Terry Pratchett - Mistrz czy amator?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ

Jak oceniasz książki Terry'ego Pratchetta

Nr.1 Inteligentny, pomysłowy, ale pisze tak sobie.
25
22%
Inteligentny, pomysłowy, ale na pisaniu to on sie nie zna.
5
4%
Inteligentny, pomysłowy i znakomicie pisze.
81
70%
Głupi, denny, ale pisać potrafi.
4
3%
Głupi, denny i wżyciu nie napisał składnego zdania.
0
Brak głosów
Powinien pisać, ale nie fantastyke.
1
1%

Liczba głosów: 116
Deep
Chorąży
Chorąży

Re: Terry Pratchett - Mistrz czy amator.

Post autor: Deep »

@Phoven - że znaleźć można to już zauważyłem przy innych książkach. W końcu to (niby) jeden świat ;). Chciałem po prostu wiedzieć które książki opowiadają o Straży a nie tylko ich wspominają :P
.
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Deep pisze:@Phoven - że znaleźć można to już zauważyłem przy innych książkach. W końcu to (niby) jeden świat ;). Chciałem po prostu wiedzieć które książki opowiadają o Straży a nie tylko ich wspominają :P
No i Ci napisałem o wszystkich ksiażkach ze Strażą w roli głównej ^_-
Byłbym zapomniał o innej ulubnionej postaci z uniewersum Żółwia i Czterech Słoni - Leonard z Quirmu! Zawsze będe pamiętać scenę z Nauki Świata Dysku gdy magowie "oświecili" innej Leonarda w naszym świecie. ;)
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

Pardon za poprzednią pomyłkę Tavery Best
Ja ta kocham Marchewę który w "Bogowie, Honor, Ankh-Morpork" jest po prostu opisany świetnie. I jeszcze 71-godzinny Ahmed : D:D:D:D Taka ksiązka....
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 maja 2007, 19:11 przez Force, łącznie zmieniany 1 raz.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Heimdall
Bosman
Bosman

Post autor: Heimdall »

[offtop]
Force ray pisze:Pardon za poprzednią pomyłkę Tavery Best
Force , to chodzi chyba raczej o Tevery Best. Ech, przypomniał mi się Hemidall :D.
[/offtop]

No to w najbliższym czasie, jak będę miał trochę kasy to kupię sobie "Kolor Magii". Dzięki za rady :).
...
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Ja muszę zapolować na coś z Pratchetta, czego jeszcze nie czytałem, bo akurat teraz jest dobry czas na czytanie :D Szczególnie chciałbym czytnąć te pierwsze książki z cyklu, szczególnie "Morta", bo chciałem po kolei czytać. Ale i tak najlepsze są faktycznie książki o straży. Powiem tylko tyle, że jak na biologii na lekcji o ekosystemach pprof. powiedziała "detrytus", to znającym Pratchetta pojawiły się takie wredne uśmiechy na twarzach. Widać te książki działają na umysły :D
Heimdall pisze: No to w najbliższym czasie, jak będę miał trochę kasy to kupię sobie "Kolor Magii". Dzięki za rady :).
To była chyba druga książka ze Świata Dysku, jaką czytałem... Podobała mi się, ale "Blask Fantastyczny" wydaje mi się jeszcze lepszy. Więc jak skończysz czytać "Kolor Magii", to proponuję od razu wziąć się za BF ;]
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

"Kolor Magii" bezpośrednio łączy się z "Blaskiem fantastycznym", więc chcąc nie chcąc, trzeba je czytać zaraz po sobie, w odpowiedniej kolejności :)

Co do książek o Straży, to uzupełnię listę: po podanych tytułach jest jeszcze "Straż nocna" (Night Watch) i "Thud!" - moje ulubione książki o Vimesie (obok "Piątego Elefanta").

Przy obecnym toku wydawniczym "Straż nocna" powinna ukazać się z Polsce w przyszłym roku (między nią a obecnie wydaną "Prawdą" jest tylko jeden tytuł), a "Thud" jest trzecią książką po "Straży nocnej". Jak ktoś ma okazję przeczytać po angielsku, niech się nie waha, bo są świetne.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch

Falka pisze:"Kolor Magii" bezpośrednio łączy się z "Blaskiem fantastycznym", więc chcąc nie chcąc, trzeba je czytać zaraz po sobie, w odpowiedniej kolejności :)
Nie trzeba ;> Ja poszedłem do biblioteki, zobaczyłem na półce BF, pomyślałem "warto by było coś z Pratchetta przeczytać, bo podobno niezłe" no i przeczytałem. A potem się dowiedziałem dopiero, jaka jest chronologia poszczególnych części. Ale muszę powiedzieć, że czytając najpierw "Blask fantastyczny", a potem "Kolor Magii", ubawiłem sie nieźle. Wcale nie przeszkodziło mi to, że czytam w złej kolejności. I to się chwali. Ale jak ktoś zaczyna i jest tylko trochę zorientowany, to niech lepiej czyta po kolei, mimo wszytko. To chyba tylko ja lubię czytać na opak:)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek

Obrazek
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

No dobra, nie trzeba czytać. Ale (teraz rot13 będzie, żeby ukryć spojlery) Xbybe zntvv xbńpml fvę glz, żr Evaprjvaq fcnqn mn Qlfx, n j Oynfxh snagnfglpmalz antyr manwqhwr fvę j wnxvzś qmvjalz zvrwfph - pb wrfg ormcbśerqavz fxhgxvrz. J Xbybemr Zntvv mntyąqn qb xfvętv, n Oynfxh xfvętn 'fvę cfhwr' ;) No chyba że się mylę - pamięć mam dziurawą, więc mogłam coś pokręcić.

A propos kręcenia - wczoraj MAd mi wytknął błąd: napisałam, że Susan pojawia się w Kosiarzu, co jest nieprawdą. No cóż, jak widać, moja pamięć nawala. Dlatego w kwestii KM i BF mogę się tak samo mylić. Gdybym miała książki pod ręką, to bym sprawdziła. Będzie ktoś miły i sprawdzi, czy zarotowany kawałek nie mija się za bardzo z prawdą?
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Nie, za bardzo sie nie mija, aczkolwiek druga część jest dość mocno uproszczona :)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch

Falka pisze:No dobra, nie trzeba czytać. Ale (teraz rot13 będzie, żeby ukryć spojlery) Xbybe zntvv xbńpml fvę glz, żr Evaprjvaq fcnqn mn Qlfx, n j Oynfxh snagnfglpmalz antyr manwqhwr fvę j wnxvzś qmvjalz zvrwfph - pb wrfg ormcbśerqavz fxhgxvrz. J Xbybemr Zntvv mntyąqn qb xfvętv, n Oynfxh xfvętn 'fvę cfhwr' ;) No chyba że się mylę - pamięć mam dziurawą, więc mogłam coś pokręcić.
Faktycznie tak jest, ale nie sprawiło mi to wielkiego problemu. A nawet było całkiem ciekawe, jak poznawałem przyczyny niektórych wydarzeń ^^ Tak też można :D W sumie nie liczy się kolejność, ale to, że warto to przeczytać :)

PS. Kiedy pojawia się Susan? Nie przypadkiem właśnie w Blasku Fantastycznym? Bo tam był chyba ten motyw, gdy Dwukwiat uczył Śmierć i Jeźdźców Apokalipsy grać w karty :P I ona też tam chyba była... Ale pamięć też mam dziurawą, pewnie jeszcze bardziej niż Falka. Szczegóły książek mi się dość szybko zapominają ;]
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek

Obrazek
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Ravandil pisze:
Falka pisze:No dobra, nie trzeba czytać. Ale (teraz rot13 będzie, żeby ukryć spojlery) Xbybe zntvv xbńpml fvę glz, żr Evaprjvaq fcnqn mn Qlfx, n j Oynfxh snagnfglpmalz antyr manwqhwr fvę j wnxvzś qmvjalz zvrwfph - pb wrfg ormcbśerqavz fxhgxvrz. J Xbybemr Zntvv mntyąqn qb xfvętv, n Oynfxh xfvętn 'fvę cfhwr' ;) No chyba że się mylę - pamięć mam dziurawą, więc mogłam coś pokręcić.
Faktycznie tak jest, ale nie sprawiło mi to wielkiego problemu. A nawet było całkiem ciekawe, jak poznawałem przyczyny niektórych wydarzeń ^^ Tak też można :D W sumie nie liczy się kolejność, ale to, że warto to przeczytać :)

PS. Kiedy pojawia się Susan? Nie przypadkiem właśnie w Blasku Fantastycznym? Bo tam był chyba ten motyw, gdy Dwukwiat uczył Śmierć i Jeźdźców Apokalipsy grać w karty :P I ona też tam chyba była... Ale pamięć też mam dziurawą, pewnie jeszcze bardziej niż Falka. Szczegóły książek mi się dość szybko zapominają ;]
Chyba nie, Blask jest jeszcze przed Mortem a to przecież tam poznali się rodzice Susan ;)
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

MAd twierdzi, że Susan pojawia się dopiero w "Muzyce duszy" i dlatego obśmiał mnie za tego "Kosiarza". Nie mam jak tego sprawdzić, ale chyba ma rację :)
(MAd, mógłybyś się odezwać :P)
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 4464308
Kontakt:

Post autor: Zaknafein »

Zdecydowanie mistrz, nie mam żadnych wątpliwości. Przeczytałem wiele jego książek, wszystkie mi się podobały. Trzymały poziom porządnego humoru, zamiast rynsztokowej imitacji serwowanej nam wokoło pod mocno przesadzonym określeniem 'humoru'. Polecam każdemu, zacząłem od 'Koloru Magii" - i sądzę, że jest to dobra książka na rozpoczęcie przygody z cyklem świata dysku.
Co do Susan - mi też zdaje się, że ona pojawia się dopiero w "Muzyce Duszy" (którą swoją drogą uwielbiam :D)
Force
Bosman
Bosman

Falka pisze:MAd twierdzi, że Susan pojawia się dopiero w "Muzyce duszy" i dlatego obśmiał mnie za tego "Kosiarza". Nie mam jak tego sprawdzić, ale chyba ma rację :)
Tak Susan pojawiła sie dopiero w Muzyce Duszy. Nawet mozna sie tego domyślic bo jej przeszłe losy sa tam wyjatkowo dokładnie opisane. ( Inaczej jak z Marchewą, kiedy to w każdej ksiązce autor stara sie nam zakomunikować że z calkiem duzym 100% prawdopodobieństwem jest On królem )
Obrazek
Obrazek
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch

Widać trzeba będzie sobie odświeżyć lekturę, bo mi się wszystko miesza ;] Tym razem spróbuję poczytać trochę zgodnie z kolejnością i może sprawię sobie którąś część na własność. Akurat dzień dziecka się zbliża, to warto zapoznać się dogłębnie z cyklem :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek

Obrazek
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

A co się będę odzywać ;p
No ok, doczepię się do tego w rot - wcale się nie psuje ;p
A w "Blasku Fantastycznym" pojawia się nie Susan, lecz Ysabell ;p

Dobrym pomysłem na zaczęcie będą "Pomniejsze Bóstwa" lub początek którejś z sub-serii jak np. "Trzy Wiedźmy" (Esme niby pojawia się wcześniej, ale co tam ;p). Zaczynanie od "Koloru Magii", choć chronologicznie słuszne, to jednak nieco niebezpieczne, gdyż wypada on trochę słabo w porównaniu z resztą serii. Również "Ostatni Bohater" prezentuje poziom wyraźnie poniżej średniej (choć wciąż dosyć wysoki) ;p

btw. na jednym z konwentów organizowałem konkurs ze znajomości twórczości Terry'ego... jeśli chcecie to mogę poszperać w notatkach i zacytować kilka pytań z kategorii "trudne" ;p
Force
Bosman
Bosman

Czemu nie taki mały konkurs na łamach awerny nie zaszkodzi. Jakby co to się zgłaszam.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ