Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Thurs
Mat
Mat
Numer GG: 0

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Thurs »

"Opowieści z malazańskiej księgi poległych" czytałem pierwszy tom i bardzo mi się spodobał, nie moge się doszukać następnych w mojej bibliotece. :D

A czytam obecnie "Encyklopedię czarów i demonologii" Rossell Hope Robbins. :)
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

A obecnie czytam "Pies i Klecha, przeciw wszystkim", całkiem wciągającą powieść grozy, która gdyby nie fakt, że kupiłem ją tuż przed egzaminami pękła by w jeden dzień. Zresztą każda dobra książka jaka do mnie trafi, jeśli mam czas ją czytać, zajmuje mi góra dwa dni. Rekord to pięcioksiąg Belgariada (swoją drogą polecam, kapitalne heroic fantasy, relaksujące jak nic innego) przeczytany w 3 dni.
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

3 dni i 16 godzin- pierwsza lektura władcy pierscieni. Bez snu. Wydaje sie fizycznie niemozliwe, co? :twisted:

Gdyby nie sesja Amerykańscy Bogowie juz by klęczeli, a tak już 3 dzień a ja skończyłem. Teraz Potter a potem... hmmm ;] jako, że po sesji, to potem siedmioksiąg Mrocznej Wiezy.
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

Guy Gavriel Kay. Seria Sarantyńska mozaika - Pożeglować do Sarancjum i Władca cesarzy. Pierwsza z tych książek jest już za mną i zawładnęła moim sercem. Takich opowieści chcę więcej. Barwne postacie, żywe dialogi, granie na emocjach czytelnika. Jeszcze chyba nie było książki, w której bałbym się o bohaterów, których uważałem za głównych (bo przecież głównym bohaterom krzywda nie dzieje się aż do końca, a czasami wcale).

Druga część, niestety, będzie musiała chwilę zaczekać, przez służbowego Poula Andersona i jego Najdłuższą podróż.

Szczegóły, jak zwykle, w recenzjach ;)
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Dawno nie zaśmiecałem tego tematu, więc pakiecik zbiorczy tego, co ostatnio czytałem (i chyba mi się małe zboczenie robi, bo wszystkiego pisałem recenzje :P ):
:arrow: J. Ćwiek - "Liżąc ostrze"
:arrow: T. Pratchett - "Prawda"
:arrow: T. Pratchett - "Straż Nocna"
:arrow: S. Łukjanienko - "Brudnopis"

I chyba żadna z tych pozycji nie była totalną wpadką, choć na pewne rzeczy mógłbym pokręcić nosem ;) A teraz zabieram się za "Smykałkę do wojny" McDevitta. Ciekawe co z tego będzie ;]
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Szczęściarze
Ja w nawale zajec mam czas na rozkoszowanie się "dwanaście" Świetlickiego. Kręcę nosem na fabułe a zachwycam sie językiem ;]
Czy bardziej forma niz tresć :P

No i Faust Goethego
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Jakiś czas temu przeczytałem "Diunę". Kawał pięknej literatury, tym bardziej, że związane z kulturą arabską, którą cenię :) Wspaniała opowieść. Dużo przemyśleń, dużo pięknych haseł, świetne ukazana kultura i proces jej kształtowania. Taka swobodna parafraza tego, jak powstawał Islam. Świetne, polecam jeszcze raz!

W obecnej chwili "Kuzynki" Pilipiuka. Nienajgorsze, nawet zabawne, ot takie czytadełko.

Później "Pan Lodowego Ogrodu". Już zacząłem czytać, miłe, ale podobnie jak "Kuzynki" i w przeciwieństwie do Diuny - nic wybitnego.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

Sihamaah pisze:Jakiś czas temu przeczytałem "Diunę". Kawał pięknej literatury, tym bardziej, że związane z kulturą arabską, którą cenię :) Wspaniała opowieść. Dużo przemyśleń, dużo pięknych haseł, świetne ukazana kultura i proces jej kształtowania. Taka swobodna parafraza tego, jak powstawał Islam.
O_O lol?

W danej chwili czytam debiut Tomasza Łysiaka, książka "Szalbierz". Muszę stwierdzić, że czyta się nad wyraz dobrze. Facet nie jest zawodowcem, to widać, ale ma świetne na takiego zadatki. Bardzo udana książka (przynajmniej do 383 strony, jeszcze całej nie przeczytałem).
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

@fds: lol? A może nie wyczuwasz tam nic takiego? :P No nie mów... Sami fremeni są przecież widocznie wzorowani na beduinach, syn ksiecia Leto (jak on miał... :P) skonkretyzował ich wiarę, sam często używa określenia dżihad... No po prostu... :P Nie wiem. Może nieco przesadziłem, ale owszem, tak jest!

Dodam jeszcze, że przymierzam się do z poezji antycznej... Jeszcze nie wiem co dokładnie, same zamiary...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 marca 2008, 22:38 przez Sihamaah, łącznie zmieniany 1 raz.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

A ja od pewnego czasu (z przerwami, dlatego tak długo) czytam antologię "Czerwone oko". Na razie bez fajerwerków, recenzji z tego raczej nie będzie :)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Ja jade dosc hardkorowo, bo czytam "Europe" Normana Davisa. W miedzyczasie bede czytal "Master of Middle-Earth: The Fiction of J.R.R. Tolkien" napisane przez Paula H. Kochera - potrzebuje do pracy magisterskiej :)
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

"Europa" mnie rozczarowała - jak dla mnie Davies (którego skądinąd bardzo lubię i cenię) sam chyba w pewnym momencie stracił z oczu cel jaki chciał osiągnąć pisząc ja. No i sam układ pozycji mnie irytuje. Ale nie to ładne co ładne, ale co sie komu podoba.

Polecam natomiast "Dom z Obserwatorium" Edwarda Carey'a.

" Osłoniłem szczelnie
Moje ręce, nogi, myśli
Nie pozostawiając żadnego miejsca,
Którego by mogły dosięgnąć pieszczoty
Lub inne trucizny"

Martin Sorescu

Swoiste motto książki. Warta przeczytania.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Obecnie kończę czytany dla rozluźnienia cykl Elenium Davida Eddingsa, który jest typowym, przyjemnym i przede wszystkim relaksującym fantasy ze złymi bogami, okrutnym i prymitywnym, ale potężnym imperium ZUA, artefaktem mającym moc zniszczyć świat i bohaterami archetypicznymi do bólu. Za to świetnie się go czyta. W kolejce natomiast nowy Pratchett czyli "Nocna Straż" oraz podarowana przez rodzinę "Firma" Grishama.
Obelix
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 6330570
Kontakt:

Post autor: Obelix »

Czytam właśnie "Zimistrza" Pratchetta, a w kolejce:

Pratchett - Złodziej Czasu
Wojciech Cejrowski - Rio Anakonda
i nowy Potter

i to wszystko łyknąłbym w parę dni gdyby nie to ze w moim domu nie da się czytać (taki hałas).
Psychodeliczny Łowca Żelaznych Motyli Z Planety Mars
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Obecnie czytam Potop i Hamleta chociaż wcale mnie do tego nie ciągnie. No w sumie Potop może jeszcze być ale Hamlet mi nie za bardzo podpadł.
W kolejce czeka Nigdziebądź.
.
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Craw pisze:Ja jade dosc hardkorowo, bo czytam "Europe" Normana Davisa.
Hardkorowo? :P Ja czytam jak mam czas (czyli późnym wieczorem zazwyczaj) "Boże Igrzysko". Oczywiście nie jak leci, bo bym nie zdzierżył. Ale jak się do tego siądzie i wertuje poszczególne tematy to bardzo ciekawa lektura jest ;)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Ja ostatnio skończyłem czytać (a raczej słuchać z mp3 wydanej przez jakąś gazetę) "Lalkę" i możliwe, że całkiem niedługo zabiorę się za "Potop". Oj sporo tego czytania. 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
ODPOWIEDZ