Gracze poszukiwani!

To miejsce gdzie będzie następowała rekrutacja do gry RPG na forum Tawerny RPG.
ODPOWIEDZ
Darlar
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 8299547

Re: Gracze poszukiwani!

Post autor: Darlar »

W przypadku imperium jeśli tylko odstajesz od ich standardów to prawdopodobnie umrzesz w imię Wiecznego Boga-Imperatora
Weź pod uwagę, że Tau to młoda rasa, która dopiero się rozwija. I, że ekspansja Tau jest dla Imperium marginalnym problemem, bo imperium swoją powierzchnią zajmuje całą drogę mleczną. Strata kilkunastu nawet planet jest dla tak wielkiego państwa nieodczówalna. Ale trzeba jakoś trzymać kraj w całości. Zanim nastąpiły rządy twardej ręki było jeszcze gorzej, Imperator doszedł do słusznego wniosku, że demokracja, różne religie i narodowości są złe i prowadzą do wojen. Tak samo jak rządza zbyt dużej wiedzy, dlatego też zakazano pod groźbą śmierci praktykowania magii i badania niektórych, starożytnych technologii (broń jądrowa, biologiczna itd). O technologii obcych już nie wspominam :P Co prawda badania prowadzone są przez Zakony Marines czy kapłanów maszyny, ale przyczepia się o to do nich inkwizycja (która sama też to bada). W każdym z tych wypadków są to jednak badania na użytek "rządowy", są ściśle tajne i szary obywatel nie ma o czymś takim pojęcia. Jakby nie patrzeć Imperium, w ostateczności jest w stanie jedną salwą ze statku zniszczyć całą planetę, ale teoretycznie nie można używać takiej technologii. Polecenie czegoś takiego może bodajrze wydać jedynie Inkwizytor. Wojska, które mają taką broń nie mogą jej używać wedle własnego uznania. Niszczenie wszystkiego co trochę odstaje to metody zapobiegawcze, priorytetem jest przetrwanie ludzkiej rasy a nie miłość i równouprawnienie. Imperium musi być twarde, inaczej by upadło, a ludzie znowu zaczęliby walczyć pomiędzy sobą. Osobiście jednak przypuszczam, że gdyby Imperator nie był w śpiączce to sytuacja wyglądałaby inaczej i zapewne ludzkość zawarłaby długowieczne pakty o nieagresji z Eldarami ze statkoświatów. Z Tau zapewne by się nie dogadali, Tau również uważają, że albo jesteś z nami, albo przeciwko nam. Nie są tak mądrzy jak Eldarzy, którzy od dawna nie przykładają wagi do posiadania czegoś takiego jak planeta. Są chciwi i zrobią wszystko by wydrzeć ludzkości jak najwięcej planet, ten ich cały wyższy cel do hipokryzja, nie można szerzyć miłości karabinami. <Myśli>
O o
/¯_____________________________________
| IMMA FIRIN' MAH LAZOR!!! BLAAAAAAAH!!!
\_¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Sciass
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 7066798

Post autor: Sciass »

Zgodze się. Częściowo. Ironicznie przez zakaz praktykowania magii ostrzeżenie jednego z Patriarchów zostało zignorowane (wypadło mi którego, Magnusa?). Gdyby przyjęto do świadomości ostrzeżenie imperator mógłby nadal życ i prowadzić imperium. A tak jest flakiem w złotej zbroii. To mi trochę wygląda tak Tau - Komunizm, Imperium - Stalinizm.

A tu coś co kiedyś znalazłem.... http://wrath85.deviantart.com/art/tau-s ... n-31540598

BTW, sorry że lekki offtop się zrobił.
Obrazek
Darlar
Marynarz
Marynarz

Tau to bardziej współczesne społeczeństwo. Ameryka, NATO i Unia działają tak jak oni. A Imperium to bardziej średniowieczne Cesartwo Rzymskie Narodu Niemieckiego i tyle.

Faktycznie trochę zbaczamy z tematu.
O o
\_¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

fds, ja się jak najbardziej piszę na sesję w Wilka XD Postać znasz już, chyba że Ci do klimatu nie pasuje to można to jeszcze obgadać i uzgodnić :D
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
Darlar
Marynarz
Marynarz

No właśnie, co z tym wilkiem?
O o
\_¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Isengrim Faoiltiarna
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 2832544

Post autor: Isengrim Faoiltiarna »

Sesja w WH 40K cały czas aktualna? Ostatnio się wciągnąłem w klimaty (co prawda tylko na kompie, bo na figurki brak funduszy), więc z chęcią bym zagrał :)
"Beg for mercy! Not that it will help you..."
Hoist the banner high!! For Commoragh!
Darlar
Marynarz
Marynarz

Ta, tylko muszę jakąś fabułę na przygodę wymyślić bo bez tego sesji nie będzie xP Kim byście chcieli grać? Pewnie poza tymi przykładami, które podałem coś by jeszcze się znalazło w sumie. Chociaż jeśli ktoś chciałby grać np medykiem to wydaje mi się, że do inkwizycji wcielonoby raczej doświadczonego sanitariusza wojskowego, a nie doktor Basię ze szpitala pod Warszawą. Ewentualnie medyk mógłby podchodzić też pod adepta (jakiś megawybitny profesor od transplantacji xP) itp. Ciężko tu w sumie wcisnąć cywilów.

Jak ktoś się uprze to mógłby jeszcze grać Servitora, z tym, że to cyborgi po lobotomii mózgu i taki Servitor skupia się na jednej pracy :D Niektórzy siedzą przy komputerach, innym daje się zamiast rąk jakieś działka i mają robić za obstawę. Postać równie grywalna i uczuciowa co przy odgrywaniu ślimaka ;P Ale różne są gusta.
O o
\_¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Nekonushi
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10332376
Kontakt:

Post autor: Nekonushi »

OK fds, masz moją klawiaturę :) Wprawdzie jeszcze nie grałem, więc jeśli liczysz na weteranów to idę się schować, ale tak to chętnie popróbuję nowych światów - bo De-en-Dekiem już rzygam.
Obrazek
Obrazek
Czerwona Orientalna Prawica
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

@Nekonushi i inni: jeśli fds zrealizuje sesję i będziesz chciał spróbować swoich sił w rekrutacji to radzę poczytać o Wilkołaku. Tu na forum jest troszkę, znajdziesz też porozrzucane w różnych miejscach na sieci. Jeśli dobrze znasz angielski polecam http://wta-core.hit.bg/index.html (to link do pełnego podręcznika do wersji Revised po angielsku)

PS. Proszę zakończyć dyskusję nie na temat. Każdy kolejny post nie na temat będzie kasowany.
Obrazek
Darlar
Marynarz
Marynarz

Ja bym radził raczej kupić (pewnie i tak se ściągniesz) podręcznik podstawowy, po polsku czy angielsku i cały przeczytać. To takie minimum, bo to bardzo rozbudowany świat i same stronki z opisami mechaniki itd mogą nie wystarczyć aby się wczuć.

Może grałeś w Wampira Maskaradę, to dużo prostszy system i dlatego jest bardziej popularny, zwłaszcza wśród dzieci i emo ;) Tak czy siak, to ten sam świat, więc może kojarzysz. Jeśli się zainteresujesz to poczytaj też o innych settingach. Poza Wampirem i Wilkołakiem jest jeszcze: Mag, Changeling, Wraith, Hunter, Demon, Mumia. A trzeba zauważyć, że każdy z settingów opisuje od kilku do kilkudziesięciu gatunków nadnaturali. No może poza magiem i łowcą bo to ludzie (chociaż ich też są rozmaite podrodzaje, frakcje itd), nie wspominając już o dziesiątkach organizacji itd. Świat jest przekozacko rozbudowany.

Do gry wystarcza niemniej wiedza o jednym settingu. Takie wilkołaki i tak nie wiedzą zbyt wiele o innych stworach.

Wejdź sobie na http://whitewolf.wikia.com

Podręcznik podstawowy jest prawie całkowicie niedostępny. Czasem trafia się na Allegro, w stanie intensywnego przeżucia. Koniec OT - dop. WW

Prawda, dlatego niestety wydawcy zmuszają potencjalnych klientów do ściągania zeskanowanych ;P
O o
\_¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Bortasz
Majtek
Majtek
Numer GG: 8153680

Post autor: Bortasz »

fds pisze:Cześć ludziska,

Dawno nie zaglądałem, ale teraz mam pytanko. Da radę zebrać drużynę do małej (prawdopodobnie, bynajmniej nie na pewno) przygody w W:tA? Odpisywanie raz na tydzień, posty średniej długości - nie mam ochoty czytać esejów, ponieważ potem odczuwam potrzebę odpisania czymś o zbliżonej objętości, a to nie służy mojej chęci do nieprzemęczania się.
Wilkołak Apokalipsa
Mag Wstąpienie
Warhammer 40 000

NA takie sesyjki bym sie chętnie pisał.
Darlar
Marynarz
Marynarz

To trzech potencjalnych graczy, wezme się na dniach za napisanie rekrutacji.
O o
\_¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Beodren
Szczur Lądowy
Numer GG: 1787543

Post autor: Beodren »

Bardzo chętnie bym się dołączył do sesji 40k, uniwersum znam dobrze, więc nie ma co się martwić ^^.
A uczniowie Inkwizytora są dozwoleni, czy tylko członkowie obstawy osobistej?
Sciass
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 7066798

Post autor: Sciass »

Ja się w miarę orientuje w świecie Warhammera 40k ale nie na tyle aby znać dokładną strukture Imperium. Wiem że osobnymi stronami są Siostry Bitwy, Kosmiczni Marines, Gwardia Imperialna i Inkwizycja i chyba tyle z czego Inkwizycja ma zwierzchnicto nad resztą. Budowy i zwyczajów Gwardii i Inkwizycjii raczej nie kojarze. O siostrach i marinesach coś tam wiem. Sporo czytałem o poszczególnych zakonach.

W skrócie. Wymagam dokształcenia.

Źle się wyraziłem. Nie są oddzielnymi stronami... ale np zakony Marines wykazują się daleko idącą samodzielnością w kwestiach podejmowania decyzji. O to mi chodziło.
Ostatnio zmieniony piątek, 10 kwietnia 2009, 16:49 przez Sciass, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Mekow
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Mekow »

Szukam chętnych do gry opartej o planszówkę wszechczasów "Magia i Miecz".
Plomiennoluski pisze:Ja sie pisze na sesje w Magii i Mieczu mam do tego dranstwa sentyment. Jesli jeszcze aktualne oczywiscie.
Nadir pisze:Magia i Miecz? W sensie tej planszówki? Bo jak tak, to ja bardzo chętnie :P
Ktoś jeszcze jest chętny?
Rekrutacja może rozpocząć się lada dzień (pragnę zrobić rozeznanie). Ale grę widzę tak, że poszukiwacze stanowiliby drużynę, a nie rywalizowali ze sobą. I byłaby to sesja nieco bardziej storytelingowa niż w przypadku czystego odgrywania planszówki (aby uniknąć np. "wyrzuciłeś 4. Idziesz na pola koło miasta, czy kierujesz się do puszczy graniczącej z cmentarzem? ").
Co wy na to ? Są chętni ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 kwietnia 2009, 20:51 przez Mekow, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio bardzo mało sesji się tu gra... ciekawe dlaczego?
Odnosi się wrażenie, że to forum wymiera :?

Ostatnio edytowano piątek, 30 luty 2012, 14:76 przez Mekow, łącznie edytowano 28 razy
Ant
Kok
Kok
Numer GG: 8228852

Post autor: Ant »

Ja bardzo chętnie
Obrazek
Fioletowy Front Wyzwolenia Mrówek
Klub Przyjaciół Kawy
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Nie gadaj tylko temat zakładaj :D Jestem chętna spróbować zagrać w Twoją sesję, Mekow.
Obrazek
ODPOWIEDZ