się forum jak to nie potrzebuje użytkownika, który jest tylko nabijającym trollem posty.
Obrazek
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

Walnę prosto z mostu: grałem tylko w dwa z tych systemów: D&D i Neuroshimę, ale myślę, że po dogłębnej lekturze kącików poświęconych innym systemom, mogę do nich przyrównać te dwa. I mój wybór pada na D&D. Dlaczego? Prosta sprawa - jest on dla mnie jako MP najatrakcyjniejszy. Pozwala poprowadzić właściwie wszystko, ma dokładną, logiczną mechanikę i od groma wszystkiego: czarów, magicznych przedmiotów, potworów, umiejętności, statystyk, zwykłego ekwipunku... No i koronny argument: to właśnie do D&D powstał najbardziej znany, najdoskonalszy, najbardziej zróżnicowany świat RPG, któremu wszelkie Stare Światy, Wiedźminlandy, postapokaliptyki itp. mogą podeszwy lizać : Zapomniane Krainy.
No i tylko tu są statystyki wszystkiego, dzięki czemu mogę BG wrzucić w jakąś czasową dziurę i napuścić na nich brygadę SWAT :D .
Visius
Majtek
Majtek
Kontakt:

Tevery Best pisze:(...) - jest on dla mnie jako MP najatrakcyjniejszy. Pozwala poprowadzić właściwie wszystko, ma dokładną, logiczną mechanikę i od groma wszystkiego: czarów, magicznych przedmiotów, potworów, umiejętności, statystyk, zwykłego ekwipunku...
Właśnie. Też podoba mi się opisowe bogactwo tego systemu. Wiadomo, podręczniki kosztują masę pieniędzy (a jest ich od groma i jeszcze trochę) ale wszystkie zawarte w nich informacje są naprawdę ciekawe i przydatne. Oczywiście, system jest komenrcyjni i nastawiony na jak nawiększe zyski, ale mi osobiście podobają się projekty choćby prestiżówek w "Księdze i Krwi" czy "Mieczu i Pięści".

Do tego elastyczność systemu. Jako, że nie znam innych, wraz z kolegami przerobiłem D&D i wpasowałem do XXI wieku. Zabawę mamy przednią. W prawdzie pominęliśmy my coś takiego jak klasy (każdy dobiera umiejętności i atuty według własnych upodobań i chęci do stania się "kimś"), natomiast same atuty zostały zmodyfikowane tak, by pasowały do teraźniejszego świata.
Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

No i koronny argument: to właśnie do D&D powstał najbardziej znany, najdoskonalszy, najbardziej zróżnicowany świat RPG, któremu wszelkie Stare Światy, Wiedźminlandy, postapokaliptyki itp. mogą podeszwy lizać : Zapomniane Krainy.
Koronny argument dla Ciebie i Twojej drużyny, nie dla mnie. Spróbuj przekonać nas jeszcze raz :>.
Kal_Torak
Pomywacz

Post autor: Kal_Torak »

Oj Panowie... :D.

Powiem krótko.

Ciężko wybierać grę wszechczasów znając tylko jeden czy dwa systemy.

To tak jak wybierać najsmaczniejszą potrawę wszechczasów.
- Jaką jest pana zdaniem najsmaczniejsza potrawa na świecie?
- Kartfofle.
- A dlaczego?
- Bo tylko Kartofle jadłem.

:D
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Kal_Torak pisze: Ciężko wybierać grę wszechczasów znając tylko jeden czy dwa systemy.
Aż chciałoby się "Rejs" zacytować, niektórzy lubią tylko te piosenki, które już znają. Ja też z doświadczenia znam tylko Warhammera i przez to mam do niego ciepłe uczucia (i na niego głosowałem), ale nie uznaję jego wyższości za oczywistą. W pozostałe systemy nie mam możliwości grać, ale np w mechanice D&D jakoś się orientuję, chociażby z BG2 :P Nie wykluczam, że wciągnęłyby mnie, jeśli bym zagrał. Dlatego uważam, że agresywne próby przekonywania kogoś do swoich racji mijają się z celem, bo nie ma względów "oczywistych", każdy lubi co innego i w co ma okazję grać. Tyle :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Aż chciałoby się "Rejs" zacytować, niektórzy lubią tylko te piosenki, które już znają.
Ciężko wybierać grę wszechczasów znając tylko jeden czy dwa systemy.
Co prawda nie spotkałem osoby, która znałaby i grała we wszystkie dostępne na rynku systemy - chyba tylko taka mogłaby wybrać najlepszy, oczywiście według jego opinii. Dla mnie Warhammer jest najlepszy dlatego, że w niego najdłużej grałem i najswobodniej się w nim czuję (a to że klimat mi pasuje to już inna bajka), dlatego nie głoszę nieprawdziwych haseł typu: "masa potworów, najbardziej zróżnicowany świat, total mięcho, musisz to mieć już dziś! Inaczej się nie liczysz! Wsadź sobie swój Wiedźminland gdzieś!" Żenada :D.
Do tego elastyczność systemu. Jako, że nie znam innych, wraz z kolegami przerobiłem D&D i wpasowałem do XXI wieku. Zabawę mamy przednią. W prawdzie pominęliśmy my coś takiego jak klasy (każdy dobiera umiejętności i atuty według własnych upodobań i chęci do stania się "kimś"), natomiast same atuty zostały zmodyfikowane tak, by pasowały do teraźniejszego świat
Nie wpasowałeś DnD, tylko mechanikę d20 :).
Visius
Majtek
Majtek
Kontakt:

BLACKs pisze:Nie wpasowałeś DnD, tylko mechanikę d20
Zastanawiałem się właśnie, czy nie napisać "mechanika d20". W takim razie jak rozumieć ogólnie DnD? Przecież to nie tylko Forgotten Realms, ale cały zbiór umiejętności, atutów itp., opisanych w dodatkowych podręcznikach. To właśnie informacje w nich zawarte zostały zmodyfikowane i przeniesione do naszej zabawy. :wink:
Obrazek
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

BLACKs pisze:Dla mnie Warhammer jest najlepszy dlatego, że w niego najdłużej grałem i najswobodniej się w nim czuję (a to że klimat mi pasuje to już inna bajka)
Mnie się podoba klimat Warhammera, a moja sympatia do niego bierze się też z tego, że można do niego wejść z marszu, z całej drużyny tylko 2 osoby grały w RPG przed liceum. Wczuliśmy się jakoś, nawet bez lektury podręcznika i dość swobodnie sobie radzimy. Za przyjazność dla gracza plus (oczywiście wg mnie). I fakt - znaleźć kogoś, kto by grał we wszystko, graniczy z cudem, bo musiałby być fanatykiem skupującym do wszystkiego podręczniki, albo mieć duuuuużo kumpli :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
ODPOWIEDZ