No i Ci napisałem o wszystkich ksiażkach ze Strażą w roli głównej ^_-Deep pisze:@Phoven - że znaleźć można to już zauważyłem przy innych książkach. W końcu to (niby) jeden świat. Chciałem po prostu wiedzieć które książki opowiadają o Straży a nie tylko ich wspominają
Force , to chodzi chyba raczej o Tevery Best. Ech, przypomniał mi się HemidallForce ray pisze:Pardon za poprzednią pomyłkę Tavery Best
To była chyba druga książka ze Świata Dysku, jaką czytałem... Podobała mi się, ale "Blask Fantastyczny" wydaje mi się jeszcze lepszy. Więc jak skończysz czytać "Kolor Magii", to proponuję od razu wziąć się za BF ;]Heimdall pisze: No to w najbliższym czasie, jak będę miał trochę kasy to kupię sobie "Kolor Magii". Dzięki za rady.
Nie trzeba ;> Ja poszedłem do biblioteki, zobaczyłem na półce BF, pomyślałem "warto by było coś z Pratchetta przeczytać, bo podobno niezłe" no i przeczytałem. A potem się dowiedziałem dopiero, jaka jest chronologia poszczególnych części. Ale muszę powiedzieć, że czytając najpierw "Blask fantastyczny", a potem "Kolor Magii", ubawiłem sie nieźle. Wcale nie przeszkodziło mi to, że czytam w złej kolejności. I to się chwali. Ale jak ktoś zaczyna i jest tylko trochę zorientowany, to niech lepiej czyta po kolei, mimo wszytko. To chyba tylko ja lubię czytać na opak:)Falka pisze:"Kolor Magii" bezpośrednio łączy się z "Blaskiem fantastycznym", więc chcąc nie chcąc, trzeba je czytać zaraz po sobie, w odpowiedniej kolejności![]()
Faktycznie tak jest, ale nie sprawiło mi to wielkiego problemu. A nawet było całkiem ciekawe, jak poznawałem przyczyny niektórych wydarzeń ^^ Tak też możnaFalka pisze:No dobra, nie trzeba czytać. Ale (teraz rot13 będzie, żeby ukryć spojlery) Xbybe zntvv xbńpml fvę glz, żr Evaprjvaq fcnqn mn Qlfx, n j Oynfxh snagnfglpmalz antyr manwqhwr fvę j wnxvzś qmvjalz zvrwfph - pb wrfg ormcbśerqavz fxhgxvrz. J Xbybemr Zntvv mntyąqn qb xfvętv, n Oynfxh xfvętn 'fvę cfhwr'No chyba że się mylę - pamięć mam dziurawą, więc mogłam coś pokręcić.
Chyba nie, Blask jest jeszcze przed Mortem a to przecież tam poznali się rodzice SusanRavandil pisze:Faktycznie tak jest, ale nie sprawiło mi to wielkiego problemu. A nawet było całkiem ciekawe, jak poznawałem przyczyny niektórych wydarzeń ^^ Tak też możnaFalka pisze:No dobra, nie trzeba czytać. Ale (teraz rot13 będzie, żeby ukryć spojlery) Xbybe zntvv xbńpml fvę glz, żr Evaprjvaq fcnqn mn Qlfx, n j Oynfxh snagnfglpmalz antyr manwqhwr fvę j wnxvzś qmvjalz zvrwfph - pb wrfg ormcbśerqavz fxhgxvrz. J Xbybemr Zntvv mntyąqn qb xfvętv, n Oynfxh xfvętn 'fvę cfhwr'No chyba że się mylę - pamięć mam dziurawą, więc mogłam coś pokręcić.
W sumie nie liczy się kolejność, ale to, że warto to przeczytać
PS. Kiedy pojawia się Susan? Nie przypadkiem właśnie w Blasku Fantastycznym? Bo tam był chyba ten motyw, gdy Dwukwiat uczył Śmierć i Jeźdźców Apokalipsy grać w kartyI ona też tam chyba była... Ale pamięć też mam dziurawą, pewnie jeszcze bardziej niż Falka. Szczegóły książek mi się dość szybko zapominają ;]
Tak Susan pojawiła sie dopiero w Muzyce Duszy. Nawet mozna sie tego domyślic bo jej przeszłe losy sa tam wyjatkowo dokładnie opisane. ( Inaczej jak z Marchewą, kiedy to w każdej ksiązce autor stara sie nam zakomunikować że z calkiem duzym 100% prawdopodobieństwem jest On królem )Falka pisze:MAd twierdzi, że Susan pojawia się dopiero w "Muzyce duszy" i dlatego obśmiał mnie za tego "Kosiarza". Nie mam jak tego sprawdzić, ale chyba ma rację![]()