Która rasa jest najstarsza?

Zablokowany

Jaka rasa była pierwsza?

Krasnoludy
44
26%
Elfy
59
35%
inna rasa (jaka?)
67
39%

Liczba głosów: 170
Mistrz Małodobry
Marynarz
Marynarz

Post autor: Mistrz Małodobry »

na poczatku był latajacy potwór spagetti :wink:
Obrazek
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Ludzie jako wszechpotężne istoty, które mogą żyć wszędzie i mogą być kim chcą to rasa przewodnia wszystkich światów - i najstarsza. Oczywiście :D
Obrazek
Uciekinier
Marynarz
Marynarz

Post autor: Uciekinier »

AC pisze:Ludzie jako wszechpotężne istoty, które mogą żyć wszędzie i mogą być kim chcą to rasa przewodnia wszystkich światów - i najstarsza. Oczywiście :D
Heh, popieram całym moim czarnym, pozerskim i zgniłym sercem to co mówisz, jednakże chyba obydwaj zostaniemy ostracyzowani za tą "herezję"... :lol:

To ludzie stworzyli pierwszą cywilizację, tyle że później znudziłyi im się te klocki i postanowili dać trochę fory innym rasom! :D
Wciąż mnie ścigają!
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

A czytaliście podręcznik do WH40k? Tam pisze, że orki przybyły w postaci "pleśni" na statkach Dawnych Slannów. (bez jaj, one rozmnażają się podobnie jak grzyby :D) Sam podręcznik sugeruje, że orki to najstarsza rasa ;).
Heimdall
Bosman
Bosman

Post autor: Heimdall »

BLACKSoul pisze:Sam podręcznik sugeruje, że orki to najstarsza rasa :wink: .
Biorąc pod uwagę ich prymitywizm, może to być prawda, ale raczej są rasą najmłodszą, która jeszcze nie zdążyła rozwinąć swojej kultury. Tak rozumując, można stwierdzić, że najpierw powstały:
:arrow: elfowie, jako rasa o najbardziej rozwiniętej kulturze, miała na jej rozwinięcie najwięcej czasu.
:arrow: krasnoludy, jak wiadomo, one mają bardzo rozwiniętą technikę. Przecież musieli mieć na to czas, a byli w tym prekursorami.
Sam teraz nie wiem, kto był pierwszy, bo na rozwinięcie techniki i kultury potrzeba tyle samo czasu. Ale z zasady, że kłapouchych nie lubię, za to krasnoludów darzę sympatią, postawiłbym na tych drugich.
:arrow: Ludzie byli po elfach i krasnoludach, ponieważ w swojej kulturze wzorowali się na obu tych rasach.
:arrow: Następnie byli orkowie i wszystkie inne prymitywne rasy, które dopiero tworzą swoją kulturę, może kiedyś stworzą ją tak rozwiniętą jak kultura ludzi, ale wtedy ludzie będą ją mieli na poziomie elfów.

PS. Pominąłem klasy takie jak niziołki/hobbici czy gnomy, ponieważ o nich nie wiadomo tak naprawdę nic. Nie wziąłem pod uwagę także klas charakterystycznych tylko dla jednego, czy dwóch systemów jak np. reptillioni.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Nie chodzi o prymitywizm, tylko zwykłą ewolucję. Myśląc nad tym, doszedłem do wniosku, iż orkowie mogli przybyć na statkach Pradawnych pod postacią pleśni wykazującej jakieś "rozumne" aspekty. Następnie grzyb mógł ewoluować, dając życie snotlingom, goblinom, itp. To też tłumaczy, dlaczego pomijane są zazwyczaj kobiety zielonoskórych (były jedynie w 1ed) - orki, rozmnażając się jak baterię poprzez podział, są z reguły obojniakami. To też od razu niszczy występowanie półorków w WFRP 2ed, ponieważ jak ma takie coś zapłodnić ludzką kobietę?

W 1ed orki miały normalne rozmnażanie, teraz "Teoria Grzyba" została oficjalnie uznana w 2ed :).

Powracając do tematu - dlatego uważam, iż orki mogą być uważane za najstarszą rasę, stojąc na równi z Eldarami. Następnie byli Dawni Slannowie, elfy, krasnoludy, niziołki, ludzie.

A na początku był Chaos...

MUHAHAH!
Heimdall
Bosman
Bosman

To skąd w takim razie powstały ludzie, krasnoludy, elfy itp.? Ja zawsze myślałem, że skoro najstarsze były krasnoludy lub elfy, to reszta powstała poprzez ewolucję z tej pierwszej rasy, samoczynnie lub przy pomocy bogów. Ale przy założeniu, ze pierwsi byli orkowie, to cała moja teoria nie ma racji bytu, bo niby w jaki sposób z orka miał powstać elf?

A tak naprawdę na początku była Ginnungagap :twisted:
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

@up

BLACKowi cały czas chodzi o WFRP. A tam żyli już praprzodkowie ludzi, elfów i karsnoludów. Zresztą m.in. dlatego właśnie te rasy powinny być w młotku uważane za najstarsze. A orkowie rozmnażający się jak bakterie? Niee... Są zbyt rozwinięci (nie są w końcu jedno komórcowcami tylko nieco mniej inteligenti). A poza tym: jak w takim przypadku dochodziłoby do sławetnych orczych gwałtów na bezbronnych dziewczęciąch? :P
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

A co to, morgenszternow juz nie ma? :P

Sorry, nie moglem sie powstrzymac :]
Heimdall
Bosman
Bosman

To skoro w Młotku żyli praprzodkowie elfów, ludzi i krasnoludów przed tym, jak orkowie wyewolowali, to chyba ich powinno się uważać za najstarszych. A poza tym orkowie są trochę jednak do ludzi podobni, więc nie mogli powstać z zupełnie innego "źródła". A orkowe kobiety są dużo bardziej rozpowszechnione niż np. krasnoludzkie, więc jak moze ich nie być?
Hose15
Bombardier
Bombardier

Post autor: Hose15 »

Mi sie wydaje że tą najstarszą rasą byli Dawni Slaanowie (WFRP :D) a potem oni stworzyli elfy następnie krasnoludy a na końcu ludzi. Tak gdzieś w jakimś podręczniku wyczytałem ale nie pamiętam w którym.
Czerwona Orientalna Prawica
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Patrz Heimdall, bo nie rozumiem Twojego toku myślenia :). Mówisz o WFRP czy czymś innym?

Pierwsza Edycja WFRP
- Istnieją półorki
- Istnieją kobiety goblińskie, ich przykład był nawet w którejś z oficjalnych kampanii (Imperium w Płomieniach),
- Istnieją sławetne gwałty na ludzkich kobietach,
- Morgenszterny są :D.

Warhammer 40K Battle - Orcs Codex
- Mówi, że orki rozmnażają się jak bakterie.
- Są rozwiniętą pleśnią - jak ork się rozmnaża = podział komórki, wyrzucają z siebie zarodniki.
- Nie są jednokomórkowcami! To są normalne, rozwinięte organizmy.
- Z powodu "grzyba" nie mają płci.
- Ork to muchomorek o wzroście 180cm - nie wierzących proszę o zakupienie Orc Codexa do WH40k, gdzie jest fizjologia orków :P.
- 40K mówi, iż pleśń przybyła do Starego Świata na statkach pradawnych.

Warhammer 2 Edycja
- W Bestiariuszu nie ma opisanych półorków, co można uznać za ich brak.

Teoria grzyba została oficjalnie ujednolicona z WFRP 2ed.

Trolle nie są tą samą rasą, dlatego teoria grzyba u nich się nie sprawdza.

Gobliny i snotlingi to ta sama rasa.

Zielonoskórzy nie pochodzą od Chaosu!

Dlatego, MG w WFRP mają do wyboru jedną z dwóch dróg orków - tą przedstawioną w WFRP 1ed - tradycyjne rozmnażanie, albo wersję z WH40K i WFRP 2ed - teorię grzyba.

Powracając do najstarszych ras, przypomnę wszystkim, jak to jest w WFRP.

Na początku byli Dawni Slannowie, oni zaczęli tworzyć świat. Na statkach Pradawnych przybyła pleśń, która ewoluowała, ew. ulepszyli ją Dawni Slannowie i tak powstali orkowie (wg 40k). Stworzyli elfów, którym przekazali swoje tajniki wiedzy, dzięki czemu posiadły taką niebywałą moc magiczną. Następnie stworzono krasnoludów, których umiejscowili w kopalniach, dając im spory potencjał technologiczny. Później stworzono ludzi i niziołków (czyli niedokończony "projekt" przeciw Chaosowi). Ci pierwsi zostali zjednoczeni przez Sigmara i pod jego sztandarem walczyli z orkami, z którymi mieli problemy już krasnoludy. Tak więc, rasa orków nie może być młodsza od ludzi.

Sami Dawni Slannowie zostali prawdopodobnie stworzeni przez Eldarów znanych z WH40k.
To skąd w takim razie powstały ludzie, krasnoludy, elfy itp.? Ja zawsze myślałem, że skoro najstarsze były krasnoludy lub elfy, to reszta powstała poprzez ewolucję z tej pierwszej rasy, samoczynnie lub przy pomocy bogów. Ale przy założeniu, ze pierwsi byli orkowie, to cała moja teoria nie ma racji bytu, bo niby w jaki sposób z orka miał powstać elf?
Ludzie, krasnoludy i elfy i niziołki powstały z Dawnych Slannów. Orki powstały z pleśni. Proste? :)
A orkowie rozmnażający się jak bakterie? Niee... Są zbyt rozwinięci (nie są w końcu jedno komórcowcami tylko nieco mniej inteligenti). A poza tym: jak w takim przypadku dochodziłoby do sławetnych orczych gwałtów na bezbronnych dziewczęciąch? Razz
Są rozwinięci - ewoluowali z pleśni do postaci jaką mają teraz :).

Gwałty dochodziły w 1ed. W 2ed co najwyżej może zapylić zarodnikiem :lol:.
Zresztą m.in. dlatego właśnie te rasy powinny być w młotku uważane za najstarsze.
Dawni Slannowie byli najstarsi, a może Eldarzy.
A poza tym orkowie są trochę jednak do ludzi podobni, więc nie mogli powstać z zupełnie innego "źródła". A orkowe kobiety są dużo bardziej rozpowszechnione niż np. krasnoludzkie, więc jak moze ich nie być?
Nie wiem gdzie są rozpowszechnione, bo ja widziałem tylko raz goblińskie kobiety w dodatku do 1ed...

Pleśń ewoluowała. Może powstać z innego źródła, przykro mi, ale tak narzucają autorzy. To nie moja wina :(.
Mi sie wydaje że tą najstarszą rasą byli Dawni Slaanowie (WFRP Very Happy) a potem oni stworzyli elfy następnie krasnoludy a na końcu ludzi. Tak gdzieś w jakimś podręczniku wyczytałem ale nie pamiętam w którym.
Zgadzam się :).
Heimdall
Bosman
Bosman

No, w końcu rozumiem o co ci chodzi :D
BLACKSoul pisze:Patrz Heimdall, bo nie rozumiem Twojego toku myślenia :) .
Ja też go czasami nie rozumiem :wink: .
BLACKSoul pisze:Mówisz o WFRP czy czymś innym?
Mówię ogólnie, ale to może być także WFRP, ale 1ed., 2ed. i jej teoria grzyba jakoś nie za bardzo mi odpowiada.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Mówię ogólnie, ale to może być także WFRP, ale 1ed., 2ed. i jej teoria grzyba jakoś nie za bardzo mi odpowiada.
A mnie odpowiada - nigdy nie lubiłem i nie znam osób, które lubią wprowadzać kobiety zielonoskórych na sesje. Grzyb wyeliminuje ich męki :).
Artos
Kok
Kok
Numer GG: 1692393
Kontakt:

Post autor: Artos »

Czmu nie lubicie zielonkawych kobiet?? Zabawnie się je odgrywa ^^

A co do tego kto był pierwszy to ja bym stawiał mimo wszystko na Slaanów ;)
Obrazek
Obrazek
War, war never changes...
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Pierwsi byli bogowie ewentualnie(bazyliszki)

:)
Memo
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Memo »

Miałbym pewne obiekcje w nazywania bogów rasą ;/.
Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę!
Odmiana nicka mego:
M: Memo; D: Mema; C: Memowi; B: Mema; N: Memem; Msc: Memie; W: Memo!
Zablokowany