Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Bo co tu kryć - KCty nie są dla zwyklych śmiertelników, którzy nie radzą sobie z liczeniem... Rolemaster faktycznie - przeraza nawet mnie, ale z tą długością walki to chyba trochę przesada. Niejednokrotnie walczyliśmy ekipą po 5 graczy z całymi tabunami równorzdnych i lepszych przeciwników i wcale nie trwało to tak długo.

Choć z drugiej strony - była raz walka, którą prowadziłem - kapłan z pałą po "zejściu do" - walka trwała chyba z godzinę, bo sie chłopaki nie mogli trafić :D
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

Co do liczenia, fakt mam tylko opanowane do jakiegoś 1000 we czterech podstawowych, matematycznych działaniach, co jak na KC wydaje sie dość mało. Natomiast ilość tabelek dotyczących, chyba tzw "wyparowań" broni,( o ile dobrze pamiętam), bo lat to było no... kilka powiedzmy, szczerze mnie przerażała. Każdy lubi to co lubi, i na szczęście dla nas wszystkich.
Bazyl KC, ja wolę WFRP i na szczęscie każdy z nas może upierać się przy swoim zdaniu.
Czasy jedynie słusznego systemu :wink: się skończyły.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

BAZ kiedys podrzucil mi strone z KC, jak zobaczylem ilosc tabelek, to rzucilem ledwie na wzrost i cos jeszcze i juz mi sie odechcialo grac :). Wole dalej WFRP, choc nie jest to najlepszy system pod wzgledem mechaniki :D.
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

BAZYL pisze:Rolemaster faktycznie - przeraza nawet mnie, ale z tą długością walki to chyba trochę przesada. Niejednokrotnie walczyliśmy ekipą po 5 graczy z całymi tabunami równorzdnych i lepszych przeciwników i wcale nie trwało to tak długo.
Kiedys dawno temu urzadzilismy z kumplem bitwe: 12 postaci do MERP-a kontra 12 orkow. Bitwa trwala 13 godzin bez przerwy... :)
O ile pamietam, byly to zasady Rolemastera (Roll-mastera?), ale glowy nie dam.
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

No to w MERPa, czy Rolemastera w końcu? zawsze można przejść na LotR i wtedy już szybciutko się walkę prowadzi ;-)
Swoją drogą, system walki z Rolemastera uważam za piekielnie realny. Nie chodzi mi o same tabelki, ale o to, że bardzo rzadko ginie się od pojedynczego ciosu - zwykle umiera się z powodu obrażeń wewnętrznych, wykrwawienia się etc, ale czasem dopiero godziny po walce...

Tak gwoli wyjaśnienia, bo to chyba mało znane systemy w Polsce:
istniały kiedyś trzy oficjalne systemy rpg w świecie Władcy Pierścieni. Lord of the Rings (stary, nie ten sprzed paru lat), Middle-Earth Role Playing oraz Rolemaster. Systemy te są wzajemnie kompatybilne i różnią się stopniem skomplikowania mechaniki, dodatki i przygody często zawierały statystyki do wszystkich trzech systemów. Lord of the Rings był zresztą pierwszym systemem, w jaki grałem (dobrze ponad dekadę temu) i po latach doceniłem jego prostotę i plastyczność...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

To ja przetłumacze ten - prawidłowy, a jakże - komentarz z ludzkiego na nasze, takie uplastycznienie, aby każdy wiedział o co chodzi:

LotR = okrojony MERP
MERP = okrojony Rolemaster

Dodam jeszcze, ze w MERP gdy zrobi sie bardzo dopakowana postać, i dobrze porozwijaną i wystawi naprzeciw niej dwie dowolnie słabe postaci, to w walce samotnik nie ma dużych szans. Bardzo rzadko (prawie nigdy) zdarzało się, że Aragorn (wg podręcznika) wygrywał z 2 hobbitami zaraz po stworzeniu.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Maldaen
Pomywacz

Post autor: Maldaen »

Cóż, jako iż jestem MG to kryształy czasu wchodzą mi z trudem więc zagłosowałem na D&D, bo jest też fajne...chociaż właściwie to gram z moimi znajomymi we własnym systemie...
Walcze, póki nie padnę...
http://s12.bitefight.pl/c.php?uid=36271- ...witaj bracie/siostro...
Archon0
Szczur Lądowy

Post autor: Archon0 »

D&D jest dobre ale dzikie pola lepsze i warhammer tez jest spox!
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

No cóż, ja zazaczyłem młotka choć zastanawiełem się czy nie wybrać V:tM.

PS. Interesują mnie te "Dzikie Pola". Nie miałby ktoś ochoty zrobić sesji PBF, przez GM2 albo (jesli z Gdansk, Trójmiasta) na zywo? :)
Phoven
Bosman
Bosman

Czy mi się nie wydaje że Call of Cthulhu jest grą polegającą głównie na mysleniu (przynajmniej na sesjach w które grałem :))? A granie orkiem-mordoklepką to... profanacja*?^_-

*Cisną mi się znacznie inne słowa na jezyk lecz zbanowany za wulgaryzmy nie zamierzam być ;)
ugurth
Majtek
Majtek

Post autor: ugurth »

Tam grałem akurat medykiem bo jedyny znał łacinę dlatego mi sie nie podobało. :)
odtralanie zakończone 100% półorka:)

http://www.mythai.info/ naprawdę bardzo fajne forum
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Server Revres pisze:Czy mi się nie wydaje że Call of Cthulhu jest grą polegającą głównie na mysleniu (przynajmniej na sesjach w które grałem :))? A granie orkiem-mordoklepką to... profanacja*?^_-

*Cisną mi się znacznie inne słowa na jezyk lecz zbanowany za wulgaryzmy nie zamierzam być ;)
Moi gracze by nie wytrzymali ZC bez walki, by sie poplakali albo mnie pobili :D. To jest glownie na mysleniu, chociaz jak chcesz to walke dasz. Ork Mordoklepa to nie "profanacja", tylko nowe podejscie do tej rasy :D.

I tak V:tM rzadzi. Musimy kiedys kolejna sage zrobic ;).
ugurth
Majtek
Majtek

Post autor: ugurth »

Dzięki za zrozumienie :D
odtralanie zakończone 100% półorka:)

http://www.mythai.info/ naprawdę bardzo fajne forum
Phoven
Bosman
Bosman

BLACKSouL pisze: I tak V:tM rzadzi. Musimy kiedys kolejna sage zrobic ;).
Cały świat wypełniony Malkavami, zgadzasz się? ;) W końcu na prologu ci się podobali "myslący inaczej" przyjaciele :D ;)
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Server Revres pisze:
BLACKSouL pisze: I tak V:tM rzadzi. Musimy kiedys kolejna sage zrobic ;).
Cały świat wypełniony Malkavami, zgadzasz się? ;) W końcu na prologu ci się podobali "myslący inaczej" przyjaciele :D ;)
Dobra, zgadzam sie, ale nie wiem jak reszta druzyny :P.
Phoven
Bosman
Bosman

BLACKSouL, to był ironia :P Całej hordy Malkavów nawet ja nie przeżyje ;)
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Server Revres pisze:BLACKSouL, to był ironia :P Całej hordy Malkavów nawet ja nie przeżyje ;)
Gralem w wfrp jednym czlowiekiem posrod klanu orkow, to granie jednym Toreadorem pomiedzy Malkavami nie bedzie sie znacznie roznilo :).

[Moze uda mi sie poprowadzic Dzikie Pola, namierzylem podrecznik :)]

A zeby nie bylo offtopu:

Gdybym mogl teraz wybierac, chyba nie zaglosowalbym na wfrp :). Wszystkie rzeczy przemijaja, ostatnio znalazlem kilka systemow, w ktore sie fajniej gra, np. NS w kolorze Stali, V:tM (w kolorze Malkavianskim) i Cyberpunk 2020, ktory nabral nowego wymiaru przez setting Czwartej Wojny Korporacyjnej :D (sesje w nim rozgrywam na forum).
ODPOWIEDZ