Terry Pratchett - Mistrz czy amator?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ

Jak oceniasz książki Terry'ego Pratchetta

Nr.1 Inteligentny, pomysłowy, ale pisze tak sobie.
25
22%
Inteligentny, pomysłowy, ale na pisaniu to on sie nie zna.
5
4%
Inteligentny, pomysłowy i znakomicie pisze.
81
70%
Głupi, denny, ale pisać potrafi.
4
3%
Głupi, denny i wżyciu nie napisał składnego zdania.
0
Brak głosów
Powinien pisać, ale nie fantastyke.
1
1%

Liczba głosów: 116
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

'Ciutoludzi' nie tłumaczył Cholewa. Polska wersja to porażka, więc się wcale nie dziwię, że Ci się nie podogało. O samej marności tłumaczenia świadczy fakt, że przetłumaczono Tiffany na Akwilę...

Książka jest świetna, ale po angielsku.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Mi się osobiście "Ciutludzie" podobali :wink: , chociaż angielskiego orginału nie znam, to jednak na tłumaczenie nie narzekam, bo żadnych błedów pod wzgledem gramtaycznym czy ortograficznym się nie dopatrzyłem :wink: . A jeśli chodzi o zmianę głównego imienia bohaterki to jestem odrobine zaszkowany... Cóż... Jednak dobrze wiedzieć, że kontynuacją jest "Kapelusz" - już wiem co sobie kupię po świętach! :D A wracając do samej książki, to muszę stwierdzić, iż sie nieźle ubawiłem (czy dobre tłumaczenie, czy nie) i całkiem przyjemnie spędziłem czas przy książke. Teksty Fig Mik Figli są po prostu rewelacyjne, a jakoś mi się tak nauswa, że są oni parodią po prostu Smerfów :shock: :P .
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

boshe Hagen pokazał mi swiat dysku myslalemz e walne ze smiechu ale ktos mial poczucie humoru tworzac go :D
Malutkus
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9627608

Post autor: Malutkus »

"Pozostało mu już tylko jedno... i zrobił to: wpadł w panikę." To zdanie z "Koloru magii", mnie powaliło. Ktoś ma jakieś inne dobre?
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Jakiś czas temu, skończyłem czytać "Bogowie, honor i Ankh - Morpork". Jak dla mnie książka byłą super! :D Wreszcie miałem okazję poznać legendarnego Kapitana Marchewę ze straży Ankh-Morpork :D . Poczucie humoru było wręcz niesamowite! Szczególnie spodobał mi się tekst : "Veni,Verdi,vomui - przybyłem, zzieleniałem, zwymiotowałem" (ale o tym chyba już gdzies wspomniałem na forum :wink: ). Naprawdę tematyka wojny ujęta w bardzo sarkastyczny i prześmiewczy sposób! I oczywiscie bohaterstwo zwykłego policjanta jakim jest komendant Vimens również zapada głęboko w pamięci! :)
Waltos
Mat
Mat
Numer GG: 6635964

Post autor: Waltos »

BearClaw, wnioskuję, że po raz pierwszy czytałeś Świat Dysku czytająć "Bogowie, honor, Ankh-morpork". Bym ci radził do wcześniejszych tomów serii, bo ten co czytałeś to jeden z nowszych (ale nie najnowszy) tomów.
Ja osobiście teraz czytam "naukę Świata Dysku II" i jakoś nie mogę jej skończyć... Za mądre to dla mnie :D
żyję
Thaevis
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Thaevis »

Sporo już czytałem książek ze światu dysków, zacząłem od zbrojnych i właśnie dlatego strażnicy to mój ulubiony wątek :) potem musiłem czytać wcześniejsze książki, które też są świetne :) moimi ulubionymi bohaterami są:
-Rincewind : cze postać maga tak żałosnego że na kapeluszu musi widnieć napis maggus żeby go rozpoznawano z ta profesją i który jest wplątany w największe afery świata dysku ni jest śmieszny ? :)
-ŚMIERĆ: LUBIE GO ZA JEGO EKSCENTRYCZNOŚĆ, LATA ZABIERANIA LUDZI Z ŚWIATA ZROBIŁY SWOJE :) , najlepsze tomy z nim to wiedźmikołaj kosiarz i mort :)
- Srebrna Orda: Jak cztytałem "Ciekawe Czasy" to myślałem że zjade :P przez srebrną orde właśnie :)
Poza nimi to oczywiście: Babcia Weatherwax i Figle :P
"Jeśli słowa wypowiada się z należytą pasją, a bogowie akurat się nudzą, bywa, że cały wszechświat przeformatowuje się wokół owych słów. Słowa zawsze miały moc odmieniania świata."
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Waltos pisze:BearClaw, wnioskuję, że po raz pierwszy czytałeś Świat Dysku czytająć "Bogowie, honor, Ankh-morpork". Bym ci radził do wcześniejszych tomów serii, bo ten co czytałeś to jeden z nowszych (ale nie najnowszy) tomów.
Ja osobiście teraz czytam "naukę Świata Dysku II" i jakoś nie mogę jej skończyć... Za mądre to dla mnie :D
Błąd! :D Jakbyś przeczytał kilka postów wyżej, wiedziałbys, iż zacząłem od "Wolnych Ciutludzi" :wink:. Właściwie to przy kupnie książki raczej się niczym nie kierowałem i brałem na "ślepo" - po prostu chciałem poznać "pióro Pratchetta" :D . Po tych dwóch książkach mam ochotę na więcej, zatem ja się nie zawiodłem i niedługo mam zamiar kupić kolejne książki ze Świata Dysku :)
BochN
Majtek
Majtek
Numer GG: 12017892

Post autor: BochN »

Jeśli masz zamiar kupowac inne książki Pratchetta poszukaj "Pomniejszych bóstw", która to książka jest (przynajmniej moim skromnym zdaniem) jedną z najlepszych jakie ukazały się w Polsce.
De gustibus non est disputandum, no nie?
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Ostatnio szczęśliwym trafem stałem się posiadaczem nowej książki Pratchetta! :D "Ostatni Kontynent" wpadł w moje łapki i po kilku dniach czytania (przerywanego szkoła, zajęciami i kursami :( ) doszedłem do końca książki :) , która moim zdaniem jest wyśmienita! :D Magowie z Niewidocznego Uniwersytetu zostali bardzo ciekawie i prześmiesznie ujęci w obliczu nowego zadania, jakim się okazuje odnalezienie tworzonego właśnie nowego kontynentu! :) Cały ten tytułowy kontynent przypomina bardzo Australię, która w sposób charakterystyczny dla mistrza Pratchetta została ujęta. Gadające kangury, piraci drogowi i same obyczaje panujące tam, potrafią rozśmieszyć do łez :D . Gorąco polecam tę książkę, bo w końcu nie ma zmartwienia, nie? :)
Greg O'Hr
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Greg O'Hr »

własnie zamierzam zakupic ostatnio kontynent...swoja droga dluuugo trzeba czekac na nowe tomy swiata dysku po polsku....ale coz, jeden cholewa nie zwalczy sam calej epopei w dwa miesiace...
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

W samo dokształcaniu się w twórczości Pratchetta, powoli nabieram doświadczenia! :D Niedawno skończyłem "Kosiarza" oraz "Zbrojnych"! Rewelacja! Pierwszy tytuł opowiada o tym, jak to Śmierć pod przymusem pewnego boga musiał wziąć URLOP (tak dobrze państwo czytacie :) ) i porządek na Świecie Dysku został baaardzo ciekawie zachwiany! Spora dawka śmiechu, naprawdę warta poznania!
Druga pozycja jaką wymieniłem, opowiada o losach straży miejskiej w Ankh - Morpork! O tym jak to Kapitan Vimens staje się Komendantem Vimensem, a także ujawnia pewne sekrety pochodzenia Kaprala (a później Kapitana) Marchewy Żelaznywładson'a! Mroczna intryga oraz śledztwo podjęte przez stróżów prawa daje naprawdę sporo dobrej rozrywki!
Raven
Majtek
Majtek
Numer GG: 2708525

Post autor: Raven »

Pierwszą książką Wielkiego Mistrza którą przeczytałem była "Muzyka Duszy". Powieść mnie powaliła świetnym dowcipem i ciekawą fabułą. Teraz na koncie mam jakieś 25 książek ze Świata Dysku( niestety stara już niechce mi wykładać na nie kasy, bo za szybko je czytam, to miałem się z "Erykiem" pół roku szarpać :?: ).
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Daj mamie do poczytania :)
Ja tak zrobiłam swojej i teraz mi kupuje ksiażki sama. Nie tylko Pratchetta, a także Pilipiuka (wieeelka fanka) ^^
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Cóż... Ja tak zrobiłem i efektu takiego niestety nie miałem... :( Podsunąłem kilka książek mojej mamie, jednak ta z braku czasu nawet do nich nie zajrzała przez pół roku, zatem to nie zawsze działa... Co do Pilipiuka ostatnio dorwałem się do "Zagadki Kuby Rozpruwacza" :D
Jeśli chodzi o "Muzykę Duszy" to jeszcze nie czytałem, ale mam zamiar to nadrobić! Oczywiście o ile finanse pozwolą na to :?
Raven
Majtek
Majtek
Numer GG: 2708525

Post autor: Raven »

Falka pisze:Daj mamie do poczytania :)
Ja tak zrobiłam swojej i teraz mi kupuje ksiażki sama. Nie tylko Pratchetta, a także Pilipiuka (wieeelka fanka) ^^
Powiedz ile chcesz za swoją mamę i w jakiej walucie :)
Moja mama czyta Coelha i jakieś Harlequiny( ile łez przy nich wylała, aż się nie chce wierzyć że człowiek ma tyle wody w sobie :shock: ) Za to tata(wielki fan Monty Pythona) sam chętnie przemyca książki ''Świata Dysku''. Nie damy się póki on zarabia więcej pieniędzy...
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Falka pisze:Daj mamie do poczytania :)
Chyba sobie żartujesz. Jak opowiedziałem o czym jest Kod Leonarda Da Vinci to uznała mnie za satanistę :D
ODPOWIEDZ